Χασάν Μουσταφά, ο... Φαραώ του χάντμπολ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Χασάν Μουσταφά, ο... Φαραώ του χάντμπολ

Η αρχαία Αίγυπτος γνώρισε 232 Φαραώ, αλλά το χάντμπολ έχει έναν. Έναν και καλό!

Ο Dr Χασάν Μουσταφά αναρριχήθηκε στο θρόνο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ στις 26 Νοεμβρίου του 2000, στο πλαίσιο των εκλογών που διενεργήθηκαν στο Εστορίλ της Πορτογαλίας και από τότε δεν το έχει κουνήσει ρούπι: επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα το 2004, το 2009, το 2013, το 2017 και το 2021 και παραμένει εδώ και 22 χρόνια ένας βασιλιάς στη Βασιλεία!

«Αποτελώ σάρκα εκ της σαρκός του χάντμπολ και έχω αφιερώσει όλη τη ζωή μου στο άθλημα. Υπήρξα παίκτης, προπονητής, διαιτητής και πρόεδρος της αιγυπτιακής ομοσπονδίας, οπότε δεν μπορώ να διανοηθώ τον εαυτό μου μακριά από το άθλημα» τονίζει μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Και συνεχίζει, εξηγώντας το modus lavorandi του: «Δεν λειτουργώ  ως ο πρόεδρος που βλέπει τα πάντα και τους πάντες αφ’ υψηλού. Περισσότερο από πρόεδρος είμαι ένας θιασώτης του χάντμπολ και όλων των σπορ. Όταν κάποια στιγμή αποχωρήσω, σε ό,τι αφορά την υστεροφημία μου, θα ήθελα να με θυμούνται γι’ αυτά που πέτυχα και όχι για το αξίωμα μου» εξηγεί ο 78χρονος Αιγύπτιος πρόεδρος ο οποίος θυμάται ότι η εκκίνηση της (εντέλει μακράς) θητείας του δεν ήταν αναίμακτη!

«Εκείνη την εποχή είχα να αντιμετωπίσω σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης, που δεν έβλεπαν με πολύ καλό μάτι έναν πρόεδρο από την Αφρική, αλλά νομίζω ότι αυτή η υπόθεση μπήκε πλέον στο αρχείο».

Ο Χασάν Μουσταφά βρίσκεται από χθες στο Ηράκλειο, παρακολουθεί τα δρώμενα στον Καρτερό και δηλώνει (όχι απλώς ικανοποιημένος, αλλά) περιχαρής.

«Όλα εδώ είναι υπέροχα: οι εγκαταστάσεις, το επίπεδο των αγώνων, μα περισσότερο οι άνθρωποι. Τώρα τα βλέπω με τα μάτια μου, αλλά τα είχα ακούσει κιόλας προτού έλθω. Ευχαριστώ πολύ τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, την Οργανωτική Επιτροπή, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Κώστα Γκαντή και όλους όσοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία αυτού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Χαίρομαι πολύ διότι συν τοις άλλοις δημιουργήθηκε ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο που θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο των αθλημάτων της παραλίας και θα μείνει ως παρακαταθήκη και προίκα για την Ελλάδα».

Tη Δευτέρα το μπιτς χάντμπολ γιόρτασε τα τριακοστά γενέθλια του και ο πρόεδρος της IHF δεν κρύβει τον ενθουσιασμό, αλλά και τους πόθους του για την πρόοδο και την εξάπλωση του αθλήματος.

«Το μπιτς χάντμπολ είναι ένα γρήγορο, δυνατό, συναρπαστικό, θεαματικό και πολύ ελκυστικό σπορ, που διαδίδεται ραγδαία. Από τις 209 χώρες-μέλη της IHF, το καλλιεργούν περίπου 150  και ο αριθμός αυξάνεται. Μάλιστα βλέπουμε να πρωταγωνιστούν και να αποκομίζουν οφέλη ακόμη και χώρες που δεν έχουν διακρίσεις στη σάλα»

Το δε μέλλον; «Έχω ως μότο στη ζωή μου και αυτό ισχύει και στη διοικητική καριέρα μου το ότι “δεν υπάρχει ποτέ το τέλος, αλλά πάντοτε πρέπει να βρίσκουμε μια καινούργια αρχή”. Ακόμη κι όταν πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στην κορυφή, δεν πρέπει να μείνεις εκεί, αλλά να προχωρήσεις ακόμη πιο ψηλά. Ελπίζω ότι η επόμενη καινούργια αρχή για το μπιτς χάντμπολ θα είναι η ένταξη του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, μια προοπτική για την οποία υπάρχει η θετική διάθεση εκ μέρους της ΔΟΕ και προσωπικά του προέδρου, Τόμας Μπαχ».

Το μπιτς χάντμπολ μοιάζει με ένα παλάτι που σε πείσμα του αγωνιστικού χώρου στον οποίο παίζεται, δεν είναι χτισμένο στην άμμο!

«Κάθε μέρα συζητάμε για όλα τα θέματα μέσα στη μεγάλη οικογένεια του χάντμπολ και προχωράμε προς τα εμπρός. Ασφαλώς η πιθανή ένταξη του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα το εκτοξεύσει. Πριν από τέσσερα χρόνια που παίχθηκε το μπιτς χάντμπολ στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Αιρες υπήρχαν ουρές πολλών εκατοντάδων μέτρων έξω από το Πάρκο Σαρμιέντε και οι διοργανωτές αναγκάσθηκαν να κλείσουν την είσοδο, επειδή στις εξέδρες είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Ο πρόεδρος Μπαχ ήρθε απλώς για να ρίξει μια ματιά, αλλά εκστασιάσθηκε με το θέαμα και έμεινε μαζί μας για δυο ώρες! Τότε όλοι συνειδητοποίησαν τη δυναμική και τις προοπτικές του αθλήματος».

Το χάντμπολ που κάποτε περνιόταν ως ένα παρακατιανό σπορ, σε σχέση με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ παίρνει πλέον μια ρεβάνς διαρκείας από εκείνους οι οποίοι υιοθέτησαν και διέσπειραν αυτή την άποψη.

Ο πρόεδρος της ΙHF σχολιάζει την παλαιά αντίληψη και μάλιστα με ακλόνητα πειστήρια…

«Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ριο ντε Τζανέιρο το χάντμπολ ήταν το δεύτερο σε προσέλευση θεατών σπορ μετά το ποδόσφαιρο, το οποίο, ως γνωστόν, στη Βραζιλία αποτελεί ένα είδος θρησκείας. Επίσης στην Κολωνία, όπου διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες (18-19 Ιουνίου) το Final 4 του EHF Champions League δεν έπεφτε καρφίτσα. Σε πολλές χώρες το άθλημα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του ενδιαφέροντος των φιλάθλων και ανεβαίνει διαρκώς»

Αυτή η ανοδική πορεία προϋποθέτει και απαιτεί αλλαγές σε όλα τα επίπεδα…

«Προσπαθούμε καθημερινά να εξελίξουμε το χάντμπολ, να το κάνουμε πιο μοντέρνο και περισσότερο ελκυστικό, είτε με νέους κανονισμούς, είτε με άλλες καινοτομίες. Θα αναφέρω ως παράδειγμα τις μπάλες της νέας τεχνολογίας που σε έξι μήνες θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο και θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάργηση της κόλλας η οποία χρησιμοποιείται για να διευκολύνει το πιάσιμο της και την επαφή με τα χέρια των παικτών. Πρόκειται για μια επαναστατική αλλαγή που θα διευκολύνει την πρόσβαση του αθλήματος σε όλα τα κλειστά γήπεδα και θα επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη των αγώνων και του αθλήματος» επισημαίνει ο πρόεδρος της IHF.

Έχοντας αφιερώσει όλη τη ζωή του στο χάντμπολ ο Χασάν Μουσταφά παρακολούθησε , θαύμασε και γνώρισε από κοντά πλείστους όσους επιφανείς παίκτες.

Ποιους ξεχωρίζει; «Στα πρόχειρα από τους νεότερους θα αναφέρω τον Τζάκσον Ρίτσαρντσον, τον Νίκολα Καραμπάτιτς, τον Τάλαντ Ντουσεμπάεβ, τον Μάγκνους Βίσλαντερ και τον Ιβανο Μπάλιτς, αλλά σίγουρα ξεχνάω και αδικώ και πολλούς άλλους που άφησαν έντονο αποτύπωμα στο γίγνεσθαι του αθλήματος μας» απαντά.

No comments