40 χρόνια συμπληρώθηκαν από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της ΧΑΝΘ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

40 χρόνια συμπληρώθηκαν από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της ΧΑΝΘ



Σαν χθες (16/11) συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την πρώτη επίσημη αναμέτρηση της ΧΑΝΘ, το 1980, στη Δράμα, με αντίπαλο τον ΑΟ Σερρών, από τον οποίο είχε ηττηθεί με 34-12. Με αφορμή αυτό το γεγονός η ομάδα έκανε αναδρομή στο παρελθόν.


Ακολουθεί η ανάρτηση της ΧΑΝΘ, στο Facebook:


«Η 16η Νοεμβρίου έχει καταγραφεί ως η πλέον σημαντική ημερομηνία για το χάντμπολ της Χ.Α.Ν.Θ. Στο μακρινό 1980 η ομάδα μας έδωσε τον πρώτο επίσημο αγώνα της ιστορίας της.

❖ Ήταν ημέρα Κυριακή, στην πόλη της Δράμας με αντίπαλο την ομάδα του Α.Ο. Σερρών.

❖ Ήταν στο πλαίσιο της πρεμιέρας του Εθνικού Πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας, για την αγωνιστική περίοδο 1980-1981. Η Ο.Χ.Ε. διοργάνωσε το Πρωτάθλημα της περιόδου χωρίζοντας τους συλλόγους της χώρας σε τέσσερις (4) ομίλους, δύο στον βορρά και δύο στον νότο. 

❖ Η ομάδα μας, Χ.Α.Ν.Κ., συμμετείχε στον Δ΄ όμιλο με αντιπάλους τους: Έσπερο Θεσσαλονίκης, Β.Α.Ο., Γ.Σ. Δράμας, Α.Ο. Σερρών, Τρίτωνα Θεσσαλονίκης, Γ.Α.Σ. Κιλκίς και Α.Ο. Δράμας. 

❖ Ο πρώτος επίσημος αγώνας της ιστορίας μας δόθηκε στις 16.11.1980 στη Δράμα, Ε.Γ. Δράμας πίσω από το Νοσοκομείο. Η ήττα από τον Α.Ο. Σερρών με 34-12 ήταν αναπόφευκτη για το νεανικό σύνολο που δημιούργησε ο Γιώργος Ιασονίδης, ο πρώτος προπονητής στην ιστορία μας.

❖ Στα πρώτα παιχνίδια ως έδρα η ομάδας μας, όπως και ο Τρίτωνας Θεσσαλονίκης και ο Έσπερος Βυζαντίου, χρησιμοποιούσε το ανοικτό γήπεδο του Ποσειδωνίου. Ο Β.Α.Ο. αγωνίζονταν στο ανοικτό γήπεδο του στις Συκιές, στον ίδιο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Κλειστό Γυμναστήριο του συλλόγου. Κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος παραχωρήθηκε ως έδρα στις ομάδες χάντμπολ της πόλης το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, Παλαί ντε Σπορ. Εκεί έμελλε η ομάδα να κάνει την πρώτη νίκη της ιστορίας της (στις 14/12/1980) επί του ΑΟ Δράμας με σκορ 11:10. Ακολούθησαν άλλες δύο νίκες την ίδια περίοδο επί του Γ.Α.Σ. Κιλκίς και τερμάτισε στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 6 βαθμούς. Την ίδια αγωνιστική περίοδο όμως η αναδιάρθρωση των Κατηγοριών από την Ο.Χ.Ε., δημιουργία ομίλων Β΄ Εθνικής και ενιαίας Α΄ Εθνικής κατηγορίας, οδήγησε την ομάδα μας στη Β΄ Εθνική κατηγορία μαζί με τον Α.Ο. Δράμας και τον Γ.Α.Σ. Κιλκίς.

❖ Η σύνθεση της ομάδας: Δημήτρης Αυγουλάς, Γιάννης Δελλής, Δημήτρης Γκόγκος, Στράτος  Τοσουνίδης, Γιώργος Κοτρώτσιος, Γιώργος  Βασιλειάδης, Στέλιος  Καραβαλάσης, Γιώργος Παπάνας, Χρήστος Γιόφκος, Άρης Μικρόπουλος, Τάσος  Χατζής και (...) Ντασιούδης.

Το πρώτο γκολ της ομάδας το πέτυχε ο αριστερόχειρας ίντερ, Στέλιος Καραβαλάσης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι διαμορφώνοντας το σκορ σε 3:1. 

❖ Σήμερα, μετά από 40 χρόνια, το τμήμα έχει αδιάλειπτη παρουσία στα δρώμενα του αθλήματος και σε επίπεδο Ανδρών τα γκολ της ομάαος αισίως βρίσκονται στο νούμερο 𝟮𝟯.𝟭𝟵𝟰 !

❖ Η ομάδα στα πρώτα χρόνια της ζωής της διοικητικά ανήκε στο παράρτημα της Χ.Α.Ν.Θ. στην Καλαμαριά, γι' αυτό και έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο ως «Χ.Α.Ν.Κ.». Το 1982 εντάχθηκε διοικητικά στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής της Χ.Α.Ν.Θ.

❖ Το όνομα «Χ.Α.Ν.Κ.» πάντως παρέμεινε στο χώρο του αθλήματος για πολλά ακόμη χρόνια, μέχρι και το 1995, ακόμη και στα μητρώα της ΟΧΕ».

No comments