Γιογιόγκι, το «θαύμα» της αρχιτεκτονικής που θα φιλοξενήσει το χάντμπολ στους Αγώνες του Τόκιο - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Γιογιόγκι, το «θαύμα» της αρχιτεκτονικής που θα φιλοξενήσει το χάντμπολ στους Αγώνες του Τόκιο



Σε ένα χρόνο από τώρα θα γνωρίζουμε τις ομάδες που θα έχουν πάρει τα Ολυμπιακά μετάλλια. Αν, φυσικά, διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο (23/07-08/08/2021) και δεν ακυρωθούν ελέω κορονοϊού… Έχουμε καιρό μέχρι τότε, αλλά καλό θα ήταν να αρχίσουμε από τώρα τη γνωριμία μας με το τουρνουά χειροσφαίρισης της 32ης Ολυμπιάδας.

Καλύτερο μέρος από την αρχή της… ξενάγησης, δεν υπάρχει από το στάδιο που θα διεξαχθούν οι αγώνες του αθλήματος, το Γιογιόγκι (Yoyogi National Gymnasium). Οι εννέα στους 10 Ιάπωνες, αν όχι όλοι, θα συμφωνήσουν ότι πρόκειται για το πιο ιστορικό, το πιο φημισμένο και το πιο καλαίσθητο στάδιο της διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα «θαύμα» της αρχιτεκτονικής, με οροφή που ενέπνευσε πολλούς σχεδιαστές έκτοτε. Το αποκαλούν έτσι… οι αρχιτέκτονες, θεωρώντας πως είναι ένα οικοδόμημα που δεν θα έλειπε από κανέναν «κατάλογο» για τα πιο πρωτοποριακά του 20ού αιώνα. Ακόμα και τώρα, η συγκεκριμένη Αρένα παραμένει το πρωτοποριακό «στολίδι» της Σιμπούγια, περιοχής που αποτελεί εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο στο Τόκιο και στεγάζει τους δύο πιο πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς της ιαπωνικής πρωτεύουσας.


Σχεδιασμένο από τον Κέντζο Τάνγκε, κατασκευάστηκε από το 1961 έως το 1964 ενόψει των Αγώνων του Τόκιο του 1964 και φιλοξένησε τους αγώνες της κολύμβησης και των καταδύσεων, ενώ με τις ειδικές μετατροπές, εκεί έγινε και το τουρνουά του μπάσκετ. Χωράει 13.291 καθήμενους και πλέον, σε αυτό γίνονται –κυρίως– αγώνες μπάσκετ, χόκεϊ επί πάγου και φούτσαλ. Ήταν (και παραμένει) τόσο μπροστά από την εποχή του, που αρκετά άλλα γήπεδα, ανάμεσά τους το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, χτίστηκαν στα πρότυπά του.

Του χρόνου, το χάντμπολ θα τιμήσει και θα τιμηθεί από το Γιογιόγκι. Η δημιουργία του προκάλεσε αίσθηση στα «πηγαδάκια» των αρχιτεκτόνων και προκαλεί ακόμα. Σε μία εποχή που δεν υπήρχαν τα γραφικά και η μοντελοποίηση μέσω υπολογιστών, ο Τάνγκε θριάμβευσε με τη φαντασία του και την αποθέωση των κανόνων διαφανειών.

No comments