Ο... δρόμος της Εθνικής Γυναικών της Ελλάδας προς τους Μεσογειακούς Αγώνες του 1991, στην Αθήνα, μέσα από ένα σπάνιο αρχείο (pics) - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ο... δρόμος της Εθνικής Γυναικών της Ελλάδας προς τους Μεσογειακούς Αγώνες του 1991, στην Αθήνα, μέσα από ένα σπάνιο αρχείο (pics)




*Σημειώνεται πως σε οποιαδήποτε, τυχόν, αναπαραγωγή (κειμένου ή και μεμονωμένων φωτογραφιών, ακόμα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ΠΡΕΠΕΙ, αυστηρά, να αναφέρονται ως πηγή, σε εμφανές σημείο, τόσο το greekhandball.com, όσο και ο Μανώλης Νεόφυτος. Σε άλλη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε των νόμιμων δικαιωμάτων μας, όπως απορρέουν από το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο.


Ακολουθεί το κείμενο με την υπογραφή του Μανώλη Νεόφυτου, για λογαριασμό του greekhandball.com:

1991: Η νεοσύστατη Εθνική ομάδα των γυναικών ετοιμαζόταν για τους Μεσογειακούς αγώνες, που διεξήχθησαν στην Αθήνα.
Μετά από ένα διήμερο  συγκέντρωσης, για προετοιμασία, στην πόλη της Βέροιας, από την οποία είχαν κληθεί έξι αθλήτριες (από την Γ.Ε. Βέροιας τέσσερις και από τον Φίλιππο δύο), ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Ζαχαράκης, με βοηθό τον Γιάννη Βαρελτζή, είχαν τονίσει ότι το πείσμα, η θέληση, η σκληρή δουλειά και η υποδειγματική προπόνηση έφεραν την πρώτη νίκη.


Το αναμνηστικό μετάλλιο, που δόθηκε σε καθένα από τα μέλη της αποστολής, στην Πορτογαλία

Ακολούθησε η συμμετοχή της ομάδας στο διεθνές τουρνουά -επίσης για προετοιμασία ενόψει των Μεσογειακών-, στην Πορτογαλία (Λισσαβόνα 19-23 Ιουνίου), στο οποίο, μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και σχολιάστηκαν από τα συμμετέχοντα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα.


Αναμνηστική καρφίτσα της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας

Στον όμιλό της η Ελλάδα ηττήθηκε από την ισχυρή Ιταλία με 26-24 και από την διοργανώτρια Πορτογαλία με 18-13. Σε αναμέτρηση κατάταξης για την 5η θέση νίκησε την Αλγερία με 20-18 και γυρνώντας στην Αθήνα ήταν διάπλατα τα χαμόγελα σε όλα τα πρόσωπα της αποστολής.
Είχε αναφέρει τότε ο Γιώργος Ζαχαράκης: «Βγάζω το καπέλο σε όλες τις αθλήτριες, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και κάθε προσδοκία των ειδικών κερδίζοντας τις εντυπώσεις». Και αυτό έλεγε πολλά. Αξίζει να θυμίσουμε ότι πρώτη σκόρερ του τουρνουά είχε αναδειχθεί η Ευτέρπη Γιατζόγλου του Άρη Νίκαιας.


Διαπίστευση από το αρχείο της Βάσως Βουκελάτου

Από αυτό το τουρνουά, στην Πορτογαλία, κατά την προετοιμασία της Εθνικής μας για τους Μεσογειακούς, είναι και η αναμνηστική φωτογραφία με όλες τις υπογραφές των αθλητριών, που μετείχαν, από το αρχείο της Βάσως Βουκελάτου, η οποία είναι σύζυγος του Γιάννη Παπαγιαννόπουλου (σ.σ. νυν προπονητής στην Ακαδημία Πάτρας - Α2 Ανδρών), καθώς και από το αρχείο του μουσείου της Ακαδημίας Πάτρας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της ΟΧΕ και του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου.


Διακρίνονται από πάνω αριστερά: Γιάννης Βαρελτζής (προπονητής), Κώστας Αποστολόπουλος (αρχηγός αποστολής, Πρόεδρος της τοπικής επιτροπής της ΟΧΕ στην Πάτρα), Κατερίνα Αντωνίου (τερματοφύλακας - Δούκας), Μάτα Τσέλιου (ίντερ - Αθηναϊκός), Αθανασία Μάρμαρα (ίντερ - Φίλιππος Βέροιας), Σίσυ Καζακίδου (πλέι μέικερ - Νέα Ιωνία), Άννα Ψαθά (πίβοτ - Αθηναϊκός), Βάσω Βουκελάτου (ίντερ - Νέα Ιωνία), Μαρία Σαρίκου (ίντερ - Γ.Σ. Κοζάνης), Γιώργος Ζαχαράκης (προπονητής).

Κάτω από αριστερά: Φυσικοθεραπεύτρια από το ΕΚΑ (Εθνικό Κέντρο Αθηνών), Αλέκα Μαυρίδου [πλέι μέικερ - Αθηναϊκός), Κατερίνα Γαϊτάνου (τερματοφύλακας - Φίλιππος Βέροιας), Άννα Μακρίδου (πίβοτ - Γ.Ε. Βέροιας), Λίτσα Κουσουλάκη (εξτρέμ - Γ.Ε. Βέροιας), Ρούλα Κοτσίδου (πλέι μέικερ - Γ.Ε. Βέροιας), Δήμητρα Ρουσβανίδου (ίντερ - ΒΑΟ), Νατάσα Κεφαλοπούλου (ίντερ - Αρίων Πτολεμαΐδας), Ρίτα Μαυρογένη (τερματοφύλακας - Γ.Ε. Βέροιας), Ευτέρπη Γιατζόγλου (ίντερ - Άρης Νίκαιας)


**Για την ιστορία, παραθέτουμε τα αποτελέσματα της Εθνικής Γυναικών της Ελλάδας στους Μεσογειακούς Αγώνες, 1991: Γαλλία-Ελλάδα 25-18, Ιταλία-Ελλάδα 22-19, Γιουγκοσλαβία-Ελλάδα 33-20, Ισπανία-Ελλάδα 15-12).

No comments