Φως πρόκρισης στο βάθος του τούνελ. Πως προκρίνεται η εθνική ανδρών - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Φως πρόκρισης στο βάθος του τούνελ. Πως προκρίνεται η εθνική ανδρών




Μετά την μεγάλη της νίκη επί της ΠΓΔΜ, η εθνική μας ομάδα, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2020, για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος. Στην τελική φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο και οι 4 καλύτεροι τρίτοι από τους 8 ομίλους.

Για την ανάδειξη των καλύτερων τρίτων ομάδων, μετά το τέλος των αγώνων, σχηματίζεται ειδική βαθμολογία των τρίτων ομάδων όλων των ομίλων, όπου πρώτα συνυπολογίζονται οι κερδισμένοι βαθμοί απέναντι στις δυο πρώτες ομάδες του ομίλου και στη συνέχεια η διαφορά των γκολ με τις δυο πρώτες ομάδες του ομίλου και η καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια απέναντι στις δυο πρώτες ομάδες του ομίλου.

Τα αποτελέσματα των δυο πρώτων αγωνιστικών, δείχνουν αμυδρά στους όμιλους που είναι το πιο πιθανό να βγούν οι καλύτεροι τρίτοι. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, σε περίπτωση που θα καταλάβει την 3η θέση, έχει πολυ σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης, ως η τελευταία ή προτελευταία από τις τέσσερεις καλύτερες τρίτες ομάδα που θα προκριθούν από τους 8 ομίλους. Αν δε η κατάληψη της 3ης θέσης συνδυαστεί με βαθμό ή βαθμούς, εντός με Ισλανδία, ή εκτός με ΠΓΔΜ η πρόκριση θα είναι σχεδόν σίγουρη. Το κυρίαρχο που θα πρέπει να μας απασχολεί όμως, είναι να πετύχει νίκη-ες με την Τουρκία. Από αυτούς τους δυο αγώνες του Απρίλη θα περάσει η πρόκριση.

Ας δούμε έναν έναν τους ομίλους:

1ος όμιλος (Γερμανία, Πολωνία, Ισραήλ, Κόσοβο): Σαφές προβάδισμα για Γερμανία και Πολωνία, όμως η χθεσινή νίκη του Ισραήλ επί της Πολωνίας με 25-24, έβαλε το Ισραήλ για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης σαν μια από τις 4 καλύτερες τρίτες ομάδες, όμως η ήττα με 16 γκολ στο πρώτο αγώνα με τη Γερμανία, δυσκολεύει την προσπάθεια του.


2ος όμιλος (Κροατία, Σερβία, Ελβετία, Βέλγιο): Εκεί τα πράγματα μπερδεύτηκαν πολύ μετά την ισοπαλία του Βελγίου στην Σερβία και τη νίκη της Ελβετίας επί της Σερβίας. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτός ο όμιλος θα έχει μια από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες, που πιθανότατα θα αναδειχθεί με 3 και πλέον βαθμούς.


3ος όμιλος (ΠΓΔΜ, Ισλανδία, Ελλάς, Τουρκία): Ο όμιλος μας. Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, οι αγώνες με την Τουρκία τον Απρίλιο, είναι αγώνες δίχως αύριο, έτσι ώστε να καταλάβουμε την 3η θέση του ομίλου και να μπούμε στον ειδικό πίνακα με τις τρίτες ομάδες απ' όλους τους ομίλους. Με 3 βαθμούς σε αυτά τα δύο παιχνίδια, η 3η θέση (τουλάχιστον) είναι 101% δική μας. Με 2 βαθμούς και πάλι έχουμε το προβάδισμα, αφού θα φτάσουμε τους 4 βαθμούς, αρκεί η Τουρκία να μην κάνει καμία νίκη εκτός προγράμματος (με ΠΓΔΜ εντός και Ισλανδία εκτός).

Το ιδανικό σενάριο είναι εκτός της νίκης με την Τουρκία, να πάρουμε τον Ιούνιο, εστω 1 βαθμό στον προτελευταίο αγώνα με την Ισλανδία (που θα έχει μάλλον προκριθεί από τον Απρίλιο). Με 3 βαθμούς απέναντι σε ΠΓΔΜ και Ισλανδία, δεν μπορεί να μείνουμε εκτός Euro, αφού δεν θα έχουμε να ανταγωνιστούμε με ομάδες που θα ήρθαν τρίτες στους ομίλους και θα έχουν 2 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία, αλλά με καλύτερη διαφορά τερμάτων. Θυμίζουμε ότι, σε περίπτωση ισοβαθμίας, ΔΕΝ μετράνε οι μεταξύ αγώνες, αλλά η διαφορά τερμάτων. Γι αυτό και είμαστε στην 3η θέση του ομίλου παρά την μεγάλη χθεσινή νίκη.


4ος όμιλος (Σλοβενία, Ολλανδία, Λετονία, Εσθονία): Η Σλοβενία φαίνεται ότι θα κάνει περίπατο, με τη δεύτερη θέση να είναι ανοιχτή για Ολλανδία και Λετονία. Και σε αυτόν τον όμιλο η καλύτερη 3η ομάδα, φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία, αλλά και να μην συμβεί αυτό, η μικρή διαφορά τερμάτων που φαίνεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το τέλος, δίνει πολλές πιθανότητες πρόκρισης στον 3ο του ομίλου, ακόμα και με 2 βαθμούς. Ιδανική περίπτωση νίκη της Λετονίας επι της Ολλανδίας την τελευταία αγωνιστική.


5ος όμιλος (Λευκορωσία, Τσεχία, Βοσνία, Φινλανδία): Ενας δύσκολος όμιλος, με την Τσεχία να πετυχαίνει μεγάλη νίκη μέσα στη Βοσνία, η οποία την πρώτη αγωνιστική είχε επικρατήσει στο Μίνσκ επί της Λευκορωσίας. Χωρίς να μπορεί ποιες ομάδες θα καταλάβουν τις δυο πρώτες θέσεις του ομίλου, φαίνεται κι εδώ ότι ο καλύτερος 3ος του ομίλου, θα πάρει την πρόκριση, είτε με ειδική βαθμολογία που μπορεί να ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, ή μέσω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων.


6ος όμιλος (Γαλλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Λιθουανία): Εδω η Γαλλία έχει καπαρώσει την πρώτη θέση. Για την δεύτερη θέση η νίκες της Πορτογαλίας εντός με Ρουμανία (21-13) και εκτός με Λιθουανία (24-25), την κάνουν φαβορί για την δεύτερη θέση αρκεί να πετύχουν μια νίκη εντός έδρας με τη Λιθουανία μια και η διαφορά τερμάτων που έχουν Λιθουανία και Ρουμανία είναι απαγορευτική, όχι μόνο για την κατάληψη της 2ης θέσης, αλλά και ως καλύτερες τρίτες. Διαφαίνεται ότι η καλύτερη 3η ομάδα από αυτόν τον όμιλο, δεν θα καταφέρει να προκριθεί, είτε λόγω βαθμολογίας (έστω και με 2 βαθμούς) ή λόγω διαφορά τερμάτων.


7ος όμιλος (Ουγγαρία, Ρωσία, Σλοβακία, Ιταλία): Και σε αυτόν τον όμιλο Ουγγαρία και Ρωσία έχουν σχεδόν κλειδώσει την απευθείας πρόκριση. Φαίνεται ότι Σλοβακία και Ιταλία δεν θα πάρουν βαθμούς από τις δυο πρώτες ομάδες, εκτός αν συμβεί κάτι εξαιρετικό στους αγώνες Ιταλίας-Ουγγαρίας και Ρωσίας-Σλοβακίας στα μέσα του Ιούνη όταν όλοι οι παίχτες που αγωνίζονται σε Βαρντάρ, Βέζπρεμ και Ζέγκεντ, θα σκέφτονται τις διακοπές.


8ος όμιλος (Δανία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Νησιά Φερόε): Και σε αυτόν τον όμιλο η Δανία δεν μπορεί να κινδυνεύσει από κανέναν αντίπαλο. Για τη 2η και 3η θέση Μαυροβούνιο και Ουκρανία είναι τα φαβορί. Το Μαυροβούνιο έχασε ήδη εναν βαθμό εντός έδρας, που πιθανότατα να του στοιχήσει την 2η θέση, ύστερα και από την χθεσινή ήττα στην Ουκρανία που αν νικήσει στα Φερόε θα είναι αγκαλιά με την 2η θέση. Η τελευταία αγωνιστική Μαυροβούνιο-Ουκρανία τον Ιούνιο, θα κρίνει την 3η θέση και ανάλογα το σκορ, θα δώσει την πρόκριση στην καλύτερη 3η ομάδα λόγω διαφοράς τερμάτων.




 


No comments