«Το '21 και οι πρωταγωνιστές του» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«Το '21 και οι πρωταγωνιστές του»

Οι αδερφοί Σκιαθά έχουν καταφέρει να συνδυάσουν το τρίπτυχο εκπαίδευση, πολιτισμός, αθλητισμός

Ξεκίνησαν με κάποια οικογενειακά κειμήλια και πλέον έχουν στην κατοχή τους ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα αρχεία στην Ελλάδα ανεκτίμητης αξίας. Οι Αντώνης και Κυριάκος Σκιαθάς άρχισαν από τον πολιτισμό, στην συνέχεια προχώρησαν με την εκπαίδευση, ιδρύοντας την αλυσίδα φροντιστηρίων Ορμή και εδώ και κάποια χρόνια ηγούνται της κορυφαίας γυναικείας ομάδας χάντμπολ, ΑΣΕ Ορμή, δηλαδή και με τον αθλητισμό. Πολυσύνθετοι, πολυδιάστατοι και προπαντός πάντα σε εγρήγορση έχουν καταφέρει να κερδίσουν την αναγνώριση των Πατρινών με την προσωπικότητα τους. Το αρχείο τους ξεπερνά τα 20.000 τεκμήρια, που αναφέρονται στην ελληνική ιστορία των τελευταών τριών αιώνων, δηλαδή από το 1870 με την έναρξη του ελληνικού διαφωτισμού και ολοκληρώνεται 1974 με την πτώση της δικτατορίας. Κατά καιρούς εκθέσεις τους έχουν φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, το κτίριο της Παλαιολογίνας στα Καλάβρυτα, η Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, καθώς και άλλοι ιστορικοί χώροι με τελευταίο αυτόν της Διεξόδου στο Μεσολόγγι, που είναι το σπίτι του εκλεγμένου αρχηγού της φρουράς των πολιορκημένων (1824-1826) Αθανάσιου Ραζηκότσικα. Την έκθεση «Το '21 και οι πρωταγωνιστές τους» που έκανε πρεμιέρα στις 21 Μαρτίου βρίσκονται 450 πρωτότυπα τεκμήρια, υπολογίζονται πως την έχουν επισκεφθεί πάνω από 6.000 άνθρωποι μεταξύ αυτών και ο
ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος!
Μάλιστα λόγω των πολυάριθμων αιτήσεων δασκάλων και καθηγητών για εκπαιδευτικές εκδρομές, αποφασίστηκε η έκθεση να παραταθεί μέχρι και τις 14 Ιουνίου.

«Ταξιδεύσαμε για ένα ζευγάρι τσαρούχια»
Ο πρόεδρος της πρωταθλήτριας Ελλάδας Ορμής Λουξ, Αντώνης Σκιαθάς, εξηγεί τους λόγους που τους ώθησαν στην συλλογή αυτού του απίστευτου αρχείου. «Εχοντας τα ακούσματα στην οικογένεια μας, που είναι απόγονοι του Οδυσσέα Ανδρούτσου, αγαπήσαμε την ιστορία και τα υπάρχοντα κειμήλια. Επειτα αρχίζαμε να τα πολλαπλασιάζουμε με δικές μας αγορές από τα εφηβικά μας χρόνια. Εχουμε επαναπατρίσει πράγματα από το εξωτερικό, όπως έχουμε κάνει ταξίδια για να αγοράσουμε για παράδειγμα ένα ζευγάρι τσαρούχια στην χιονισμένη Αρκαδία, κάτω από αντίξοες συνθήκες», τόνισε ενώ θυμάται για ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι που έκανε με τον αδερφό του στην Κωνσταντινούπολη για αυτό το σκοπό. «Με κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα αγοράσαμε ένα γενιτσάρικο γιαταγάνι από το Καπαλίτσαση. Στο αεροδρόμιο οι Τούρκοι ήθελαν να το κρατήσουν για δική τους κληρονομιά, αλλά με τα απαραίτητα έγγραφα και το φωτογραικό υλικό αγοράς καταφέραμε μετά από πολύ κόπο να το φέρουμε στην Ελλάδα». Ακόμα μιλάει για το ακριβότερο αντικείμενο της έκθεσης. «Η στολή του οπλαρχηγού Ιωάννη Ρούκη, καπετάνιου του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Στερεά Ελλάδα είναι από τις λίγες σωζόμενες σε ολόκληρο τον κόσμο. Την έχουμε ολόκληρη,
τα Τσαρούχια, τις γκέτες, τη φουστανέλα, το βαρύτυμο χρυσοκέντινο σελάχι, το πουκάμισο, το γυλέκο, την φέρμελη, το φέσι καθώς και τα παράσημα που του απένειμε ο Οθωνας με το αντοίστηχο προτρέτο του οπλαρχηγού».

«Ετοιμάζουμε μουσείο στην Πάτρα»
Ο Κυριάκος Σκιαθάς βασικός χορηγός της ομάδας χάντμπολ και ιδιοκτήτης των φροντιστηρίων μιλάει για το όνειρο ζωής που είναι κοντά στο να πραγματοποιήσουν με τον αδερφό του. «Αυτό το αρχείο είναι αποτέλεσμα συλλογής 35 χρονών. Υπήρχε μια αφετηρία από οικογενειακά κειμήλια και στην συνέχεια η αναζήτηση του συλλέκτη μας έδωσε την δυνατότητα να τα μαζέψουμε. Στόχος μας είναι η διμιοργία ενός μουσείου στην Πάτρα, όπου θα τοποθετήσουμε όλο μας το αρχείο. Για τον σκοπό μάλιστα ήδη έχει αγοραστεί κτίριο στο κέντρο της πόλης. Αυτό είναι το παιδικό μας όνειρο και ελπίζω να το πραγματοποιήσουμε». Οσο για το πιο περιπετειώδη κειμήλιο που απέκτησαν. «Αυτή είναι η τρέλα μας και δεν μας σταματάει τίποτα. Σε κάποιο παιχνίδι της Ορμής με τον Παναθλητικό στη Θεσσαλονίκη πριν κάποια χρόνια για την Α1 γυναικών, σηκωθήκαμε νωρίς το πρωί και πήγαμε στο παζάρι για να ψάξουμε αντικείμενα. Αγοράσαμε μεταξύ άλλων και μια θεόβαρια (περίπου 50 κιλά) πρέσα βιβλιοδεσίας, αλλά επειδή δεν οδηγούμε, αναγκαστήκαμε και το κουβαλήσαμε με τα χέρια και αρκετά χιλιόμετρα».

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ
Φ1) Το ψήφισμα της Γ' Εθνοσυνέλευσης που έγινε στην Τροιζήνα στις 2 Απριλίου του 1827, σύμφωνα με το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας αναγορεύεται κυβερνήτης της Ελλάδας
Φ2) H ανακοίνωση της δολοφονίας του Καποδίστρια (Ναύπλιο, 28 Σεπτεμβρίου 1831)
Φ3) Φύλλο Γαλλικής εφημερίδας στις 16 Απριλίου του 1826, όπου δημοσιεύει ανταποκρίσεις από την ελληνική επανάσταση
Φ4) To πορτραίτο του οπλαρχηγού Ιωάννη Ρούκη
φ3) Εγγραφο του τσάρου Αλέξανδρου Α' της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο του 1810.
φ6) Φύλλο από την επανέκδοση της εφημερίδας «Ελληνικά χρονικά» το 1856 με τους πεσόντες της φρουράς του Μεσολογγίου κατά την έξοδο.
φ7) Η βιβλιοδετική πρέσα που αφηγείται ο Κυριάκος Σκιαθάς της περοεπαναστατικής περιόδου (1813, Κωνσταντινούπολη)






15 comments

Anonymous said...

wow!

Anonymous said...

η αληθεια ειναι οτι αυτος με τη φουστανελα του φερνει λιγο του Κυριακου!:)

Anonymous said...

φαίνεται ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ η ομοιότητα με τον Ανδρούτσο!!! στο ετούτο!!!

Anonymous said...

bravo gia takimilia.kai bravo gia ta sxolia sas.midenika.

Anonymous said...

Κώστα, ειλικρινά δε σε καταλαβαίνω.

Anonymous said...

ti den katalabeneis oti tous abantarei kai tous glufei akoma den pires pos douleuei to sustima opou murizontai xrima i tous kalopianoun i tous katigorane gia na tous ladosoun to anteraki..............

Anonymous said...

min tous akous kosta. pikramenoi einai. prepei na xefeygoume apo ta athlitika kritiria. ayth h ekthesi einai kati to xehoristo kai bravo sou, pou piges apo konta kai tin apothanatises.

y.g. den eimai patrinos.

Anonymous said...

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΗΓΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ 20.000ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΤΟΙΟ (ΦΩΤΟ)ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΣ.ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ.ΜΕ ΤΙ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ?ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΟΤΙ ΛΑΔΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ.ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΟΥ.ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΠΙΠΕΔΟ,ΦΘΟΝΟ ΚΑΙ IQ ΡΑΔΙΚΙΟΥ.ΑΝ ΤΟΥΣ ΣΙΧΑΙΝΕΣΤΕ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ.ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ,ΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΛΑΟΣ.ΚΑΙ ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΜΕΙΩΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ.

Anonymous said...

εσυ τα τσαρουχια κι ο αλλος το θεμα

Anonymous said...

ειμαι σιγουρος πως οσοι εχετε κανει τα κακεντρεχη σχολια δεν εχετε παει ποτε στη ζωη σας σε τουλαχιστον ενα μουσειο.κωστα γραφτους,τοσα εχεις ακουσει.

Anonymous said...

Κώστα, ειλικρινά δε σε καταλαβαίνω και όταν θα έχεις χρόνο δώσε το στίγμα αυτής της δημοσίευσης σε αυτό το μπλογκ.
Όσοι αναφέρονται απαξιωτικά για την απορία μου, τη νοημοσύνη μου ή το IQ μου, τελικά καταφέρνουν να ταυτιστούν με αυτό που δηλώνουν ότι απεχθάνονται.
Μια απορία διατύπωσα, δεν χρειάζομαι "ψυχολόγους", "εθνολόγους", "μυαλοπώλες" και "τιμητές". Μια απάντηση χρειάζομαι. Γιατί αυτή η επίθεση;

Anonymous said...

βρε παιδια δεν ειναι κακεντρεχες το σχολιο μου -στ'αληθεια του φερνει!

Anonymous said...

γεια σας λεβεντες πατρινοι....
απογονοι του Ανδρουτσου....

Anonymous said...

ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Η ΘΩΔΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΒΑΛΑΝ ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΙΑ.ΑΚΟΥΩ ΦΩΝΕΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ

Anonymous said...

οι σκιαθαδες ειναι ηδη σε χειροτερη κατασταση απο τη θωδη...ψωναρες...και να πεις οτι κανανε και τιποτα αξιο λογου...