Το 2ο τουρνουά Δημοτικών σχολείων Καλαμαριάς: O MVP Aλβανός, ο πρώτος σκόρερ Βουλγαράκης και οι "Κέρβεροι" της εστίας, Τριανταφυλλίδης, Σιμώνης (pics) - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Το 2ο τουρνουά Δημοτικών σχολείων Καλαμαριάς: O MVP Aλβανός, ο πρώτος σκόρερ Βουλγαράκης και οι "Κέρβεροι" της εστίας, Τριανταφυλλίδης, Σιμώνης (pics)



Συνεχίζονται τα αφιερώματα στα τουρνουά των Δημοτικών σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς από την σελίδα της ΧΑΝΘ στο Facebook. Αυτή τη φορά η ομάδα της Θεσσαλονίκης μας "ταξιδεύει" στο 1991, χρονιά κατά την  οποία πραγματοποιήθηκε το 2ο τουρνουά. Συνολικά σ΄ αυτό διεξήχθησαν 48 παιχνίδια, ενώ συμμετείχαν 290 μικροί αθλητές από είκοσι σχολεία. Οι φάσεις των προημιτελικών, των ημιτελικών και των τελικών έγιναν σε κανονικό γήπεδο ενώ καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης ψηφίστηκε  ο σπουδαίος Αλέξης Αλβανός. Ακολουθεί αναλυτικά το αφιέρωμα της ΧΑΝΘ:

"Το 2ο τουρνουά χάντμπολ Δημοτικών σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς

Η επιτυχία του 1ου Τουρνουά Χάντμπολ Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς ήταν μάλλον … απρόσμενη ωστόσο «άνοιξε την όρεξη» μας και δημιούργησε προσδοκίες. Η επόμενη διοργάνωση έπρεπε να ξεπεράσει την προηγούμενη ! Για να συμβεί όμως αυτό έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Και έγιναν καθώς με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 1990-1991 συστάθηκε εκ νέου η οργανωτική επιτροπή. Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης πήρε «θέση» μαζί με τους Κώστα Κατσίκη, Στέφανο Καραχάλιο, Απόστολο Παπαδόπουλο, Νίκο Τσιγαρίδα και Μανώλη Ανδρεαδάκη. Οι ρόλοι μας έγιναν περισσότερο ευδιάκριτοι και αυτό βοήθησε ώστε ως συντονιστής, και υπεύθυνος της διοργάνωσης, παρέμεινε ο Γιώργος Βασιλειάδης. Επίσης καθιερώσαμε πλάνο εβδομαδιαίων συναντήσεων, στη Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς, προκειμένου να παίρνονται αποφάσεις και να ελέγχονται τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των ενεργειών μας. Βέβαια το «μεγάλο κέρδος» για το τμήμα μας ήταν το ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις και στην προπονητική μας ομάδα. Ο Στέφανος Καραχάλιος ανέλαβε τη νεοσύστατη ομάδα Μίνι, ο Μιχάλης Μιχαηλίδης την προπόνηση των τερματοφυλάκων ενώ η ομάδα Παίδων πέρασε στα χέρια του Κώστα Κατσίκη. Με πέντε (5) προπονητές στη θέση των δύο (2) η ομάδα μας περίμενε ένα καλύτερο μέλλον. Ο Δήμος Καλαμαριάς παρέμενε σταθερός συμπαραστάτης μας και οι πόρτες των Γραφείων των Διευθυντών στα Δημοτικά Σχολεία είχαν πλέον ευκολότερη πρόσβαση. Όμως και πάλι βλέπαμε πως έπρεπε να υπάρξουν και άλλες καινοτομίες μέχρι να αλλάξει «επίπεδο» η διοργάνωση.

Καινοτομία νο1. : ο Υποτομέας Χειροσφαίρισης του Τ.Ε.Φ.Α.Α. / Α.Π.Θ.

Τη διοργάνωση του 1ου Τουρνουά Χάντμπολ Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς την είχε παρακολουθήσει ο Λέκτορας του Τ.Ε.Φ.Α.Α./Α.Π.Θ., Χρήστος Κοτζαμανίδης, καθώς είχε προσκληθεί, στους Τελικούς, με την ιδιότητα του Επιστημονικού Συνεργάτη της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας (Ο.Χ.Ε.). Ο καταλυτικός ρόλος του στη διοργάνωση οφείλεται στο ότι την ίδια περίοδο ήταν ο Υπεύθυνος του Υποτομέα Χειροσφαίρισης. Η ιδέα που συζητήθηκε μαζί του «έμοιαζε» να είναι πολύ τολμηρή τόσο για την εποχή όσο και για να πετύχει: “Η Ειδικότητα να επισκεφτεί τα σχολεία ώστε να διδάξει το άθλημα, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και να οργανώσει τις ομάδες, βοηθώντας έτσι τους καθηγητές φυσικής αγωγής σε κάθε σχολείο… ”.
Ο ίδιος σήμερα, 30 χρόνια μετά, με αφοπλιστική ειλικρίνεια διαπιστώνει : “Το να φεύγουν οι φοιτητές από τους χώρους της σχολής και να επισκέπτονται τα δημοτικά σχολεία της Καλαμαριάς ήταν κάτι που δεν προβλέπονταν στο πρόγραμμα σπουδών των Τ.Ε.Φ.Α.Α. και κατά μία έννοια αυθαιρέτησα αλλά όταν ηγείσαι κάπου, οφείλεις να είσαι ανοιχτόμυαλος και τολμηρός και εγώ ποτέ δεν μετάνιωσα για το τόλμημα εκείνο. Είχε άλλωστε για όλους σπουδαία αποτελέσματα.”
Κάπως έτσι περιμέναμε να τελειώσει η Εξεταστική του Φεβρουαρίου για να πάνε οι φοιτητές της Ειδικότητας, σε ζευγάρια, στις αυλές των σχολείων. Στόχος τους, σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ομάδας και η εκπαίδευση των παιδιών προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ετοιμότητα για τους αγώνες του Μαΐου! Βέβαια και όπως αποδείχτηκε πολλοί από αυτούς βρήκαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πρακτική επί της ….θεωρίας. Επίσης δεν είναι υπερβολή το ότι πούμε πως το μικρόβιο της ενασχόλησης με την προπονητική του αθλήματος μας αρκετοί το «κόλλησαν» σε αυτές τις περιόδους…

Καινοτομία νο2. : Ένα σύστημα διεξαγωγής αγώνων που ήταν…..όλα τα λεφτά !

Με τον απολογισμό του προγράμματος αγώνων της πρώτης διοργάνωσης εντοπίσαμε δύο γεγονότα που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στην επιτυχία του και που ευτυχώς καταφέραμε και να τα αξιολογήσουμε, όπως αποδείχτηκε, ορθά. Το πρώτο αφορούσε το ότι τα «πολλά παιχνίδια» ήταν «κάτι» θετικό και ενθουσίαζε τα παιδιά. Γι’ αυτό έπρεπε να συνεχίσουν να είναι «πολλά παιχνίδια». Το δεύτερο αφορούσε τα δύο (2) Σαββατοκύριακα που αποδείχτηκαν, στην πράξη, πολύ μικρό διάστημα για να χωρέσουν το πρόγραμμα αγώνων μιας τέτοιας διοργάνωσης. Όταν, μάλιστα, ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις συμμετοχής ο αριθμός των Δημοτικών Σχολείων και έφτασε στα είκοσι (20), από τα είκοσι και τρία (23), Δημοτικά του Δήμου Καλαμαριάς είδαμε την ευκαιρία! Αριθμός ρεκόρ μεν αλλά και αρκετά «βολικός». Γι’ αυτό έπρεπε να «αλλάξει» το Σύστημα των Αγώνων. Δημιουργήσαμε τέσσερις (4) Ομίλους των πέντε (5) Δημοτικών Σχολείων, άρα τέσσερις (4) αγωνιστικές στη Φάση των Ομίλων. Αυτό ήταν βολικό γιατί επέτρεπε να γίνεται κάθε μέρα ένα παιχνίδι για κάθε σχολείο και την πολυτέλεια μίας ημέρας ρεπό. Πρόκριση στα προημιτελικά έπαιρναν τα δύο (2) πρώτα Δημοτικά Σχολεία από κάθε όμιλο οπότε έτσι διασφαλίζονταν το ….κίνητρο. Το Σάββατο ορίστηκαν οι τέσσερις (4) Προημιτελικοί και οι Αγώνες Κατάταξης από τη Θέση 5 έως και τη Θέση 8. Το πρωί της Κυριακής οι Ημιτελικοί και το απόγευμα οι Τελικοί! Το 2ο Τουρνουά Χάντμπολ Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς έγινε το «Πρωτάθλημα των Δημοτικών» και καθιερώνονταν ως γεγονός με διάρκεια μιας ολόκληρης εβδομάδας. Το κέρδος ,εκ του αποτελέσματος, ανυπολόγιστο. Δημιουργήθηκε τεράστιο ενδιαφέρον ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων των Σχολείων ποτέ δεν ξεπέρασε τα όρια. Το πρόβλημα βέβαια που έπρεπε να ξεπεράσουμε ήταν το κατά πόσο οι Διευθυντές των σχολείων θα επέτρεπαν στην ομάδα, των μαθητών, του Σχολείου να βγαίνει κάθε τόσο … «εκτός» Σχολείου. Τότε είχαμε άγνοια κινδύνου … Στην πορεία όμως το Τουρνουά έγινε τόσο «μεγάλο γεγονός» στην Καλαμαριά, που υπήρξαν Διευθυντές που οργάνωναν την εκδρομή ολόκληρου του σχολείου για να παρακολουθήσει το παιχνίδι της σχολικής ομάδας. Ειδικότερα όταν κρίνονταν προκρίσεις στους Τελικούς !!!!!

Ένας απολογισμός πραγματικό χρυσάφι

Το 2ο Τουρνουά Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 13 έως 19 Μαΐου του 1991 και συμμετείχαν μόνο αγόρια.
Στο Αγωνιστικό Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν 48 παιχνίδια ενώ συμμετείχαν συνολικά 290 αγόρια των Ε’ και Στ’ τάξεων από είκοσι (20) Δημοτικά Σχολεία.
Οι αγώνες της Φάσης των Ομίλων έγιναν, και πάλι, σε γήπεδο «μικρών» διαστάσεων ενώ στις επόμενες Φάσεις (Προημιτελικοί, Ημιτελικοί και Τελικοί Αγώνες) χρησιμοποιήθηκε το «κανονικό» γήπεδο.
Με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης συγκροτήθηκε η Ομάδα Επίλεκτων αποτελούμενη από τριάντα (30) μαθητές γεννημένους του έτος 1979. Ωστόσο λόγω του ότι έπρεπε να αγωνίζονται στην ίδια ηλικιακή ομάδα με «μεγαλύτερους», δηλαδή με τους γεννημένους το έτος 1978, ουσιαστικά πολύ λίγα από τα παιδιά αυτά εντάχθηκαν στη Χ.Α.Ν.Κ. αφού υπήρχε πλέον πληθώρα παιδιών.
Νικητής της διοργάνωσης αναδείχτηκε το 5ο Δημοτικό Σχολείο.
Τη 2η και την 3η Θέση κατέκτησαν, αντίστοιχα, το 6ο και το 21ο Δημοτικό Σχολείο.

Καλύτεροι Τερματοφύλακες της διοργάνωσης αναδείχθηκαν οι Β. Τριανταφυλλίδης (11ο Δημοτικό Σχολείο) και Ν. Σιμώνης (14ο Δημοτικό Σχολείο).

Καλύτερος Παίκτης (MVP) της διοργάνωσης ψηφίστηκε ο Αλέξης Αλβανός (15ο Δημοτικό Σχολείο)

Πρώτος Σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Βουλγαράκης (21ο Δημοτικό Σχολείο).

Κεντρικός Χορηγός παρέμεινε η οινοβιομηχανία Tsantali ενώ προστέθηκαν η Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης 3 Ε, η Appia Τours, η Express Service και η βιοτεχνία αθλητικού εξοπλισμού Figli.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ …"















Πηγή: Χ.Α.Ν.Θ. HANDBALL ACADEMY


No comments