Ο Δημήτρης Πελεκίδης στο greekhandball.com : '' Αυτό είναι το μυστικό του ΠΑΟΚ....'' - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ο Δημήτρης Πελεκίδης στο greekhandball.com : '' Αυτό είναι το μυστικό του ΠΑΟΚ....''


Ο Δημήτρης Πελεκίδης οδήγησε την Γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ στην προημιτελική φάση του EHF European Cup, στην κορυφαία διάκριση της ιστορίας της, μα ίσως αυτή η φωτο του 41χρονου προπονητή ( γεννήθηκε στις 15 Μαϊου 1980 ), στις όχθες του Ρήνου στην Κολωνία, πριν από το Final 4 Champions League Ανδρών το 2019, αποδειχθεί, στο πέρασμα του χρόνου, προφητική.

Γιατί, ο πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ που καθοδηγεί από τον Ιούνιο του 2019 ως πρώτος προπονητής τις Γυναίκες του ΠΑΟΚ, δεν το κρύβει ότι έχει φιλοδοξίες, ότι θέλει να φθάσει ψηλά με τον ΠΑΟΚ, καθώς, πιστεύει στη δουλειά που γίνεται στην ομάδα, όπως και στη δυναμική της.

'' Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν οι Γυναίκες του ΠΑΟΚ βρεθούν σε 2 χρόνια σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης '' λέει με αυθορμητισμό ο Δημήτρης Πελεκίδης στο greekhandball.com.

Οσοι τον γνωρίζουν, καταλαβαίνουν ότι δεν υπερβάλλει, μα και δεν ονειροβατεί.

Ο ρεαλισμός τον διακρίνει. Σε συνάρτηση με το χάρισμα της επικοινωνίας.

Αλλωστε, ο Δραμινός προπονητής, που αγωνίσθηκε με τον ΓΣ Δράμας και τον Αρη, ποτέ δε δίστασε να πάρει αποφάσεις με ορίζοντα χρόνου, αποφεύγοντας επιλογές που θα καθορίζονταν αυστηρά και μόνο από συναισθηματισμό και πρόσκαιρα κέρδη.

Σε ηλικία 26 ετών αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μετά από 2 τραυματισμούς σε γόνατο και ώμο αλλά και για επαγγελματικούς λόγους. 

Μπήκε, αμέσως μετά, στην προπονητική, ως συνεργάτης του Φοίβου Συκεών, στην Ακαδημία, συνέχισε στον σύλλογο ως βοηθός προπονητή και για 2 χρόνια καθοδήγησε την ομάδα ως πρώτος προπονητής της στην Α1 Ανδρών.

Οταν, μετά από 13 χρόνια, ο Δημήτρης Πελεκίδης έκρινε ότι ο κύκλος του στον Φοίβο έπρεπε να κλείσει ώστε να ανοίξει ένας άλλος, έστω ως βοηθός προπονητή ξανά, πήγε δίπλα στον Δημήτρη Δημητρούλια, στις Γυναίκες του ΠΑΟΚ.

Για όσους περνούν από τους Ανδρες στις Γυναίκες, σε όποιο ομαδικό σπορ, η μετάβαση είναι '' ζόρικη υπόθεση '', ιδιαίτερη.

Ενδεχομένως, η Κέλλυ Καραπαναγιωτίδου, που αγωνίσθηκε σε Εθνικό Κοζάνης, Αρη, ΠΑΟΚ, συνετέλεσε ως σύζυγος του Δημήτρη, ώστε να προσαρμογή του να πραγματοποιηθεί με καλύτερους όρους, αλλά, για όσους ξέρουν τον Πελεκίδη, καταλαβαίνουν ότι η προσωπική αντίληψη του ικανού προπονητή, η κουλτούρα και η ευελιξία του, διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Ολα τα βήματα γίνονται με προσοχή. Και με σεβασμό.

Το γεγονός ότι δεν κόπηκαν οι δεσμοί του Δημήτρη Πελεκίδη με τον Φοίβο Συκεών, καθώς, συνεχίζεται εκεί η οικογενειακή παράδοση με την παρουσία του 9χρονου γιού του, Γιώργου, στην Ακαδημία του συλλόγου, φανερώνει την εκτίμηση και την αναγνώριση στις ρίζες. 

Διόλου τυχαία, οι Γυναίκες του ΠΑΟΚ έφθασαν στο '' θαύμα '' της πρόκρισης στις 8 καλύτερες ομάδες του EHF European Cup. Οι βάσεις μπήκαν τον Μάρτιο του 2018. Με Δημητρούλια και Πελεκίδη.

Οργανώθηκε καλύτερα ο ΠΑΟΚ, ενισχύθηκε με στελέχη και αθλήτριες, Ελληνίδες και ξένες και μπήκε ένα πλάνο τριετίας, για Ελλάδα και Ευρώπη και έγινε η αρχή....

'' Με την αλλαγή σελίδας, θέλαμε να μπεί η δουλειά σε πιο επαγγελματικά πρότυπα, καθώς, μόνο έτσι θα ακολουθούσε το παραπάνω βήμα και πράγματι ήταν εξαιρετικό το επίπεδο συνεργασίας, με τα κορίτσια να ακολουθούν πιστά το πλάνο και τις απαιτήσεις, παρά τις δυσκολίες αφομοίωσης που υπήρχαν στην αρχή, όπως ήταν φυσικό '' τονίζει ο Πελεκίδης στη συζήτηση που είχαμε μαζί του για το greekhandball.com 


Το καλοκαίρι του 2019, ο Δημητρούλιας έφυγε για την ΑΕΚ και ο Πελεκίδης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ ως πρώτος πλέον προπονητής της ομάδας που πήρε με εκείνον ήδη στον πάγκο, το νταμπλ.

'' Οι βάσεις με συγκεκριμένη στόχευση είχαν μπεί από το νέο ξεκίνημα στον ΠΑΟΚ και το πλάνο, αποδεδειγμένα, δούλευε καλά και αποδοτικά, ωστόσο, κάθε προπονητής είναι προφανές ότι έχει την υποχρέωση, όταν εκείνος πλέον έχει την κυρίαρχη ευθύνη, να βάλει την ταυτότητα του, να περάσει την φιλοσοφία του και αυτό έγινε '' υποστηρίζει ο Πελεκίδης, ο οποίος εξηγεί : '' Ακολούθησαν αλλαγές, καθώς, θέλω να βλέπω την ομάδα μου να παίζει με βάση στην άμυνα και γρήγορο ρυθμό στην επίθεση, με πολύ μεγάλο αριθμό κατοχών και επιθέσεων. Πήραμε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και τώρα είμαστε στα προημιτελικά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, έστω και αν ουσιαστικά έχουμε φέτος μία νέα ομάδα, δίχως τις Καμπόϊμ, Ζυγούρα, Φερφόλια που είχαν κομβικό ρόλο στο σχήμα και την λειτουργία του ΠΑΟΚ''.


Οταν δεν υπάρχει εγωϊσμός στον αθλητισμό, αποκτά κεφαλαιώδη σημασία η παρουσία των συνεργατών που συνθέτουν ένα τεχνικό τιμ.

Προφανώς, οι τοποθετήσεις του Δημήτρη Πελεκίδη, εξηγούν ένα από τα '' μυστικά '' της επιτυχίας του ΠΑΟΚ :

'' Αρχικά, επέλεξα τον Γιώργο Βακάλη που είναι πάρα πολύ καλός στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Το σύγχρονο χάντμπολ απαιτεί physical game, χρειάζεται πολύ αυτό το κομμάτι. Οι  φυσιοθεραπευτές Αλέξανδρος Τσιμπίδης και Φρειδερίκος Φάνης, έχουν πάρα πολύ μεγάλη  συμμετοχή, και ο δεύτερος μάλιστα είναι κάθε ημέρα στην προπόνηση κοντά στα παιδιά. Πρώτος από όλους είναι ο  πρωτεργάτης του τμήματος Δημήτρης Χασεκίδης, τίποτα  δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συμμετοχή και συμπαράσταση του ''.

Και τώρα, ήλθε η κορύφωση για τον ΠΑΟΚ ; 

'' Η οκτάδα δεν είναι η κορύφωση, αλλά, αποτέλεσμα της συσσώρευσης της δουλειάς στα χρόνια που προηγήθηκαν και βεβαίως στη φετινή σεζόν. Η ομάδα παρουσιάζεται με άλλο πρόσωπο, λόγω των σημαντικών αλλαγών που έγιναν και σίγουρα έχει πολλά να δείξει και να δώσει, δεν έχει βρεθεί στην κορύφωση της και θέλουμε να δούμε όλες τις δυνατότητες της. Με αυτές τις συνθήκες που βιώνουμε από τον περασμένο Μάρτιο, αξίζουν πολλά μπράβο οι αθλήτριες του ΠΑΟΚ.  Είναι δύσκολα για τις αθλήτριες με αυτό το σκωτσέζικο ντους, το '' άνοιξε-κλείσε '' στις προπονήσεις και τα ματς, αλλά, τα παιδιά δουλεύουν επαγγελματικά και η πρόκριση σε βάρος της Μπιέλοβαρ είναι η ανταμοιβή των κόπων τους. Το '' μυστικό '' είναι η δουλειά. Αυτό είναι το βασικό....''. 

Οπως εξηγεί, πάντως, ο Πελεκίδης, στην ...τύχη τίποτα δεν ήλθε, καθώς, όλα προχωρούν σύμφωνα με το πλάνο :

''  Η πρόκριση στην οκτάδα ήλθε γιατί κάναμε σωστή προπόνηση, προετοιμασθήκαμε για ένα τελικό, αναλύσαμε σωστά τον αντίπαλο, τα κορίτσια ήξεραν τι να αντιμετωπίσουν και έτσι πήραμε αυτό που θέλαμε, με αφοσίωση στον στόχο μας ''.

Η έλλειψη αγώνων δεν επηρέασε και αυτό το γεγονός φανερώνει ότι η προετοιμασία που έγινε, ήταν ολοκληρωμένη και κάλυψε και το μειονέκτημα της απουσίας αγωνιστικού ρυθμού.

'' Οντως δεν είχαμε ρυθμό, επειδή, μας έλειπαν παιχνίδια και προσπαθήσαμε να αναπληρώσουμε αυτό το στοιχείο με την ποιότητα και το επίπεδο των προπονήσεων, όμως, αυτό είναι δύσκολο ψυχολογικά όσο και αγωνιστικά και στην πραγματικότητα, πρόκειται για το δυσκολότερο κομμάτι της δουλειάς. Αλλά, έγινε, με συλλογική προσπάθεια''.


Πάντα, βέβαια, οι φιλόδοξοι άνθρωποι που έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και στη δουλειά τους, κοιτούν πιο μακριά...

'' Το όνειρο δε σταματά εδώ, θεωρούν στην Ισπανία και ίσως όχι μόνο εκεί  ότι η Μάλαγα είναι φαβορί για το τρόπαιο,  καθώς, σίγουρα έφτιαξε μία ομάδα για να πρωταγωνιστήσει ενώ ήδη έχει βρεθεί 2 φορές στα προημιτελικά Κυπέλλου Ευρώπης. Ομως, έστω και αν είμαστε αουτσάϊντερ θα τους βάλουμε δύσκολα. Αλλωστε, μας αρέσουν τα δύσκολα και αν είμαστε πειθαρχημένοι αγωνιστικά, μεγαλώνουμε τις πιθανότητες πρόκρισης. Οσο ζούμε, εξάλλου, ελπίζουμε. Εχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά σε τρόπο παιχνιδιού και αυτό είναι καλό αλλά και κακό. Είναι ομάδα υψηλού ρυθμού, που βασίζει πολλά στην ταχύτητα. Είναι δύσκολο ασφαλώς, όταν δεν έχεις ροή αγωνιστικής δράσης, αλλά, θα την αναλύσουμε όπως πρέπει και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ''.

Αναντίρρητα, η διαφορά έχει μεγαλώσει υπέρ του ΠΑΟΚ στην ελληνική πραγματικότητα, χωρίς πάντως αυτό το γεγονός να αποτελεί, εντέλει, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, όπως παραδέχεται ο Δημήτρης Πελεκίδης στο greekhandball.com :

'' Η αδυναμία ισχυρού ανταγωνισμού δεν βοηθά την εξέλιξη της Εθνικής ομάδας και των αθλητριών, επίσης σίγουρα δεν βοηθά ούτε τον ΠΑΟΚ, καθώς, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης, ωστόσο, με τον τρόπο που δουλεύουμε τα καταφέρνουμε. Με καλύτερο πρωτάθλημα, ασφαλώς, θα είχαμε και εμείς πιο πολλές πιθανότητες διάκρισης. Πριν 3 χρόνια βάλαμε ένα πλάνο και βλέπουμε ότι υλοποιούνται οι στοχεύσεις και επιδιώξεις. Δεν θα μου κάνει εντύπωση λοιπόν, αν ο ΠΑΟΚ βρεθεί σε 2 χρόνια βρεθεί σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης ''. 


Ο ΠΑΟΚ έχει 5 ξένες αθλήτριες σε αυτή την αγωνιστική περίοδο, τις Νίκολιτς, Γιοφανόφσκα, Πέλεσκα από τα Σκόπια, την Σέρβα Στογιάνοβιτς και την Ρωσίδα Καγιούμοβα.

Κοντά τους, όμως, είναι και νεοφερμένες ταλαντούχες Ελληνίδες αθλήτριες, που '' μπολιάζουν '' με ενθουσιασμό και προοπτική την ομάδα τους.

'' Φέραμε κοντά μας την Σεβδίλη και την Κουκμίση και θέλουμε ότι καλό κυκλοφορεί, όποια παιδιά ξεχωρίζουν, ώστε να τα εντάξουμε στον τρόπο δουλειάς της ομάδας μας και από αυτή τη διαδικασία δεν θα ωφεληθεί μόνο ο ΠΑΟΚ, αλλά, μεσοπρόθεσμα και η Εθνική Ελλάδας, καθώς, ο ΠΑΟΚ ενδιαφέρεται ώστε να έχει διάρκεια στο χάντμπολ και φυσικά νοιάζεται και για το κοινό καλό στο άθλημα μας, όπως αυτό εκφράζεται από την εκπροσώπηση από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ''.   


Νίκος Δελαγραμμάτικας



No comments