Πέρρος: «Έχει επέλθει απογοήτευση και πικρία - Οι αθλητές βιώνουν έντονα συναισθήματα στρες, φόβου, θυμού» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Πέρρος: «Έχει επέλθει απογοήτευση και πικρία - Οι αθλητές βιώνουν έντονα συναισθήματα στρες, φόβου, θυμού»



Εξαιρετικές και άκρως ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις, που έδωσε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα, enimerosi.com (δείτε εδώ), ο προπονητής του Φαίακα Κέρκυρας και του Κερκυραΐκού, Νίκος Πέρρος. Το greekhandball.com την αναπαράγει.


-Πώς βιώνουν το lockdown οι αθλητές των ομάδων, στις οποίες είστε προπονητής;


«Οι συνέπειες που προκαλεί η αγωνιστική απραξία σε αθλητές και σωματεία είναι πολλαπλές. Η καραντίνα είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση και ήδη έχει αφήσει εκτός γηπέδου όλους τους αθλητές για 2ο μήνα. Οι προπονητές δεν μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Οι σύλλογοι βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις έτσι ώστε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών αλλά και τη δημόσια υγεία, να αρχίσουμε τις προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους, αφού ήδη έχουμε αποδείξει ότι οι αθλητές, οι προπονητές και οι παράγοντες μπορούν να διασφαλίσουν τη σωματική και ψυχική υγεία όλων.

Ειδικά για τις συνέπειες στην χειροσφαίριση που είναι ένα άθλημα απαιτητικό με βασικό στοιχείο την επαφή του αθλητή με την μπάλα και στο γήπεδο μπορούμε να τις αποκαλέσουμε καταστρεπτικές. Ο χαντμπολίστας όσο βρίσκεται εκτός γηπέδου χάνει τα φυσιολογικά και κύρια χαρακτηριστικά του αθλήματος. Εδώ σε μικροτραυματισμούς που τους κρατά μια εβδομάδα εκτός γηπέδου και απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες, για να πετύχουμε τις προσαρμογές και να επανέλθουμε, και το θέμα είναι η επόμενη 'μέρα που θα βιώσουμε μεγάλες δυσκολίες όπως δείχνει η εμπειρία από το προηγούμενο lockdown. Χρειάστηκε να ξεπεραστούν αρκετές δυσκολίες από όλους (αθλητές, προπονητές, συλλόγους), προκειμένου να τεθούν οι ομάδες σε ομαλή λειτουργία ξανά.

Και υπάρχει θέμα άνισης μεταχείρισης. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το επαγγελματικό μπάσκετ λειτουργούν. Θα μπορούσαν οι αρμόδιοι να επανεξετάσουν την απόφασή τους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν οι χώροι προπόνησης, τηρουμένων ασφαλώς όλων των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων πρόληψης. Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, με τα προπονητήρια και τα γήπεδα κλειστά, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για όλο το αθλητικό οικοδόμημα».

 

-Έχει δοθεί πρόγραμμα ατομικών προπονήσεων, για να ακολουθήσουν τα παιδιά, έτσι ώστε να είναι σε ικανοποιητική κατάσταση στους αγώνες, μετά από την καραντίνα;


«Ναι αλλά επ΄ ουδενί δεν έχει την αξία της ομαδικής προπόνησης κι έτσι δεν τηρείται και με ακρίβεια και από όλους. Εξάλλου δεν κρύβουμε πως έχει επέλθει μια απογοήτευση και πικρία με την όλη κατάσταση. Η κοινωνική συνοχή και δεσμοί που αποκτούνται από την ομαδική προσπάθεια  διαρρηγνύονται. Και αν προσθέσουμε και την αποχή από τα σχολεία, από το παιχνίδι στην αυλή -μια σημαντική παιδαγωγική λειτουργία- τότε καταλαβαίνουμε γιατί οι αθλητές μας βιώνουν έντονα  συναισθήματα στρες, φόβου, θυμού. Η έλλειψη ''σωματικής εκτόνωσης'' από την σωματική άσκηση, θα έλεγα ότι έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην ψυχολογία τους και υπάρχουν αλλαγές στον βιορυθμό και στην διατροφή τους ακόμη. Παίρνουμε πολλά μηνύματα περί αυτού κυρίως από γονείς».

 

-Ο Φαίακας Κέρκυρας θα βοηθηθεί από αυτή την διακοπή, δεδομένου ότι βαθμολογικά έμεινε πίσω και ενδεχομένως μια νέα προετοιμασία και μια αλλαγή ψυχολογίας να τον βοηθήσει στη συνέχεια;


«Ο Φαίακας μέσα από έντονο ανταγωνισμό στην Handball Premier κατόρθωσε την περασμένη σεζόν και έμεινε κατηγορία. Μια σημαντική επιτυχία για επαρχιακή ομάδα και μάλιστα νησιωτική. Φέτος μπορεί να ξεκίνησε με ανεπιτυχή αποτελέσματα, όμως το Πρωτάθλημα έχει πορεία, έχει δρόμο ακόμη και διαπιστώνω ότι παράγοντες στο ΔΣ και αθλητές επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους και τους πρόσκαιρους όσον αφορά στα επόμενα παιχνίδια του δεύτερου γύρου στην πρώτη φάση, αλλά και για την δεύτερη φάση του Πρωταθλήματος. Πιστεύω πως θα βρει το δρόμο του και θα καταφέρει η ομάδα να αγωνισθεί και του χρόνου στην μεγάλη κατηγορία, κάτω από άλλες συνθήκες, με κυριότερη να αγωνίζεται μπροστά στο φίλαθλο κοινό της Κέρκυρας που έχει γνωρίσει, έχει αγαπήσει και έχει αποδεδειγμένα στηρίξει το σύλλογο γενικότερα και το χάντμπολ ειδικότερα. 

Αυτή η στήριξη επιβάλλεται αυτούς τους καιρούς να είναι έμπρακτη κυρίως από τους θεσμικούς φορείς του τόπου όπως η Περιφέρεια και οι Δήμοι του νησιού. Τώρα τόσο, όσο ποτέ άλλοτε… Επίσης, η διοίκηση του μοναδικού κλειστού γηπέδου χάντμπολ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της σε σχέση με τον Φαίακα. Δεν νοείται ομάδα στην μεγαλύτερη κατηγορία και να έχει δύο φορές την εβδομάδα προπόνηση στις 14:00, χωρίς να το έχει ζητήσει! Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν οι αποφάσεις όταν αφορούσαν άλλα αθλήματα, πέρυσι ή πρόπερσι με απόλυτη εξασφάλιση όσων ζητούσαν. Γι' αυτό, όμως, εντός των επόμενων ημερών θα επανέλθω με την ιδιότητα μου ως Ομοσπονδιακός προπονητής.

 

-Με τα Πρωταθλήματα της Β΄ Εθνικής και της Α2 Γυναικών, στα οποία θα αγωνιστεί ο Κερκυραϊκός, θεωρείτε ότι θα γίνει κάτι ή για τη σεζόν 2020-21 δεν θα πραγματοποιηθούν;


«Τα Πρωταθλήματα θα διεξαχθούν. Το θέμα είναι πως θα τρέχουμε και δεν θα φθάνουμε και ας αναλογιστούμε πως οι αθλητές μας, ειδικά στον Κερκυραϊκό, είναι -στην πλειονότητά τους- μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν και τα του σχολείου τους. Προσωπική εκτίμηση είναι πως η έναρξη προπονήσεων βαδίζει γύρω στις 20 Γενάρη -με τα νυν δεδομένα κρουσμάτων και ανταπόκρισης του δημόσιου συστήματος υγείας- και αρχές Μάρτη θα αρχίσουν τα Πρωταθλήματα με σύντομες διαδικασίες. Παρ' όλα αυτά, εμείς θα είμαστε έτοιμοι από όλες τις απόψεις. Υπάρχει μεγάλη αγάπη από αγόρια και κορίτσια για την ομάδα και το χάντμπολ. Αθλητές μας κάνουν και 80 χιλιόμετρα 4 φορές την εβδομάδα για να αθληθούν! Επιπλέον, ένα μεγάλο τιμ από γονείς και κηδεμόνες, έχουν φροντίσει μέσα από διάφορες ενέργειες να εξασφαλίσουν ένα σεβαστό ποσό για τις ανάγκες των αγωνιστικών τμημάτων, ενώ από κοντά και το ΔΣ του Κερκυραϊκού στηρίζει την όλη προσπάθεια και οικονομικά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει όσον αφορά στην εξασφάλιση των λειτουργικών των εγκαταστάσεών μας.

 

-Πόσο έχει επηρεάσει τον Κερκυραϊκό το κλείσιμο του προπονητηρίου στου Βρυώνη και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του;


«Για μια ακόμη φορά στην πράξη αποδεικνύεται πως η υλικοτεχνική υποδομή στον αθλητισμό είναι τόσο αναγκαία όσο είναι αναγκαία η ύπαρξη υποδομών βασικών στην υγεία (την έλλειψη των οποίων ζούμε σε αφάνταστο βαθμό στις ημέρες μας) και στην παιδεία. Μέσα σε μια παλιά τσιμεντένια αποθήκη χώρεσαν τα όνειρα εκατοντάδων αθλητών και των οικογενειών τους, έτσι που σε τέσσερα και κάτι χρόνια αυτά τα όνειρα μεγαλούργησαν. Στον στίβο ανεδείχθησαν Πρωταθλητές παγκοσμίου εμβέλειας και άλλοι πόσοι εκκολαπτόμενοι ακολουθούν, ενώ το χάντμπολ μέσα σε 4 χρόνια στελέχωσε όλα τα τμήματα όλων των ηλικιών σε αγόρια και κορίτσια και έφθασε σε δύο τελικές πανελλήνιες φάσεις που για ομαδικό άθλημα είναι μεγάλη επιτυχία. Στις Κορασίδες και στους Έφηβους.

Η ΒΕΛΚΑ αποδεικνύει, λοιπόν, τα αυτονόητα και είναι ένα ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες. Επενδύστε στην νεολαία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην παιδεία. Τα κέρδη δεν είναι πρόσκαιρα, είναι μακροχρόνια και βασικά για την ισορροπία μια κοινωνίας. Και η πρόκληση είναι μπροστά μας. Ο ιστορικός Κερκυραϊκός, με την πρόνοια των παραγόντων του, έχει εξασφαλίσει ιδιόκτητο οικόπεδο 24 στρεμμάτων για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων χρόνια τώρα. 

Σήμερα που μιλάμε αποτελεί το πιο ώριμο έργο σε επίπεδο Περιφέρειας, όχι μόνο νησιού. Είναι αδειοδοτημένο με όλες τις μελέτες που απαιτούνται. Τι λείπει; Η χρηματοδότηση! Για ένα έργο που έχει να καλύψει τεράστιες ελλείψεις αθλητικών υποδομών στο νησί. Δεν χρειάζονται λόγια παρηγοριάς ή συναίνεσης  από τους κυβερνητικούς. Χρειάζεται έργο».

No comments