Β' μέρος τοποθετήσεων: Οι ομάδες σέβονται τις όποιες αποφάσεις της ΟΧΕ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Β' μέρος τοποθετήσεων: Οι ομάδες σέβονται τις όποιες αποφάσεις της ΟΧΕ




Το Β' μέρος των δηλώσεων, που εξασφάλισε η συντακτική ομάδα του greekhandball.com (σ.σ. εξαιρείται η ανακοίνωση της Ακαδημίας Πάτρας, η οποία συμπεριλήφθηκε, ωστόσο, στις τοποθετήσεις των ομάδων) σχετικά με την χθεσινή (07/04) ανακοίνωσή της ΟΧΕ (μεταφερθείτε πατώντας εδώ), η οποία εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεχιστούν τα Εθνικά Πρωταθλήματα, παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας.



HANDBALL PREMIER


ΤΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΑΚΟΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ - ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ OLYMPIC DIAGNOSTIC)

«Η πρόθεση της ΟΧΕ είναι στην σωστή κατεύθυνση»

«Στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση  θα χρειαστεί απόλυτη ευελιξία από όλους τους φορείς με γνώμονα το καλό του αθλήματος. Με πνεύμα κατανόησης τόσο από την αθλητική ηγεσία, όσο και από την ελληνική Ομοσπονδία, καθώς και από τα ίδια τα σωματεία, νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί η βέλτιστη  λύση για όλους.
Η πρόθεση της ΟΧΕ είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι κομβικής σημασίας το πότε και με ποιές συνθήκες θα δοθεί το πράσινο φως για προπονήσεις και αγώνες. Πρώτη παράμετρος είναι η υγεία των αθλητών, και στη συνέχεια στις αποφάσεις, που θα παρθούν, να έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες των ομάδων, ανάλογα με την θέση τους στον βαθμολογικό πινάκα. Θα πρέπει να υπάρχει, επίσης, ο προβληματισμός για το νέο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια».

ΗΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ)

«Ο Φίλιππος δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος»

«Η πανδημία του ιού, να μην γίνει πανδημία πρόωρων και βιαστικών αποφάσεων. Θεωρώ ότι η πολιτεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας και για την ασφάλεια των πολιτών, συνεπώς οποιαδήποτε απόφαση της ΟΧΕ θεωρώ ότι θα συμβαδίζει με τις αποφάσεις της ΓΓΑ και της Πολιτείας.
Θεωρώ, επιπλέον, πως θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλες οι παράμετροι, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, και ας αναρωτηθούμε: έχει μεγαλύτερη σημασία η ολοκλήρωση ενός Πρωταθλήματος, ενώ δεν έχουμε ακόμα επιστημονική τεκμηρίωση για τον τρόπο, με τον οποίο θα αρθούν σταδιακά τα μέτρα και πότε θα γίνει αυτό; Με ποιόν τρόπο θα διαφυλαχθεί η υγεία των αθλητών, ενώ δεν θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, για να αγωνιστούν;
Ο Φίλιππος δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος με όποιον τρόπο και αν αποφασιστεί, αλλά προτεραιότητά του θα είναι η διαφύλαξη της υγείας των αθλητών του, εφόσον τηρηθούν και συμφωνηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της Πολιτείας».


A1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΡΙΝΙΔΗΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ)

«Είναι πολύ θετικό το ότι η Ομοσπονδία σχεδιάζει την επανέναρξη του Πρωταθλήματος»

«Σίγουρα, είναι μια πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση, που βιώνουμε όλοι καθημερινά. Πρέπει, όμως, παρά τις δυσκολίες, να έχουμε υπομονή, να μείνουμε στο σπίτι και να ακολουθούμε στο έπακρο τις οδηγίες, που έχουν δοθεί. Το πότε θα τελειώσει αυτή η κατάσταση δεν το ξέρει κανείς και ούτε μπορούμε να κάνουμε σίγουρες εκτιμήσεις, όταν υπάρχουν καθημερινά, παγκοσμίως, τόσες χαμένες ζωές. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι όλοι θα έχουμε αναθεωρήσει κάποια πράγματα για την ζωή μας και για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε την υγεία μας.
Όσον αφορά στο άθλημά μας, περιμένουμε και εμείς, όπως και όλα τα αθλήματα τις ενημερώσεις από τους ειδικούς για το πότε εκτιμούν ότι θα είναι οι συνθήκες κατάλληλες, για να μπούμε ξανά στα γήπεδα. Είναι πολύ θετικό το ότι η Ομοσπονδία σχεδιάζει την επανέναρξη του Πρωταθλήματος. Θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν οι περιορισμοί έχουν ακόμα μεγάλη διάρκεια, γιατί θα πρέπει να υπάρχει και μια περίοδος προετοιμασίας. Και αυτό διότι οι αθλητές έχουν βγει από τον αγωνιστικό ρυθμό, ανεξάρτητα με το πόσο δουλεύει ο κάθε αθλητής ή αθλήτρια ατομικά.
Η εποχή μετά από τον κορονοϊό θα είναι πολύ δύσκολη σε πολλούς τομείς και πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή, για να διαχειριστούμε και να ξεπεράσουμε και αυτήν την δύσκολη κατάσταση».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΛΕΚΙΔΗΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΠΑΟΚ)

«Όταν λήξει αυτή η κατάσταση, η ΟΧΕ θα πρέπει να επανεξετάσει όλες τις παραμέτρους από την αρχή»

«Η πρόθεση της ΟΧΕ είναι να συνεχιστούν τα Πρωταθλήματα, αλλά αυτό δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί, γιατί ακόμη δεν γνωρίζουμε τον χρόνο επιστροφής των αθλητών στους αγωνιστικούς χώρους.
Ήδη διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα και η απαγόρευση χρήσης και λειτουργίας των αγωνιστικών χώρων δεν επιτρέπει την ομαδική εκγύμναση των αθλητών. Οπότε οι αθλητές αναγκάζονται και γυμνάζονται στο σπίτι τους. Σίγουρα, η προπόνηση στο σπίτι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προπόνηση στο γήπεδο, αλλά τουλάχιστον θα κρατήσει κάποια από τα συστήματα των αθλητών ενεργά. Αναγκαστικά, λοιπόν, οι αθλητές διανύουν μια περίοδο «detraining», που σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα γυμναστούν καθόλου και κάποιοι θα γυμναστούν σε εντάσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές, που χαρακτηρίζουν το άθλημά μας. Επομένως, όταν οι αθλητές κληθούν να επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους, θα είναι απροπόνητοι και θα πρέπει να εκπαιδευτούν από την αρχή, έτσι ώστε να περιορίσουμε τις πιθανότητες τραυματισμών, που είναι και το βασικό ζητούμενο.
Συνήθως αυτή η περίοδος αδράνειας δεν μπορεί να έχει τον ίδιο κανόνα εφαρμογής για όλα τα μέλη της ομάδας. Κάθε αθλητής είναι ξεχωριστός και χρειάζεται τον δικό του τρόπο προσανατολισμού στην επανένταξή του στην ομάδα. Η επανεκπαίδευση των αθλητών θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και αργά, επιτρέποντας στο σώμα να προσαρμοστεί. Έτσι, όσο πιο μεγάλος είναι ο χρόνος αποχής από τα γήπεδα, άλλο τόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο χρόνος προσαρμογής. Και δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια ποιός πρέπει να είναι αυτός, έτσι ώστε οι αθλητές να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση με κύριο γνώμονα την προστασία από τους τραυματισμούς.
Έτσι δεν ξέρω, τελικά, πόσο δόκιμο είναι η συνέχιση των Πρωταθλημάτων. Πιστεύω ότι, όταν λήξει αυτή η κατάσταση, η ΟΧΕ θα πρέπει να επανεξετάσει όλες τις παραμέτρους από την αρχή και να πάρει την πιο σωστή απόφαση με γνώμονα πάντα την υγεία των αθλητών».


Α2 ΑΝΔΡΩΝ


ΝΙΚΟΣ ΧΙΩΤΗΣ (ΕΚ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, ΑΘΛΗΤΗΣ - ΣΑΛΑΜΙΝΑ)

«Κάποιες ομάδες θα ευνοηθούν και κάποιες άλλες θα αδικηθούν»

«Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη και κουράγιο σε όλους τους συναθλητές μας και συμπολίτες μας, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, που περνάμε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πρέπει να κάνουμε υπομονή και να «μείνουμε σπίτι» ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων, ώστε αυτή η κατάσταση να ξεπεραστεί όσο τον δυνατόν πιο ανώδυνα. 
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στα ευρωπαϊκό χάντμπολ, παρατηρούμε πως όλο και περισσότερες χώρες προβαίνουν στη διακοπή των Πρωταθλημάτων τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι άγνωστο πότε το Κράτος και οι συνθήκες θα μας επιτρέψουν την επιστροφή στα γήπεδα, θεωρώ ότι η διακοπή του Πρωταθλήματος είναι μονόδρομος, καθώς θα πρέπει να αναλογιστούμε τον χρόνο προετοιμασίας, που είναι τουλάχιστον 1,5 μήνας, ώστε να επανέλθουν οι αθλητές σε αγωνιστικό επίπεδο και να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί, γεγονός που είναι κύριο μέλημα όλων μας. 
Σαφώς, μία τέτοια απόφαση θα εγείρει πολλά  ερωτήματα ως προς το ποιός θα στεφθεί Πρωταθλητής και ως προς το ποιός και εάν θα πέσει ή θα ανέβει. Το σίγουρο είναι ότι κάποιες ομάδες θα ευνοηθούν και κάποιες άλλες θα αδικηθούν. 
Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα σεβαστούμε τις όποιες αποφάσεις παρθούν από την Ομοσπονδία μας».

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΤΡΑΣ (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

Η διπλή πρόταση της Ακαδημίας Πάτρας

«Για να κάνουμε την πρότασή μας θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε διάφορους παράγοντες, διότι  η εποχή «μετά κορονοϊού» θα αφήσει μεγάλες πληγές τόσο στον ελληνικό αθλητισμό, όσο και στο χάντμπολ.
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη τους μηδενισμούς, που θα γίνουν λόγω μη προσέλευσης ομάδων σε εκτός έδρας αγώνες, την υγεία των αθλητών, που θα κινδυνεύσουν να τραυματιστούν σοβαρά, μετά από απραξία τεσσάρων περίπου μηνών και επίσης, το γεγονός ότι οι περισσότερες ομάδες αποτελούνται από φοιτητές (εξεταστική περίοδος Ιουνίου-Ιουλίου) και μαθητές Τρίτης Λυκείου (Πανελλαδικές εξετάσεις). Τέλος, τα όποια χρήματα έχει στο ταμείο της κάθε ομάδα, μήπως θα πρέπει να τα κρατήσει, για να μπορέσει να κάνει επανεκκίνηση από τον Σεπτέμβριο στα νέα δεδομένα και όχι να αναστείλει την λειτουργία της;

Η πρότασή μας είναι διπλή:

Α)  τα Πρωταθλήματα ή θα πρέπει να σταματήσουν και να μην υποβιβαστεί, ούτε να προβιβαστεί κάποια ομάδα και να μην υπάρξει Πρωταθλητής και Κυπελλούχος. Η ΟΧΕ να αποφασίσει από κοινού με τις ενδιαφερόμενες ομάδες  ποιές και σε ποιά ευρωπαϊκά Κύπελλα θα μετάσχουν την επόμενη σεζόν.

ή

Β) να δηλώσουν παραίτηση από τους εναπομείναντας αγώνες όλες οι ομάδες των Εθνικών κατηγοριών, να μην προκύψει κανένας υποβιβασμός (για να μην αδικηθεί κάποιος σύλλογος) και να γίνουν μόνον οι αγώνες πλέι οφ  (σύμφωνα με την τωρινή βαθμολογία της διακοπής ) για ανάδειξη Πρωταθλητών Α1, Α2 και μπαράζ ανόδου Β’ Εθνικής κατηγορίας. Οι αγώνες της ερχόμενης περιόδου 2020-21 να γίνουν με μία ή δύο ομάδες παραπάνω, αλλά θα υποβιβάζονται  στο τέλος της σεζόν περισσότερες ομάδες, ώστε να έρθουν ξανά οι κατηγορίες στον αριθμό των σημερινών συμμετεχόντων ομάδων.
Καλό θα ήταν η ΟΧΕ να ζητήσει και εγγράφως τις θέσεις όλων των συλλόγων, που μετέχουν στα Εθνικά Πρωταθλήματα, ώστε να επεξεργαστεί και να αναλύσει όλα τα δεδομένα».  

No comments