Το Β' μέρος του 1ου Πανελληνίου παιδικού Πρωταθλήματος, το 1983, μέσα από σπάνιες λεπτομέρειες και φωτογραφικό υλικό, αποκλειστικά στο greekhandball.com
*Σημειώνεται πως σε οποιαδήποτε, τυχόν, αναπαραγωγή (κειμένου ή και μεμονωμένων φωτογραφιών, ακόμα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ΠΡΕΠΕΙ, αυστηρά, να αναφέρονται ως πηγή, σε εμφανές σημείο, τόσο το greekhandball.com, όσο και ο Μανώλης Νεόφυτος. Σε άλλη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε των νόμιμων δικαιωμάτων μας, όπως απορρέουν από το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Ακολουθεί το θέμα, με την υπογραφή του Μανώλη Νεόφυτου:
Το πρώτο μέρος μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ
5η 'μέρα: Ο Κυχρέας, στο ντέρμπι της κορυφής του πρώτου ομίλου, νίκησε 18-15 (8-4) τον Δούκα και προκρίθηκε στον τελικό. Είχε προηγηθεί 17-10 με 9 γκολ του Γραμματικού.
Ο ΑΟ Δράμας επικράτησε εύκολα του Σπόρτιγκ Π. με 24-9 (11-5) στον δεύτερο όμιλο και προκρίθηκε, επίσης, στον τελικό με κορυφαίος σκόρερς τους Παπαδόπουλο - Χατζηκυριάκο, που σημείωσαν από 7 τέρματα.
Ο Αθηναϊκός, επιπλέον, κυριάρχησε εύκολα του Φιλίππου 28-16 (12-6) και αντιμετώπισε τον Δούκα, για την διεκδίκηση της 3ης θέσης. Ο Βασιλακάκης πέτυχε 12 γκολ και ο Σελλάς 8. Από τον Φίλιππο, από την άλλη, ο Κούγιας πέτυχε 6 γκολ και ο Τριανταφυλλίδης 5.
Οι Εμποροϋπάλληλοι νίκησαν με 22-8 τον Πανελλήνιο (10-3) και αν επικρατούσαν με 23 γκολ διαφορά, τότε θα έπαιζαν στον μικρό τελικό. Ο Λουκάς Κορωνέλλος είχε 10 γκολ και ο Χρήστου 7.
Ο Αρίων Μυτ. νίκησε την ΧΑΝΚ 12-11 (7-4) και οι Σέρρες τον Μεδεώνα με 21-16 (11-6), με 6 γκολ του Τζελέπη και 5 του Μπάρα. Από τον Μεδεώνα 6 γκολ πέτυχε ο Αγγελέτος.
Αρίων Μυτιλήνης
Σπόρτινγκ Πάτρας
Πρώτη σειρά κάτω αριστερά: Τρύφωνας Ανδρικόπουλος, Ανδρέας Καλάβριος, Κώστας Αδαμόπουλος, Κώστας Σπυρόπουλος, Κ. Γεώργιος
Δεύτερη σειρά από αριστερά: Γιάννης Σιόντης, Χρήστος Τσακανίκας, Γιάννης Κοζανιτάς, Τζώνης Ανδριόπουλος
Τρίτη σειρά από αριστερά: Αντώνης Χαροκόπος, Γιώργος Ματθαιακάκης, Βασίλης Γεωργίου.
Πάνω σειρά: Θανάσης Κονδύλης (αθλητής ανδρ. ομάδας), Παναγιώτης Κουσίδης (έφορος), Μίμης Κολοκυθάς (προπονητής).
ΑΡΙΣΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
Κανείς δεν περίμενε ότι αυτό το μικρό Πρωτάθλημα, με τις 12 παιδικές ομάδες χάντμπολ, θα είχε τέτοια επιτυχία μέσα και έξω από τα γήπεδο του Χαλανδρίου, όπου έγιναν οι αγώνες.
Θυμάμαι, πριν ξεκινήσει η τελική φάση, πόσοι φίλοι δημοσιογράφοι από άλλες εφημερίδες και ειδικά πολιτικές, μού έλεγαν: «Μεγάλο ρίσκο με 200 άτομα σε μια κατασκήνωση, πρέπει να δουλέψετε πολλά άτομα, οικονομικά πώς θα τα βγάλετε πέρα;», καθώς και πολλά άλλα.
Όταν, όμως, ολοκληρώθηκε το Πρωτάθλημα, τα συγχαρητήρια... έπεφταν βροχή από όλες τις Ομοσπονδίες και αναζητούσαν, μάλιστα, πληροφορίες, για να μας μιμηθούν. Δεν τόλμησαν ποτέ να κάνουν μια Πεντέλη. Πάντως, ο τολμών νικά. Και η ΟΧΕ, οι αθλητές, οι προπονητές, οι παράγοντες ομάδων, οι διαιτητές-κριτές, το τόλμησαν και δικαιώθηκαν. Η Ομοσπονδία χάντμπολ πήρε, τότε, έναν άγραφο τίτλο, που έχουν να θυμούνται όλοι, για όσο κράτησε η Πεντέλη ψηλά την σημαία της νίκης, της φιλίας και της άμιλλας.
Μερικοί από τους «εργάτες» της Πεντέλης: Έρσα Σακκά (κάτω αριστερά), Ματούλα Φίτζου, ο διαιτητής Δημήτρης Μοσχοβέλης, Μιμίκα Κιούση (δεύτερη σειρά από αριστερά), ο διαιτητής Αδριανός Σακκάς, Λύντα Νεοφύτου, Μάνος Νεόφυτος (τρίτη σειρά πάνω αριστερά), Γιάννης Κιούσης, ο έφορος του Σπόρτιγκ Π., Παναγιώτης Κουσίδης στην κορυφή από αριστερά.
Δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε σε λίγους (γιατί πραγματικά ήταν λίγοι), με τα ονόματά τους. Μόχθησαν για την επιτυχία της 1ης διοργάνωσης. Τα συγχαρητήρια ανήκουν ολοκληρωτικά στον επικεφαλής, Γιώργο Αλικάκο (τότε Πρόεδρος της ΟΧΕ), στον Σταύρο Πέρρο (τότε ταμίας ΟΧΕ), στον Θόδωρο Γκίνη (τότε έφορος Εθνικών ομάδων), και φυσικά στα μέλη του ΠΑΣΥΦΧΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Χάντμπολ), που είχε ιδρυθεί τότε και υπεύθυνοί του ήσαν καθημερινά και για πολλές ώρες στο «στρατόπεδο» της Πεντέλης και στο... κάστρο του Χαλανδρίου. Αρχίζουμε με τον αείμνηστο Νίκο Σωτηρίου, την «καρδιά» της κατασκήνωσης, τις κυρίες Άσπα Μοσχοβέλη, Μιμίκα Κιούση, Ματούλα Φίτζου, Λύντα Νεοφύτου, Έρσα Σακκά, τους Γιάννη Κιούση, Μάνο Νέοφυτο. Την εθελοντική προσφορά των διαιτητών Μοσχοβέλη, Σακκά, Βιτζηλαίου, Φίλου, Υφαντή, Κούτρα, Ψάλτη, Καρανίκα, Κυριακούλια, Σουγλέρη, Στεφανή, Φιλόπουλου, Τρομπούκη από την Αθήνα, Κόντη, Φλαμιάτου, Μαργαρίτη από την Πάτρα. Συγγνώμη, αν ξεχάσαμε κάποιους μετά από τόσα χρόνια. 37 ολόκληρα χρόνια από τότε, τέτοια εποχή...
Και κάτι τελευταίο. Οι προπονητές όλων των ομάδων διαπίστωσαν, μετά από την λήξη του Πρωταθλήματος, ότι η απόδοση των ομάδων έφθασε σε υψηλό επίπεδο. Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί Εθνική ομάδα Παίδων. Κάτι που έγινε αργότερα, όταν υπήρχαν φυσικά οι απαραίτητες προϋποθέσεις».
ΤΕΛΙΚΟΣ: ΚΥΧΡΕΑΣ - ΑΟ ΔΡΑΜΑΣ 19-17
Ο Κυχρέας Σαλαμίνας νίκησε στον τελικό τον ΑΟ Δράμας με 19-17 και αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ελλάδας 1983. Στο α΄ μέρος οι Δραμινοί προηγήθηκαν 4-2 στο 9΄ και 8-7 στο ημίχρονο. Στην επανάληψη, όμως, οι Σαλαμινιώτες με τρία τέρματα του Γραμματικού πέρασαν μπροστά στο 30΄ με 10-9 και προηγήθησαν σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα (32΄ 12-10, 40΄ 14-12, 46΄ 16-14, 48΄ 18-16), πήραν την νίκη και κατέκτησαν τον τίτλο με 19-17.
Κορυφαίοι του αγώνα ήταν ο Γραμματικός με 11 γκολ (4 στα 4 πέναλτι), ο Σωτήρης Καπετάνιος με 7 γκολ και ο Ρασπίτσος με 2 αποκρούσεις στα 3 πέναλτι, που κέρδισε η Δράμα. Ο ΑΟ Δράμας πάλεψε για την νίκη όσο μπορούσε με κορυφαίους τους Απ. Παπαδόπουλο, Καραλίδη και Πρέπου.
Διαιτήτευσαν οι Καρανίκας - Κόντης.
ΚΥΧΡΕΑΣ (Παπαχατζάκης): Ρασπίτσος, Μπινιάρης, Γραμματικός 11, Καπετάνιος 7, Φουρίκης, Τσεβάς 1, Αλαΐσκας, Κρουστάλλης, Σπαθής, Καρνέσης, Φουρίκης, Δρυγούτης.
ΑΟ ΔΡΑΜΑΣ (Κουρομιχελάκης): Καραγιαννίδης, Νατσαλτζιάδης 2, Σαπουρίδης, Χατζηκυριάκος 2, Καραλίδης 4, Σαλωνίδης, Πρέπου 3, Απ. Παπαδόπουλος 5, Γεωργιάδης, Γρηγορίου 1, Χατζηεφραιμίδης.
3η ΘΕΣΗ: ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΔΟΥΚΑΣ 28-27
Ο Αθηναϊκός νικώντας τον Δούκα με 28-27 κατέκτησε την 3η θέση. Οι νικητές προηγήθηκαν σε όλη την διάρκεια του αγώνα (10΄ 5-4, 20΄ 14-9, 25' 15-13 ημίχρ. 30΄ 18-17, 40΄ 23-21, 47΄ 28-25), με τον Δούκα να μειώνει προς το τέλος σε 28-27. Καλύτεροι από τον Αθηναϊκό ήταν οι Σελλάς (11 γκολ), Βασιλακάκης (8 γκολ), Τσιαμάκης, Μπουχάνης και από τον Δούκα οι Κορώνης, Λαζόπουλος, Χατζηαντωνίου.
Διαιτήτευσαν οι Κούτρας -Στεφανής.
ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζαχαράκης): Μαρτζούκος, Κατούντας, Μπαρούς 1, Κατσούντας, Χατζησταματίου, Βοτέας, Σελλάς 11, Βασιλακάκης 8, Τσιαμάκης 3, Μπουχάνης 3, Χαρδαλιάς 2, Κατούντας.
ΔΟΥΚΑΣ (Λέτσιος): Καραΐσκος, Φραγκούλης, Κορώνης 7, Κυρίτσης 1, Αγγελόπουλος 3, Δαβρής 4, Φουρούλης, Λαζόπουλος, Χατζηαντωνίου 6, Ζαφειρίου, Βαβουράκης, Σουρελής.
5η ΘΕΣΗ: ΑΟ ΣΕΡΡΩΝ - ΑΕΕΑ 16-11
Εύκολα νίκησαν οι Σέρρες τους Εμποροϋπαλλήλους με 16-11 (9-3) και πήραν την 5η θέση.
Διαιτήτευσαν οι Φίλος - Μαργαρίτης.
ΣΕΡΡΕΣ (Μαρινάκης): Θ. Χαραλαμπίδης, Ανδρεάδης, Ζώργιος, Τζελεπής 8, Μαρινάκης, Ε. Χαραλαμπίδης 1, Καλαιτζής, Μαστόρου, Μπαράς 5, Κωτσαλάς 1, Αντωνίου, Κουγιουμτζόππουλος.
ΑΕΕΑ (Κουρκουνάκης): Πουλαδάκης, Γ. Γεωργαλάς, Δ. Γεωργαλάς, Γιαννούλης 1, Λ. Κορωνέλλος, Χρήστου 4, Τρυβιζάς 1, Ρήγας, Παπαχρήστου 1, Ντάλλας, Μακαβέλλλος.
7η ΘΕΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β.- ΑΡΙΩΝ ΜΥΤΗΛ. 19-17
Χωρίς να ιδρώσει ο Φίλιππος πήρε την 7η θέση από τον Αρίωνα Μ. με 19-17 (11-7). Ο Τριανταφυλλίδης ήταν ασταμάτητος με 8 γκολ και ο Ψωμιάδης με 6.
Διαιτήτευσαν οι Φλαμιάτος - Μαργαρίτης
ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Γαβριηλίδης): Τραπεζανίδης, Προδρομίδης, Κ. Γεωργάκης, Αχ. Γεωργάκης, Δαμιανίδης 1, Δομπρής, Κούγιας 2, Ψωμιάδης 6, Πελάγος, Τριανταφυλλίδης 9, Τσουλής 1, Κωνσταντίνος.
ΑΡΙΩΝ: Κουτρουμπίλας, Κοκκώνης, Καραμπάσης 2, Προκοπίου 3, Κοκινέλλης 3, Παπαθεοδώρου, Γιαννέλλης, Χατζηαργυρίου 6, Μπάγιας, Κωστόπουλος 3.
9η ΘΕΣΗ:ΜΕΔΕΩΝΑΣ Β.- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 21-17
Πιο εύκολα από ό, τι δείχνει το τελικό σκορ ο Μεδεώνας νίκησε τον Πανελλήνιο 21-17 (10-6)
Διαιτήτευσαν οι Καρανίκας - Μαργαρίτης.
ΜΕΔΕΩΝΑΣ (Χριστοφόρου): Πλ. Κατσαντώνης, Αθανασίου, Θεοχαρόπουλος 1, Αγγελέτος 4, Μουσουλμάνος 3, Κοροδήμος 1, Νταβλιάς 1, Λογής 3, Μουφτής 5, Φρέσσας, Γιαννάκης 1, Λ. Κατσαντώνης 2.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Δανήλος): Ροδόπουλος, Φροσυνός 2, Ιορδάνογλου 10, Καβαλίνης 2, Σιμώσης 2, Μπατζάκας, Φλάουνας 1, Ζεργιώτης
11η ΘΕΣΗ: ΣΠΟΡΤΙΓΚ Π.- ΧΑΝΚ 16-15
Ο Σπόρτιγκ κατέλαβε την 11η θέση νικώντας 16-15 την ΧΑΝΚ, η οποία αστόχησε σε 6 από τα 8 πέναλτι, που κέρδισε. Μάλιστα, στο 40ο λεπτό (15-15 το σκορ), η ΧΑΝΚ αστόχησε σε πέναλτι και στην αντεπίθεση ο Ανδρικόπουλος διαμόρφωσε το τελικό 16-15.
Διαιτήτευσαν οι Σακκάς - Μοσχοβέλης.
ΣΠΟΡΤΙΓΚ (Κολοκυθάς): Ανδριόπουλος, Γιογκαράκης, Χαροκόπος, Κοζανιτάς, Σόντης 2, Ματθαιακάκης 4, Γεωργίου, Τσακανίκας 2, Ανδριόπουλος 3, Καλαβριάς Χριστόπουλος, Αδαμόπουλος 5.
ΧΑΝΚ (Ιασωνίδης): Βελλής, Πατρινός, Ιωαννίδης 1, Παυλίδης 2, Παπαδόπουλος 3, Ξενάκης, Πεκιαρίδης 3, Μηλόπουλος 2, Καραχάλιος 4, Τοπαλίδης, Λαδόπουλος, Μπουρής.
No comments
Post a Comment