Έρευνα greekhandball.com: Ο κορονοϊός «σπάει» κάθε ρεκόρ, λόγω της διακοπής των Πρωταθλημάτων, στα 43 χρόνια ελληνικού χάντμπολ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Έρευνα greekhandball.com: Ο κορονοϊός «σπάει» κάθε ρεκόρ, λόγω της διακοπής των Πρωταθλημάτων, στα 43 χρόνια ελληνικού χάντμπολ




του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

Ποτέ ξανά στο παρελθόν, από το μακρινό 1977, όταν για πρώτη φορά διεξήχθησαν στην Ελλάδα αγώνες χάντμπολ με επτά παίκτες, στο προαύλιο του Γυμνασίου Αμυνταίου, δεν είχε διακοπεί η αγωνιστική δράση στις πρώτες κατηγορίες, Ανδρών και Γυναικών (σ.σ. είτε με την μορφή τουρνουά, είτε με την νεότερη, σημερινή, μορφή) για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο αυτό, λόγω του κορονοϊού.
Η κατάσταση, που εξελίσσεται, είναι πρωτόγνωρη και ακριβείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν σχετικά με την διάρκεια του φαινομένου, γεγονός που σημαίνει ότι για αρκετό καιρό ακόμα ενδεχομένως να μην λαμβάνουν χώρα οι παραπάνω εγχώριες διοργανώσεις. Εδώ και 10 ημέρες (σ.σ. από τις 12 Μαρτίου) έχουν παύσει όλα τα εθνικά Πρωταθλήματα, ώστε να προφυλαχθεί η δημόσια υγεία, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού. Ο λόγος της διακοπής είναι ανωτέρας βίας, όμως ποτέ άλλοτε, τουλάχιστον στις μεγάλες κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών, στις οποίες εστιάζει η έρευνα του greekhandball.com (προσωπική αναζήτηση και μαρτυρίες, που ακολουθούν), δεν έχει καταγραφεί παρόμοια, χρονικά, αναστολή των Πρωταθλημάτων. 


Επικοινωνήσαμε με τον Νίκο Μάντζο, από τους… παλιούς του αθλήματος, πρώην προπονητής, μεταξύ άλλων ομάδων, του Φιλίππου Βέροιας. Ο κ. Μάντζος, στον οποίο απευθυνθήκαμε ζητώντας την βοήθειά του, δήλωσε στην ιστοσελίδα μας: «Δεν θυμάμαι να έχουν διακοπεί τα Πρωταθλήματα (σ.σ. των μεγάλων κατηγοριών Ανδρών και Γυναικών) για τόσο μεγάλο διάστημα. Ίσως κάποιο είχε διακοπεί για μία αγωνιστική, κάποια στιγμή, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Ο κόσμος θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη υπευθυνότητα και να λαμβάνει όλα τα μέτρα ασφαλείας. Θα πρέπει, έτσι, να βοηθήσουμε τους φορείς με όποιον τρόπο μπορούμε. Ο αθλητισμός έρχεται, σε τέτοιες περιπτώσεις, σε δεύτερη μοίρα, προέχει η υγεία του συνόλου, η συνέχεια της κανονικότητας. Μακάρι να βγούμε από αυτό το τούνελ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».



Το greekhandball.com ήρθε, επιπλέον, σε επαφή μ’ έναν ακόμη «παλιό», τον Νίκο Γιώσκο (πρώην προπονητής των Αμύντα Αμυνταίου, Αρίωνα Πτολεμαΐδας, Αναγέννησης Άρτας, Καστοριάς), ο οποίος έχει συνυπάρξει με τον κ. Μάντζο, την εποχή που αμφότεροι ήταν αθλητές, στην Εθνική Ελλάδας Ανδρών. Ο κ. Γιώσκος επεσήμανε: «Αν δεν με απατά η μνήμη μου, δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν κάτι παρόμοιο, σε διάρκεια. Ας προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, ας φανούμε υπάκουοι και συνεπείς προς τις οδηγίες των αρμοδίων, ώστε να βγούμε από αυτήν την περιπέτεια όχι μόνο σύντομα, αλλά και υγιείς».   

No comments