Tι είπε ο μέγας Καράμπατιτς στο greekhandball.com - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Tι είπε ο μέγας Καράμπατιτς στο greekhandball.com


Ο Νικολά Καράμπατιτς απάντησε σε 5 ερωτήσεις που του τέθηκαν από το greekhandball.com.

Ας δούμε τι του ζητήθηκε να σχολιάσει και ποιές ήταν οι τοποθετήσεις του : 

-Τι πρέπει να συνδυάζει ένας καλός προπονητής; Ποιός είναι για εσένα ο πετυχημένος προπονητής;

«Να είναι καλός στην τακτική, να ξέρει τι χρειάζομαι εγώ προσωπικά, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες, να   μοιράσει   τους  ρόλους, να   τους   διαχειρίζεται   σωστά,  να  μας εξηγεί πώς πρέπει   να συμπεριφερθούμε   ως   ομάδα, αμυντικά και  επιθετικά. Να   μάς   δίνει, επίσης, κίνητρο, ενέργεια, να μας προετοιμάζει πνευματικά, γιατί τα παιχνίδια είναι πολλά. Θα δώσω και την καρδιά μου, όταν ο προπονητής μου είναι δίκαιος, όταν έχει καλές σχέσεις με τους παίκτες, ακόμα και αν εκείνος δεν προτιμά κάτι τέτοιο, αλλά τους σέβεται».

-Τι   πρέπει   να   αλλάξει  στο  χάντμπολ   σε   επίπεδο  κανονισμών,   ώστε  να  ‘’ανοίξει’’   σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, Κίνα ;

«Δεν είμαι υπεύθυνος μάρκετινγκ, για να γνωρίζω. Θα μιλήσω ως φίλαθλος. Στο χάντμπολ δεν έχουμε ‘’καθαρούς’’κανονισμούς.   Θα   ήθελα   πιο   ξεκάθαρους   κανόνες,   για   να   είναι   πιο   εύκολο   να   το παρακολουθήσει   κάποιος. Mου αρέσει να παρακολουθώ κάτι που καταλαβαίνω εύκολα.Στο χάντμπολ αυτό δεν ισχύει. Πολλές   φορές   προκαλείται   σύγχυση   με   τις   αποφάσεις   του διαιτητή.Ακόμα και στο γήπεδο, κάποιες φορές δεν καταλαβαίνω τι σφύριξαν οι διαιτητές, άρα δεν καταλαβαίνει ούτε ο κόσμος.Υπάρχει πρόβλημα με τους κανονισμούς. Με διαφορετικές ερμηνείες. Αυτό συμβαίνει συχνά με το ‘’παθητικό παιχνίδι’’. Πριν αποφάσιζαν οι διαιτητές ό,τι ήθελαν, τώρα έβαλαν τις έξι πάσες. Μπορεί όμως οι έξι πάσες να κρατήσουν και 30’’. Θα ήθελα να μπει χρόνος στην επίθεση, 30’’, όπως στο μπάσκετ. Τώρα μπορεί μια ομάδα να κρατάει την μπάλα μισό λεπτό στην κατοχή της και να μην κάνει τίποτα.Μ’ αρέσει να παίζω και να βλέπω μπάσκετ. Θα ήθελα να δω αλλαγές και  στο 7-6, αλλοιώνει το χάντμπολ, είμαι ενάντια σε αυτό. Θα ήθελα ένα ξεκάθαρο κανονισμό στο επιθετικό φάουλ. Όχι να πέφτει ο αμυντικός πάνω στον επιτιθέμενο και να κερδίζει επιθετικό φάουλ. Οι πίβοτ δέχονται πολύ σκληρά φάουλ, χωρίς να κερδίζουν πέναλτι. Λάθος κι αυτό. Πολλοί κανονισμοί χρειάζονται διευκρίνηση. Επιπλέον θα ήθελα να δω αλλαγές στα στατιστικά, που είναι…σκα.. Πόσα γκολ μπήκαν και αποκρούσεις. Τίποτα...Θα ήθελα να δω τις ασιστ, να μετρούν τις σωστές επιθετικές ενέργειες και τις αμυντικές, ποιοι κερδίζουν πέναλτι. Ο κόσμος, οι θεατές του χάντμπολ λατρεύουν τα στατιστικά, αλλά ούτε οι ομοσπονδίες ούτε η τηλεόραση τα εκμεταλλεύονται. Αυτά που έχουμε, δεν είναι αντιπροσωπευτικά...Κι εδώ είμαστε πίσω..». 

-Ποιά είναι η άποψη σου για το 7-6 και την εφαρμογή χρονικού ορίου στην επίθεση; 

«Το 7-6 δεν μού αρέσει καθόλου, αλλάζει όλο το παιχνίδι, δεν είναι ελκυστικό. Θα ήθελα να δω αλλαγές και  στο 7-6, αλλοιώνει το χάντμπολ, είμαι ενάντια σε αυτό.Σε πολλούς παίκτες δεν αρέσει. Όταν έβαλαν τον έβδομο παίκτη, άλλαξε ο τρόπος που παίζουμε. Πολλοί παίκτες δεν θέλουν αυτόν τον κανονισμό. Ακυρώνει την κερδισμένη δίλεπτη αποβολή. Επίσης, θα ήθελα να δω να μπαίνει χρονικό όριο στις επιθέσεις. Πρόβλημα υπάρχει και με τις δίλεπτες ποινές».

-Κατέκτησες τα πάντα. Ποιός θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος σου;

«Είμαι τυχερός, περήφανος, ευγνώμων, που κατέκτησα τα πάντα στην καριέρα μου. Δεν γνωρίζω, αν υπάρχει διάδοχος, αλλά το εύχομαι, το ελπίζω. Πολλοί είναι οι καλοί παίκτες, όπως οι Ρεμιλί, Ρίτσαρντσον, Σάγκοσεν. Εχουν τα προσόντα. Ως θεατής του χάντμπολ, περιμένω για  να  δω τον  επόμενο μεγάλο  παίκτη. Είναι   καλό  να  έχουμε μεγάλα   ονόματα,   γιατί   προσελκύουν   νέους   φιλάθλους.   Το   μέλλον   θα   δείξει.   Είμαι ενθουσιασμένος, που έχω δει κορυφαίους παίκτες και έχω σταθεί δίπλα τους.Θέλουμε αθλητές να κερδίζουν τίτλους, να βγάζει το χάντμπολ σταρ. Βοηθάει το άθλημα».

 -Πολλοί νέοι αθλητές μας βλέπουν. Τι συμβουλή θα τούς έδινες;

«Είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που εμπνέω νέους αθλητές. Μ’ αρέσει που βοηθώ και μέσα   από   αυτή την συνέντευξη, τους νέους. Εχω   παίξει   απέναντι   σε   καλούς  Ελληνες παίκτες, στη Μπουντεσλίγκα. Είναι δύσκολο να δίνεις συμβουλές. Οι νέοι να πιστεύουν στα όνειρά τους, να προπονούνται, να αγαπούν το χάντμπολ, να παίρνετε συμβουλές από ανθρώπους που γνωρίζουν, όχι από τυχαίους, να ακούτε τους προπονητές σας. Ή άμυνα είναι πολύ σημαντική, για να κερδίσεις τίτλους. Σημαντικό είναι και να σκοράρεις. Επομένως, προσπαθήστε να είστε πολύτιμοι για τις ομάδες σας, με τον ρόλο που έχετε. Να ευχαριστιέστε το χάντμπολ, δεν είναι μόνο για επαγγελματίες. Απολαύστε το, μάθετε ότι μπορείτε, κάντε φίλους, να έχετε πάθος. Να είστε πάντα ένα σκαλί πιο πάνω από την προηγούμενη φορά. Να προπονείστε σκληρά, να πιστεύετε στα όνειρά σας και να παίρνετε συμβουλές από ανθρώπους που έχουν να σας πουν πράγματα κι όχι από αυτούς που θέλουν να κερδίσουν κάτι από εσάς». 


No comments