Το προπολεμικό χάντμπολ στην Ελλάδα, με αποκόμματα από το 1935, όταν, μάλιστα, «εισήχθη» στα σχολεία των Χανίων - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Το προπολεμικό χάντμπολ στην Ελλάδα, με αποκόμματα από το 1935, όταν, μάλιστα, «εισήχθη» στα σχολεία των Χανίων




*Σημειώνεται πως σε οποιαδήποτε, τυχόν, αναπαραγωγή (κειμένου ή και μεμονωμένων φωτογραφιών, ακόμα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ΠΡΕΠΕΙ, αυστηρά, να αναφέρονται ως πηγή, σε εμφανές σημείο, τόσο το greekhandball.com, όσο και ο Μανώλης Νεόφυτος. Σε άλλη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε των νόμιμων δικαιωμάτων μας, όπως απορρέουν από το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο.


Ακολουθεί το θέμα, με την υπογραφή του Μανώλη Νεόφυτου:


Είναι λιγοστά μέχρι σήμερα τα στοιχεία, που έχουμε για το προπολεμικό χάντμπολ στην χώρα μας. Ξέρουμε ότι πριν αναβιώσει με το τουρνουά στο Αμύνταιο το 1977 (13/02/977), με συμμετοχή τεσσάρων ομάδων ανδρών και δύο γυναικών, το χάντμπολ πρωτοεμφανίστηκε στην Αθήνα το 1922 στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Πανελληνίου και παιζόταν με 11 παίκτες.
Αναφορικά μ' εκείνη την εποχή είχαν φτιάξει ομάδες οι σύλλογοι Πανελλήνιος, Εθνικός Αθηνών, ΧΑ Νέοι Βύρωνα, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Απόλλων, ΑΕ Χαλκίδας, Νήαρ Ηστ, ΑΕ Ελληνορώσων και αργότερα, Πανιώνιος, ΑΟ Παλαιού Φαλήρου.
Τα Πρωταθλήματα δεν σταμάτησαν το 1931, όπως ξέραμε. Επίσης, ξέραμε ότι το χάντμπολ πρωτοεμφανίστηκε στα σχολεία, στα τοπικά Πρωταθλήματα σχολείων στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1951-54.
Σήμερα, ψάχνοντας για νέα στοιχεία της προπολεμικής περιόδου, ανακαλύπτω ότι τα Πρωταθλήματα συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι το 1935 με Πρωταθλητή τον Πανελλήνιο, σύμφωνα με την αθλητική εφημερίδα εκείνης της εποχής του 1935, τον ''Αθλητικό Χρόνο''.
Συμμετείχαν τέσσερις ομάδες, Πανελλήνιος, Πανιώνιος, ΑΟΠ Φαλήρου και Εθνικός ΓΣ. Στα αναφερόμενα αποτελέσματα, ο Πανελλήνιος νίκησε το Παλαιό Φάληρο 6-1, τον Πανιώνιο 5-2 και τον Εθνικό 5-3 στην παράταση (3-3 καν. διάρκεια αγώνα). Για τις άλλες αναμετρήσεις, αναφέρεται μία νίκη του Πανιωνίου επί του Εθνικού άνευ αγώνα, επειδή δεν προσήλθε η αντίπαλος ομάδα.



Η τελική κατάταξη του  Πρωταθλήματος 1935 ήταν:

1. Πανελλήνιος ΓΣ,
2. Πανιώνιος ΓΣ,
3. ΑΟ Παλ. Φαλήρου,
4. Εθνικός ΓΣ


Το Κύπελλο της Πρωταθλήτριας ομάδας του Πανελληνίου για το Πρωτάθλημα συλλόγων 1929-1930

Και συνεχίζουμε την έρευνά μας...

Αυτό, όμως, που μάς προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι εκείνη την χρονιά το χάντμπολ μπήκε και στα σχολεία (ίσως για πρώτη φορά στη χώρα μας). Ναι, στα σχολεία των Χανίων της Κρήτης. Και λέμε ίσως, μέχρι να αποδειχθεί, ενδεχομένως, πως είχε «εισαχθεί» ακόμα πιο παλιά.
Πρωτεργάτες αυτής της ιστορικής μας ανακάλυψης ήταν οι γυμναστές της περιοχής, οι οποίοι μνημονεύονται από τον ανταποκριτή της εφημερίδας, Αθλητικός Χρόνος, ονόματι Απόστολος Αρώνης.



Περιληπτικά, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Την Κυριακή 5 Μαρτίου αρχίζουν οι μεγάλοι μαθητικοί αγώνες της πόλης των Χανίων, οι οποίοι προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον, διότι για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν όλα τα εκπαιδευτήρια μέσης εκπαίδευσης. Οι αγώνες του χάντμπολ θα γίνουν από 17-24 Μαρτίου στο γυμναστήριο του Αγίου Ιωάννη, που έχει προετοιμαστεί κατάλληλα».
Και συνεχίζει επικροτώντας το κόπους των γυμναστών των σχολείων των Χανίων αναφέροντας τα ονόματα τους: Αναστασάκης, Δρακωνάκης, Προκοπίου, Χαιδεμενάκης, Μπεζαράκη, Ματζοκοπάκη.
Τα εκπαιδευτήρια που συμμετείχαν ήταν το Γυμνάσιο Αρρένων, Η Εμπορική Σχολή, το Πρακτικό Λύκειο, η Ιερατική Σχολή στα αγόρια και Γυμνάσιο θηλέων με το Παρθεναγωγείο στα κορίτσια.
Τα αποτελέσματα είναι προς διερεύνηση.



Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε και κάτι ακόμα για το σχολικό χάντμπολ στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, τα εκπαιδευτήρια των σχολών Δούκα ήταν μεταπολεμικά τα πρώτα που ανέπτυξαν το άθλημα και μάλιστα σε γερές βάσεις. Συγκεκριμένα, το 1972, ο γυμναστής, Παντελής Λέτσιος, με γνώσεις για το χάντμπολ (από το 1967, που έκανε την μετεκπαίδευσή του στην Σουηδία), έφερε στις σχολές, στις οποίες εργαζόταν τα... μυστικά του αθλήματος. Οι προσπάθειές του κατάφεραν να ευοδωθούν το 1972, μετά από συνομιλίες του με τον αείμνηστο, Γιάννη Δούκα (ιδιοκτήτη των σχολών) και το 1973 παραγγέλθηκαν τα πρώτα γκόλποστ στην ΓΕΚΑ του κ. Μανιάτη, που ήταν και τα πρώτα στην Ελλάδα. Από το 1974 άρχισαν να παραδίδονται μαθήματα και τα εσωτερικά Πρωταθλήματα του σχολείου. Έτσι, αργότερα, το 1979, δημιουργήθηκε ο σημερινός ΑΣΕ Δούκας.

No comments