Ο Νίκος Πασσιάς αποκαλύπτεται στο greekhandball.com, μιλά για τον άνθρωπο-σταθμό στην καριέρα του, για τις δυσκολίες και την γερμανική εμπειρία, τις πιθανότητες επιστροφής, για τους δικούς του ανθρώπους και την μεγάλη αγάπη του - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Πασσιάς αποκαλύπτεται στο greekhandball.com, μιλά για τον άνθρωπο-σταθμό στην καριέρα του, για τις δυσκολίες και την γερμανική εμπειρία, τις πιθανότητες επιστροφής, για τους δικούς του ανθρώπους και την μεγάλη αγάπη του


Ο Νίκος Πασσιάς ξεκίνησε το όμορφο ταξίδι του στο χάντμπολ από το Αργος στα 13  του και σήμερα, στα 25 του, απολαμβάνει την μέγιστη ευλογία που μπορεί να υπάρχει για έναν αθλητή : Βλέπει τους κόπους του να ανταμείβονται, κάνοντας αυτό που του αρέσει.
Χαρά και για την οικογένεια του, γιατί προκειμένου να φθάσει ψηλά ένας αθλητής ή μία αθλήτρια, μόνο οι γονείς που ασχολήθηκαν συνειδητά και για το καλό του παιδιού τους και όχι για το δικό τους απωθημένο, ξέρουν τι έχουν περάσει, τι κραδασμούς έχουν απορροφήσει.
Τι πιο ωραίο από αυτό ;
Στα 25 του ο διεθνής παίκτης που προετοιμάζεται αυτές τις ημέρες με την Εθνική μας ομάδα στην Κοζάνη, είναι ήδη 4 χρόνια στην Γερμανία, όπου μετακινήθηκε από τον Διομήδη Αργους, όπου αναδείχθηκε, στην  Hildesheim στην Γερμανια.
Μετά από ένα χρόνο, μεταγράφηκε στην Mecklenburger Stiere στο Schwerin όπου  αγωνίζεται έως τώρα.
Το greekhandball.com μίλησε με τον Νίκο Πασσιά, ο οποίος είχε την καλωσύνη να μας παραχωρήσει συνέντευξη, απαντώντας στις ερωτήσεις μας.
Επανασημειώνουμε ότι προτεραιότητα μας, είναι να φέρουμε όσο πιο αποτελεσματικά στο προσκήνιο τους πρωταγωνιστές, τα πρόσωπα, αθλητές, αθλήτριες, προπονητές, προπονήτριες, παράγοντες, διαιτητές, όλους εκείνους δίχως τους οποίους δεν υπάρχει άθλημα στα ερασιτεχνικά σπορ.
Θα συνεχίσουμε με αυτό το μοτίβο.
Οι απόψεις του Νίκου Πασσιά :


Πως είναι η εμπειρία στο εξωτερικό και ποιά  τα εφόδια που δίνει σε έναν αθλητή ;
Αν δεν ζήσεις στο εξωτερικό δεν μπορείς να καταλάβεις ποσά εφόδια παίρνεις στην ζωή σου είτε χαντμπολικά είτε σε νοοτροπία, συγκεντρώνεις εικόνες, εμπειρίες, ζείς και μαθαίνεις διαφορετικές νοοτροπίες  όπως και μια ξένη γλώσσα ( Σ.Σ. μάλιστα, ο Νίκος σκέπτεται να αξιοποιήσει την τριβή του στη γερμανική πραγματικότητα, σπουδάζοντας ώστε να πάρει το πτυχίο του προπονητή ). Είναι μία σπουδαία ευκαιρία που αισθάνομαι ότι την κέρδισα, δείχνοντας αφοσίωση και προσπαθώντας καθημερινά ώστε, έστω και λίγο, να βελτιώνομαι και να αποδεικνύομαι χρήσιμος.


 Διαφορές  της Ελλάδας με την πραγματικότητα στο εξωτερικό ; 
Κατά την γνώμη μου το χάντμπολ στην Ελλάδα δεν είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επίσης είναι περιορισμένος ο ανταγωνισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα αν εξαιρέσεις Ολυμπιακό και ΑΕΚ, δύο συλλόγους οι  οποίοι δείχνουν προσοχή σε όλα τα σημεία της δραστηριότητας τους και δουλεύουν  άκρως επαγγελματικά. Άλλη μια μεγάλη διαφορά είναι η οργάνωση και το διοικητικό κομμάτι. Στο εξωτερικό έχεις τα πάντα λυμένα : φυσικοθεραπείες, ρουχισμό, αυτοκίνητο, σπίτι. Ο αθλητής ασχολείται μόνο με την δουλειά του και όλα τα άλλα είναι τακτοποιημένα. Σπουδαία προϋπόθεση για να προχωρήσεις. Και σε ομαδικό επίπεδο και σε ατομικό, κατ΄επέκταση.

Στιγμές που έζησες στην Ελλάδα και δεν θα άλλαζες για κανέναν λόγο ως αθλητής ;
 Η κατάκτηση το 2012 του ευρωπαϊκού κυπέλλου  Challenge Cup με τον Διομήδη. Μία τεράστια επιτυχία την οποία απόλαυσα και δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Φθάσαμε στην κορυφή ως εκπρόσωποι της Ελλάδας μας, δικαιώνοντας μία μεγάλη και δύσκολη διαδρομή. Πάντα θα είναι στην καρδιά και το μυαλό μου αυτή η κορυφαία διάκριση της ομάδας του τόπου μου, της ομάδας όπου ξεκίνησα να παίζω και κατάφερα να ξεχωρίσω ώστε να κάνω το βήμα στο εξωτερικό.

Εχεις σκεφθεί τον γυρισμό στην Ελλάδα ; 
Δεν έχω σκεφτεί ακόμα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Θέλω να ζήσω λίγο ακόμα την εμπειρία στην Γερμανία και να προσπαθήσω  να πετύχω τους προσωπικούς μου στόχους, αυτούς που έχω θέσει. Ωστόσο χαίρομαι ιδιαίτερα με την εισαγωγή του Ολυμπιακού στο άθλημα, παράλληλα  με μια σοβαρή ΑΕΚ που επενδύει. Και οι δύο σύλλογοι δουλεύουν σε  επαγγελματικά πλαίσια με αξιοπιστία. Είναι καλό για το άθλημα, ιδιαίτερα μάλιστα και για τα νεαρά παιδιά ώστε να έχουν κίνητρο και να μπορούν να εξελίσσονται με καλές συνθήκες!

Πρότυπα σου αθλητικά από Έλληνες και ξένους αθλητές  ;
Από Έλληνες αθλητές έχω ως πρότυπο τον Γιάννη  Αντετοκούνμπο, για  το ήθος του, την ταπεινότητα και την αφοσίωση του σε αυτό που κάνει. Ηταν και είναι ΄΄ αθλητικά πεινασμένος΄΄ να δουλέψει και να φτάσει ψηλά. Του αξίζουν πάρα πολλά μπράβο. Από ξένους δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιον.

Τι σημαίνει το χάντμπολ για σένα ;
Έχω αγαπήσει το χάντμπολ, έχει γίνει η καθημερινότητα μου και συνειδητοποιώ πλέον ότι αυτή είναι η δουλειά μου. Θα ήθελα να μείνω στα γήπεδα και μετά από την ολοκλήρωση της καρριέρας μου ως αθλητής. Είναι ένα υπέροχο άθλημα, που αξίζει να το αγαπήσεις με πάθος. Ενα πολύ ευχάριστο ΄΄ μικρόβιο΄΄....

Πως θα περιέγραφες την εμπειρία και την διαδρομή σου με τον Διομήδη;
Ο Διομήδης είναι η ομάδα από όπου ξεκίνησα. Εκανα τα πρώτα μου βήματα εκεί και αν δεν ήταν ο Δημήτρης Δημητρούλιας ίσως και να μην άρχιζα ποτέ το χάντμπολ. Αποκόμισα πολλά χαντμπολικά στοιχεία από εκείνον όλα αυτά τα χρόνια και του είμαι ευγνώμων! Αγάπησα το χάντμπολ, έζησα πολλές υπέροχες στιγμές, πανελλήνια πρωταθλήματα,ευρωπαϊκά παιχνίδια, γνώρισα και βρέθηκα με εξαιρετικούς, έμπειρους συμπαίκτες που με βοηθούσαν καθημερινά στο να βελτιώνομαι εντός και εκτός γηπέδου.

Ποιές είναι οι δυσκολίες που συνάντησες ;
Η προσαρμογή μου στην Γερμανία ήταν δύσκολη. Δεν μιλούσα καθόλου την γλώσσα ενώ είχα συνηθίσει τη ζωή στην Ελλάδα και όταν πήγα Γερμανία χρειάστηκα πολύ χρόνο για να ενταχθώ όπως θα ήθελα, να καταλάβω και να φέρω κοντά σε εμένα και το δικό μου σκεπτικό, συνθήκες και νοοτροπία. Οπως επίσης, στην αρχή μου έλειπαν πολύ έντονα η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, τα κοντινά μου πρόσωπα.

Σκέφθηκες ποτέ να τα παρατήσεις ; Ποιός σε στήριξε ;
Δεν σκέφθηκα ποτέ να τα παρατήσω. Από μικρό παιδί είχα στόχους πείσμα και όρεξη για δουλειά.Η οικογένεια μου με στήριξε, όπως με στηρίζει ακόμα και τώρα. Οι κολλητοί μου είναι πάντα δίπλα μου και ο άνθρωπος που με βοήθησε να κάνω το βήμα παραπάνω να παίξω στο εξωτερικό, ο Νίκος Δουρουκλάκης με τον οποίο έχω ιδιαίτερη σχέση.

Στόχοι με την Εθνική ομάδα ;
Μια πρόκριση σε μια μεγάλη διοργάνωση είναι μία διαδικασία όχι εύκολη αλλά και ούτε ακατόρθωτη. Τα τελευταία 2 χρόνια νιώθω ότι υπάρχει βελτίωση και όρεξη για δουλειά. Μπροστά μας έχουμε τα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά ώστε να βγούμε πρώτοι και να προκριθούμε. Υπάρχει χημεία και ωραίο κλίμα μεταξύ μας και αυτό πρέπει να το δείξουμε στο γήπεδο.


Ποιό είναι το  τωρινό επίπεδο της Εθνικής μας ομάδας ;
 Υπάρχει ποιότητα, όρεξη για δουλειά και δίψα να πετύχουμε κάτι με την Εθνική μας ομάδα. Είναι καλή η συνεργασία με το προπονητικό team, υπάρχει συζήτηση, στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό κατά την γνώμη μου. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαι χαρούμενος που είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας και απολαμβάνω την παρουσία μου στην Εθνική μας.

Νίκος Δελαγραμμάτικας

No comments