Η συνέντευξη της... Ελληνικής Ρουκέτας, που αναδείχθηκε MVP της ομάδας του στη Δ' Εθνική της Γερμανίας - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η συνέντευξη της... Ελληνικής Ρουκέτας, που αναδείχθηκε MVP της ομάδας του στη Δ' Εθνική της Γερμανίας



Πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας του, HSC Bad Neustadt, στο Πρωτάθλημα (2018-19) της Δ' Εθνικής της Γερμανίας (σ.σ. η HSC Bad Neustadt προβιβάστηκε το καλοκαίρι στη Γ' Εθνική, στην οποία μετέχει την τρέχουσα σεζόν) αναδείχθηκε ο 27χρονος δεξιός εξτρέμ, Γιάννης Φραγγής, με το προσωνύμιο «Ελληνική Ρουκέτα». Ο πρώην αθλητής του Ζαφειράκη Νάουσας, από τον οποίο ξεκίνησε την πορεία του στο χάντμπολ (σ.σ. κατάγεται από τη Νάουσα), ζει στη Γερμανία, μόνιμα, τα τελευταία 6 χρόνια και εργάζεται πάνω στον κλάδο του Μάρκετινγκ.
Ο ύψους 1.85 Έλληνας αθλητής παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ιστοσελίδα mylittlestories.gr (πατήστε εδώ). Σημειώνεται πως το greekhandball.com δεν έχει αναπαράγει αυτούσια τη συνέντευξη, αλλά έχει κάνει παρεμβάσεις.







-Προέρχεσαι από αθλητική οικογένεια, πόσο σε επηρέασε αυτό ώστε να στραφείς και εσύ στον αθλητισμό;

«Ο πατέρας μου ήταν αθλητής του στίβου, αθλητής μεγάλων αποστάσεων και παρ' ό, τι σταμάτησε σε μικρή ηλικία, μας εμφύσησε την αγάπη του για τον αθλητισμό. Από την άλλη, ανήκω στη γενιά της γειτονιάς, στα παιδιά που παίζαμε στις αλάνες όλη μέρα και δεν σταματούσαμε. Εννοείται ότι είχαμε τάσεις και βλέψεις προς τον αθλητισμό. Και τα δύο, λοιπόν, έπαιξαν τον ρόλο τους. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις τον αθλητισμό στη ζωή σου».



-Ήσουν 16 χρονών, όταν καταφέρατε με την ομάδα του Ζαφειράκη να προβιβαστείτε στην πρώτη κατηγορία. Τι θυμάσαι πιο έντονα από εκείνη την περίοδο;

«Ήταν μια καταπληκτική περίοδος. Θυμάμαι την άνοδο στην Α' Εθνική, τους πανηγυρισμούς στο τελευταίο παιχνίδι. Ως παιδιά ακόμα τότε, είχαμε τους αθλητές της ανδρικής ομάδας ως πρότυπα, ως είδωλα. Στην κατηγορία μας ήμασταν πάντα στις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, είχαμε 4 πανελλαδικές νίκες και 3 φορές θέση στη τελική τριάδα. Παρ' όλα αυτά, όταν ήρθε ο προπονητής και μάς ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουμε να κάνουμε προπόνηση με την πρώτη ομάδα, η χαρά ήταν μεγάλη. Ήταν μια απίστευτη περίοδος, με σκληρή προπόνηση, πολύ δουλειά, άγχος, αλλά και σαφείς στόχους. Το πρώτο μου εκτός έδρας ταξίδι και το πρώτο μου γκολ στην Α' Εθνική είναι οι δυνατές αναμνήσεις που έχω από εκείνη την χρονιά. Ειδικά όταν έβαλα το πρώτο μου γκολ, ένιωσα σαν ένας μικρός υπερήρωας».

-Η επιτυχία αυτή δεν ήταν αρκετή, ώστε να συνεχίσεις την αθλητική σου καριέρα στην Ελλάδα; Γιατί αποφάσισες να ζήσεις στο εξωτερικό;

«Νομίζω πως σε όλα τα αθλήματα, ίσως εκτός από το μπάσκετ, σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, οι αθλητές ονειρεύονται να κάνουν διεθνή καριέρα, να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους εκτός συνόρων. Είναι πάντα ενδιαφέρον να γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους, νέες κουλτούρες. Προσωπικά δεν το έκανα καθαρά με αθλητικά κριτήρια, ήθελα να κάνω το μεταπτυχιακό μου και εννοείται στο πίσω μέρος του μυαλού μου ήθελα να συνεχίσω την αθλητική μου καριέρα. Πάνω από όλα όμως ήταν οι σπουδές, ήξερα ότι δεν θα φτάσω σε επίπεδο Champions League, ώστε να βγάζω εκατομμύρια. Επομένως, έπρεπε να κοιτάξω το μέλλον μου, να χτίσω την επαγγελματική μου καριέρα παράλληλα με το Handball».



-Σπουδές και αθλητισμός συνδυάζονται;

«Σπουδές και αθλητισμός, πολύ καλή ερώτηση. Θα έλεγα ότι συνδυάζονται, αρχικά, σχολείο και αθλητισμός. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μια νοοτροπία ότι ή το ένα θα κάνεις ή το άλλο. Ειδικά όταν έρχεται περίοδος εξετάσεων οι γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους να σταματήσουν τον αθλητισμό, πράγμα που θεωρώ λάθος. Ήμουν αρκετά καλός μαθητής και έπαιζα χάντμπολ σε πολύ καλό επίπεδο. Όσο προχωρούσαν οι σπουδές συμμετείχα σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Έχει να κάνει με την συγκέντρωση και με το πώς διαχειρίζεσαι το χρόνο σου. Αυτό είναι κάτι που αποκτάς με τα χρόνια, η πείρα έρχεται, καθώς μεγαλώνεις. Φυσικά, οι πράξεις του καθενός καθορίζονται από τους στόχους που έχει θέσει και από το πόσο πολύ θέλει να τους πετύχει».



-Έχεις φανταστεί τον εαυτό σου, μετά από κάποια χρόνια, στη θέση του προπονητή στην ομάδα του Ζαφειράκη;

«Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να πάρω το 2ο χαρτί της προπονητικής, που θα μού επιτρέψει να προπονώ σε επίπεδο ανδρών στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Συγκεντρώνομαι πάρα πολύ στις ακαδημίες μου, σε αυτό που κάνω τώρα και στο μέλλον... ποτέ δεν ξέρεις. Δεν κλείνω ποτέ μια πόρτα ειδικά για την πόλη μου, την πόλη όπου ξεκίνησα. Θεωρώ πως όλοι εμείς, που φεύγουμε στο εξωτερικό, έχουμε στο μυαλό μας να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στην πόλη που μεγαλώσαμε, και να την αναδείξουμε, να την πάμε ψηλά, και αυτό παραμένει ως στόχος. Να δούμε πώς θα τα φέρει ο καιρός και ίσως κάποια στιγμή να φτάσουμε τόσο εγώ, όσο και ο Ζαφειράκης σε τέτοιο σημείο που θα μπορούμε να συνεργαστούμε».



-Αναδείχθηκες παίκτης της χρονιάς 2019 στη Γερμανία (σ.σ. στη Δ' Εθνική), μίλησε μου γι' αυτό.

«Το λέω, το επαναλαμβάνω και δεν μπορώ να το πιστέψω. Ένιωσα απίστευτα, όταν το ανακοίνωσαν, ενώ παράλληλα ήμουν αρκετά σοκαρισμένος. Ο αθλητισμός και ειδικά σε υψηλό επίπεδο έχει αρκετές δυσκολίες, πολλά σκαμπανεβάσματα, περισσότερο πόνο παρά χαρά και όλο αυτό ήταν μια καταπληκτική στιγμή. Όταν άκουσα το όνομά μου αναπόλησα όλα όσα από μικρός βίωσα, όλες τις δυσκολίες, τις προσπάθειες, όσους με αμφισβήτησαν και όσους με στήριξαν. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να είσαι σε μια ξένη χώρα και οι οπαδοί, οι προπονητές, οι συμπαίκτες σου, αλλά και οι αντίπαλοί σου να αναγνωρίζουν την δουλειά σου και να σε κατατάσσουν σε αυτό το επίπεδο. Έχω καταπληκτικούς συμπαίκτες, κάποιοι από αυτούς με καριέρα στις κορυφαίες κατηγορίες της Γερμανίας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Παρ' όλα αυτά, είμαι εγώ ο παίκτης της χρονιάς; Συγκίνηση και χαρά. Ευχαριστώ πάνω απ' όλα τον Θεό, αλλά και τους ανθρώπους για την αγάπη και τη στήριξή τους στο πρόσωπό μου».

Πατώντας εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω βίντεο τον Γιάννη Φραγγή

Πατώντας εδώ μπορείτε να μεταβείτε στο site της ομάδας 

No comments