Συμπεράσματα και διαπιστώσεις από το 7ο Climax Cup στο ρεπορτάζ του greekhandball.com
Με την ολοκλήρωση του Climax Cup για τους Παμπαίδες Α και τις Παγκορασίδες Α, θελήσαμε ως greekhandball.com να πάμε ένα βήμα παρακάτω, ώστε να μην αρκεσθούμε μόνο στα αποτελέσματα και την κατάταξη του τουρνουά.
Μας ενδιαφέρουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αναπτυξιακής διοργάνωσης, που αφορά παιδιά γεννημένα το 2006 και το 2007 και συνεπώς αντιπροσωπεύουν σε ικανό βαθμό, την προοπτική που πρέπει να απασχολεί όλους όσοι σκέπτονται πως θα είναι η επόμενη ημέρα στο άθλημα, αν και συνολική εικόνα, προφανώς δεν υπάρχει, καθώς, δεν μετείχαν όλες οι ομάδες, αλλά, 12 σε Παμπαίδες και 13 σε Παγκορασίδες, ωστόσο, υπάρχει ένα δείγμα υπό αξιολόγηση.
Ζητήσαμε από τον κ. Βασίλη Σκανδάλη, εκ των διοργανωτών του τουρνουά να αναφερθεί στα συμπεράσματα που ο ίδιος ως άνθρωπος του χάντμπολ αποκόμισε από τους αγώνες.
Οι απόψεις του, καταγράφονται στις γραμμές που ακολουθούν :
΄΄ Στους Παμπαίδες είδαμε αγόρια με πολλές προοπτικές, ειδικά στον Φέρωνα Βέροιας, τόσο σωματοτυπικά όσο και τεχνικά, υπάρχουν 2-3 πολύ αξιόλογα παιδιά ενώ ο αριστερός εξτρέμ της ομάδας της Ημαθίας εκτιμώ ότι θα μας απασχολήσει στα επόμενα χρόνια.
Πολύ καλή εικόνα ασφαλώς και από τον πρώτο του τουρνουά Παπασιδέρη, ομάδα που ξέρει να παλεύει, με αρχή, μέση και τέλος που δουλεύει συστηματικά και με αρμονική παρουσία σε όλα τα επίπεδα, επίσης με 2-3 παιδιά που θα περιμένουμε να τα δούμε ως προς την εξέλιξη τους.
Αγωνίσθηκαν με τους Παμπαίδες, σε όλες τις ομάδες, παιδιά που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, αλλά και άλλα με υψηλό βαθμό βιολογικής ωριμότητας, που ξεχώριζαν στα πατήματα, τον τρόπο σκέψης και κίνησης. Είδα αρκετά παιδιά με υψηλά χαρακτηριστικά, ωστόσο, κάθε χρόνο είναι φτωχότερος ο αριθμός των παιδιών που ξεχωρίζουν. Πριν από 2 χρόνια, είχα διακρίνει πιο πολλά παιδιά, αλλά, ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι συμμετείχαν ομάδες με γεμάτες 16άδες και ικανό αριθμό επιλογών.
Στις Παγκορασίδες, όπου ο βαθμός ωριμότητας νομοτελειακά είναι μεγαλύτερος, η εικόνα ήταν διαφορετική. Κάθε ομάδα έχει μία ή δύο αθλήτριες που ξεχωρίζουν και εκείνες κουβαλούσαν το παιχνίδι στην πλάτη τους. Το βάθος στα κορίτσια είναι μικρότερο. Υπάρχουν ταλέντα, όμως, το επίπεδο πέφτει και με προβλημάτισε ότι είδα περιορισμένη αριθμητική σύνθεση ομάδων, με 10 ή 12 κορίτσια στην αποστολή. Η πορεία στα κορίτσια είναι φθίνουσα από παραδοσιακές ομάδες, αλλά, θεωρώ ότι υπάρχει ελπίδα γιατί όσες πάνε μπροστά σήμερα, μπορούν να τραβήξουν και άλλες μαζί τους.
Συνολικά, είναι ακριβές ότι γίνεται από όλους τους συλλόγους προσπάθεια συστηματική, με ποιοτική δουλειά, αλλά, χρειάζεται να μεγαλώσει η βάση με περισσότερα παιδιά με ταλέντο και χαρακτηριστικά.
Μου άρεσε, όπως σε όλους μας, ότι τα παιδιά το διασκέδασαν, το χάρηκαν και όσο περνούσαν οι ημέρες ανέβαινε η ποιότητα των αγώνων. Η ανάγκη για παιχνίδια ήταν φανερή και δυνατή΄΄.
Στα θετικά στοιχεία του τουρνουά, η πρώτη συμμετοχή των Ακριτών Νευροκοπίου στις Παγκορασίδες ( παιδιά από αυτή την ομάδα, παίζουν στην Α1 με Προσοτσάνη και Πυλαία ), όπως και η παρουσία στους Παμπαίδες του Πανοράματος, που δοκιμάζει να αναπτύξει το χάντμπολ και στα αγόρια, αλλά και του Αρη που επιχειρεί να αναγεννηθεί.
Ξεχωριστή περίπτωση αυτή του Πανελλήνιου Νεάπολης Συκεών, που μαζεύει κορίτσια στις Συκεές, όπου ο Φοίβος δουλεύει με τα αγόρια και οι δύο σύλλογοι προχωρούν με αγαστή συνεργασία.
Στα αγόρια, προπονητής του πρώτου Παπασιδέρη ο Γιάντσα και στα κορίτσια, προπονήτρια του πρώτου Πανελλήνιου, η Καραπαναγιωτίδου, σύζυγος του προπονητή του ΠΑΟΚ Πελεκίδη.
No comments
Post a Comment