Η συνέντευξη του γιατρού και επικεφαλής του Φιλίππου Βέροιας, Στέργιου Παπαδημητρίου: «Με τις πιτζάμες και τις παντόφλες μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η συνέντευξη του γιατρού και επικεφαλής του Φιλίππου Βέροιας, Στέργιου Παπαδημητρίου: «Με τις πιτζάμες και τις παντόφλες μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»



Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Βέροιας, «ΑΚΟΥ 99.6» έδωσε ο Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Φιλίππου Βέροιας και γιατρός στο επάγγελμα, Στέργιος Παπαδημητρίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ζήση Πατσίκα, για την εκπομπή «Λαϊκά και Αιρετικά» και σε αυτήν αναφέρθηκε, βεβαίως, στο θέμα της επικαιρότητας, που δεν είναι άλλο από τον κορονοϊό, ο οποίος απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα.
Ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Παπαδημητρίου, την οποία εξασφάλισε το greekhandball.com και αναπαράγει.

-Αναλάβατε με τον Γιώργο Τάκη το τμήμα χάντμπολ του Φιλίππου σε μια δύσκολη αγωνιστικά περίοδο, αλλάζοντας την ψυχολογία στην ομάδα, ωστόσο προχωρήσατε, πριν ακόμη υπάρξουν ανάλογες ανακοινώσεις, στην διακοπή των προπονήσεων όλων των τμημάτων λόγω του κορονοϊού.

«Δυστυχώς, κανένας δεν περίμενε αυτές τις εξελίξεις. Ωστόσο, και με την ιδιότητά μου ως ιατρός και λόγω της θέσης μου, μόλις υπήρξε η ανακοίνωση για κλείσιμο των σχολείων δεν το σκεφτήκαμε καθόλου και συναποφασίσαμε αμέσως την αναστολή λειτουργίας όλων των τμημάτων του συλλόγου, με σκοπό να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε την δημόσια υγεία. Θέλαμε, πρωτίστως, να μεταδώσουμε προς όλους το μήνυμα ότι πάνω από το εγώ βάζουμε το εμείς

-Θεωρείτε επιβεβλημένη την κίνηση του ΚΑΠΑ (σ.σ. Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού – Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής) να σφραγίσει τους αθλητικούς χώρους και τις λοιπές εγκαταστάσεις στην παρούσα φάση;

«Συμφωνώ απολύτως, όπως και με κάθε μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ο κορονοϊός είναι απλά ένας περίεργος ιός, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα και μπορεί να «ταξιδέψει», όπως και άλλοι ιοί ταχύτατα μέσα σε δύο ημέρες από την άλλη άκρη του πλανήτη, είτε μέσω αεροπλάνων, είτε πλοίων κ.λ.π. Η εξάπλωσή του και στις πέντε ηπείρους οδήγησαν τον Π.Ο.Υ. (σ.σ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) να κηρύξει πανδημία και με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στις κυβερνήσεις να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά του ιού».

-Θα πρέπει να ανησυχούμε, που είμαστε τόσο κοντά στην Ιταλία;

«Η Ιταλία είναι ένα υγειονομικό παράδειγμα προς αποφυγή. Η χώρα μας βρίσκεται οκτώ ημέρες πίσω από την Ιταλία και πιστεύουμε ότι με τα μέτρα, που λαμβάνει η κυβέρνηση, βλέπουμε μακροπρόθεσμα ένα παράθυρο αισιοδοξίας».

-Τα μέτρα προφύλαξης θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά;

«Τα μέτρα πρόληψης, πράγματι, κλιμακώνονται καθημερινά, γιατί εμφανίζονται, όπως ανέφερε και ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας, περιπτώσεις απειθαρχίας των πολιτών. Σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζονται δύο πόλοι. Ο ένας της υστερίας και του πανικού και ο άλλος της άρνησης, του θυμού και του ωχαδερφισμού. Για την δημόσια υγεία, που είναι το υπέρτατο αγαθό, ο δεύτερος πόλος είναι ο χειρότερος. Όποια μέτρα και απαγορεύσεις και να πάρει το κράτος η ατομική ευθύνη είναι ο βασικός παράγοντας, για να την διαφυλάξουμε».

-Τι περιμένουμε να επιτευχθεί από αυτά τα μέτρα;

«Η απόδοση και το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων θα φανεί μετά από 15 περίπου ημέρες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη, αφού καθημερινά αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην ουσία αυτό που επιδιώκουμε και προσπαθούμε με τα μέτρα είναι την «κορυφή του παγόβουνου», που είναι η κορύφωση του ιού, που υπολογίζεται γύρω στο Πάσχα, να την περιορίσουμε σε ένα χαμηλό σκαλοπάτι, ώστε το υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των πολιτών. Γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός θα «χτυπήσει» το σύστημα εκ των έσω, αφού πιθανότατα θα νοσήσει μεγάλο μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από την μία και ευπαθείς ομάδες από την άλλη. Ο αγώνας είναι να περιορίσουμε να νοσήσουν κυρίως αυτές οι δύο κατηγορίες».



-Σε αυτούς που εξακολουθούν να κυκλοφορούν χωρίς προφυλάξεις και δεν αποφεύγουν τον συνωστισμό τι έχετε να πείτε;

«Έχω να τους πω ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός να υπερασπιστεί την ανθρώπινη ζωή. Βρισκόμαστε σ' έναν «πόλεμο», που ωστόσο είναι εύκολο να τον κερδίσουμε. Με τις πιτζάμες και τις παντόφλες από τον καναπέ στο σπίτι μας μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο! Όταν λέμε μένουμε σπίτι, το εννοούμε. Κάνετε μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις και μην βγάζετε τα παιδιά σας έξω».

-Εάν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα και θεωρεί ότι έχει νοσήσει για πόσες ημέρες μπορεί να μεταδώσει τον ιό;

«Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ο χρόνος επώασης του ιού είναι από 3-7 ημέρες με μέσο όρο τις 5 ημέρες. Επομένως, είναι ορθή και ασφαλής η καραντίνα των 14 ημερών, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν και προσαρμόζονται ανάλογα και οι οδηγίες».

- Τι συμβαίνει με τα τεστ διάγνωσης του κορονοϊού και σε ποιους ενδείκνυται να γίνονται;

«Κατ' αρχάς, έχουμε περιπτώσεις, που ακόμη και το τεστ αρχικά μπορεί να είναι αρνητικό. Το σημαντικό είναι να ενεργεί ο κόσμος σαν να έχει τον ιό, αφού, σύμφωνα και με τον κ. Τσιόδρα, ο ιός υπάρχει στην κοινότητα. Δεν έχει τόση σημασία το τεστ. Ούτως ή άλλως με τις τελευταίες οδηγίες, που έχουμε λάβει, δεν κάνουμε πλέον τεστ, αλλά εμμένουμε στα προληπτικά μέτρα, αφού ο πληθυσμός πιθανόν σε ποσοστό 80% να νοσήσει ήπια με βήχα, πονόλαιμο και λίγο πυρετό».

-Ισχύει τελικά αν μπορεί να νοσήσει για δεύτερη φορά κάποιος;

«Δυστυχώς, είναι τόσο λίγα τα επιδημιολογικά δεδομένα, που έχουμε μέχρι τώρα, που δεν μπορούμε με ασφάλεια να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση. Όπως προανέφερα, είναι ένας μυστήριος ιός, που ακόμη μελετούμε και γνωρίζουμε».

-Το παράδειγμα της Κίνας που μετά από τόσο μεγάλη διασπορά του ιού με νοσούντες και θύματα κατάφερε να ξεφύγει από τον κορονοϊό δεν δίνει μια νότα αισιοδοξίας;

«Βεβαίως, ωστόσο να έχουμε υπόψη ότι αυτό επετεύχθη χάρη στα ακραία μέτρα, που έλαβε το κράτος. Η Ιταλία και μάλιστα η περιοχή του Μιλάνου, της Μέκκας της μόδας, που χτυπήθηκε περισσότερο, έχει προηγμένο σύστημα υγείας, ωστόσο γονάτισε. Γι' αυτό και πάλι, θα πούμε ατομική ευθύνη».

-Το σύστημα και η κοινωνία στην Ελλάδα έδρασαν αποτελεσματικά και γρήγορα;

«Θεωρώ ότι ο κρατικός μηχανισμός έπραξε σωστά και μάλιστα ήταν και αρκετά γρήγορος. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι πρέπει να ενωθούμε πρώτα στο κύτταρο της οικογένειας και μετά της κοινωνίας. Στην φάση, που βρισκόμαστε, δεν χρειάζεται αντιπαράθεση, μόνο σύνεση. Θα βγούμε νικητές, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί. Τα ΜΜΕ δεν σπέρνουν τον πανικό. Ενημερώνουν με ευθύνη και είναι σε εγρήγορση. Δεν χρειάζεται... μαγκιά, αλλά εξυπνάδα, για να κερδίσουμε την μάχη. Είναι μια ευκαιρία να ενωθούμε και να βγάλουμε την Ελλάδα από αυτήν την δοκιμασία». 

No comments