Αθλητές και social media: Ευκαιρίες και προκλήσεις - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Αθλητές και social media: Ευκαιρίες και προκλήσεις



Το greekhandball.com ενισχύει την αρθρογραφία επιστημόνων που σχετίζονται με το άθλημα μας. Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Κρίστη Μηλιόρδου, Αθλητικής Ψυχολόγου, του τμήματος χειροσφαίρισης ανδρών της ΑΕΚ, σχετικά με τους αθλητές και τα ΜΚΔ. Ενθαρρύνουμε την αποστολή παρόμοιας αρθρογραφίας προς δημοσίευση, στη διεύθυνση info@greekhandball.com

Αθλητές και social media: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι επαγγελματίες αθλητές/ριες θεωρούνται συνυφασμένα στον σημερινό ψηφιακό κόσμο. Σήμερα, οι επαγγελματίες αθλητές/ριες έχουν νέους τρόπους για να προωθήσουν την εικόνα τους, να επικοινωνήσουν με τους φιλάθλους και να στείλουν τα μηνύματά τους σε πολλαπλές πλατφόρμες. Παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για αυτούς, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε αυτό το πλαίσιο.

Ευκαιρίες

Αλληλεπίδραση με το κοινό τους: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των αθλητών/ριων και του κοινού τους. Αυτό το αίσθημα άμεσης επαφής με τον αγαπημένο τους αθλητή αυξάνει τα επίπεδα αφοσίωσης των φιλάθλων, παράλληλα με τη δημιουργία μιας σχέσης που ενισχύει την ενασχόληση τους με αυτούς.

Μοίρασμα πληροφοριών: Στη σημερινή εποχή της υπερδιέγερσης και της συνεχούς ροής πληροφοριών από μια σειρά πηγών (αξιόπιστων ή μη), είναι πολύτιμο να υπάρχει ένα κανάλι όπου ο αθλητής θα μπορεί να μοιράζεται τα νέα και τις ενημερώσεις του απευθείας με τους φιλάθλους. Αυτό αντανακλά, όχι μόνο την ταχύτητα της ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά κυρίως την αξιοπιστία και τον έλεγχο του περιεχομένου που μοιράζεται.

Personal branding: Ένας αθλητής έχει μια μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσει την προσωπική του ταυτότητα και να τη μοιραστεί με το κοινό του. Οι αθλητές/τριες επιλέγουν στιγμές της ζωής τους για να μοιραστούν, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις τους, τους στόχους, τις προπονήσεις κ.λπ. Το περιεχόμενο που μοιράζονται, εκτός από τους σκοπούς του branding, έχει ακόμη έναν σημαντικό κοινωνικό ρόλο, με τη μορφή του να αποτελούν πρότυπο και έμπνευση για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Όταν ένα άτομο ταυτίζεται με τα γεγονότα της ζωής, τους αγώνες και τις επιτυχίες ενός συγκεκριμένου αθλητή, μπορεί να αντλήσει δύναμη, κίνητρο και ενθάρρυνση για να αντιμετωπίσει εμπόδια και δυσκολίες στη δική του ζωή.

Δράσεις κοινωνικής ευθύνης: Όταν οι αθλητές/τριες μοιράζονται κοινωνικά θέματα που τους ενδιαφέρουν, μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό και να αυξήσουν τη δημοσιότητα των θεμάτων αυτών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την προώθηση θετικών αλλαγών και την εμπλοκή περισσότερων ανθρώπων με μια σημαντική δράση.

Προκλήσεις

Φθορά στη δημόσια εικόνα: Μια μεμονωμένη ανάρτηση, μια συγκεκριμένη φράση ή ακόμα και μια εικόνα θα μπορούσε να παρεξηγηθεί, είτε από την πλειοψηφία είτε από μικρότερο αριθμό φιλάθλων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιδράσεις εναντίον των αθλητών με αρνητικές συνέπειες στη δημόσια εικόνα τους.

Ζητήματα ψυχικής υγείας: Διαβάζοντας τα σχόλια των φιλάθλων κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου αγώνα, θα παρατηρήσει κανείς ότι εάν η ομάδα τους χάνει στο ημίχρονο, η πλειοψηφία των σχολίων θα είναι αρνητικά. Το ίδιο ακριβώς παιχνίδι και η ομάδα τους κερδίζει στο τέλος, οπότε αλλάζουν τα σχόλια από αρνητικά σε θετικά, με αναφορές σε πιθανούς μελλοντικούς τίτλους. Όλα αυτά θα συμβούν την ίδια μέρα, με την ίδια ακριβώς ομάδα να έχει απλά διαφορά σκορ μεταξύ ημιχρόνου και λήξης αγώνα (κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο στον αθλητισμό). Αυτό το παράδειγμα αναδεικνύει το επίπεδο έκθεσης που έχει ένας αθλητής σε μια ποικιλία σχολίων στο διαδίκτυο, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανώνυμα, ακόμη και προσβλητικά. Αυτό εγείρει ανησυχίες για την ψυχική υγεία των αθλητών και υπογραμμίζει την ανάγκη για υποστηρικτικές στρατηγικές για τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και την υποστήριξη που λαμβάνουν σε θέματα αυτοεκτίμησης και ταυτότητας τους.

Ζητήματα απορρήτου: Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της αναγνωρισιμότητας, του μοιράσματος πληροφοριών, της συμμετοχής των φιλάθλων και της διατήρησης ενός βαθμού απορρήτου είναι κρίσιμης σημασίας για την ψυχική υγεία των αθλητών και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα των παιδιών τους, τα οποία επίσης εκτίθενται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολύ μικρή ηλικία.

Συνοψίζοντας, παρόλο που η προβολή και οι ευκαιρίες που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλεονέκτημα για το branding των αθλητών και τα θέματα  που τους ενδιαφέρουν, υπάρχουν επίσης σημαντικές προκλήσεις, που σχετίζονται κυρίως με την ψυχική τους υγεία, που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Δύο σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της συναισθηματικής τους ισορροπίας είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός όσον αφορά την κοινή χρήση περιεχομένου και το δίκτυο υποστήριξης τους.


Κρίστη Μηλιόρδου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια - Αθλητική Ψυχολόγος

Αθλητική ψυχολόγος τμήματος χειροσφαίρισης ΑΕΚ

No comments