«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Νίκος Σκοδριανός τονίζει: «Ο εαυτός μας είναι ο χειρότερός μας αντίπαλος, άρα η πάλη θα μας κάνει καλύτερους» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Νίκος Σκοδριανός τονίζει: «Ο εαυτός μας είναι ο χειρότερός μας αντίπαλος, άρα η πάλη θα μας κάνει καλύτερους»



Για το greekhandball.com και το «Ημερολόγιο Καραντίνας» έγραψε ο προπονητής του ΓΑΣ Καματερού (Α2 Γυναικών), Νίκος Σκοδριάνος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή και την ανταπόκρισή του.


«Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Μία δεύτερη ευκαιρία…

Έχουμε συμπληρώσει περίπου ένα μήνα καραντίνας. Η επιδημία του κορονοϊού ήρθε ξαφνικά και απροειδοποίητα, για να αποδείξει πόσο εύθραυστες είναι οι κοινωνίες των ανθρώπων, παρά την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, αλλά και για να ξεγυμνώσει με περίτρανο τρόπο τον λεγόμενο δυτικό τρόπο ζωής.
Ωστόσο, μέσα από αυτή τη δοκιμασία, ίσως να υπάρξει μία δεύτερη ευκαιρία για όλους. Για τον καθένα από εμάς, για τις ανθρώπινες κοινωνίες γενικότερα και φυσικά, για τον πλανήτη.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:
Χαζεύοντας τις τελευταίες ημέρες τα social media, συγκράτησα μία δημοσίευση που έλεγε: «Τα προβλήματα με τον εαυτό μας τα ξεχνούσαμε, όταν ανοίγαμε την πόρτα, καθώς αναλωνόμασταν στα προβλήματα των άλλων. Τώρα, οι τέσσερις τοίχοι, μας φέρνουν αντιμέτωπους με το εγώ μας». Η φράση αυτή στην ουσία περιγράφει ότι μπορούμε αυτές τις ημέρες να τα «βρούμε» με τον εαυτό μας, αντιμετωπίζοντας φόβους, σκέψεις, αλλά και κάθε λογής συναισθήματα, χωρίς να τα βάζουμε πια «κάτω από το χαλί». Λένε, άλλωστε, ότι ο εαυτός μας είναι ο χειρότερός μας αντίπαλος, άρα η «πάλη» αυτή σίγουρα θα μας κάνει καλύτερους.
Παράλληλα, λέγεται ότι η πανδημία αυτή θα επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων, όπως ακριβώς την επηρέασαν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ίσως, λοιπόν, είναι μία καλή ευκαιρία να αναρωτηθούμε για την κοινωνία, που θα υπάρξει μετά από τον κορονοϊό. Ποιές θα είναι οι δομές και οι αρχές της; Ποιό το μέλλον που μας επιφυλάσσει; Θα ξαναδούμε τις ανθρώπινες ζωές να μετρούν λιγότερο από τους οικονομικούς ισολογισμούς; Θα συνεχίσουμε να αφήνουμε στο περιθώριο ανθρώπους, επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα ή θρήσκευμα; Θα υπάρχει την επόμενη φορά κρεβάτι νοσοκομείου για όλους τους αρρώστους ή θα πεθαίνουν αβοήθητοι σπίτι τους;
Από την άλλη, η απουσία της ανθρώπινης δραστηριότητας φαίνεται να είναι ευεργετική για το περιβάλλον. Εφόσον ο πλανήτης «γιατρεύεται» εν την απουσία μας, ας φροντίσουμε να συνεχίσει να γίνεται αυτό και με την παρουσία μας.
Συνοψίζοντας, η πανδημία θα περάσει, και αργά ή γρήγορα οι ρυθμοί ζωής θα επανέλθουν σχεδόν στο επίπεδο, που ήταν πριν. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη δοκιμασία, για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους!
Καλή δύναμη σε όλους!
Καλό Πάσχα!».

No comments