Σπύρος Τρίμπος : ΄΄Αγαπήστε το χάντμπολ, το αξίζει, θα σας καίει πάντα η φλόγα του΄΄. Ο 40χρονος σκόρερ του Πήγασου Κυψέλης στην Β΄Εθνική, μιλά στο greekhandball.com σε μία συνέντευξη καρδιάς - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Σπύρος Τρίμπος : ΄΄Αγαπήστε το χάντμπολ, το αξίζει, θα σας καίει πάντα η φλόγα του΄΄. Ο 40χρονος σκόρερ του Πήγασου Κυψέλης στην Β΄Εθνική, μιλά στο greekhandball.com σε μία συνέντευξη καρδιάς




Για τον Σπύρο Τρίμπο, τέταρτο σκόρερ στην Β΄Εθνική και πρώτο στον Νότιο Ομιλο, το χάντμπολ είναι, αναπόσπαστο, μέρος της ζωής του.
Η ΄΄ τρέλα ΄΄ του ή μήπως η βαλβίδα αποσυμπίεσης που όλοι αναζητούμε ;
Ο παίκτης  ( που  σε 6 ημέρες μπαίνει στα 40 ) του Πήγασου Κυψέλης, βρήκε χρόνο, ανάμεσα στον αγώνα για το μεροκάματο, πίσω από το τιμόνι του ταξί και την προσπάθεια για την οικογένεια, με την σύζυγο και τα δύο παιδάκια του, ώστε να μιλήσει στο greekhandball.com  και τον ευχαριστούμε, όπως όλους όσοι μας κάνουν την τιμή να μας εμπιστευθούν τις απόψεις, τις αγωνίες και τους στόχους τους.
Μας ενδιαφέρει, ως ανθρώπους του αθλητισμού, τόσο η κορυφή, όσο και η βάση και προσπαθούμε να αναδεικνύουμε αυτούς τους ΄΄ μικρούς ήρωες΄΄ του χάντμπολ, συνολικά, των σπορ.
--Σπύρο, τι εντέλει είναι το χάντμπολ για έναν παίκτη για εσένα, μα και για όλα τα παιδιά που αγωνίζεστε στην Β΄Εθνική, σε περιβάλλον όπου η οικονομική δυσπραγία είναι εύλογο ότι αποτυπώνεται εντονότερα από όπου αλλού στον χώρο ;
--Οσοι είμαστε χρόνια στο χάντμπολ, αναγνωρίζουμε, είτε αν δεν έχουμε σε υψηλό επίπεδο όπως εγώ, είτε όχι, ότι από αυτό το άθλημα παίρνουμε ηθικές αξίες του αθλητισμού, ευχαρίστησε για  τον κόσμο που γνωρίζουμε, τις παρέες που κάνουμε. Είμαστε εδώ για την χαρά του παιχνιδιού, όχι για τις υλικές απολαβές. Ξέρουμε ποιά είναι τα οικονομικά στο χάντμπολ. Προσωπικά, θέλω να είμαι στα γήπεδα, ώστε να ωθώ, ως καλό παράδειγμα, τα παιδιά μου στον αθλητισμό. Είναι 10 και 9 ετών και προς το παρόν ασχολούνται με το ταε-κβο-ντο και το κολύμπι. Ελπίζω ότι στη συνέχεια, στις κατάλληλες συνθήκες, θα συνεχίσουν στο χάντμπολ.
-Είσαι στο χάντμπολ από μικρός. Από την Ακαδημία του Ηλυσιακού, το ξεκίνημα σου.
--Από 12 ετών, με πρώτο δελτίο στα 15, πήγα στον Ηλυσιακό, ακολουθώντας τον κατά 15 χρόνια μεγαλύτερο αδελφό μου, με προπονητή τότε τον Κώστα Χαιρεκάκη. Πήγα στη συνέχεια,  στον Ευώνυμο Ηλιούπολης, τον ΓΣ Ηλιούπολης, τον Αθηναϊκό, πάλι τον Ηλυσιακό, τον Ολυμπιακό Κερατσινίου και εδώ και 5 χρόνια στον Πήγασο. Στα τελευταία 15 χρόνια, ήταν κοινή η πορεία μου με εκείνη του Στέφανου Καραλή, τον οποίο χάσαμε πρόσφατα. Του οφείλω πολλά. Σπουδαίος άνθρωπος, με μεγάλη προσφορά στο άθλημα.
-Πως συνδυάζεις τα στοιχεία της καθημερινότητας σου ; 
--Η κατηγορία δεν έχει απαιτήσεις μεγάλες, τουλάχιστον με τον Πήγασο, λόγω και του γηπεδικού προβλήματος. Κάνουμε 2 προπονήσεις  ή και 1 την εβδομάδα, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των αθλητών. Ολοι κάτι αφήνουμε για να πάμε στο γήπεδο. Την δουλειά μπορώ να την αφήσω...Τα  παιδιά μου όχι, εάν έχουν δραστηριότητα όπου πρέπει να τα πάω.
--Τι σου λένε οι επιβάτες στο ταξί που οδηγείς για τον βιοπορισμό σου, όταν συμβεί να μάθουν ότι παίζεις χάντμπολ ; 
--Τους φαίνεται περίεργο λόγω ηλικίας και υποχρεώσεων, απορούν πως βρίσκω το κουράγιο. Ο κόσμος δεν  έχει ιδιαίτερη επαφή με το χάντμπολ, όμως, όσοι το γνωρίζουν, τους αρέσει.
--Βλέπεις να μπαίνουν καινούρια πρόσωπα στο χάντμπολ, κυρίως παιδιά ; 
--Το χρόνιο πρόβλημα με τα παιδιά είναι ότι στο ξεκίνημα τους στον αθλητισμό, το χάντμπολ είναι δεύτερη ή τρίτη επιλογή. Βλέπω παιδιά που είναι αξιόλογα, αλλά, πρέπει να μείνουν στο άθλημα, με την βοήθεια των γονιών τους και καλών προπονητών. Μεράκι υπάρχει στον χώρο, όμως, ίσως δεν φθάνει αυτό, αν και δεν χρειάζεται μόνο χρήμα...Ολοι οι παλιοί μπορούμε να βοηθήσουμε, ο καθένας από την πλευρά του, ώστε να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα.
--Μία νίκη και πέντε ήττες είναι ο απολογισμός του Πήγασου στην Β΄Εθνική Κατηγορία στη φετινή σεζόν. Περιμένατε καλύτερη πορεία ; 
- Το κάθε παιχνίδι έχει την ιδιαιτερότητα του ανάλογα και με τις απουσίες.  Οι διαφορές είναι μικρές, αλλά, μας λείπουν προπονήσεις ενώ έχουμε τραυματίες στην ομάδα, όπως και αρκετούς παίκτες που είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν υποχρεώσεις αλλά, επίσης, δυσκολεύονται να επιστρέψουν σε καλή φυσική και αγωνιστική κατάσταση.
--Η επιβίωση του Πήγασου είναι πιο δύσκολη υπόθεση, σε σχέση με το ίδιο το παιχνίδι που κάθε φορά καλείστε να δώσετε ; 
 Συντηρούμε τον Πήγασο εμείς και  ο προπονητής, φέτος  καλύπτουμε μόνοι μας τα οικονομικά, δηλαδή, ταξίδια και διαιτησίες και όποια άλλη ανελαστική ανάγκη. Αυτό γίνεται...Δεν ξέρω βέβαια, πόσο θα αντέξουμε και τι θα γίνει όταν θα φύγουμε εμείς. Ομως, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και άλλες ομάδες οι οποίες λειτουργούν έτσι και  θεωρώ ότι θα βρεθεί λύση και ο Πήγασος δεν θα χαθεί.
--Ποιό είναι το επίπεδο της κατηγορίας ; 
Το επίπεδο είναι λίγο πεσμένο και ποιοτικά, αλλά και αριθμητικά, σε ότι αφορά την παρουσία νέων παικτών. Οι παλιοί στηρίζουν την Β΄Εθνική. Γίνονται προσπάθειες στις Ακαδημίες και πιστεύω ότι η τωρινή εικόνα θα διαφοροποιηθεί.
--Αισθάνεσαι ότι ορισμένες ομάδες ξεχωρίζουν ; 
Η Δόξα Βύρωνος κάνει καλή προσπάθεια. Θα έλεγα ότι ναι, ξεχωρίζει.
--Ποιά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στην Β΄ Εθνική ;
--Ενα είναι το πλέον βασικό. Το οικονομικό.
---Τι σας κρατά μέσα στο γήπεδο όλους εσάς που αγωνίζεστε χρόνια στο άθλημα το οποίο υπηρετείτε ; 
Με  στεναχώρησε η απουσία μου, παλαιότερα, επειδή έπρεπε να μείνω πιο κοντά στην οικογένεια μου, καθώς τα  παιδιά μου  ήταν πολύ μικρά. Η φλόγα που καίει μέσα μου για το άθλημα, με κρατά μέσα στο γήπεδο...
--Τι συζητάτε μεταξύ σας οι παλιοσειρές του αθλήματος ; 
Το άθλημα έχει αλλάξει από ποιότητα....Δεν υπάρχει η ανάλογη συνέχεια στην αλυσίδα. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση μας.
--Γιατί παρουσιάζονται στο προσκήνιο περισσότεροι νέοι σε ηλικία παίκτες στον Βορρά στην Β΄Εθνική, σε σχέση με τον Νότο ;  Στον πίνακα των σκόρερς προηγούνται οι Σαράφης, Τσέλιος, Τόσκας που είναι πολλά χρόνια μικρότεροι σου ηλικιακά...
--Εδώ και πολλά χρόνια στον Βορρά γίνεται  πιο καλή δουλειά, καθώς έχουν και τις απαραίτητες υποδομές, τουλάχιστον με λιγότερα προβλήματα από αυτά που έχουμε στον Νότο. Ο Πανιώνιος π.χ. αν και έχει πολλά νέα παιδιά, κάνει μαζί μας προπόνηση κάθε Πέμπτη γιατί δεν βρίσκει γήπεδο. Και δεν είναι ο μόνος...
--Τι θα συμβούλευες έναν νέο αθλητή του χάντμπολ ; 
Θα πρέπει να έχει όνειρο, γενικότερα, για τον αθλητισμό. Ειδικά για το χάντμπολ να προσπαθήσει να μην το δεί επαγγελματικά, γιατί αυτό είναι ουτοπικό. Να αγαπήσει το άθλημα για τον εαυτό του και για ότι το ίδιο το σπορ αντιπροσωπεύει...Eίναι άθλημα με καλό κλίμα, να προσπαθεί, να δουλεύει στο γήπεδο και ότι καλό είναι  να έλθει, θα έλθει.

Νίκος Δελαγραμμάτικας

No comments