Κορυφαίο παράδειγμα εξωστρέφειας ο διαιτητής Γκούμπιτσα - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Κορυφαίο παράδειγμα εξωστρέφειας ο διαιτητής Γκούμπιτσα

 


Φωτεινό παράδειγμα εξωστρέφειας, προφανώς προς μίμηση μάλιστα, αποτελεί ο Κροάτης διαιτητής Ματίγια Γκούμπιτσα ( δεξιά στη φωτο, όπου είναι μαζί με τον συμπατριώτη και συνάδελφο του Μπόρις Μιλόσεβιτς ), αυτός που θα σφυρίξει ως πρώτος τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, σε ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι στην καριέρα του.

Οχι μόνο δέχεται την προβολή, αλλά, την υπηρετεί κιόλας, είτε από διάθεση αυτοπροβολής, είτε επειδή αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως προσωπικότητα του αθλητισμού, είτε γιατί έχει διάθεση να διευκολύνει τα ΜΜΕ, είτε για όποιον άλλο λόγο.

Ο Ματίγια Γκούμπιτσα έχει δικό του, προσωπικό, σάϊτ ( https://www.matijagubica.com/ ) στο οποίο όχι μόνο παρουσιάζει βιογραφικά στοιχεία, διακρίσεις, δυνατές στιγμές της καριέρας του στη διαιτησία σε συνδυασμό με την αναγνώριση που έχει πάρει από την αθλητική κοινότητα και την κυβέρνηση της Κροατίας, αλλά, παράλληλα, έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό timeline με το οποίο παρουσιάζει τους κορυφαίους σταθμούς της καριέρας του στη διαιτησία, από το 2004 έως και σήμερα ενώ έχει και βίντεο με συνεντεύξεις και αγώνες του, όπως επίσης και άρθρα και ρεπορτάζ που έγιναν για αυτόν, αλλά και πληθώρα από φωτογραφίες του.

Ως σύνθημα του αναφέρει : '' Το χάντμπολ είναι ο τόπος όπου ζούμε, η ζωή είναι απλώς ένα μέρος όπου ξοδεύουμε χρόνο ανάμεσα στα παιχνίδια ''. 


Διαιτητεύει από το 1999, μαζί με τον αχώριστο φίλο του Μιλόσεβιτς, με τον οποίο επίσης ήταν πρωτύτερα συμπαίκτες επί 10 έτη στην Οσιγιεκ.

Στη διαιτησία μπήκε μάλλον συμπτωματικά ενώ είχε ήδη αποκλείσει την προοπτική να ασχοληθεί με την προπονητική, επειδή αισθανόταν ότι ήταν πολύ νέος για αυτόν τον ρόλο.


Είναι διεθνής διαιτητής από το 2006 και έχει σφυρίξει σε 5 Παγκόσμια, 5 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο ( στη φωτο, η βράβευση του, με το κορυφαίο αθλητικό βραβείο της πατρίδας του, το μετάλλιο της τιμής, από την Πρόεδρο της Κροατίας Γκράμπαρ Κιτάροβιτς για την συμβολή του στην διεθνή προβολή του αθλητισμού της πατρίδας του ).

Διαιτήτευσε 2 τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών και σε 3 Φάϊναλ Φορ Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών.

Οπως ο ίδιος αναφέρει στην ιστοσελίδα του, έχει διευθύνει πάνω από 300 διεθνή ματς σε 36 χώρες, σε 19 Πρωταθλήματα και 8 Τελικούς.

Γκούμπιτσα και Μιλόσεβιτς ( η φωτο είναι από το 2004, στο Παγκόσμιο Φοιτητικό Πρωτάθλημα, στο Τσέλγιανσμπισκ στη Ρωσία ) είναι οι μόνοι διαιτητές στον κόσμο που έχουν σφυρίξει και μάλιστα δύο φορές, ημιτελικό αλλά και τελικό σε διοργανώσεις και αυτό συνέβη σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών.


Νίκος Δελαγραμμάτικας

No comments