Το παγκόσμιο, καταγεγραμμένο διεθνώς, ρεκόρ του Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας, που ήταν αήττητος για 9 χρόνια (1978-1986) - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Το παγκόσμιο, καταγεγραμμένο διεθνώς, ρεκόρ του Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας, που ήταν αήττητος για 9 χρόνια (1978-1986)


*Σημειώνεται πως σε οποιαδήποτε, τυχόν, αναπαραγωγή (κειμένου ή και μεμονωμένων φωτογραφιών, ακόμα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ΠΡΕΠΕΙ να αναφέρονται ως πηγή, σε εμφανές σημείο, τόσο το greekhandball.com, όσο και ο Μανώλης Νεόφυτος. 

Ακολουθεί το κείμενο με την υπογραφή του Μανώλη Νεόφυτου:

Ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ είχε δημιουργήσει στην πρώτη δεκαετία του χάντμπολ στην Ελλάδα ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο γράφτηκε με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία και φυσικά στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, από το 1978 μέχρι το 1986, για 9 χρόνια, ήταν αήττητος στην έδρα του σε αγώνες Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων.
Το ρεκόρ αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί είναι διεθνώς καταγεγραμμένο. Το προηγούμενο κατείχε για 4 χρόνια (54 διαδοχικοί αγώνες) η γερμανική, Γκουμερσμπάχ, από τον Σεπτέμβρη του 1979 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 1984, όταν έχασε με 18-17 από την Γκρόσβαλντ.
Το ρεκόρ του Ιωνικού ξεκίνησε μετά από τις 22 Ιανουαρίου 1978, όταν ηττήθηκε στην έδρα του από τον ΑΝΟ Γλυφάδας με 11-10 για το διασυλλογικό Πρωτάθλημα Αθήνας (σ.σ. όχι το Πανελλήνιο, που γινόταν σε ουδέτερες έδρες) και το κατέρριψε στα γενέθλιά του, στις 22 Ιανουαρίου 1984, νικώντας τα Βριλήσσια με 28-17. Ήταν ο 54ος αγώνας χωρίς ήττα για τον Ιωνικό. Το ρεκόρ αυτό «μεγάλωσε» στα επόμενα δύο χρόνια.
Όμως, στις 26/3/1986 και συγκεκριμένα για την 19η αγωνιστική του 4ου Πρωταθλήματος (1985-86) τον νίκησε ο μετέπειτα Πρωταθλητής, Φίλιππος Βέροιας, με 21-20. Αυτό το παιχνίδι ήταν πραγματικά ένα συναρπαστικό ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων. Το νικητήριο  αριστουργηματικό (όπως το χαρακτήρισαν όλοι) τέρμα, το πέτυχε στη λήξη της αναμέτρησης ο Θ. Παυλίδης. Γκολ για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι γηπεδούχοι ότι ο πίβοτ του Φιλίππου πάτησε την γραμμή.
Ο Ιωνικός του Τάσου Δανήλου προηγήθηκε 11-7 στο ημίχρονο, 15-10 στο 40' και 18-15 στο 50'. Ο Φίλιππος του Χρήστου Κοτζαμανίδη όμως, στο τελευταίο δεκάλεπτο, ισοφάρισε, πήρε την νίκη και ουσιαστικά το Πρωτάθλημα, πριν ξεκινήσουν τα πλέι οφ. Ήταν ο πρώτος τίτλος για τον Φίλιππο, που «έσπασε» την εξαετή κυριαρχία του Ιωνικού Ν. Φ.
Ο τίτλος αυτός ήταν και το μοναδικό Πρωτάθλημα του Χρήστου Κοτζαμανίδη ως προπονητής. Ο Κοτζαμανίδης είχε κατακτήσει, ως τεχνικός, με τον Βυζαντινό Αθλητικό Όμιλο (ΒΑΟ), ο οποίος δεν υπάρχει σήμερα ως ομάδα, τα δύο πρώτα Κύπελλα στην ιστορία του αθλήματος, το 1983 και το 1984.
Για την ιστορία, δημοσιεύουμε την ταυτότητα του αγώνα:

ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. - ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 20-21 (11-7 ημιχρ.)

Διαιτητές: Τσάγκας - Τσιρούκας

ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ: Χαριτωνίδης, Αλεπουδέας, Ιατρούδης Ι. 2, Κότσιρας 7, Αρβανίτης 1, Μπουργιώτης Μ., Αϊβαλιώτης, Βουρλίτης 4, Μαντζόπουλος 1, Μπέριος 3, Ιατρούδης Π. 2, Μπουργιώτης Η.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Προδρομίδης, Λάμπρου, Γιοβανόπουλος 3, Καζατζίδης 2, Παυλίδης 6, Τσολάκος 1, Χατζηπαρασίδης, Δομπρής 4, Γιώσκος 1, Τσαλουχίδης, Μάντζος 1, Σαράφης 3.

Ακολουθεί δημοσίευμα της Αθλητικής Ηχούς γι' αυτό το ρεκόρ του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας:




Οι παίκτες του Ιωνικού Ν.Φ. σηκώνουν το Κύπελλο Ελλάδας (1987). Το κρατούν ο Πάνος Ιατρούδης αριστερά και Βαγγέλης Μαντζόπουλος δεξιά. Αριστερά ο Κ. Κότσιρας (ν. 2) και δεξιά ο Πάρις Χαριτωνίδης 


Ο Βαγγέλης Μαντζόπουλος σκοράρει στον νικηφόρο αγώνα κόντρα στον Πανελλήνιο (30-24), στην Κυψέλη, παρά την προσπάθεια του Νίκου Γεωργούση να τον ανακόψει. Διακρίνονται δεξιά ο Δ. Σκάρλος και ο Π. Ιατρούδης και στο βάθος ο διαιτητής. Ν. Κούτρας (Πρωτάθλημα 1987-1988)

No comments