Τελευταία νέα

Επιστολές προς EHF και ΙHF για το θέμα της Κ17

Επιστολές σε όλους τους Προέδρους των Ομοσπονδιών Χάντμπολ της Ευρώπης και το νομικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ

Με απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος, απεστάλησαν σήμερα δύο έγγραφα με αποδέκτες τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ (EHF) Μίκαελ Βίντερερ, τους Προέδρους των Ομοσπονδιών Χάντμπολ της Ευρώπης και το νομικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ.

Με αυτές τις επιστολές η ΟΧΕ ενημερώνει όλες τις ομοσπονδίες- μέλη της EHF για τα γεγονότα που
διαδραματίστηκαν στα Σκόπια, ζητώντας παράλληλα την συμβολή τους, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον, ενώ με το έγγραφο της στο νομικό τμήμα της EHF, ζητάει να κινηθούν διαδικασίες για την τιμωρία της Ομοσπονδίας της ΠΓΔΜ.

Πιο αναλυτικά
Η επιστολή στον Πρόεδρο της EHF Μίκαελ Βίντερερ και στους Προέδρους των Ομοσπονδιών Χάντμπολ της Ευρώπης:

Αξιότιμοι Κύριοι
Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος θα ήθελε να σας ενημερώσει για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών Κ17 στα Σκόπια, τα οποία οδήγησαν στην απόσυρση της ελληνικής ομάδας από τον αγώνα με την ΠΓΔΜ.
Πρώτα απ’ όλα, υπήρξε έλλειψη εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ, των διεθνών συμφωνιών και ως εκ τούτου της μη εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.
Οι αποφάσεις αυτές εφαρμόζονται από όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες παγκοσμίως και κατά το παρελθόν υλοποιήθηκαν επίσης και από την EHF.
Όπως όλοι γνωρίζετε, η «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (FYROM) έγινε μέλος στα Ηνωμένα Έθνη το 1993 και στη συνέχεια εντάχθηκε σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού, με το παραπάνω όνομα.
Η εγγραφή και η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διάφορες αθλητικές ομοσπονδίες με αυτό το όνομα προέρχεται από μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία επικυρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1995 και είναι γνωστή ως «Ενδιάμεση Συμφωνία».
Η απόφαση του ΟΗΕ και η διμερής συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σε κορυφαίο διεθνές κυβερνητικό και θεσμικό επίπεδο και είναι δεσμευτική και για τα αθλήματα.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβλέπει, να παρερμηνεύει ή να αλλάζει το περιεχόμενό της ανεξάρτητα από το επίπεδο ενός γεγονότος ή τη χώρα που διοργανώνει την εκδήλωση. Με λίγα λόγια, η εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών και αποφάσεων δεν είναι διαπραγματεύσιμη, ανεξάρτητα από τον αθλητισμό, το επίπεδο ανταγωνισμού ή τον γεωγραφικό τόπο που συμβαίνει. Ως εκ τούτου, είναι υποχρεωτικό για κάθε αθλητικό φορέα ή οργανισμό να τα εφαρμόζει.
Μετά από πολλά χρόνια και από πολλούς διεθνείς αγώνες μεταξύ της Ελλάδας και των εθνικών ομάδων της ΠΓΔΜ σε διάφορα επίπεδα χωρίς κανένα πρόβλημα, αντιμετωπίσαμε και πάλι σοβαρές προκλητικές ενέργειες και παραβιάσεις συμφωνιών κατά τη διάρκεια αυτού του τουρνουά.
Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος επέστησε την προσοχή στην EHF εν ευθέτω χρόνο, σχετικά με πιθανές προκλήσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και θα ανάγκαζαν την ελληνική ομάδα να αποσυρθεί.
Δυστυχώς, παρόλο που υπήρξε μεγάλος όγκος αλληλογραφίας μεταξύ ΟΧΕ και EHF και παρά το γεγονός ότι πολλά προβλήματα έχουν επιλυθεί μετά από παρεμβάσεις της EHF στο παρελθόν (έγγραφα της EHF με λεπτομερείς και οδηγίες είναι διαθέσιμα σε όλους όσους ενδιαφέρονται), στην προκειμένη περίπτωση η προετοιμασία και τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ δεν ήταν τα κατάλληλα.
Επιπλέον, η EHF δέχθηκε το λογότυπο του τουρνουά, το οποίο έγραφε «2017 Μacedonia».
Αργότερα και μετά τις διαμαρτυρίες μας, η EHF έδωσε εντολή στους διοργανωτές να τροποποιήσουν το λογότυπο στο κέντρο του γηπέδου όπου η ελληνική εθνική ομάδα θα έπαιζε εναντίον της γηπεδούχου ομάδας.
Επιπλέον, αν και κατά τη διάρκεια της τεχνικής σύσκεψης συμφωνήθηκε ότι η ΠΓΔΜ δεν θα εμφανιστεί με το όνομα «Macedonia» στην επίσημη ενδυμασία της, οι συνοδοί και προπονητές της ομάδας εμφανίστηκαν με μπλουζάκια που έγραφαν ακριβώς αυτό το όνομα.
Αυτό ήταν απαράδεκτο . Επίσης ο εκπρόσωπος της EHF, παρατηρητής Βίκτορ Κονοπλιάστι δεν έκανε τίποτα για την επιβολή της νομιμότητας και των οδηγιών της EHF. Ως εκ τούτου, η ελληνική ομάδα δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση παρά να αποσυρθεί. Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει μια πολύ σημαντική διευκρίνιση προκειμένου όλοι οι παραλήπτες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του θέματος. Αν η ελληνική ομάδα αποδεχόταν να παίξει το παιχνίδι, ενώ οι συνοδοί και προπονητές της ΠΓΔΜ συνέχισαν να φορούν αυτά τα μπλουζάκια, αυτό θα ήταν ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα για την αποδοχή του ονόματος «Macedonia» από την ΠΓΔΜ ως κράτος και τα ΜΜΕ της χώρας της.
Φυσικά, τέτοια φτηνά κόλπα και προκλήσεις από την Ομοσπονδία Χάντμπολ της ΠΓΔΜ είναι πολύ γνωστές και πολλά έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Είτε στην επίσημη ενδυμασία παιχνιδιών, είτε στην προθέρμανση του αγώνα, είτε στα μπλουζάκια συνοδών- προπονητών, είτε με ένα λογότυπο κάπου στο γήπεδο, προσπαθούν πάντοτε να αναμοχλεύουν ένα θέμα, το οποίο έχει επιλυθεί με συναίνεση των κρατών από το 1995 και εφαρμόζεται σε όλα τα αθλήματα, όλες τις ηπειρωτικές και διεθνείς ομοσπονδίες καθώς και από τη ΔΟΕ.
Αυτές οι ασήμαντες και προκλητικές ενέργειες δηλητηριάζουν τα αθλητικά ιδανικά, τα οποία υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν τις αρχές της φιλίας και όχι των συγκρούσεων.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, η χώρα μας, η οποία έχει βαθιά αθλητική κουλτούρα με αιώνες ιστορίας και έχει οργανώσει χιλιάδες αθλητικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε με τέτοιο τρόπο.
Αντίθετα, όλες οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες στην Ελλάδα συμπεριφέρονται με αθλητικό τρόπο, σεβόμενες πάντοτε όλες τις πτυχές του διεθνούς αθλητικού νόμου, έτσι όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκατοντάδων διεθνών οργανισμών.
Ταυτόχρονα, είναι τουλάχιστον ατυχές και λυπηρό το γεγονός ότι η EHF έχει αναθέσει τη διαχείριση τέτοιων ευαίσθητων και σοβαρών θεμάτων σε άτομα που δεν διαθέτουν το απαραίτητο υπόβαθρο, ούτε και την τεχνογνωσία.
Κατά την άποψή μας, η EHF πρέπει να αναλάβει δράση και να ανακοινώσει σαφείς οδηγίες στο εγγύς μέλλον, όπου η ΠΓΔΜ και όλοι οι συμμετέχοντες στο χάντμπολ θα σέβονται την «Ενδιάμεση Συμφωνία» και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Πρόεδρος τη ΟΧΕ
Κώστας Γκαντής

«Προκλητική ενέργεια και σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Στην δεύτερη επιστολή της προς το Νομικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ (EHF) η ΟΧΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

Αξιότιμοι Κύριοι
Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος ζητά την έναρξη νομικών διαδικασιών κατά της Ομοσπονδίας Χάντμπολ της ΠΓΔΜ για τους εξής λόγους:
1. Στις 2 Αυγούστου 2017 η ελληνική εθνική ομάδα γυναικών Κ17 αποσύρθηκε από τον αγώνα απέναντι στην ΠΓΔΜ στα Σκόπια, επειδή οι συνοδοί και προπονητές της εθνικής ομάδας της ΠΓΔΜ εμφανίστηκαν με μπλουζάκια με το όνομα «Macedonia» (αντί για το επίσημο διεθνές όνομα με το οποίο έχει εγγραφεί στην EHF). Παρακαλώ σημειώστε ότι στην τεχνική σύσκεψη αποφασίστηκε ότι η γηπεδούχος ομάδα πρέπει να φορέσει τα κατάλληλα ρούχα. Η δράση αυτή έγινε με σκοπό να προκληθεί η ελληνική εθνική ομάδα και να αναγκαστεί να αποχωρήσει.
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της EHF κ. Βίκτορ Κονοπλιάστι δεν έκανε τίποτα για την επιβολή της νομιμότητας και αποδέχθηκε τα ρούχα των συνοδών και προπονητών της ΠΓΔΜ.
2. Την 1/7/2011 η εκτελεστική επιτροπή της EHF εξέδωσε απόφαση με την οποία δηλώνεται σαφώς ότι: «Η διεθνής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και το αντίστοιχο περιεχόμενό της είναι επίσης δεσμευτικές για τις ομάδες χάντμπολ τόσο σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, όσο και συλλόγων». Επιπλέον, στην ίδια επιστολή αναφέρθηκε ότι η EHF σε ξεχωριστή επιστολή «θα ενημερώσει την ΠΓΔΜ για τις υποχρεώσεις της πάνω σε αυτό το ζήτημα».
3. Τον ίδιο μήνα (7/2011) κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπιτς Χάντμπολ στην Κροατία, η εθνική ομάδα της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε στην τελετή έναρξης με ρούχα που αναφέρουν το όνομα «Macedonia».
Ως αποτέλεσμα ήταν η ελληνική αποστολή να αποχωρήσει από την τελετή. Η πειθαρχική επιτροπή του τουρνουά τιμώρησε και τις δύο ομοσπονδίες με πρόστιμα, προφανώς εφαρμόζοντας την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της EHF.
4. Τον Ιούνιο του 2014, οι εθνικές ομάδες ανδρών της Ελλάδας και ΠΓΔΜ αγωνίστηκαν στα πλέι οφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2015. Μετά από μία σειρά επιστολών, η EHF εξέδωσε σαφείς οδηγίες σχετικά με τις εμφανίσεις της ΠΓΔΜ. Σε αυτές τις οδηγίες αναφέρθηκε σαφώς ότι οι στολές και τα ρούχα των αθλητών, αλλά και των συνοδών- προπονητών (ακόμα και στην προθέρμανση) δεν πρέπει να φέρουν τη λέξη «Macedonia».
5. Στις 7/6/2017, η ΟΧΕ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με θέματα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του F4 του Τσάμπιονς Λιγκ στην Κολωνία. Η EHF απάντησε στις 3/7/2017 και αναγνώρισε ότι υπήρχαν λάθη και πιθανές προκλήσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πιθανή νομική διαδικασία. Στην ίδια επιστολή αναφέρθηκε ότι η EHF θα προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών Κ17 στα Σκόπια.
6. Στις 15/7/2017, η ΟΧΕ απέστειλε νέα επιστολή στην EHF σχετικά με θέματα που αφορούν την παρουσίαση του ονόματος του διοργανωτή
σε διάφορους τομείς. Η EHF απάντησε στις 18/7/2017 μετά τις διορθώσεις του ονόματος από «Macedonia» σε «Fyr Macedonia» στην επίσημη ιστοσελίδα της (πρόγραμμα τουρνουά), εκτός από το λογότυπο της διοργάνωσης. Ωστόσο, μετά από μια άλλη επιστολή της ΟΧΕ, στις 31/7/2017, η EHF εξέδωσε σαφείς και αυστηρές οδηγίες στον διοργανωτή (FYROM) να τροποποιήσει το λογότυπο του τουρνουά κατά τη διάρκεια του αγώνα Ελλάδα- ΠΓΔΜ.
Από τα πιο πάνω είναι προφανές ότι η EHF γνωρίζει και αναγνωρίζει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και έχει ήδη εφαρμόσει σε διάφορες περιπτώσεις σωστή παρουσίαση του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Επομένως, το ίδιο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί και στον αγώνα της 1ης Αυγούστου. Το γεγονός ότι η γηπεδούχος ομάδα εμφανίστηκε με το όνομα «Macedonia» στον πάγκο της είναι μια προκλητική ενέργεια, μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια σαφής παραβίαση των καταστατικών της EHF και των προηγούμενων οδηγιών της EHF.
Επομένως, θεωρούμε ότι το νομικό τμήμα λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα πρέπει να ξεκινήσει δικαστική διαδικασία κατά της ομοσπονδίας της ΠΓΔΜ.
Στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες
Ο Πρόεδρος της ΟΧΕ
Κώστας Γκαντής.


Επιστολή στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ (IHF) Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν, απέστειλε το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και πρώην Πρόεδρος της ΟΧΕ Στέλιος Αγγελούδης.

Σε αυτή ο εκπρόσωπος του αθλήματος στην ΕΟΕ ενημερώνει τον ισχυρό άνδρα του Παγκοσμίου Χάντμπολ για τα γεγονότα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Χάντμπολ Γυναικών Κ17.

Παράλληλα ζητάει από τον Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν να προασπίσει την νομιμότητα, να παρέμβει ώστε να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Αναλυτικά:
«Αξιότιμε κε Πρόεδρε
H Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η χώρα που καλλιέργησε το Ολυμπιακό πνεύμα και το Ολυμπιακό ιδεώδες.
Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος έχει αποδείξει ότι εκτός από αθλητισμό, παράγει και πολιτισμό, προσφέροντας στους έχοντες ανάγκη μέσα από τις εκατοντάδες κοινωνικές δράσεις που πραγματοποιεί ετησίως.
Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους νόμους, είναι θεματοφύλακας του αθλητικού πολιτισμού και του Ολυμπιακού κινήματος.
Δυστυχώς όμως υπάρχουν χώρες και Ομοσπονδίες που καταστρατηγούν το διεθνές δίκαιο, τους νόμους και τις συμφωνίες, αυτά δηλαδή που θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα σε κάθε αθλητική συνάντηση.
Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες παραβίασης βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Χάντμπολ Γυναικών Κ17 που διεξήχθη στα Σκόπια.
Στον αγώνα ανάμεσα στις Εθνικές ομάδες Ελλάδος και ΠΓΔΜ, η ομοσπονδία της ΠΓΔΜ παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 –όπως ορίζει ο ΟΗΕ- με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι η χώρα της ΠΓΔΜ εντάσσεται σε όλες τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και είναι υποχρεωμένη να εμφανίζεται σε όλα τα γεγονότα αθλητικά και μη, μόνο με το όνομα FYROM, ενώ παράλληλα ακύρωσε τα συμφωνηθέντα της τεχνικής σύσκεψης, στην οποία ήταν παρόντες και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ.
Συνοδοί και προπονητές της ΠΓΔΜ με την ανοχή του παρατηρητή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βίκτορ Κονοπλιάστι, εμφανίστηκαν στον αγώνα απέναντι στην Ελλάδα με μπλούζες που έγραφαν «Macedonia».
Είναι πολύ λυπηρό που η Ομοσπονδία της ΠΓΔΜ επέλεξε ένα τουρνουά που συμμετέχουν ανήλικες αθλήτριες για να κάνει την πολιτική της προπαγάνδα.
Άραγε τι μήνυμα έστειλαν στις ανήλικα παιδιά της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ;
Να παραβιάζουν τους κανόνες και να προκαλούν;
Συνάδει αυτή η κίνηση με το Ολυμπιακό ιδεώδες και με τον αθλητικό πολιτισμό που εκπέμπει το άθλημα του χάντμπολ;
Η ελληνική αποστολή, αφού εξάντλησε όλα τα διαφραγματικά της μέσα,
αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το παιχνίδι, ευρισκόμενη σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Αθλητισμού της Ελλάδας και το Υπουργείο εξωτερικών.
Στην συνέχεια η πειθαρχική επιτροπή του τουρνουά, αλλά και η επιτροπή εφέσεων με τις αποφάσεις τους απέβαλαν την Εθνική μας ομάδα από την διοργάνωση και επέβαλαν στην Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ.
Άρα τι μήνυμα περνάει στον φίλαθλο κόσμο και τους ανήλικους αθλητές η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία;
Ότι αυτός που τηρεί τα νόμιμα τιμωρείται παραδειγματικά και αυτός που καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο και το Ολυμπιακό πνεύμα κερδίζει τον αγώνα με 10-0;

Κύριε Πρόεδρε
Τις βασικές αρχές της ενδιάμεσης συμφωνίας και το διεθνές δίκαιο, δεν έχει το δικαίωμα να τις παραβλέπει ή να τις αλλοιώνει κανείς.
Η προάσπιση της νομιμότητας και η τήρηση των κανόνων και είναι υπόθεση όλων μας.
Ζητάμε την στήριξη σας σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα και να παρέμβετε, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον αυτή η κατάφορη αδικία εις βάρος της Ελλάδας και κυρίως εις βάρος του αθλητικού πολιτισμού.

Με τιμή
Στέλιος Αγγελούδης
Μέλος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής».

No comments