Γ. Αρβανίτης στο greekhandball.com: «Θα είναι διαφορετική η επόμενη 'μέρα στο χάντμπολ» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Γ. Αρβανίτης στο greekhandball.com: «Θα είναι διαφορετική η επόμενη 'μέρα στο χάντμπολ»



του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

Ο κορονοϊός αποδιοργάνωσε την ζωή μας, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών της Ελλάδας, Γιάννης Αρβανίτης, μιλώντας στο greekhandball.com. Πρόσθεσε, επίσης, πως οι τελικές επιπτώσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν και τόνισε ότι ο αθλητισμός, όπως και κάθε άλλη έκφανση της κοινωνίας, έχει επηρεαστεί.  
Ο ίδιος ανέφερε ότι το μόνο, που μπορεί να πράξει την δεδομένη περίοδο, αναφορικά με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να ενθαρρύνει τους αθλητές να γυμνάζονται μένοντας στο σπίτι τους και να προετοιμάζει, μέσα από σενάρια, την λειτουργία της Εθνικής μας.  


-Ποιές είναι οι σκέψεις σας σχετικά με την κατάσταση, που βιώνουμε και ποιές θεωρείτε πως θα είναι οι κοινωνικές και οι οικονομικές συνέπειές της;

«Η εμφάνιση ενός καινούργιου ιού, του COVID-19, αποδιοργάνωσε ολοκληρωτικά την ζωή μας σε όλες τις εκφάνσεις της. Μας έκανε να προσδιορίσουμε ξανά τις προτεραιότητές μας. Αυτός ο νέος προσδιορισμός προτεραιοτήτων κινήθηκε σίγουρα και προς την θετική, αλλά και προς την αρνητική κατεύθυνση.
Οι τελικές επιπτώσεις της αποδιοργάνωσης είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν, αφού προς το παρόν δεν είναι ορατό το τέλος της πανδημίας. Είναι εύκολα κατανοητό πως όσο περισσότερο ζούμε σε αυτή τη νέα συνθήκη αυτόβουλου εγκλεισμού, τόσο μεγαλύτερες κι εντονότερες θα είναι οι επιπτώσεις στην επόμενή μας ημέρα. Έτσι, από την οικονομία έως και τις κοινωνικές μας συνήθειες θα είναι όλα διαφορετικά. Ως παράδειγμα, φανταστείτε τον εαυτό σας, μετά από πόσο καιρό θα κάνετε μια εγκάρδια χειραψία χωρίς να αισθανθείτε άβολα;».   


-Πόσο έχει επηρεαστεί ο αθλητισμός υπό τα νέα παγκόσμια δεδομένα;

«Ένας μεγάλος τομέας έκφρασης κοινωνικότητας είναι ο αθλητισμός. Ίσως ο μεγαλύτερος, αφού δεν είναι πολλά τα γεγονότα στον πλανήτη, που μπορούν να συναθροίσουν ακόμα και χιλιάδες θεατών σ’ έναν χώρο, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και παράλληλα, να παρακολουθούνται από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη, μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου ή του ίντερνετ. Η οικονομική σημασία, βέβαια, του αθλητισμού είναι επίσης μεγάλη, και αυτό διότι διακινούνται τεράστια κεφάλαια γι’ αυτόν. Επομένως, ο αθλητισμός έχει επηρεαστεί έντονα.
Κορυφαία επίπτωση είναι η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Μετατέθηκαν για το επόμενο έτος και για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία τους δεν θα διεξαχθούν στην τετραετία. Αντιλαμβάνεστε πόσα θέματα εγείρει αυτή η μετακίνηση. Εκτός των υπολοίπων, ένα ζήτημα, που αφορά αθλητές και προπονητές, είναι ποιοί θα συμμετέχουν και με ποιά κριτήρια, αφού όσοι είχαν κερδίσει την συμμετοχή τους σε αυτούς τους αγώνες δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν την ίδια ικανότητα και μετά από έναν χρόνο.
Μία ακόμα επίπτωση είναι ότι έχουν σταματήσει όλες οι διοργανώσεις εγχώριες και μη σε όλα τα σπορ. Έτσι εκτός από τα ομαδικά αθλήματα και ειδικότερα το χάντμπολ, που ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση, πληροφορούμαστε την αναστολή λειτουργίας και σε ατομικά αθλήματα με τεράστια τηλεθέαση, όπως το τένις, το γκολφ, η Formula1, το MotoGP κ.ά.
Όλα τα παραπάνω έχουν συμπαρασείρει και την αθλητική οικονομία. Προς το παρόν, προκύπτουν μειώσεις μισθών αθλητών, προπονητών, και εύχομαι να μην φτάσουμε σε πτωχεύσεις αθλητικών οργανισμών».


 -Πώς χειρίζεστε, αυτή την περίοδο, την Εθνική Ανδρών και πώς κρίνετε ότι θα κυλήσει η επόμενη ‘μέρα στο χάντμπολ;

«Όσον αφορά στο χάντμπολ, η αναστολή λειτουργίας των εγχώριων διοργανώσεων θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες διοργανώσεις. Ποιές ομάδες θα συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, αν δεν ολοκληρωθούν τα Πρωταθλήματα των χωρών;  
Αυτή την περίοδο θα γινόταν το Προολυμπιακό τουρνουά, καθώς και οι αγώνες πρόκρισης για το Παγκόσμιο του 2021. Οι συγκεκριμένες αναμετρήσεις θα έδιναν το δικαίωμα στην EHF να κάνει την κλήρωση των προκριματικών του Πανευρωπαϊκού του 2022. Αυτή η κλήρωση αφορούσε και την δική μας Εθνική ομάδα.
Είναι αυτονόητο πως το μόνο, που μπορώ να κάνω εγώ, είναι να παρακολουθώ τις εξελίξεις,  να εμψυχώνω και να προτρέπω τους αθλητές να προπονούνται, όσο αυτό είναι δυνατό, μένοντας στο σπίτι τους και να δημιουργώ σενάρια λειτουργίας της Εθνικής μας ομάδας για την επόμενη ‘μέρα.
Νομίζω ότι η επόμενη ‘μέρα στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο χάντμπολ θα είναι διαφορετική, αφού κάθε χώρα έχει και θα έχει διαφορετικό χρόνο αποδέσμευσης από τον εγκλεισμό και επιπλέον, οι οικονομικές επιπτώσεις θα έχουν διαφορετική ένταση σε κάθε κράτος.
Καλή δύναμη σε όλους, προσέχουμε και ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ».

No comments