Ο αριστούχος στις Πανελλαδικές αθλητής του χάντμπολ, Παρασκευάς Ψαλίδας, που συγκέντρωσε 19.400 μόρια, μιλάει στο greekhandball.com - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ο αριστούχος στις Πανελλαδικές αθλητής του χάντμπολ, Παρασκευάς Ψαλίδας, που συγκέντρωσε 19.400 μόρια, μιλάει στο greekhandball.com



Ο Παρασκευάς Ψαλίδας, παιδί του χάντμπολ, διέπρεψε στις Πανελλαδικές σημειώνοντας μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στην Επικράτεια και την υψηλότερη στον νομό Κοζάνης και στην δυτική Μακεδονία. Τα 19.400 μόρια, που πέτυχε, τον οδηγούν στην εκπλήρωση του πρώτου ονείρου του, αυτού της εισαγωγής του στην Ιατρική Σχολή. Θα μπορούσε να επιλέξει εκείνη της Αθήνας, στην οποία επίσης περνάει, όμως διαλέγει να γραφτεί στης Θεσσαλονίκης, ώστε να είναι πιο κοντά στο σπίτι του, στην Πτολεμαΐδα, όπου η οικογένειά του ζει τα τελευταία 25-30 χρόνια. Οι γονείς του, που κατάγονται από τα Ιωάννινα, είναι καθηγητές και εγκαταστάθηκαν στην Πτολεμαΐδα (σ.σ. εκεί γεννήθηκε ο Παρασκευάς), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Το greekhandball.com επικοινώνησε με τον αριστούχο μαθητή, που δήλωσε στην ιστοσελίδα μας: «Πρέπει να υπερβάλλει εαυτό κάποιος, για να πετύχει τόσο υψηλή βαθμολογία στις Πανελλαδικές, το ίδιο έκανα και εγώ. Παρ' όλα αυτά, διατήρησα μια ισορροπία, για να αποφύγω το ενδεχόμενο εξάντλησης στην πιο κρίσιμη περίοδο, αυτή των εξετάσεων. Θυσίασα σ' έναν βαθμό τις παρέες μου και τον αθλητισμό, αλλά μπόρεσα να βρω διεξόδους από το διάβασμα, για να εκτονώνομαι. Είχα αυτοπεποίθηση, στήριξη από την οικογένειά μου και διαχειρίστηκα το άγχος, για να μην με καταβάλλει. Είναι επιπλέον σημαντικό πως η προσπάθεια δεν ήταν μόνο μιας χρονιάς. Προετοιμασία γινόταν, αντίθετα, ήδη από τις προηγούμενες χρονιές, με μεθοδικό διάβασμα. Δεν περίμενα, πάντως, πως τα μόρια θα ήταν τόσο υψηλά».



Ποιά ειδικότητα θα ήθελε να πάρει και ως πρότυπο μαθητή και παράδειγμα προς μίμηση, τι μήνυμα θα έστελνε στα παιδιά, που επίσης δοκιμάζονται κάθε χρόνο μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών; «Σχετικά με την ειδικότητα, δεν έχω αποφασίσει. Κύριος στόχος μου ήταν η Ιατρική, την επιλογή ειδικότητας την επεξεργάζομαι ακόμα. Μού αρέσει η ορθοπεδική, χωρίς να αποκλείω άλλες ειδικότητες.
Το φορτίο των Πανελλαδικών είναι πολύ βαρύ. Την διαφορά μεταξύ μαθητών την κάνει, συνήθως, η διαχείριση της ψυχολογίας. Σε μεγαλύτερη ηλικία δεν φαίνονται ενδεχομένως όλα τόσο δύσκολα, όσο όταν είναι κάποιος 18 ετών. Η ωριμότητα και η ανάπτυξη της προσωπικότητας ίσως να μειώνουν συνολικά την δυσκολία των Πανελλαδικών, όμως δεν παύουν παρά να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές.
Τα παιδιά θα πρέπει να πιστεύουν στους εαυτούς τους, να έχουν συνέπεια στο διάβασμά τους, να έχουν υποστήριξη από το περιβάλλον τους, να μην επικεντρώνονται μόνο στο διάβασμα, αλλά να αναζητούν και τρόπους χαλάρωσης. Για όσα παιδιά αγωνίστηκαν, όμως δεν τα κατάφεραν, θα ήθελα να πω να μην σταματήσουν να κυνηγούν τους στόχους τους, να μην το βάλουν κάτι. Ο φόβος της αποτυχίας μ' επιβάρυνε προσωπικά, μία τέτοια πιθανότητα με τρόμαζε, ωστόσο την περιόρισα ακολουθώντας και απολαμβάνοντας όλα τα παραπάνω».



Ο Παρασκευάς απείχε από το χάντμπολ την τελευταία χρονιά, όπως είναι άλλωστε λογικό, αφού προτεραιότητά του ήταν οι Πανελλαδικές. Για το αν σκοπεύει να συνεχίσει τον αθλητισμό, τόνισε στο greekhandball.com: «Ναι, θέλω να ασχοληθώ ξανά με το χάντμπολ, από το οποίο έκανα ένα διάλειμμα. Επιδιώκω την επαφή με τον αθλητισμό, σε πρώτη φάση σε ερασιτεχνικό επίπεδο και γιατί όχι σε υψηλότερο. Θα ήταν καλοδεχούμενη μία τέτοια προοπτική. Με ενδιαφέρει το χάντμπολ, το οποίο έχω εξασκήσει για 7 χρόνια, από την Πέμπτη Δημοτικού. Έχω καταγράψει, μάλιστα, ορισμένες συμμετοχές με την ανδρική ομάδα του Αρίωνα Πτολεμαΐδας, το μοναδικό σωματείο, για το οποίο έχω προς το παρόν αγωνιστεί.
Έπαιζα ως εξτρέμ, αλλά έχω αγωνιστεί και ως πλέι μέικερ, είμαι δεξιόχειρας. Θεωρώ πως ο αθλητισμός μπορεί να συνδυαστεί με το υψηλό μαθησιακό και φοιτητικό επίπεδο. Ο αθλητισμός μού μετέφερε τα στοιχεία της πειθαρχίας, του προγραμματισμού, μού μετέδωσε εν γένει αξίες, που συνέβαλαν στον αγώνα μου και μού δίδαξε να μην τα παρατάω».

No comments