Η... χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού, που διαλύθηκε την περίοδο 1987-88, να προβιβαστεί στην Α' Εθνική - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η... χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού, που διαλύθηκε την περίοδο 1987-88, να προβιβαστεί στην Α' Εθνική



Φάση από αγώνα, ΑΕ Χαλανδρίου - Παναθηναϊκός, του Πρωταθλήματος 1982-83. Ο Γρηγόρης Καλφόπουλος έχει σουτάρει και οι αμυντικοί του Χαλανδρίου παρακολουθούν την εξέλιξη της φάσης, Με το 9 ο Φώτης Μπάβας του Χαλανδρίου, αριστερά του ο Μυλωνάς και ο Χασιώτης (ΠΑΟ), δίπλα τους ο Νανούρης (ΑΕ Χαλανδρίου), στην άκρη αριστερά της φωτογραφίας ο Γιώργος Δραγάζης (ΑΕ Χαλανδρίου), και στην άκρη δεξιά ο Καλόσακας (ΑΕ Χαλανδρίου). Ο Γρηγόρης Καλφόπουλος ήταν το βαρύ πυροβολικό του ΠΑΟ μαζί με τον Άλκη Παπαχριστάκη. Οι δύο μαζί ήταν πάντα μέσα στους έξι σκόρερ της κατηγορίας σε κάθε σεζόν.


*Σημειώνεται πως σε οποιαδήποτε, τυχόν, αναπαραγωγή (κειμένου ή και μεμονωμένων φωτογραφιών, ακόμα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ΠΡΕΠΕΙ, αυστηρά, να αναφέρονται ως πηγή, σε εμφανές σημείο, τόσο το greekhandball.com, όσο και ο Μανώλης Νεόφυτος. Σε άλλη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε των νόμιμων δικαιωμάτων μας, όπως απορρέουν από το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο.


του Μανώλη Νεόφυτου


Από τις πρώτες ομάδες, που εμφανίστηκαν στο χάντμπολ στα τέλη της  δεκαετίας του 1970 ήταν ο Παναθηναϊκός Α.Ο. Μάλιστα, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΧΕ. 

Πρωτεργάτες της σύστασης του τμήματος υπήρξαν ο Δημήτρης Σταύρου και ο Πρωταθλητής Ελλάδας στο δέκαθλο, Ζήσης Κούρελος, που «έχτισε» την πρώτη ομάδα του ΠΑΟ το 1978. Αργότερα ήλθε και ένας ακόμη αξιόλογος άνθρωπος ως έφορος ο Μελέτης Γραβάνης. 

Οι πρώτοι αθλητές της ομάδας προέρχονταν, κυρίως, από τον στίβο του ΠΑΟ, όπως οι δεκαθλητές, Ζήσης Κούρελος, Αντώνης Αρχοντάκης, Γιάννης Μαυρίκης, ο τριπλουνίστας, Δημήτρης Ευθυμίου, ο ακοντιστής....  Μυλωνάς και άλλοι.

Το 1978 (όπως μάς είπε ο Άλκης Παπαχρηστάκης) η ομάδα του Παναθηναϊκού είχε ταξιδέψει στην Άρτα για ένα φιλικό με την τοπική Αναγέννηση με προπονητή τον Ζήση Κούρελο και συνοδούς της ομάδας τον Δημήτρη Σταύρου και τον Γιώργο Αλικάκο. 

Η ομάδα του ΠΑΟ δεν κατάφερε ποτέ στην ιστορία της να ξεπεράσει το... φράγμα της Β' Εθνικής. Ξεκίνησε από το τοπικό Πρωτάθλημα της Αθήνας και στη συνέχεια προβιβάστηκε στη Β' Εθνική.

Την περίοδο 1982-83 έφτασε πολύ κοντά στην άνοδο στην Α' Εθνική, αλλά οι συγκυρίες αποτελεσμάτων και μία ήττα τρεις αγωνιστικές πριν από την λήξη του Πρωταθλήματος στέρησαν από τον ΠΑΟ αυτό το όνειρο για έναν μόνο βαθμό. Από εκεί και μετά δεν καρποφόρησαν άλλες προσπάθειες μέχρι την περίοδο 1987-88, όταν η ομάδα διαλύθηκε.

Την περίοδο 1982-83 ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ καλά. Είχε φτιάξει, με προπονητή τον Δημήτρη Καρρά, μια δυνατή ομάδα και διεκδίκησε την άνοδό του στην Α' Εθνική μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Στο Πρωτάθλημα συμμετείχαν 13 ομάδες και διεξήχθησαν 24 αγωνιστικές.

1983, Παναθηναϊκός Α.Ο., 3ος στη Β' Εθνική (νότιος όμιλος) - Γήπεδο Καλογρέζας

Πάνω αριστερά: Μελέτης Γραβάνης (έφορος), Γιώργος Μυλωνάς, Τάκης Κορορός, Αντώνης Αρχοντάκης, Χρήστος Χασιώτης, Ζήσης Κούρελλος, Δημήτρης Σταύρου (έφορος).

Κάτω αριστερά: Άλκης Παπαχριστάκης, Δημήτρης Ευθυμίου, Γρηγόρης Καλφόπουλος, Αντώνης Λιαμής, Γιάννης Μαυρίκης.

Προπονητής: Δημήτρης Καρράς


Τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος και συγκεκριμένα την 21η αγωνιστική η βαθμολογία ήταν η εξής:


1.  ΑΣΕ Δούκας      38  βαθμοί

2.  ΠΑΟ                   36     ''

..................................................

3.  Άρης Νίκαιας      35     ''

4.  Νέα Ελβετία        33     ''


Στην 22η αγωνιστική  ο Δούκας επικράτησε του Πανιωνίου, ο Άρης Νίκαιας νίκησε τον ΣΑΚΑ 27-17 και ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στον Βύρωνα από την αδιάφορη Νέα Ελβετία με 25-23 (σ.σ. ήττα σοκ  για τον ΠΑΟ, που απώλεσε δύο πολύτιμους βαθμούς και... έπεσε 3ος στην βαθμολογία).

Η βαθμολογία σε 22 αγώνες:


1.  ΑΣΕ Δούκας        40

2.  Άρης Νίκαιας       37

......................................

3.  ΠΑΟ                    36

4.  Νέα Ελβετία         35


Στην 23η αγωνιστική ο Άρης Νίκαιας νίκησε στο Μαρούσι τον Δούκα με 15-14 και ο ΠΑΟ τους Εμποροϋπαλλήλους με 27-18 (σ.σ. η νίκη του Άρη μέσα στο Μαρούσι μηδένισε κάθε ελπίδα για την 2η θέση, που οδηγούσε στα μπαράζ με τον 2ο του βορείου ομίλου, που ήταν ήδη γνωστό ότι είναι η ομάδα της Δράμας)

Η βαθμολογία σε 23 αγώνες:


1.  Δούκας                 40

2.  Άρης Νίκαιας        39

......................................

3.  ΠΑΟ                     38

4.  Νέα Ελβετία          35


Στην 24η αγωνιστική η τύχη δεν ήταν με το μέρος του Παναθηναϊκού, ο οποίος νίκησε το Καματερό και έφθασε στους 40 βαθμούς. Ο  Άρης επικράτησε της Γλυφάδας με 34-22 και ο Δούκας αναδείχθηκε ισόπαλος (26-26) στο Χαϊδάρι (11ο στην βαθμολογία). Η ομάδα των Εκπαιδευτηρίων κατάφερε να ισοφαρίσει στο 59' 45'' με γκολ του Ταρνατώρου και στον αιφνιδιασμό των γηπεδούχων αστόχησε ο Τσάμος. Η ισοπαλία παρέμεινε, όπως και ο Παναθηναϊκός στην τρίτη θέση μ' έναν βαθμό διαφορά από τους δύο πρώτους, Δούκα και Άρη Νίκαιας, που ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση.

Η τελική βαθμολογία:


1. Δούκας     41

2.  Άρης Νίκαιας     41

...................................

3.   ΠΑΟ                  40

4.   Νέα Ελβετία      37


Στο μπαράζ για την πρώτη θέση ο Δούκας νίκησε τον Άρη Νίκαιας και ανέβηκε στην Α' Eθνική. Με την σειρά του, ο Άρης Νίκαιας νίκησε την Δράμα (2η στον βόρειο όμιλο) στο μπαράζ της Κατερίνης, με 21-19 και ακολούθησε τον Δούκα στην Α' Εθνική. Έτσι, ο ΠΑΟ έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στα... σαλόνια, γεγονός πάντως που δεν κατάφερε ποτέ.

Ο προπονητής του, Δημήτρης Καρράς, χρησιμοποίησε τους εξής παίκτες: Κορορός, Λιαμής, Παυλίδης, Σκόπας, Κορρές, Παπαχρηστάκης, Καλφόπουλος, Μυλωνάς, Ζήσης, Αρχοντίδης, Λεοντίδης, Μποβολανέας, Κεφάλας, Καλιάρας, Γιαννακάκος, Μπαϊρακτάρης, Νιτσιάκος.

Μερικοί από τους αγώνες του:

ΠΑΟ - Δούκας 25-19, 15-16, Γλυφάδα 24-22, 26-24, Παράδεισος 33-23, 42-20, Χαλάνδρι 32-25, Νέα Ελβετία 18-22, Πανιώνιος 32-25, 19-18, Χαϊδάρι 25-23, Άφοβος 27-23, ΑΕΕΑ 27-18.  Άρης Νίκαιας 18-23.

No comments