Από την ίδρυση του Απόλλωνα Καλαμαριάς έως την -για δεύτερη φορά- πρόσφατη διακοπή της λειτουργίας του ανδρικού τμήματος (pics) - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Από την ίδρυση του Απόλλωνα Καλαμαριάς έως την -για δεύτερη φορά- πρόσφατη διακοπή της λειτουργίας του ανδρικού τμήματος (pics)

Η πρώτη ομάδα του ΜΓΣ Απόλλωνα Καλαμαριάς το 1985-86 με προπονητή τον Στέλιο Σεϊρεκίδη.

Πάνω αριστερά: Στέλιος Σεϊρεκίδης (προπονητής), Χριστόδουλος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Κουγιάμης, Παναγιώτης Συμεωνίδης, Βασίλης Σαχπατζίδης, Τάσος Στράντζας, Γιάννης Σαμολαδάς, Δημήτρης Τσιόκας (έφορος).

Κάτω αριστερά: Σταύρος Σταυρόπουλος, Κώστας Μακρυγιάννης, Σπύρος Τσέλιος, Κώστας Χορίκης, Οδυσσέας Ρετσίδης, Χρήστος Ανδρονιάδης


του Μανώλη Νεόφυτου


Ο  Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Καλαμαριάς ιδρύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1926 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από Πόντιους πρόσφυγες. Η αρχική ιδέα ήταν η ίδρυση ενός συλλόγου με σκοπό τη διάδοση της πλούσιας μουσικής παράδοσης των Ποντίων, όπου τα μέλη θα συγκεντρώνονταν για να παίξουν μαντολίνο και κιθάρα. Έτσι επιλέχθηκε ως έμβλημα της ομάδας η κεφαλή του Απόλλωνα, Θεού της μουσικής στην αρχαία ελληνική μυθολογία. 

Αργότερα ακολούθησε η ίδρυση θεατρικού και αθλητικών τμημάτων. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν για να αντιπροσωπεύουν το σύλλογο ήταν συμβολικά για την ποντιακή ιστορία: κόκκινο για το αίμα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον εκπατρισμό των Ποντίων και μαύρο για το πένθος. 

Πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο Εμμανουήλ Μαγιόπουλος, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα.

Την περίοδο 1984-85 o Ιορδάνης Αγαπίου (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Απόλλωνα Καλαμαριάς εκείνη την περίοδο)  μετά από πρόσκληση του φίλου του Στέλιου Σεϊρεκίδη πήγε και είδε αγώνες χάντμπολ του ΒΑΟ μένοντας εντυπωσιασμένος από το θέαμα. Αυτό ήταν. Αμέσως πρότεινε στον Στέλιο Σεϊρεκίδη να φτιάξουν τμήμα χάντμπολ στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, όπερ και εγένετο.

Εκείνα τα χρόνια ο Στέλιος ήταν φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ (και διεθνής με την Εθνική ομάδα χάντμπολ) και δέχθηκε την πρόταση να φτιάξει στον Απόλλωνα τμήμα χάντμπολ.

Οι πρώτοι αθλητές του Απόλλωνα Καλαμαριάς ήταν κυρίως φοιτητές από τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Οι προπονήσεις ξεκίνησαν στα ανοικτά γήπεδα τένις της Μίκρας και για λίγες ώρες, που δόθηκαν, στο κλειστό, με πρώτο έφορο, τον Ιορδάνη Αγαπίου και φυσικά προπονητή τον Στέλιο Σεϊρεκίδη. 

Την περίοδο 1985-86 ο Απόλλων Καλαμαριάς εντάχθηκε στην ΕΣΧ Θεσσαλονίκης και πήρε μέρος στο τοπικό Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης (τότε υπήρχε τοπικό και Α΄ - Β΄ Εθνική κατηγορίες), όπως και την περίοδο 1986-87.

Την επόμενη σεζόν, 1987-88, ο Απόλλων Καλαμαριάς ανέβηκε στην Β΄ Εθνική (βόρειος όμιλος), αλλά  ο Στέλιος Σεϊρεκίδης έφυγε από τον Απόλλωνα, αφού ανέλαβε προπονητής-παίκτης στον ΒΑΟ.


ΟΙ ΑΝΟΔΟΙ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Την περίοδο 2000-01 ο Απόλλων προβιβάστηκε από την Β΄ Εθνική στην Α2. Στην πρώτη του συμμετοχή στην Α2 κατέκτησε την 4η θέση ανάμεσα σε 12 ομάδες δείχνοντας ότι μπορεί για την άνοδο στην Α1 (31 βαθμοί σε 22 αγώνες με 15 νίκες, 1 ισοπαλία, 6 ήττες και 526-465 τέρματα).

Στην δεύτερη συμμετοχή του στην Α2 την  περίοδο 2002-03 πέτυχε τον μεγάλο άθλο του. Για πρώτη φορά στην ιστορία του από το 1985-86, που δημιουργήθηκε το τμήμα χάντμπολ από τον Στέλιο Σεϊρεκίδη και τον τότε έφορό του Ιορδάνη Αγαπίου, κατέκτησε την 2η θέση στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας και ανέβηκε  στην κορυφαία κατηγορία της ελληνικής χειροσφαίρισης, την Α1 (36 βαθμοί σε 22 αγώνες με 16 νίκες, 4 ισοπαλίες, 2 ήττες  και 569-474 τέρματα).

Ο σύλλογος αγωνίστηκε στην Α1 Εθνική κατηγορία μέχρι το 2008-09, οπότε και κατετάγη τελευταίος με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του.

Το καλοκαίρι του 2009, παρά το γεγονός ότι το τμήμα είχε δηλώσει συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής για την επόμενη περίοδο, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Απόστολος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε την οριστική διάλυση του τμήματος, καθώς οικονομικές δυσχέρειες επέβαλαν να δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση άλλων τμημάτων και κυρίως του ποδοσφαιρικού.


Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Α1

2003-04   8ος σε 12 ομάδες (21 βαθμοί σε 22 αγώνες με 10 νίκες, 1 ισοπαλία, 11 ήττες και 567-619 τέρματα)

2004-05   9ος σε 12 ομάδες (14 βαθμοί σε 22 αγώνες με 6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 14 ήττες και 527-566 τέρματα)

2005-06   12ος σε 14 ομάδες (15 βαθμοί σε 26 αγώνες με 6 νίκες, 3 ισοπαλίες, 17 ήττες και 681-757 τέρματα)

2007-08   11ος σε 14 ομάδες (16 βαθμοί σε 26 αγώνες με 7 νίκες, 2 ισοπαλίες, 17 ήττες και 699-783 τέρματα)

2008-09   14ος σε 14 ομάδες (3 βαθμοί σε 26 αγώνες με 2 νίκες, 24 ήττες, ένα μηδενισμό και 631-781 τέρματα)


Η ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, μετά την επανασύσταση, την περίοδο 2016-17 στην Β΄ Εθνική.

Πάνω αριστερά: Τάτσης Νίκος, Σαββόπουλος Θοδωρής, Μουρίκης Δήμος, Αγγέλου Ιωάννης, Γαβριηλίδης Βαλάντης,Φανέ Γρηγόρης, Καμακάς Αποστολής, Ηλιάδης Χρήστος, Θεοδουλίδης Ιάκωβος, Χρήστος Δουλαβέρης, Ιωάννης Μπισιάνης, Παναγιώτης Μιχαηλίδης (προπονητής).

Κάτω αριστερά: Δημήτρης Δραγάνης, Αναστάσης Τσακαλίδης, Σάκης Φωτιάδης, Ηλίας Μπιτσιάνης, Μένιος Καράγγελος, Νίκος Γκουγκούσης.


H ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΓΝΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΤΕΣ

Η επανασύσταση της ομάδας χάντμπολ του Απόλλωνα Καλαμαριάς το 2016 ξεκίνησε από μία παρέα παικτών-φίλων από την ομάδα Νέα Ελβετία μεταξύ των οποίων ήταν οι: Νίκος Γκουγκούσης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Δήμος Μουρίκης, Ιάκωβος Θεοδουλίδης, Πάνος Γήττας, Θοδωρής Σαββόπουλος, Δημήτρης Κουρκουλίδης, Χρήστος Δουλαβέρης, με προπονητή τον Παναγιώτη Μιχαηλίδη. 

Την περίοδο 2016-17 μετείχε στην Β΄ Εθνική (4ος όμιλος) και τερμάτισε στην 4η θέση συγκεντρώνοντας 16 βαθμούς σε 12 αγώνες (8 νίκες - 4 ήττες, 349-285 γκολ).

Η ομάδα του ΜΓΣ Απόλλωνα Καλαμαριάς 2017-18 με προπονητή τον Παναγιώτη Μιχαηλίδη που αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Β΄ Εθνικής και ανέβηκε στην Α2.

Πάνω αριστερά: Βαλάντης Γαβριηλίδης, Γιάννης Μπιτσιάνης, Γιώργος Αλμπάνης, Ηλίας Σεβαστίδης, Δημήτρης Δραγάνης, Σάκης Μασούρας, Γρηγοριάδης Γιώργος, Χάρης Μουρτζινός, Χρήστος Δουλαβέρης,Γιώργος Βακάλης.

Κάτω αριστερά: Χρήστος Ηλιάδης, Αλέξανδρος Χρυσόπουλος, Αναστάσης Τσακαλίδης, Νίκος Γκουγκούσης, Σάκης Φωτιάδης, Γιάννης Αγγέλου, Δήμος Μουρίκης, Αποστόλης Γεωργομήτρος..

Αριστερά στις μικρές φωτογραφίες από πάνω προς τα κάτω οι αθλητές: Μένιος Καράγγελος, Ιάκωβος Θεοδουλίδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Νίκος Τάτσης, Ηλίας Μπητσιάνης, Γρηγόρης Φανέ, Παναγιώτης Μιχαηλίδης (προπονητής).

Οι νεοαποκτηθέντες  στις αρχές της περιόδου 2017-18. Από αριστερά ο Πρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Αλέξανδρος Μεράτης, οι αθλητές Γιώργος Βακάλης, Ηλίας Σεβαστίδης, Γιώργος Αλμπάνης και ο έφορος, Χρήστος Δουλαβέρης. 


Την επόμενη σεζόν, 2017-18, ο Απόλλων ενισχύθηκε με έμπειρους παίκτες, όπως: 

ο Ηλίας Σεβαστίδης, Πρωταθλητής Ελλάδας και διεθνής με την Εθνική ανδρών και με συμμετοχές στο Champions League. (είχε αγωνιστεί σε ΧΑΝΘ, ΠΑΟΚ, Fredenberg και παλαιότερα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς), 

ο Γιώργος Βακάλης, Πρωταθλητής Ελλάδας, 100 φορές διεθνής (είχε αγωνιστεί σε ΧΑΝΘ, ΑΕΚ., ΓΑΣ Κιλκίς, Φίλιππο Βέροιας, Απόλλων Καλαμαριάς),

ο Γιώργος Αλμπάνης, ο οποίος είχε αγωνιστεί σε ΧΑΝΘ, Πυλαία και Άρη Θεσσαλονίκης,

ο Σάκης Μασούρας (τερματοφύλακας) από τον Δία-Μακεδονικό,

και ο Βασίλης Τάτσης από τον Φοίβο Συκεών.

Ο Απόλλων αναδείχθηκε Πρωταθλητής Β΄ Εθνικής (4ος όμιλος-2ος υποόμιλος) και επανήλθε στην Α2.

Σε 10 αγώνες σημείωσε 9 νίκες και 1 ήττα (1 μηδενισμός) συγκεντρώνοντας 17 βαθμούς έναντι 12 της 2ης ομάδας, που ήταν η ΑΕ Λήμνου (313-215 γκολ).

Ο μηδενισμός της ομάδας ήταν από τον αγώνα στην Λήμνο, όπου δεν ταξίδεψε λόγω κακών καιρικών συνθηκών (και φυσικά απώλεια χρημάτων), που εκείνη την εποχή ήταν σημαντικά για την παρέα των ανθρώπων που είχαν ξαναφτιάξει την ομάδα. 

Η τελευταία ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς την περίοδο 2018-19 στην Α2.

Πάνω αριστερά: Γιώτης Μιχαηλίδης [προπονητής], Ιάκωβος Θεοδουλίδης, Ντίνος Μέλλιος, Στέλιος Κοπαίδης, Γιάννης Μπιτσιάνης, Περικλής Βακουφάρης, Αντώνης Πανιόπουλος, Χρήστος Ηλιάδης, Σάκης Μασούρας, Μάρκος Οικονόμου, Χρήστος Δουλαβέρης.

Κάτω αριστερά: Sanchez Fransisco, Δημήτρης Δραγάνης, Θανάσης Μπροίκος, Δημήτρης Ρωμανίδης, Δήμος Μπαλέτας, Σάκης Φωτιάδης, Άγγελος Σουγιουλτζης, Αναστάσης Τσακαλίδης, Μένιος Καράγγελος.


Στην Α2, το 2018-19, τερμάτισε 7ος (ανάμεσα σε 8 ομάδες) και υποβιβάστηκε στην Β΄ Εθνική (5 βαθμοί σε 14 αγώνες, 2 νίκες, 1 ισοπαλία, 11 ήττες, τέρματα 346-404). 

Την επόμενη σεζόν (2019-20) ο Απόλλων ανέστειλε την δραστηριότητά του λόγω οικονομικών δυσκολιών και κράτησε μόνο τα τμήματα των υποδομών με προπονητή τον Παναγιώτη Μιχαηλίδη. Ίσως, όταν τα μικρά του μεγαλώσουν, να ξαναδούμε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο ανδρικό επίπεδο.

No comments