'' Να σπάσουμε την ομερτά ! '' - greekhandball.com

Τελευταία νέα

'' Να σπάσουμε την ομερτά ! ''


Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του αθλητικού κόσμου στην εκδήλωση της Ε.Π.ΑΘΛ.Α που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού με θέμα: «Ο ρόλος της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων».

Το χάντμπολ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της ΟΧΕ Κώστα Γκαντή, τα μέλη του Δ.Σ. Κώστα Σταματιάδη, Κώστα Βιολιτζή, τον συντονιστή διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γιώργο Μπεμπέτσο, τον Ολυμπιονίκη και προπονητή Γιώργο Χαλκίδη και τον Διευθυντή Επικοινωνίας Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου.

Ο Πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής στην ομιλία του προς την αθλητική οικογένεια δήλωσε με νόημα:

"Εμείς από την πλευρά του χάντμπολ προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα εδώ και χρόνια. Είναι γνωστό ότι επί πολλά έτη πλανάται ένα σύννεφο υποκρισίας πάνω από τον ελληνικό αθλητισμό, όσον αφορά τους χειραγωγημένους αγώνες. Επί πολλά χρόνια το πρόβλημα ήταν κάτω από το χαλί, κανείς δεν το ανέδειξε. Την τελευταία διετία έχουν γίνει κινήσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις για ζητήματα που αφορούν παραβατικά φαινόμενα όπως,η καταπολέμηση της βίας, το ντόπινγκ και τώρα και της χειραγώγησης αγώνων μέσω της δημιουργίας αυτής της πλατφόρμας.

Μας παρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ μία έρευνα για παραβατικές συμπεριφορές από την οποία μου είχε κάνει εντύπωση πως οι νέοι αθλητές που ασχολούνται με την χειραγώγηση αγώνων αποτελούν την πλειοψηφία σε σχέση με τους απλούς φιλάθλους.

Η λύση του προβλήματος λοιπόν άπτεται της ενημέρωσης, της επιμόρφωσης μέσω σχολείων, πανεπιστημίων, συλλόγων και μέσω της θεσμικής λειτουργίας της Ε.ΠΑΘΛ.Α στην οποία εμπλέκονται όλες οι... ιερές αγελάδες (η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Αρχή Διαφάνειας, η Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων, η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη) της ελληνικής πολιτείας, άρα πιο θεσμικό και επίσημο δεν γίνεται.

Πρέπει να σπάσουμε την... ομερτά και να μπει ο κόσμος στην πλατφόρμα να κάνει τις καταγγελίες. Και δεν έχει σημασία αν είναι ανώνυμες η επώνυμες, αλλά να είναι σοβαρές και τεκμηριωμένες.

Και εδώ αναρωτιέμαι, πόσες περιπτώσεις τελεσίδικων καταδικαστικών αποφάσεων έχουμε στην Ελλάδα για στημένους αγώνες;

Προφανώς καμία, ηταν ρητορική ερώτηση.

O στοιχηματισμός είναι... αρχαίο επάγγελμα. Όταν λοιπόν θα φτάσουμε στο σημείο ο φόβος να είναι κυρίαρχος στους παραβάτες, τότε θα έχουμε πετύχει κάτι.

Έχω την εντύπωση ότι με την πλατφόρμα αναδεικνύουμε το πρόβλημα, διώχνουμε το σύννεφο της υποκρισίας και ψάχνουμε να βρούμε τις λύσεις.

Κομμάτι των λύσεων είναι και οι ομοσπονδίες/ διοργανώτριες αρχές.

Από την δική μας πλευρά δεσμευόμαστε ότι στην Γενική Συνέλευση του Μαρτίου θα προτείνουμε προς ψήφιση ποινές στα πειθαρχικά μας όργανα που θα αφορούν τις παραβάσεις για χειραγώγηση αγώνων.

Το σημαντικότερο όμως απ' όλα είναι να πιστέψουν οι αθλητές και οι αθλητριες μας, ότι αυτό παραβαίνει τον αξιακό τους κώδικα, τον λόγο για τον οποίο αθλούνται.

Επίσης τόσο οι προπονητές, όσο και εμείς οι παράγοντες, που ειδικά στο χάντμπολ είμαστε ερασιτέχνες. Στην ουσία εκλείπει ο λόγος που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό αν ένα παιχνίδι είναι στημένο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι".

No comments