Τα τέσσερα πολύ κρίσιμα ερωτήματα του ορθοπεδικού γιατρού, Κώστα Μαναβή και η εκτίμηση για επιστροφή στις προπονήσεις στις 25 Μαΐου - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Τα τέσσερα πολύ κρίσιμα ερωτήματα του ορθοπεδικού γιατρού, Κώστα Μαναβή και η εκτίμηση για επιστροφή στις προπονήσεις στις 25 Μαΐου



Στη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, της Υγειονομικής Επιτροπής, που έχει συστήσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, των γιατρών των Ομοσπονδιών και των γιατρών των Εθνικών ομάδων, έλαβε μέρος ο επί 20 διαδοχικά χρόνια ορθοπεδικός γιατρός των Εθνικών ομάδων χάντμπολ, Κώστας Μαναβής, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Υγειονομικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας χάντμπολ. Στη τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντα περίπου σαράντα άτομα.
Ο κ. Μαυρωτάς, αλλά και τα μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών, εισηγήθηκαν την ασφαλή επανεκκίνηση του αθλητισμού, έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια του αθλητών και του συνόλου. Οι θέσεις των γιατρών ήταν σαφείς: δεν μπορεί να υπάρξει άμεση επιστροφή στη δράση, με όρους πλήρους κανονικότητας. Η διαδικασία επιστροφής θα ακολουθήσει μια σταδιακή διαδικασία.
Οι Ομοσπονδίες, επιπλέον, πρόκειται να καταθέσουν τις προτάσεις τους προς την Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ και αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη, πριν από τις 18 Μαΐου, για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
Το greekhandball.com επικοινώνησε με τον κ. Κώστα Μαναβή, ο οποίος ανέφερε: «Αρχικά, θα πρέπει να τονιστεί πως το πιο δύσκολο είναι ο απόλυτος συντονισμός, ομάδων, Ομοσπονδιών, υγειονομικών υπηρεσιών, με σκοπό την ασφαλή επανεκκίνηση του αθλήματός μας, του χάντμπολ. Ένα τέτοιο γεγονός έχει πολλές παραμέτρους: τα χρονοδιαγράμματα, τα κλειστά γυμναστήρια (είναι κοινά μεταξύ αθλημάτων), τον υγειονομικό δεκάλογο, την τήρηση του ιατρικού πρωτοκόλλου, την ύπαρξη καταλόγου εισερχομένων και εξερχομένων για την περίπτωση ιχνηλάτησης επαφών».
Ο κ. Μαναβής υπογράμμισε, ακόμα: «Θα ήθελα να δώσω έμφαση σε κάτι πολύ σημαντικό. Είναι κρίσιμο να τονιστεί πως χρειαζόμαστε φθηνά, αξιόπιστα και γρήγορα τεστ, τα οποία θα γίνονται σε όλους τους παρευρισκόμενους πριν από την έναρξη ενός αγώνα (αθλητές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, δημοσιογράφους κ.ά.), αλλά και πριν από την έναρξη των προπονήσεων».
Ο εκπρόσωπος της ΟΧΕ έθεσε τέσσερα πολύ κρίσιμα, κατά την άποψή του, ερωτήματα μιλώντας στο greekhandball.com:

1) Αν οι αναμετρήσεις προγραμματιστούν ανά τρεις ημέρες, πότε θα προλαβαίνουμε να κάνουμε τα τεστ και πόσους υπαλλήλους θα έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να κυλήσει ομαλά η διαδικασία;

2) Ο γιατρός κάθε ομάδας θα πρέπει να συμπληρώσει το ιατρικό φύλλο ασθενή (σ.σ. είναι τρεις σελίδες για κάθε αθλητή). Αυτό θα γίνει μία φορά. Το έγγραφο θα το κρατάει ο γιατρός. Είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από την πλευρά του γιατρού, ο οποίος θα πρέπει να εκπληρώσει μία απαιτητική διαδικασία, υπό την πίεση του χρόνου και θα πρέπει να απασχολείται μόνο με αυτό για ημέρες;

3) Τι θα γίνει με τα ηλικιακά; Δεν θα μπορούμε να κάνουμε τεστ σε όλους τους εμπλεκόμενους, όταν θα έχουμε από δύο έως τέσσερα παιχνίδια κάθε ημέρα.

4) Θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των γιατρών των ομάδων και των γιατρών των Ομοσπονδιών, αλλά και των λοιπών υπαλλήλων με τους γιατρούς;



Ο ορθοπεδικός γιατρός, κ. Μαναβής, επεσήμανε, επίσης, στην ιστοσελίδα μας: «Το επόμενο βήμα θα είναι να ανοίξουν τα κλειστά γυμναστήρια, αν όλα, φυσικά, πάνε καλά. Υπολογίζω πως για το χάντμπολ, η πιο πιθανή ημερομηνία, ώστε να επανεκκινήσει η δράση, είναι η 25η Μαΐου.
Από τις 18 Μαΐου θα υπάρχει, ενδεχομένως, η δυνατότητα άθλησης σε ανοιχτούς χώρους, σε γκρουπ.
Αν υποθέσουμε ότι θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες προετοιμασίας των αθλητών, τότε υπολογίζουμε να ξεκινήσουν, και πάλι, τα Πρωταθλήματα περίπου στις 15 Ιουνίου».

No comments