Φάκελος ΠΑΟΚ: Χασεκίδης, Πελεκίδης, Νίκολιτς αποκαλύπτονται στο greekhandball.com - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Φάκελος ΠΑΟΚ: Χασεκίδης, Πελεκίδης, Νίκολιτς αποκαλύπτονται στο greekhandball.com




του ΒΑΣΙΛΗ ΡΙΖΑ

Το γυναικείο τμήμα χάντμπολ του ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 2008 και μόλις μέσα σε 5 χρόνια κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της Ελλάδας με την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2013. Μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν τρεις κατακτήσεις κυπέλλων (2014,2016,2019) και φυσικά το αποκορύφωμα ήταν το νταμπλ της περσινής αγωνιστικής σεζόν (2018/19). Μέσα σε μια τριετία, από τη Β΄Εθνική κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο στα «μεγάλα σαλόνια» της Α1 κατηγορίας. Αναμφίβολα τα θεμέλια είναι ισχυρά και το ζητούμενο πλέον είναι η διατήρηση των σκήπτρων. To greekhandball.com μίλησε με τρεις εκ των πρωτεργατών της πετυχημένης πορείας του ΠΑΟΚ αυτά τα χρόνια. Ο Γενικός Αρχηγός του τμήματος, Δημήτρης Χασεκίδης, ο τεχνικός του Δημήτρης Πελεκίδης και η αρχηγός της ομάδας Μαρίγια Νίκολιτς ανοίγουν… τα χαρτιά τους στην ιστοσελίδα μας, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών.


Το όνομα του Δημήτρη Χασεκίδη έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του γυναικείου τμήματος χάντμπολ του ΠΑΟΚ. Τo greekhandball.com μίλησε με τον Γενικό Αρχηγό της ομάδας, ο οποίος από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του συλλόγου είναι από τους βασικούς αρωγούς όλων των προσπαθειών που έχουν γίνει. Ο Δημήτρης Χασεκίδης αναφέρθηκε στους στόχους της νέας χρονιάς, στην δυναμική του συλλόγου αλλά και στον πρωτεύοντα ρόλο που έχουν οι ακαδημίες:



Οι στόχοι της νέας χρονιάς

«Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ομάδα είναι η κατάκτηση του νταμπλ στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι ήδη έχει επιτευχθεί ο στόχος της αξιοπρεπούς ευρωπαϊκής πορείας. Ήμασταν η μόνη ελληνική ομάδα που ξεκινήσαμε προετοιμασία στις 7 Αυγούστου, λόγω των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων που ξεκινούσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μπορώ να πω ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τον σύλλογο και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την προσπάθεια των αθλητριών μας. Όλοι προσπαθούμε να δίνουμε το εκατό τοις εκατό και εκτιμώ ότι αυτό θα φανεί στο γήπεδο την προσεχή περίοδο».

Η δυναμική του συλλόγου 

«Η ομάδα παρέμεινε  ίδια με κάποιες προσθήκες. Είναι πολύ δύσκολο μετά από ένα νταμπλ να κρατήσεις την ίδια ομάδα για πολλούς λόγους. Παρόλα αυτά το καταφέραμε και θεωρώ ότι με κύριο συστατικό την ομοιογένεια και την αναμενόμενη πρόοδο, θα αποδώσουμε καλύτερο χάντμπολ, κάτι που φάνηκε ήδη από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σε αυτό το σημείο όμως επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος το 2013, πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του τμήματος γυναικείου χάντμπολ, ενώ είχε ξεκινήσει από το τοπικό επίπεδο της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν τρία κύπελλα και το πρωτάθλημα του 2019. Είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που κατέκτησε την κορυφή της Ελλάδας σε τόσο λίγα χρόνια, μετά την ίδρυσή της. Η Νέα Ιωνία πήρε πρωτάθλημα μετά από τριάντα χρόνια παρουσίας. Έκτοτε, δείχνουμε την δυναμική που έχουμε σαν σύλλογος, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του περσινού νταμπλ. Η δυναμική αυτή απορρέει από την συνεργασία μεταξύ του κ. Κατσαρή (Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ) του κ. Ιβάν Σαββίδη και του κ. Τσαλόπουλου, οι οποίοι στηρίζουν το τμήμα μας».

Η έδρα του ΠΑΟΚ τη φετινή αγωνιστική σεζόν

«Με βάση το περσινό πετυχημένο μοντέλο που ακολουθήσαμε, θα αγωνιστούμε με έδρα την Μίκρα, αλλά για τα σημαντικά παιχνίδια που θα κρίνουν το πρωτάθλημα ,θα έχουμε ως έδρα το κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης».

Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ

«Ο σύλλογος δίνει τεράστιο ρόλο στις ακαδημίες του σε όλα τα αθλήματα. Κάθε χρόνο προσθέτουμε κάτι παραπάνω και αυξάνουμε τον όγκο των αθλητριών. Βήμα βήμα και σύμφωνα με το πλάνο τριετίας που έχουμε καταστρώσει πιστεύω ότι θα είμαστε σε καλό επίπεδο. Επιπλέον βασιζόμαστε πολύ και σε συνεργασίες με τις ομάδες του εξωτερικού που έχουν αποδειγμένα πετύχει στο άθλημα προκειμένου να ωφεληθούμε από αυτό».


Ο Δημήτρης Πελεκίδης, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας τη φετινή σεζόν. Την περασμένη χρονιά ήταν στο πλευρό του Δημήτρη Δημητρούλια με τον ρόλο του βοηθού προπονητή. Ο νέος τεχνικός του Δικεφάλου του Βορά έχει μακρά υπηρεσία στους πάγκους, αφού για έντεκα ολόκληρα χρόνια ήταν ο προπονητής της ομάδας του Φοίβου Συκεών (2007-2018). Καταλαβαίνει κανείς ότι αναμφίβολα μπορεί να αποτελέσει έναν από τα βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η φετινή ομάδα, ειδικά και μετά την άκρως πετυχημένη παρουσία του στον πάγκο του ΠΑΟΚ την αγωνιστική περίοδο 2018/19.


Ποιοι είναι οι στόχοι της φετινής χρονιάς;

«Οι στόχοι της φετινής χρονιάς είναι να διατηρηθεί η ομάδα στην κορυφή που κατέκτησε κατά την περσινή αγωνιστική σεζόν, δηλαδή το πρωτάθλημα και το κύπελλο».

Εντός συνόρων είστε το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Αποδέχεστε αυτόν τον τίτλο;

«Είναι λογικό να θεωρούμαστε το φαβορί μετά την κατάκτηση του περσινού νταμπλ. Για εμένα τα φαβορί ισχύουν μόνο στην θεωρία. Στο γήπεδο πρέπει να το επιβεβαιώσουμε. Σίγουρα έχουμε το πλεονέκτημα επειδή διατηρήσαμε τον κορμό της περσινής ομάδας και πολλά πράγματα  στην λειτουργία του συνόλου είναι ξεκάθαρα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι και αυτό το στοιχείο μας διευκολύνει αρκετά. Ούτως ή άλλως όμως όταν είσαι σε έναν σύλλογο όπως είναι ο ΠΑΟΚ, αυτό που έχει σημασία είναι η κατάκτηση τίτλων, οπότε δικαίως μας αποδίδουν αυτόν τον ρόλο για το φετινό πρωτάθλημα».

Το περασμένο καλοκαίρι αναλάβατε τα ηνία της ομάδας. Είναι κάτι που σας κάνει να νιώθετε παραπάνω πίεση;

«Σαφέστατα η χρονιά φέτος, μετά και την περσινή κατάκτηση δύο τίτλων, είναι για μένα πιο δύσκολη, επειδή το ζητούμενο είναι η διατήρηση στην κορυφή. Αυτό εξαρχής ίσως να δημιουργεί μια μικρή πίεση. Ωστόσο δε θα έλεγα ότι αυτό με αγχώνει προσωπικά αλλά το αντίθετο. Μου παρέχεται  ένα επιπλέον κίνητρο για να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Σκοπός μου είναι  να προσφέρω τα πάντα στην ομάδα έτσι ώστε να διατηρηθούμε στην πρώτη θέση της Ελλάδας».

(Φωτογραφία της ομάδας του ΠΑΟΚ από την περσινή αγωνιστική σεζόν. Μπροστα και αριστερα διακρίνονται ο πρώτος προπονητής  Δημήτρης Πελεκίδης,δίπλα του ο πρώην προπονητής του συλλόγου Δημήτρης Δημητρούλιας και δεξιά ο Γενικός Αρχηγός, Δημήτρης Χασεκίδης).


Πώς βλέπετε το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος φέτος; Ποιες ομάδες θεωρείτε ότι μπορεί να σας απειλήσουν;

«Το επίπεδο γενικά δεν είναι πολύ υψηλό όλα αυτά τα χρόνια. Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, πέρα από την δική μας ομάδα η Νέα Ιωνία εξακολουθεί να είναι ποιοτική και θεωρώ ότι θα είναι ο βασικός μας αντίπαλος για τους τίτλους. Υπάρχει βεβαίως και η ομάδα της Βέροιας 2017 η οποία έχει ενισχυθεί σημαντικά και θα προσπαθήσει να μπει «σφήνα» ανάμεσα στις δύο πρώτες θέσεις όπως και η Αναγέννηση Άρτας. Από εκεί και πέρα με τις  υπόλοιπες ομάδες υπάρχει διαφορά ποιότητας καθώς θεωρώ ότι είναι ένα σκαλί πιο κάτω».

Τέλος, θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει στον σύλλογο τα τελευταία χρόνια.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μία πολύ οργανωμένη προσπάθεια στο γυναικείο τμήμα του χάντμπολ ώστε να μπορέσει να πάει ένα βήμα παραπέρα. Η αρχή έγινε με την έλευση του κ. Δημητρούλια (σ.σ. νυν τεχνικός του ανδρικού τμήματος της ΑΕΚ) και σταδιακά το ρόστερ, από προπονητικής πλευράς, στελεχώθηκε αναλόγως. Ολοκληρώθηκε με την προσθήκη του Γιώργου Βακάλη, ο οποίος είναι άμεσος συνεργάτης μου, με σκοπό να δώσουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να ανεβούμε επίπεδο. Με αρκετή δουλειά το καταφέραμε την αγωνιστική χρονιά 2018/19 και αυτός είναι ο γνώμονας, πάνω στον οποίο θα χτίσουμε και φέτος. Όλα αυτά βεβαίως δεν θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί, χωρίς την βοήθεια του Γενικού Αρχηγού της ομάδας, του κ. Χασεκίδη , του κ. Κατσαρή και του συλλόγου του ΠΑΟΚ γενικότερα. Όλοι έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό για να κρατάνε δυνατή την ομάδα και να μπορεί να πρωταγωνιστεί».

Η αρχηγός της ομάδας, Μαρίγια Νίκολιτς, φέτος θα διανύσει την τρίτη της χρονιά ντυμένη στα «ασπρόμαυρα».  Η κορυφαία πίβοτ του ελληνικού πρωταθλήματος για την περσινή αγωνιστική σεζόν είναι από τις παίκτριες που κοσμούν με την παρουσία τους τα ελληνικά γήπεδα και ανεβάζουν αισθητά το επίπεδο του αθλήματος. Η Νίκολιτς αναφέρθηκε στην μεγάλη θέληση όλων για διακρίσεις αλλά και στην μέχρι τώρα πορεία της προετοιμασίας πριν την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος.


«Είμαστε μια ομάδα που έχουμε υψηλές προσδοκίες. «Διψάμε» για τρόπαια, θέλουμε να κατακτήσουμε το νταμπλ στην Ελλάδα .Κάναμε μια πολύ καλή προετοιμασία και επιπλέον αυτή τη περίοδο έχουμε δώσει μερικά πολύ δυνατά παιχνίδια στην Ευρώπη για τα προκριματικά του EHF Cup. Επομένως πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι για την έναρξη του πρωταθλήματος».

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η παρουσία της στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ, αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, την κάνουν να αισθάνεται… σαν να είναι το δεύτερο σπίτι της.

«Μετά από τρία χρόνια, οφείλω να ομολογήσω ότι αισθάνομαι τέλεια. Είναι το δεύτερό μου σπίτι. Είμαι πραγματικά χαρούμενη που σε κάθε παιχνίδι, έχουμε στο πλευρό μας όλο και περισσότερους φιλάθλους που μας υποστηρίζουν για εξήντα λεπτά και αποτελούν τον όγδοο παίκτη μας. Μας δίνουν κίνητρο να παλέψουμε στις κρίσιμες στιγμές και ελπίζω να έχουμε την υποστήριξη της σε όλη τη χρονιά».

Η ίδια θεωρεί ότι η ομάδα παρόλο που έχει διατηρήσει τον κορμό της θα πρέπει να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο για να επαναλάβει το περσινό αποτέλεσμα.

«Η χρονιά που κάναμε πέρυσι ήταν φανταστική. Παλέψαμε πάρα πολύ και στο τέλος τα καταφέραμε. Έχουμε πολύ καλή χημεία μεταξύ μας και με το ομαδικό πνεύμα που μας διακρίνει, είναι ακόμα πιο εύκολο να πετύχουμε τους στόχους μας.  Παρόλα αυτά, η γνώμη μου είναι ότι πιο δύσκολα κατακτάς  την κορυφή για δύο η τρείς συνεχόμενες φορές απ΄ ότι μία».


No comments