Η πλειονότητα εκπροσώπων ομάδων του χάντμπολ τάσσεται υπέρ της επανεκκίνησης των Εθνικών μας Πρωταθλημάτων - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η πλειονότητα εκπροσώπων ομάδων του χάντμπολ τάσσεται υπέρ της επανεκκίνησης των Εθνικών μας Πρωταθλημάτων



Με αφορμή την σημερινή (07/04) ανακοίνωση της ΟΧΕ (μεταφερθείτε πατώντας εδώ), στην οποία εκφράζεται η πρόθεσή της να συνεχιστεί η αγωνιστική περίοδος 2019-20, η συντακτική ομάδα του greekhandball.com ζήτησε και συγκέντρωσε δηλώσεις από εκπροσώπους ομάδων. Παρουσιάζουμε το Α' μέρος αυτών και αύριο (08/04) θα ακολουθήσει το Β' μέρος. 



HANDBALL PREMIER


ΝΙΚΟΣ ΡΙΓΑΝΑΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ - ΦΑΙΑΚΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

«Συμφωνώ με τις σκέψεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας»

«Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, γενικότερα, αλλά και για το ελληνικό χάντμπολ. Θεωρώ ότι έτσι και αλλιώς πρέπει να παρθούν κάποιες σοβαρές αποφάσεις. Καταβαίνω ότι η Ομοσπονδία θέλει να προσπαθήσει να κρατήσει ζωντανό το άθλημα, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Θα πρέπει ομάδες, προπονητές, αθλητές να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια και να καταλάβουμε όλοι μας, ότι πρέπει να έχουμε υπομονή. Είναι αναγκαίο ο ένας να στηρίξει τον άλλον και να κινηθούμε όλοι μαζί για το καλό του αθλήματος. Συμφωνώ με τις σκέψεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας. Θα πρέπει, πάντως, αρχικά, να μάθουμε πότε θα λειτουργήσουν τα γήπεδα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις και κάτω από ποιές προϋποθέσεις θα παίξουμε. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η Ομοσπονδία τα έχει αναλογιστεί και γι’ αυτό στηρίζω την απόφασή της».

ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ - ΠΑΟΚ)

«Θα πρέπει να ολοκληρωθεί τουλάχιστον η κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος»

«Ευχή όλων είναι να γίνει άρση των απαγορεύσεων και να ανοίξουν τα γήπεδα. Από εκεί και πέρα, αν το επιτρέπει η κατάσταση, θα πρέπει να ολοκληρωθεί τουλάχιστον η κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος.
Θεωρώ ότι οι παίκτες ενδέχεται να δυσκολευτούν να παίξουν πλέι οφ, καθώς αν αυτά πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, θα επικρατούν συνθήκες ακραίας ζέστης. Το σημαντικότερο είναι η υγεία μας, να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην καθημερινότητά μας, χωρίς άλλα θύματα και νοσούντες».

ΠΑΝΟΣ ΓΟΥΣΙΟΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ - ΠΥΛΑΙΑ)

«Να ολοκληρωθούν τα Πρωταθλήματα»

«Εύχομαι να ολοκληρωθούν τα Πρωταθλήματα. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι θα έχει δοθεί η έγκριση από τους ειδικούς, έτσι ώστε να παίξουμε με ασφάλεια, διασφαλίζοντας την υγεία των αθλητών, καθώς αυτή είναι που προέχει».

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ)

«Αν πρέπει να βγει Πρωταθλητής, να αναμετρηθούν η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός»

«Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους να είμαστε δυνατοί και να περάσουμε αναίμακτα αυτή την κατάσταση. Απαιτούνται υπομονή και κουράγιο. Το δύσκολο κομμάτι θεωρώ πως είναι αυτό που θα ακολουθήσει, μετά από την καραντίνα.
Το Πρωτάθλημά μας είναι δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη είναι η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός και στη δεύτερη όλες οι υπόλοιπες ομάδες. Ο Ιωνικός δεν γίνεται να έχει τα ίδια αντανακλαστικά με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, σε περίπτωση επανέναρξης του Πρωταθλήματος. Όσα αναφέρονται, επιπλέον, στην ανακοίνωση, που εξέδωσε η ΟΧΕ, δεν είναι ξεκάθαρα, το τοπίο παραμένει θολό. Θα πρέπει να σκεφτούμε, επίσης, την υγεία των αθλητών. Οποιαδήποτε κουβέντα για προετοιμασία, δεν είναι ρεαλιστική. Αν οπωσδήποτε πρέπει να βγει Πρωταθλητής, θα πρέπει να αναμετρηθούν η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός και όχι να μπουν όλες οι ομάδες σε αυτή την διαδικασία, υπάρχει, μεταξύ άλλων, κίνδυνος για την υγεία των αθλητών».

ΣΑΚΗΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΔΡΑΜΑ)

«Όσοι διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση, ίσως χρειαστεί να πάρουν δύσκολες και γενναίες αποφάσεις»

«Στις δύσκολες καταστάσεις, που ζούμε, με την εμφάνιση του Covid-19, καθένας πρέπει να έχει ως πρωταρχικό του στόχο την διατήρηση της ατομικής του υγείας, καθώς και του γενικού συνόλου. Επομένως, όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που προβληματίζει τους περισσότερους από εμάς είναι εάν και πότε θα βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο.
Από την πλευρά μας πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες και αυτές είναι η ασφάλεια και η υγεία όσων εμπλέκονται στο άθλημά μας. Σίγουρα, όσοι διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση, ίσως χρειαστεί να πάρουν δύσκολες και γενναίες αποφάσεις όσον αφορά στην τύχη του Πρωταθλήματος. Ήδη, σε άλλες χώρες, τα Πρωταθλήματα ολοκληρώθηκαν. Την τελική απόφαση, όμως, θα την πάρει το αρμόδιο Υπουργείο. Το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε ΟΛΟΙ στα γήπεδα, όταν πλέον δεν θα κινδυνεύουμε. Αυτή η επιστροφή να είναι η μεγαλύτερη νίκη όλων μας».

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΝΑΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ - ΔΟΥΚΑΣ)

«Οι πρωτοφανείς και δύσκολες στιγμές απαιτούν νηφαλιότητα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης»

«Η άποψή μου είναι ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες, που βιώνουμε, πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες και να πάρουμε όλοι μας  υπεύθυνες αποφάσεις. Το μέλλον του αθλήματος μας χρειάζεται όλους παρόντες και πρώτα απ’ όλα υγιείς. Αυτές τις στιγμές, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ώστε να επιτραπεί η αθλητική δραστηριότητα, οπότε θεωρώ ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι άστοχη και ανεύθυνη.
Θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουμε την ακεραιότητα κανενός. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης – με ομάδες με πολύ υψηλά μπάτζετ – έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για οριστική διακοπή των Πρωταθλημάτων και έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τις επόμενες αγωνιστικές σεζόν.
Οι πρωτοφανείς και δύσκολες στιγμές απαιτούν νηφαλιότητα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης».


A2 ΑΝΔΡΩΝ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΕΣΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ)

«Το σωστό είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα σεζόν»

«Για να κρατηθεί το άθλημα την επόμενη αγωνιστική περίοδο, θα πρέπει να σταθεί όρθιο σε αυτή την δύσκολη σεζόν. Το σωστό είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα σεζόν. Όταν, όμως, θα έχουμε σαφείς εισηγήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία, για την πανδημία, και την εξέλιξη της.
Θα είναι δύσκολο να επανέλθουν οι ομάδες σε πρότερη αγωνιστική κατάσταση, όπως και να ξεκινήσουμε μια προετοιμασία για αγώνες και τελικές φάσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις προκηρύξεις των Πρωταθλημάτων, γιατί δεν «βγαίνουν» οι ημερομηνίες. Τον δρόμο για την επιστροφή θα μάς τον δείξει μια ημερομηνία. Αυτή, που θα εξασφαλίζει πάνω απ' όλα υγεία. Δεν θα είναι καμία ομάδα, όπως πριν, αλλά σίγουρα όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλό του αθλήματος. Εξάλλου το χάντμπολ είναι μαθημένο στα δύσκολα. Εν αναμονή λοιπόν...».

ΡΗΓΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ)

«Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση»

«Θεωρώ ότι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι καλό θα ήταν, αναλόγως των συνθηκών βέβαια, να ολοκληρωθούν όλες οι διοργανώσεις, που έχουν διακοπεί, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, που αντιμετωπίζουμε.
Βέβαια, υπάρχουν αρκετά ζητήματα, που θα πρέπει να διευθετηθούν και αρκετές δυσκολίες, ώστε αυτό να γίνει πράξη. Παρ’ όλα αυτά συμφωνώ ότι μέσω του αθλητισμού μπορούμε και επιβάλλεται να στείλουμε προς όλο το κοινωνικό σύνολο το ηχηρό μήνυμα της επιβίωσης και της ελπίδας για την επόμενη μέρα. Εμείς, ως σύλλογος, θα είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε οτιδήποτε μάς ζητηθεί».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΤΣΗΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΧΑΝΘ)

«Είμαι θετικός στην επανέναρξη των αγώνων»

«Καταρχάς, αυτή η κατάσταση μας δυσκολεύει όλους. Η δική μας θέληση είναι να είμαστε στο γήπεδο με την ομάδα μας, με τους παίκτες μας, και σίγουρα το να μπούμε ξανά στο γήπεδο θα είναι κάτι, που θα μας χαροποιήσει αφάνταστα.
Όσον αφορά στην επανέναρξη των αγώνων, είμαι θετικός. Εάν, όμως, γίνει αυτό, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ημέρα, που θα μπούμε ξανά στο γήπεδο, καθώς και την ημερομηνία, που θα ολοκληρωθούν οι αγώνες. Η κατάσταση είναι ίδια για όλους μας, αλλά οι συνθήκες της κάθε ομάδας διαφορετικές, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα παιχνίδια Εφήβων και Νεανίδων, λόγω της διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων. Συγκεκριμένη τοποθέτηση θα μπορώ να κάνω σε περίπτωση που θα προσδιοριστεί χρονικά η έναρξη και αποπεράτωση της διαδικασίας».


A1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ)

«Μακάρι να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος και τα τελειώσει αγωνιστικά η σεζόν»

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας, που δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές. Ο αθλητισμός αυτή την στιγμή βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Ευχή, όλοι μας να βγούμε υγιείς από αυτή την περιπέτεια. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, για να πούμε τι θα γίνει με τα Εθνικά Πρωταθλήματα, αλλά και με τα ηλικιακά.
Πρόθεση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, είναι να ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις της σεζόν 2019-2020. Τελική απόφαση, προς το παρόν, έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να παρθεί, όσο τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για τις μετακινήσεις και το κλείσιμο των αθλητικών χώρων, ο χρόνος, λοιπόν, είναι ένα ζητούμενο.
Πρέπει να συνυπολογίσουμε, το τι θα γίνει με τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, είναι ένα σοβαρό θέμα, ιδιαίτερα για την ομάδα μας, αλλά και για τους περισσότερους συλλόγους, που είναι στελεχωμένοι με παιδιά του Λυκείου, κάποια από τα οποία είναι στην τελευταία τους χρονιά και ουσιαστικά κρίνεται το μέλλον τους.
Διαβάζω ότι κάποια ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σταματούν οριστικά, μια τέτοια απόφαση, όμως, μπορεί να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς κάποιοι θα ευνοηθούν και κάποιοι θα αδικηθούν. Μακάρι να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος και τα τελειώσει αγωνιστικά η σεζόν. 
Είμαστε, λοιπόν, όλοι σε αναμονή και τηρούμε με ευλάβεια τις οδηγίες των ειδικών, ώστε όλοι να επιστρέψουμε υγιείς στους αγωνιστικούς χώρους».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ - ΠΥΛΑΙΑ)

«Θα πρέπει να δοθεί ένας εύλογος χρόνος, για να προετοιμαστούν οι ομάδες»

«Νομίζω ότι η ανακοίνωση της ΟΧΕ λέει τα αυτονόητα, είναι αδύνατον οι ομάδες να αγωνισθούν μετά από αυτή την περίοδο αποπροπόνησης, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών. Θα πρέπει, αφού έχει εκλείψει κάθε κίνδυνος από την ασθένεια να δοθεί ένας εύλογος χρόνος, τουλάχιστον ενός μήνα, για να προετοιμαστούν οι ομάδες.
Στα διάφορα σεμινάρια στην Ευρώπη, σε ανταλλαγές απόψεων, όλοι προπονητές, κυρίως σε υψηλό επίπεδο συμφωνούν ότι είναι αδύνατον να μπουν οι ομάδες και να αποδώσουν, τουλάχιστον άμεσα. Αν τώρα , όπως αναφέρεται, θα πρέπει να αγωνισθούν μέσα στο καλοκαίρι, είναι ένα ζήτημα για την χώρα μας, λόγω της έντονης ζέστης, μιας και τα περισσότερα κλειστά δεν πληρούν τις προδιαγραφές για δράση στην έντονη ζέστη.
Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο πρέπει να συνεχιστούν τα Πρωταθλήματα, ιδίως η Α1 Γυναικών. Για τους Άνδρες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα ηλικιακά, επίσης, είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Πολλά παιδιά στον ίδιο χώρο. Ίσως να πρέπει να διεξαχθούν μόνο τα μοριοδοτούμενα, για να διατηρηθεί το δίκαιο του πράγματος. Και βέβαια τίθεται το πολύ σημαντικό ερώτημα για το πώς θα ανταποκριθούν οικονομικά οι ομάδες στη συνέχεια. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΑΛΗΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ - ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ)

«Ό, τι απόφαση και εάν πάρει η Ομοσπονδία θα είναι σεβαστή»

«Σχετικά με την πρόθεση της ΟΧΕ να συνεχιστούν τα Πρωταθλήματα και ειδικά για το Πρωτάθλημα  της Α1 Γυναικών, στο οποίο μετέχει και η ομάδα μας, προσωπικά με βρίσκει αρνητικό και μάλιστα σ’ ένα χρονικό ορίζοντα περίπου δύο μηνών από σήμερα. Θυμίζω ότι μέχρι τις 27/04 υπάρχει απαγόρευση, και αν υποθέσουμε ότι όλα τα κακώς κείμενα τελειώνουν  τότε, οι ομάδες θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 εβδομάδες προετοιμασίας, για να μπορέσουν να βρεθούν σ’ ένα θεμιτό βαθμό ετοιμότητας, διότι βασικό μας μέλημα είναι η ασφάλεια των αθλητριών.
Έπειτα μην ξεχνάμε ότι πολλές ομάδες στελεχώνονται από φοιτήτριες και μαθήτριες Τρίτης Λυκείου, που θα ξεκινήσουν εξετάσεις. Θα πρέπει να ληφθεί, επίσης, πολύ σοβαρά υπόψη ο ανθρώπινος και κοινωνικός παράγοντας, καθώς η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους να έχουμε άλλες προτεραιότητες και ανάγκες (οικονομικές-εργασιακές-οικογενειακές). Συμφωνώ στο να γίνει τροποποίηση των προκηρύξεων και νομίζω ότι στο Πρωτάθλημα γυναικών επιβάλλεται. Πάντως, ό, τι απόφαση και εάν πάρει η Ομοσπονδία θα είναι σεβαστή».

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΔΑΝΗΛΟΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ - ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ)

«Πρέπει να προστατεύσουμε το άθλημά μας»

«Πρόκειται για μια υπόθεση εργασίας, καθώς, για να μπορέσει να συνεχιστεί το Πρωτάθλημα και να τελειώσει με κάποιον τρόπο, θα πρέπει να μπορέσει πρώτα η ζωή μας να μπει σε κάποια κανονικότητα.
Σαφώς και πρέπει να προστατεύσουμε το άθλημά μας και να το βοηθήσουμε να βγει δυνατό μέσα από αυτή την δύσκολη κατάσταση, που επικρατεί. Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Προτεραιότητα πάντα η υγεία όλων των συντελεστών του αθλήματος και ευχή δική μου είναι να βρεθούμε ξανά στο γήπεδο, που είναι το δεύτερο σπίτι μας».

ΕΛΛΗ ΚΟΥΜΙΤΣΑΡΣΚΑ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ)

«Εάν συνεχιστεί το Πρωτάθλημα, θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον ένας μήνα προετοιμασία»

«Τα παιδιά μας καλούνται να συνεχίσουν την τόσο σημαντική ζωή τους μέσω διαδικτύου (μάθημα, γυμναστική κτλ). Ζητάμε από τα παιδιά μας να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ζητάμε να διαχειρίζονται, μέσω διαδικτύου, τα πάντα. Θεωρώ πως είναι παράλογο, μετά από τρεις μήνες αδράνειας, μέσα σε μερικές εβδομάδες να στείλω παίκτριες να μάχονται με άλλες παίκτριες. Το χάντμπολ είναι όμορφο, αλλά σκληρό. Δεν μπορώ να τους το κάνω αυτό, διότι αυτό το διάστημα δεν παρακολουθώ με σωστό τρόπο την γυμναστική τους, άρα δεν μπορώ να τους κατευθύνω σωστά, υπεύθυνα, αποτελεσματικά. 
Αυτή την ερώτηση ας την απευθύνει η ΟΧΕ πρώτα απ’ όλα προς τις διοικήσεις των συλλόγων και έπειτα σε γιατρούς, φυσιοθεραπευτές. Μπορεί να σταθεί ο αθλητής, χωρίς τραυματισμό; Δεν μπορώ να δώσω μια απάντηση, η οποία να καλύπτει όλες τις ανάγκες, όλων των συλλόγων και όλων των παιδιών. Εάν συνεχιστεί το Πρωτάθλημα, θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον ένας μήνα προετοιμασία».

ΒΟΥΛΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ - ΒΕΡΟΙΑ 2017)

«Προέχει η σωματική και ψυχική υγεία των αθλητών μας»

«Αυτό, που προέχει όλων, είναι η σωματική και ψυχική υγεία των αθλητών μας. Αξίζει, λοιπόν, να μπει ο αθλητής στη διαδικασία προετοιμασίας για ένα Πρωτάθλημα, που έφτανε στο τέλος του, με μόλις τρεις αγωνιστικές να απομένουν; Επίσης ποιά είναι τα χρονικά περιθώρια, που θα τεθούν; Ακόμη δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε έξω από τα σπίτια μας. Νομίζω δεν υπάρχει ουσία, ας δοθεί οριστικό τέλος, όπως σε τόσες ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο…  κολιός τον Αύγουστο».

No comments