Το 3ο τουρνουά Δημοτικών σχολείων Καλαμαριάς: Η κυριαρχία του Αλέξη Αλβανού καλά κρατεί, η καινοτομία στους κανονισμούς και το νέο ρεκόρ συμμετεχόντων (pics) - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Το 3ο τουρνουά Δημοτικών σχολείων Καλαμαριάς: Η κυριαρχία του Αλέξη Αλβανού καλά κρατεί, η καινοτομία στους κανονισμούς και το νέο ρεκόρ συμμετεχόντων (pics)



Η ΧΑΝΘ συνεχίζει τα αφιερώματα στα τουρνουά Δημοτικών σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς και αυτή τη φορά σειρά παίρνει η διοργάνωση, η οποία διεξήχθη τον Μάιο του 1992, για τρίτη διαδοχική χρονιά. Το παρόν έδωσαν 21 από τα 23 σχολεία της περιοχής, δείγμα της ανάπτυξης που γνώριζε το άθλημα. Αξιοσημείωτα της διοργάνωσης είναι η καινοτομία στους κανονισμούς του τουρνουά, οι μετρήσεις και τα κινητικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν και η δημιουργία γραφείου Τύπου. Στο αγωνισιτκό κομμάτι ο Αλέξης Αλβανός κυριάρχησε για μία ακόμα χρονιά (αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 182 γκολ), ενώ καλύτερος παίκτης ψηφίστηκε ο Απόστολος Πιάρας.
Στη διοργάνωση μετείχαν  περισσότερα από 300 αγόρια, των Ε’ και Στ’ τάξεων, ενώ την παρακολούθησαν παραπάνω από 600 θεατές!
Ακολουθεί αναλυτικά το αφιέρωμα:


"Η διοργάνωση των Τουρνουά Χάντμπολ Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς ήδη βάδιζε στο δρόμο της καθιέρωσης. Στην τρίτη του «χρονιά», το τουρνουά έμοιαζε να έχει «παγιωθεί» στη συνείδηση των μαθητών αφού πλέον το περίμεναν, ως το γεγονός του σχολείου. Ωστόσο, χρόνια αργότερα, όταν επιχειρήσαμε να κάνουμε απολογισμό εκείνης της περιόδου διαπιστώσαμε ότι κάθε χρόνο προσπαθούσαμε και κατορθώναμε να εισάγουμε καινοτομίες στη διοργάνωση. Αυτό, ως γεγονός, συντελούσε στο να ξεπερνούν τα αποτελέσματα τις προσδοκίες όλων μας. Υπήρχε βέβαια τεχνογνωσία. Γνωρίζαμε την «πετυχημένη συνταγή» και έχοντας των αέρα από την υλοποίηση των δύο προηγούμενων τουρνουά θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε σε «ήσυχα νερά» αλλά τελικά και στην τρίτη διοργάνωση πετύχαμε να «εισάγουμε» καινοτομίες.

Στην οργανωτική επιτροπή εντάσσεται, νωρίς νωρίς, και νέο μέλος ο Βασίλης Σκανδάλης, που ξεκινάει λίγο αργότερα και την προπονητική του ενασχόληση στη Χ.Α.Ν.Θ.. Ο προγραμματισμός των ενεργειών μας υπάρχει ήδη από την έναρξη της περιόδου 1991-1992. Η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος ξεκινάει από τον μήνα Οκτώβριο. Οι φοιτητές Ειδικότητας Χάντμπολ, του Τ.Ε.Φ.Α.Α. / Α.Π.Θ., βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και με την παρακίνηση των Τομέα επισκέπτονται τα Δημοτικά Σχολεία από το χειμερινό εξάμηνο, κάπου στα τέλη Νοέμβρη. Αυτό έχει τη σημασία του. Όταν λήγει η προθεσμία, για Δήλωση Συμμετοχής, καταγράφουμε νέο ρεκόρ συμμετοχών. Εικοσιένα (21) Δημοτικά Σχολεία, από το σύνολο των είκοσι τριών (23), δηλώνουν «παρόν». Επιπρόσθετα η γενιά των «80άρηδων» μπήκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας καθώς είχαμε ήδη σαφέστατη αντίληψη της «φλέβας χρυσού» που υπήρχε. Αυτή η γνώση μας βοήθησε να φέρουμε στην ομάδα μια «μεγάλη φουρνιά» Επίλεκτων Αθλητών.

Καινοτομία νο1. : οι «Κανονισμοί» - Κανονικό Γήπεδο , Υποχρεωτικό «man to man» και … «δίγκολο».
Ο αριθμός των αγώνων παρέμεινε μεγάλος καθώς καταλαβαίναμε ότι αυτό ήταν το «μυστικό» της επιτυχίας στο τουρνουά. Καταλαβαίναμε όμως και το ότι εφόσον θέλαμε να διατηρήσουμε, ακόμα και να αυξήσουμε, το ενδιαφέρον των παιδιών θα έπρεπε να «παίξουμε» με τον … κανονισμό. Το αγωνιστικό πρόγραμμα διατήρησε όλες τις «Φάσεις» του. Το γήπεδο όμως … «μεγάλωσε» αλλά οι εστίες διατηρήθηκαν σε διαστάσεις «μίνι χάντμπολ». Από τη στιγμή βέβαια που η Ειδικότητα ήταν από τον μήνα Νοέμβριο στα Δημοτικά Σχολεία μπορέσαμε να «πειραματιστούμε» με το …. «δίγκολο» και το υποχρεωτικό man to man που ήταν νέα και καινοτόμα στοιχεία. Το man to man εξυπηρετούσε την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών, ενώ ο ορισμός του «δίγκολου» τέρματος ήταν : όταν επιτυγχάνονταν έξω από τη διακεκομμένη γραμμή των 9 μέτρων. Απλός και … εξυπηρετικός στόχος. Από τη μία βοηθούσαμε την προσπάθειά μας να επιβραβεύσουμε τις μακρινές ρίψεις, κάτι που θεωρούσαμε ότι είχε ανάγκη όλο το ελληνικό χάντμπολ ενώ από την άλλη δίναμε … σασπένς στους αγώνες! Ο νέος αυτός «κανονισμός» μας δικαίωσε απόλυτα. Καθιερώθηκε σε όλα τα επόμενα τουρνουά αλλά κυρίως «υιοθετήθηκε», από την επόμενη κιόλας χρονιά, από την Ε.Α.Π. / Ο.Χ.Ε. σε όσα ηλικιακά πρωταθλήματα είχε την ευθύνη διεξαγωγής τους με εισήγηση του επιστημονικού της συνεργάτη, Λέκτορα Τ.Ε.Φ.Α.Α./Α.Π.Θ. Χρήστου Κοτζαμανίδη. Το αποτύπωμα μας στην ελληνική χειροσφαίριση έμεινε πλέον «ανεξίτηλο». Όποιος διαφωνεί ας ανατρέξει στους αγώνες των Τελικών Φάσεων των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων στα γήπεδα της Πεντέλης από το 1993 και έκτοτε.

Καινοτομία νο2. : οι Μετρήσεις και τα Κινητικά Τεστ.
Η διαδικασία επιλογής των νέων αθλητών, οι Επίλεκτοι, επίσης μας απασχόλησε έντονα τη συγκεκριμένη περίοδο. Η επιρροή του Χρήστου Κοτζαμανίδη ήταν πανταχού παρούσα. Με κινητικά τεστ και ανθρωπομετρικές μετρήσεις, που ήδη υπήρχαν στον Ενιαίο Προπονητικό Σχεδιασμό που διδάσκονταν στην Ειδικότητα, οργανώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης του μαθητικού δυναμικού και αυτό μας … δικαίωσε. Οι ομάδα των Επίλεκτων του 3ου Τουρνουά Δημοτικών Σχολείων συγκροτήθηκε από σαράντα και πέντε (45) μαθητές και έμελλε να γράψει τη δική της … ιστορία.

Καινοτομία νο3. : Δημιουργία Γραφείου Τύπου
Η δημιουργία Γραφείου Τύπου έγινε στην προσπάθεια μας για … «εξωστρέφεια της διοργάνωσης». Με τη συνεχή ενημέρωση που δίνονταν στον τύπο, εφημερίδες, της εποχής εξασφαλίζονταν η προβολή των αγώνων. Έτσι καταφέραμε έστω και σταδιακά να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και άλλων μέσων όπως της τηλεόρασης.

Το «αστέρι» του Αλέξη.
Ο Αλέξης Αλβανός, έχοντας στην πλάτη του και τα δύο προηγούμενα τουρνουά, ήταν ήδη «βετεράνος» στο 3ο Τουρνουά Χάντμπολ Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς. Ο Αλέξης υπήρξε ο απόλυτος «αστέρας» της διοργάνωσης καθώς : κατέκτησε με το 15ο Δημοτικό Σχολείο τον πρώτο του τίτλο, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και πέτυχε τα περισσότερα «δίγκολα». Ο Αλέξης βέβαια τότε, ίσως και όλοι εμείς, να μην αντιλαμβανόμασταν ότι εκείνος ο πρώτος του τίτλος ήταν απλά μια αρχή μπροστά σε αυτούς που θα ακολουθούσαν στη λαμπρή του καριέρα. Άλλωστε μέχρι σήμερα παραμένει ο μοναδικός Έλληνας αθλητής χάντμπολ που έχει κατακτήσει σε συλλογικό επίπεδο, με τη VfL Gummersbach, ευρωπαϊκό τίτλο.

Ένας απολογισμός που έμεινε στη μνήμη όλων.
Το 3ο Τουρνουά Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1992, από 11 έως 17. Σε αυτό το τουρνουά καθιερώθηκε η συμμετοχή, μόνο, ομάδων αγοριών.

Στο Αγωνιστικό Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν 58 παιχνίδια (νέο ρεκόρ αριθμού αγώνων) ενώ συμμετείχαν περισσότερα από 300 αγόρια, των Ε’ και Στ’ τάξεων, από είκοσι και ένα (21) Δημοτικά Σχολεία.

Νικητής της διοργάνωσης αναδείχτηκε το 15ο Δημοτικό Σχολείο, το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε το 7ο Δημοτικό Σχολείο. Το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς.

Καλύτερος Τερματοφύλακας της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Χρυσόστομος Ξανθόπουλος, 11ο Δημοτικό Σχολείο, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο αδελφός του Γιώργος.

Καλύτερος Παίκτης (MVP) της διοργάνωσης ψηφίστηκε ο Απόστολος Πιάρας, 23ο Δημοτικό Σχολείο.

Πρώτος Σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Αλέξης Αλβανός, 15ο Δημοτικό Σχολείο, με 182 γκολ.

Πρώτος Σκόρερ της διοργάνωσης, σε «δίγκολο – τέρμα» αναδείχθηκε πάλι ο Αλέξης Αλβανός με 57 «δίγκολα».

Ο Β.Α.Ο., την ίδια εποχή, υιοθετεί την «ιδέα» και πραγματοποιεί στις Συκιές το 1ο Τουρνουά του «Βυζαντινού». Επικεφαλής ο αείμνηστος Θανάσης Καρακεχαγιάς, που έχει επίσης την υποστήριξη της Ειδικότητας Χάντμπολ. Είναι η χρονιά όπου η πολυμελής Ειδικότητα του Τ.Ε.Φ.Α.Α. χωρίζεται στα δύο αλλά για … καλό σκοπό!

Ο νέος χορηγός έρχεται στη διοργάνωση η «ΑΕΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ –Χρήστος Γανδάς», ενώ η express service με μόνιμα εγκατεστημένο ασθενοφόρο στο γήπεδο και ιατρικό προσωπικό παρέχει τις υπηρεσίες της εφόσον χρειαστούν.
Πάντως η επιτυχία ήταν προφανής σε κάθε επίπεδο καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής, τους Τελικούς Αγώνες της 11ης Μαΐου τους παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 θεατές, επίσημοι ,προσκεκλημένοι και μαθητές!"















Πηγή: Χ.Α.Ν.Θ. HANDBALL ACADEMY

No comments