Επιστήμη και χάντμπολ: Πώς ένας αναλυτής κάνει μια ομάδα καλύτερη - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Επιστήμη και χάντμπολ: Πώς ένας αναλυτής κάνει μια ομάδα καλύτερη



Τρεις κορυφαίοι αναλυτές επιδόσεων μοιράζονται τις σκέψεις τους για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του χάντμπολ, φιλτράροντας το μέσω δεδομένων και αριθμών

Ανήκουν στο παρελθόν οι μέρες στις οποίες το χάντμπολ σήμαινε μόνο 14 παίκτες που έμπαιναν στο γήπεδο και έκαναν σκληρά παιχνίδια, τότε που το σύνολο των γκολ σε ενα παιχνίδι σπάνια έφτανε τα 40.

Οι τεχνολογικές ανακαλύψεις τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διαμορφώσει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε και τα πάντα γύρω του άλλαξαν. Αυτό είχε αντίκτυπο και στο χάντμπολ, καθώς το άθλημα συνεχίζει να αναπτύσσεται, προσελκύοντας μεγαλύτερα πλήθη και νέους φίλους.

Το χάντμπολ έγινε γρηγορότερο, πιο δυνατό και πιο φυσικό. Ως εκ τούτου, οι ομάδες αισθάνθηκαν την ανάγκη να προσαρμοστούν και άρχισαν να προσπαθούν να βρουν οριακά πλεονεκτήματα για να βρουν το επιπλέον ένα τοις εκατό που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Έτσι, απαιτήθηκε η δημιουργία μιας νέας θέσης στο προσωπικό της ομάδας. Ο αναλυτής επιδόσεων. Το άτομο που επιβλέπει μια πληθώρα παραμέτρων και δεδομένων των παιχτών, που επεκτείνονται από πλευράς τακτικής στη σωματική καταπόνηση κατά την προπόνηση και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Σκοπός είναι η συλλογή, η ανάλυση και η χρήση δεδομένων - τόσο των παραμέτρων προπόνησης όσο και των βιντεο των παιχνιδιών - προκειμένου να βελτιωθεί η ομάδα και να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί για τους παίκτες.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση του σημερινού επιπέδου, αλλά έχουν ήδη γίνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια, με φήμες για την εφαρμογή της τεχνολογίας Artificial Intelligence (τεχνητή νοημοσύνη) και των αλγορίθμων ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα βοηθήσουν τις ομάδες να γίνουν καλύτερες στο εγγύς μέλλον .

Το παρελθόν: Χρειαζόταν μια αλλαγή

"Πριν από 20 χρόνια, οι υπολογιστές ήταν τεράστιοι και χρειαζόμασταν τραπέζια με ρόδες για να τα μεταφέρουμε σε μια αίθουσα συνεδριάσεων", θυμάται ο Christophe Cauiabet, αναλυτής επιδόσεων της Εθνικής Γαλλίας.

"Τώρα, όλα μπορούν να γίνουν σε φορητό υπολογιστή με λίγα κλικ", χαμογελά ο Ioan-Radu Cheregi, αναλυτής επιδόσεων της εθνικής Ρουμανίας.

Το χάντμπολ έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες και η αλλαγή έχει επίσης οδηγηθεί από τις πληροφορίες (data). Ενώ μπορεί να είναι πιο εύκολο να βρείτε παιχνίδια με τους αντιπάλους σας ή να μάθετε περισσότερα σχετικά με το όριο προσπάθειας της ομάδας σας, τα δεδομένα βρίσκονται στο επίκεντρο της εξέλιξης του χάντμπολ.

"Είχαμε μια αθλήτρια στη νορβηγική ομάδα, την Linn Kristin Riegelhuth, και πάντα την ρωτούσα τις σκέψεις της όταν βάζαμε μικρά βίντεο κλιπ με τα λάθη της. Προσδιόριζε σωστά το λάθος και πάντα προσπαθούσε να το διορθώσει. Υπάρχουν παίκτες που γνωρίζουν πολύ καλά πώς βοηθάει αυτή η ανάλυση ", λέει ο αναλυτής της Νορβηγίας, Henning Krøger.

Αυτή ήταν η εποχή των βιντεοκασέτας και ώρες χάθηκαν στην προσπαθεια να απομονώσουν τις φάσεις που χρειάζονται και να πείσουν τους παίκτες ότι η γνώση του αντιπάλου σας καλύτερα από ότι γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Το παρόν: Όλα είναι τώρα στο Cloud

Τώρα, κάθε ομάδα έχει τουλάχιστον έναν αναλυτή επιδόσεων, αν όχι μια ομάδα αναλυτών, που πάντα προσπαθούν να βρουν αυτό το αόριστο ένα τοις εκατό που μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του χρυσού και του αργυρού μεταλλίου.

Οι εξελίξεις σχετικά με την ταχύτητα του Διαδικτύου και την ποιότητα της σύνδεσης σήμαιναν ότι οι συναντήσεις μεταξύ του προσωπικού και του παίκτη μπορούν τώρα να είναι ακόμη πιο ασυνήθιστες.

"Οι παίκτες ανταποκρίνονται περισσότερο στις απαιτήσεις μας και δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην ανάλυση βίντεο. Τα πάντα, κάθε παιχνίδι, μπορούν να αποθηκευτούν τώρα στο Cloud ή μέσω του διαδικτύου και οι παίκτες μπορούν να παρακολουθήσουν στιγμιότυπα στο τηλέφωνό τους στα δωμάτιά τους ανά πάσα στιγμή. Αυτή είναι μια τεράστια βελτίωση για εμάς και για αυτούς ", λέει ο Cheregi.

"Αυτό είναι ένα εργαλείο για αυτούς, μπορούν να γίνουν καλύτεροι αν το κάνουν αυτό. Φυσικά, το κληρονομικό χάρισμα είναι πολύ σημαντικό, το πιο σημαντικό, αλλά αυτό μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στον κόσμο ", είναι η άποψη του Krøger.

Το επόμενο βήμα επίκειται και θα βοηθήσει το χάντμπολ να εξελιχθεί σε ένα ακόμη πιο συναρπαστικό άθλημα.

"Επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο (Real-time communication) μεταξύ του αναλυτή επιδόσεων και του προπονητή. Δεν έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο μεγάλο επίτευγμα ", λέει ο Cheregi.

"Εάν έχετε πρόσβαση σε αρκετά δεδομένα, μπορείτε να δείτε τι είναι λάθος και τι πηγαίνει καλά στην ομάδα σας και μπορείτε να το περάσετε στον προπονητή ώστε να μπορέσει να κάνει τις ανάλογες προσαρμογές", προσθέτει ο Ρουμάνος αναλυτής επιδόσεων.

Αλλά αυτό βοηθά τις ομάδες να είναι καλύτερες;

"Αν νόμιζα ότι ο ρόλος μας δεν είναι σημαντικός και οι ομάδες χειροτερεύουν με τις πληροφορίες μας, τότε θα είχα παραιτηθεί. Νομίζω ότι ο ρόλος μας είναι πραγματικά χρήσιμος και βελτιώνει το χάντμπολ ", λέει ο Cheregi.

"Νιώθω λίγο ένοχος για τον τραυματισμό του Neagu"

Ο ρόλος ενός αναλυτή επιδόσεων δεν είναι μόνο να δώσει προσοχή στις δυνάμεις και τις αδυναμίες του αντιπάλου και να δώσει μια ανάλυση SWOT για τον προπονητή.

Είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Σκοπός είναι η συλλογή δεδομένων, από τις δικές τους τεχνολογίες και από εξωτερικές πηγές.

Υπάρχουν εγγραφές βίντεο προπονήσεων και αγώνων και ατομικών και ομαδικών στατιστικών. Αλλά γίνεται βαθύτερο από αυτό. Ένας καλός αναλυτής επιδόσεων απαιτείται επίσης για την αποθήκευση δεδομένων υγείας όπως παλμός, κορεσμός οξυγόνου, γαλακτικό οξύ ή μέγιστη αερόβια ικανότητα των παικτών.

«Είδαμε τι συνέβη με την Cristina Neagu. Θα ήταν σημαντικό για αυτήν, κατά πρώτο λόγο, για την ομάδα μας και για τους οπαδούς του αθλήματος, να παίξει στους τελικούς στο Euro. Αλλά τραυματίστηκε. Και αισθάνομαι λίγο ένοχος γι 'αυτό που συνέβη, χωρίς να την βοηθήσω αρκετά για να καταλάβω πώς θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες να μην τραυματιστεί », λέει ο Cheregi.

Στο όραμα του Cheregi, το προσωπικό μιας ομάδας πρέπει να ενεργεί σαν ομάδα στην ομάδα. Βασικά, η συνεργασία μεταξύ των αναλυτών επιδόσεων, προπονητών και φυσιοθεραπευτών είναι πεμπτουσία, διότι αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τους παίκτες.

Το μέλλον: η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ζωτικής σημασίας

Αν τα τελευταία 20 χρόνια μας χρησίμευσαν ως παράδειγμα, το μέλλον πρέπει σίγουρα να είναι καθοδηγούμενο από δεδομένα και να αλλάζει το χάντμπολ για πάντα.

Το τελικό Σαββατοκύριακο του EHF EURO 2018 στο Παρίσι θα χρησιμοποιηθεί η iBall που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ένα τουρνουά εθνικών ομάδων, καθώς η μπάλα SELECT έχει ένα εσωτερικό τσιπ εντοπισμού, το οποίο επιτρέπει τη διανομή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, όπως η ταχύτητα της μπάλας, απόσταση από το στόχο και τις θέσεις λήψης.

Ενώ αντιπροσωπεύουν διαφορετικές χώρες, οι Cheregi, Caiuabet και Krøger συμφωνούν σε ένα πράγμα: το μέλλον θα βρεί την τεχνητή νοημοσύνη ακόμα πιο ενεργή στο χάντμπολ.

Έχουν σημειωθεί κάποιες εξελίξεις στον τομέα του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, αλλά οι τρεις αναλυτές επιδόσεων εξακολουθούν να περιμένουν την εφαρμογή τους στο χάντμπολ. Ωστόσο, οι τρεις συμφωνούν ότι το προσωπικό πρέπει να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς θα μπορούσε να υπάρξει μια χιονοστιβάδα δεδομένων τα επόμενα χρόνια.

"Υπάρχει σίγουρα περιθώριο βελτίωσης και πιθανότατα θα δούμε πολλά νέα πράγματα να εμφανιστούν στο εγγύς μέλλον", λέει ο Krøger.

"Τα τελευταία 15 χρόνια, το χάντμπολ έχει παίζεται όλο και ταχύτερα. Η τάση θα συνεχίσει πιθανώς και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη αυτό, "προσθέτει ο Cheregi.

Ωστόσο, οι παίκτες θα παραμείνουν στο κέντρο του χάντμπολ.

"Πρέπει ακόμα να δημιουργούν, επειδή το χάντμπολ παίζεται με την καρδιά. Οι παίκτες δεν είναι ρομπότ και ποτέ δεν θα είναι ρομπότ, ανεξάρτητα από το χρόνο και πώς θα φανεί το μέλλον " καταλήγει ο Caiuabet.

No comments