Το ανεπανάληπτο, μέχρι σήμερα, τουρνουά Πάσχα του 1983, με ομάδες που αποτελούνταν από διαιτητές, προπονητές, παράγοντες, μέσα από ένα σπάνιο αρχείο (pics) - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Το ανεπανάληπτο, μέχρι σήμερα, τουρνουά Πάσχα του 1983, με ομάδες που αποτελούνταν από διαιτητές, προπονητές, παράγοντες, μέσα από ένα σπάνιο αρχείο (pics)





*Σημειώνεται πως σε οποιαδήποτε, τυχόν, αναπαραγωγή (κειμένου ή και μεμονωμένων φωτογραφιών, ακόμα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ΠΡΕΠΕΙ, αυστηρά, να αναφέρονται ως πηγή, σε εμφανές σημείο, τόσο το greekhandball.com, όσο και ο Μανώλης Νεόφυτος. Σε άλλη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε των νόμιμων δικαιωμάτων μας, όπως απορρέουν από το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο.


Ακολουθεί το κείμενο με την υπογραφή του Μανώλη Νεόφυτου, για λογαριασμό του greekhandball.com:


Ήταν ένα πρωτότυπο τουρνουά. Ήταν κάτι, που δεν έχει γίνει ξανά μέχρι σήμερα στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ. Και μακάρι να επαναληφθεί.
Ήταν Πάσχα του 1983. Ένας ζεστός Απρίλης στο ανοικτό γήπεδο του Πανελληνίου. Στο τουρνουά μετείχαν τρεις ομάδες, που αποτελούνταν από διαιτητές, προπονητές και παράγοντες του ελληνικού χάντμπολ της πρωτεύουσας, Αθήνας. Σκοπός τους, αρχικά, ήταν να αντέξουν την τριαντάλεπτη διάρκεια κάθε αναμέτρησης (δύο δεκαπεντάλεπτα τα ημίχρονα), να βάλουν γκολ, να παίξουν άμυνα και να κερδίσουν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το τουρνουά  πραγματοποιήθηκε υπό το φως των προβολέων, καθώς οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι, και έτσι δεν ήταν διαθέσιμοι τα πρωινά.
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, όλοι τα κατάφεραν και έφτασαν μέχρι και τις απονομές. Δεν υπήρξαν ατυχήματα, ούτε... λιποθυμίες, αλλά πολύ γέλιο. Το τουρνουά διεξήχθη στο μοντέλο ένας προς όλους και επιπλέον, έγινε τελικός μεταξύ των δύο πρώτων ομάδων. Το τουρνουά διοργάνωσε ο τότε ΠΑ.ΣΥ.Φ.ΧΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Χάντμπολ).

Οι τρεις ομάδες χρησιμοποίησαν τους εξής παίκτες:


Διαιτητές: Λυρόπουλος, Μοσχοβέλης, Βιτζηλαίος, Καρανίκας, Σάκκας, Φωτάκης, Ψάλτης, Τρομπούκης, Υφαντής, Φίλος, Ροδίτης, Πάντος (πλήρης 12άδα)


Προπονητές: Κουρκουνάκης, Χασάπης, Δανήλος, Λέτσιος, Κουτουλούλης, Σιδηρόπουλος, Καρράς,  Παπαδόπουλος.


Παράγοντες: Ζαπαρτίδης (Γλυφαδας, ΟΧΕ), Μάρκογλου (Βριλήσσια), Πέρρος (Βριλήσσια, ΟΧΕ), Καραλής (Αθηναϊκός, πήρε... μεταγραφή από την ομάδα των προπονητών την προηγούμενη 'μέρα), Φίτζος (Άρη Νικαίας), Παπαχατζάκης (Κυχρέας Σαλαμίνας), Μπελέχας (ΠΓΣ), Αλικάκος (ΟΧΕ), Σιδέρης (Βριλήσσια), Βρόντος (ΠΓΣ), Σταύρου (ΠΑΟ), Σκουλάς (Βριλήσσια), Πρίτζος.


Ο παίκτης του Άρη Νικαίας, Μάριος Φίτζος, χρεώνει με δίλεπτη αποβολή τον διαιτητή, Στέλιο Βιτζηλαίο, ο οποίος τού απάντησε «μα εμένα δεν μπορείς να με βγάλεις, είμαι διαιτητής»

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ 11-10 (4-7 το ημίχρονο)

Διαιτητές: Λυρόπουλος, Μοσχοβέλης, Βιτζηλαίος 5, Καρανίκας, Σακκάς 4, Φωτάκης, Ψάλτης 1, Τρομπούκης, Υφαντής, Φίλος 1, Ροδίτης, Πάντος.

Προπονητές: Κουρκουνάκης, Χασάπης 2, Δανήλος, Λέτσιος 3, Κουτουλούλης 1, Σιδηρόπουλος 1, Καρράς 2, Παπαδόπουλος 1.

Άριστη η διαιτησία των Βαγγέλη Μαντζόπουλου (Ιωνικού Ν.Φ.) - Φίτζου Μάριου (Άρη Νικαίας)


Ο Κώστας Σιδηρόπουλος ήταν από τους πρώτους, που δίδαξε για την επιμόρφωση των διαιτητών και για τους κανονισμούς του χάντμπολ


Ο παράγοντας, Στέφανος Καραλής, προσπάθησε να... κρεμάσει τον προπονητή, Σπύρο Κουρκουνάκη

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 11-8 (6-4 το ημίχρονο)

Διαιτήτευσαν οι Μάριος Φίτζος - Γιώργος Ζαχαράκης και κρίθηκαν αλάνθαστοι.

Προπονητές: Κουρκουνάκης, Χασάπης 2, Δανήλος, Λέτσιος 4, Κουτουλούλης 2, Σιδηρόπουλος 2, Καρράς, Παπαδόπουλος 1.

Παράγοντες: Ζαπαρτίδης, Μπελέχας, Μάρκογλου, Παπαχατζάκης 1, Φίτζος, Πέρρος, Σιδέρης 1, Βρόντος, Αλικάκος 2, Καραλής 2, Σταύρου, Σκουλάς, Πρίτζος 1.


ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 16-13 (9-7 το ημίχρονο)

Διαιτήτευσαν, με επιτυχία, οι Γιώργος Ζαχαράκης - Βαγγέλης Μαντζόπουλος.

Διαιτητές: Λυρόπουλος, Μοσχοβέλης, Βιτζηλαίος 5, Καρανίκας 1, Σακκάς 2, Φωτάκης, Τσιάρας, Τρομπούκης 2, Υφαντής, Φίλος 1, Ροδίτης 3, Πάντος 2.

Παράγοντες: Ζαπαρτίδης, Μπελεχάς, Μάρκογλου, Πέρρος 1, Σιδέρης, Βρόντος, Αλικάκος 3, Καραλης 5, Τσόκας, Σκουλάς, Παπαχατζάκης 2, Πρίτζος 2.


Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ  1: Διαιτητές  27-23 4β., 2. Προπονητές 21-19 2β., 3. Παράγοντες 21-29 0β.


Ο ΤΕΛΙΚΟΣ  


Ο διαιτητής, Ανδριανός Σακκάς, φαίνεται να σουτάρει με... άψογο στυλ



ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ - ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ 22-18 (10-8 το ημίχρονο)

Ο τελικός είχε διάρκεια 60 λεπτών. Οι διαιτητές προηγήθηκαν 4-2 στο 10΄, αλλά οι προπονητές ισοφάρισαν σε 5-5 στη λήξη του ημιχρόνου είχαν το προβάδισμα νικώντας 10-8. Στην εκπνοή, μάλιστα, του πρώτου μισαώρου ο Λυρόπουλος, των διαιτητών, αστόχησε... χαριστικά σε πέναλτι.
Στο δεύτερο μέρος, οι προπονητές προηγήθηκαν 13-10 στο 40΄, 17-15 στο 50΄ και τελικά επικράτησαν (22-18) κατακτώντας, έτσι, τον άτυπο τίτλο του Πρωταθλητή.
Πρώτος σκόρερ των προπονητών, με 8 τέρματα, αναδείχθηκε ο Κουτουλούλης. Από τους... εξαντλημένους διαιτητές ξεχώρισε ο Λυρόπουλος, ο οποίος απέκρουσε 4 πέναλτι (αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας, αλλά εκτέλεσε και πέναλτι). 
Διαιτήτευσαν, αντικειμενικά, στο πρώτο ημίχρονο οι Μαντζόπουλος - Φίτζος και στην επανάληψη οι Ζαχαράκης - Φίτζος.

Προπονητές: Κουρκουνάκης, Κουτουλούλης 8, Λέτσιος 6, Σιδηρόπουλος, Χασάπης 3, Καραλής 1 (πήρε «μεταγραφή» για τον τελικό), Δανήλος, Καρράς 4, Παπαδόπουλος.

Διαιτητές: Λυρόπουλος 1, Μοσχοβέλης, Βιτζηλαίος 6, Σακκάς 5, Ψάλτης, Καρανίκας 1, Ροδίτης 5, Φίλος, Φωτάκης, Τρομπούκης, Πάντος, Υφαντής.



Ακολουθούν οι 5 πρώτοι σκόρερς του τουρνουά:

1. Βιτζηλαίος (Διαιτ.) 16,
2. Λέτσιος (Προπ.) 13
3. Κουτουλούλης (Προπ.) 11
4. Σακκάς (Διαιτ.) 11
5. Ροδίτης (Διαιτ.) 8

Το τουρνουά ολοκληρώθηκε με τις απονομές και τα χειροκροτήματα για όλους. Ήταν όλοι άξιοι και το απόλαυσαν. Λέτε να ξαναγίνει...;





No comments