Στο σκοτάδι τα σωματεία για το εργόσημο - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Στο σκοτάδι τα σωματεία για το εργόσημο

 

Του Στάθη Παπαχαρτοφύλη
BSc Sports Management

Μόλις τρείς μέρες πριν την έναρξη της Handball Premier και ουδείς από την ΟΧΕ έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τα σωματεία για την εφαρμογή του εργόσημου, με το οποίο θα πρέπει να πληρώνονται οι διαιτητές, παρατηρητές και οι κριτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η εφαρμογή του εργόσημου είναι Νόμος του κράτους από τις 12 Ιουλίου, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση των σωματείων, ενώ η σχετική διάταξη δεν υπάρχει ούτε στην γενική προκήρυξη των πρωταθλημάτων. Τι προβλέπει όμως η εφαρμογή του εργόσημου, για τις αποζημιώσεις των στελεχών των αγώνων;


Στο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης» το οποίο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια στις 12 Ιουλίου και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 279 αυτού, με τροπολογία που έφερε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, προστίθεται μια νέα υποπερίπτωση εε' στην περίπτωση Δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν. 3863/2010, σχετικά με την ασφάλιση με εργόσημο και πλέον από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (σ.σ. εκκρεμεί η δημοσίευση), οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας των αγώνων θα υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του ν. 3863/2010 και θα ασφαλίζονται με εργόσημο.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, είχε ως σκοπό την βοήθεια στους διαιτητές του ποδοσφαίρου, που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις αποζημιώσεις τους από την ΕΠΟ, λόγω του επονομαζόμενου νόμου Κατρούγκαλου. Η βοήθεια αυτή όμως αποτέλεσε καταστροφή για τα ερασιτεχνικά αθλήματα και τα σωματεία τους, αφού δεν έγινε διαχωρισμός όπως θα έπρεπε, μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Και γεννάται το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η Ομοσπονδία, η αδράνεια της οποίας είναι τουλάχιστον ανεξήγητη σε σχέση με τον κακό χαμό που δημιούργησε  πέρυσι, με τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ, ισχυριζόμενη ότι θέλει να είναι τυπική, ενω στην ουσία βιαζόταν να μεταφέρει το βάρος των κρατήσεων στα σωματεία.

Πως θα πληρωθούν τα στελέχη στους αγώνες του Σαββατοκύριακου; Με εργοσημο, που στην ουσία είναι μια επιταγή, ή πάλι με μετρητά αφαιρώντας κρατήσεις για ΕΦΚΑ συνυπολογίζοντας την παρακράτηση φόρου όπως έγινε το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι; Ή απάντηση είναι προφανής, αλλά κάποιος θα πρέπει να πει τα δυσσάρεστα νέα στα σωματεία!!!

Πως υπολογίζεται το εργόσημο όμως; Για να βρούμε την ονομαστική αξία του εργόσημου, δηλαδή το ποσό που θα καταβάλει ο εργοδότης (σωματείο) και εμπεριέχει τις ασφαλιστικές εισφορές πρέπει το καθαρό προσυμφωνηθέν ποσό αμοιβής να πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή 1,333. Δηλαδή ονομαστική αξία εργόσημου = καθαρό ποσό αμοιβής + ασφαλιστικές εισφορές.

Πχ. για αμοιβή αγώνα Handball Premier 100,00 ευρώ τότε:
100,00 Χ 1,333 = 133,3 (ονομαστική αξία εργόσημου)
133,30 Χ 25% = 33,3 (25% κρατήσεις ασφάλισης)

Πχ. για αμοιβή αγώνα Α1 γυναικών-Α2 ανδρών 45,00 ευρώ τότε:
45,00 Χ 1,333 = 59,985 (ονομαστική αξία εργόσημου)
59,985 Χ 25% = 14,985 (25% κρατήσεις ασφάλισης)

Στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος και το επίδομα αλληλεγγύης, ανάλογα με την κλίμακα στην οποία υπάγεται το κάθε στέλεχος, όπως και το ποσοστό 10% που καταβάλλεται από τους διαιτητές-παρατηρητές, για τη λειτουργία των συνδέσμων.

Εν κατακλείδι πρόκειται για μία ρύθμιση που έχει πολλές στρεβλώσεις στον τρόπο εφαρμογής της και τις ενδεχόμενες συνέπειες για σωματεία και στελέχη αγώνων.

Αρχικά, είναι εκ των πραγμάτων άδικη, η παρακράτηση του ίδιου ποσοστού (25%) οριζόντια σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία, αλλά και για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες πρωταθλημάτων.


Ένα άλλο θέμα που τίθεται είναι το πρακτικό ζήτημα έκδοσης του «εργοσήμου» από τα σωματεία. Η τροπολογία αφορά όπως ήδη ειπώθηκε ΚΑΙ τα ερασιτεχνικά σωματεία, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο προβληματική την σχετική πρόβλεψη. Κι αυτό γιατί τα ερασιτεχνικά σωματεία αντιμετωπίζουν ουσιαστικά ζητήματα, όπως έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και ανεύρεσης χρηματικών πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες τους. Είναι, λοιπόν, εξωπραγματικό σε πολλές περιπτώσεις να απαιτούμε από αυτά τα σωματεία να μεριμνούν και για την προμήθεια και έκδοση του «εργοσήμου».

Εξαιρετικά σημαντικό όμως είναι, το γεγονός, ότι μεγάλο ποσοστό των διαιτητών είναι είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε δημόσιοι υπάλληλοι. Οι μεν πρώτοι λοιπόν, με αυτή την ρύθμιση θα φορολογούνται με την ήδη αυξημένη φορολογία, καθώς πλέον οι αμοιβές αυτές προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα, όπου δεν προβλέπεται κάποιο κατώτατο ελάχιστο όριο ως προς το αφορολόγητο. Οι δε δημόσιοι υπάλληλοι, λόγω της εν λόγω ιδιότητας τους και τα ασυμβίβαστα, θα πρέπει να παίρνουν ειδική άδεια από τις υπηρεσίες τους προκειμένου να διαιτητεύουν κάθε είδους αγώνες.

Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη διάταξη στον Ν.3863/2010 δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά ως προς την εφαρμογή του και τα αποτελέσματά του, ιδιαίτερα όταν σήμερα που μιλάμε, δεν έχει εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει εμφανής μια συλλογική προσπάθεια των Ομοσπονδιών που πλήττονται από την εφαρμογή αυτού του μέτρου, ώστε να επιλυθεί το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, την ίδια στιγμή που Υπουργείο και ΓΓΑ, δεν φρόντισαν να προβούν σε νομοτεχνικές βελτιώσεις όταν κατατέθηκε η τροπολογία, με αποτέλεσμα να ισχύει το σημερινό μπάχαλο, που βάζει βόμβα στα θεμέλια του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Η μόνη επίσημη αντίδραση που έχει εκφραστεί δημόσια, είναι η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη και Μανώλης Συντυχάκης. Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:

«Σύμφωνα με συνδέσμους διαιτητών, αλλά και των ανθρώπων πολλών Αθλητικών Ομοσπονδιών και των αντίστοιχων σωματείων τους έχει προκύψει αναστάτωση με τις αμοιβές των διαιτητών, βοηθών κριτών και παρατηρητών και την πληρωμή τους με εργόσημο.

Το ζήτημα αφορά ανθρώπους που προσφέρουν υπηρεσίες διαιτησίας, γραμματείας κλπ. και χωρίς αυτούς δεν μπορούν να διεξαχθούν τα λεγόμενα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών των αθλημάτων. Πολλοί που είναι ήδη εργαζόμενοι και ασφαλίζονται από την εργασία τους, μιλάνε για εργόσημο που δεν θα 'χει αντίκρισμα, ενώ άλλοι είναι άνεργοι ή και φοιτητές που παίρνουν ένα επίδομα και με το εργόσημο κινδυνεύουν να το χάσουν.

Επίσης δεν παίρνεται υπ’ όψιν ότι στην πλειοψηφία τους σωματεία της γειτονιάς λειτουργούν με πολλές δυσκολίες αφού στηρίζονται σε ανθρώπους των ΔΣ που αφιερώνουν χρόνο και κόπο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σε πολλά σωματεία είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η κρατική χρηματοδότηση έχει στερέψει εδώ και χρόνια, πράγμα που βάζει εμπόδια στη λειτουργία τους αφού οι πόροι που έχουν είναι οι συνδρομές και οι χορηγίες, όταν υπάρχουν. Δεν μπορούν επομένως να στηρίξουν μηχανισμό λογιστηρίου σ’ αυτές τις συνθήκες γιατί αυτό προϋποθέτει χρήμα και προσωπικό που τα περισσότερα σωματεία δεν διαθέτουν. Επίσης δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος που προκύπτει από το εργόσημο γιατί απλά θα μεταφερθεί και αυτό το βάρος στους γονείς.

Χρειάζεται το κράτος να λύσει το ζήτημα της ασφάλισης κεντρικά σε συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες. Υπάρχει κίνδυνος πολλά σωματεία να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν και να υποστηρίξουν τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ασφάλισης χωρίς να μεταφέρεται το βάρος στα σωματεία και τους γονείς;».

 


No comments