Η Γυναικών Beach Handball στην κορυφή του κόσμου. Πυροτέχνημα; Τυχαίο; Αναμενόμενο; - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η Γυναικών Beach Handball στην κορυφή του κόσμου. Πυροτέχνημα; Τυχαίο; Αναμενόμενο;

 


Του Δημήτρη Τσαβδαρίδη
Αρθρογράφου και Διαχειριστή HandballTeam.blogspot.gr
Ειδικού σε θέματα Beach Handball

Η Εθνική Γυναικών Beach Handball στην κορυφή του κόσμου. Πυροτέχνημα; Τυχαίο; Αναμενόμενο;

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, στο Καζάν της Ρωσίας, στη διαδικασία των σουτ-άουτ η Έλσα Μάστακα σκοράρει τον 5ο πόντο, ο ηλεκτρονικός πίνακας του γηπέδου γράφει ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΕΛΛΑΣ 1-2 (14-18, 24-15, 2-5) και καταγράφεται η μεγαλύτερη επιτυχία της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος, η Εθνική Γυναικών Beach Handball Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

Συγκίνηση, περηφάνια και ανεπανάληπτα συναισθήματα για τα κορίτσια της Εθνικής Γυναικών Beach Handball που ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του κόσμου, αλλά πως ήταν η πορεία προς την κορυφή, πόσο διήρκησε, ποιοι στάθηκαν δίπλα τους;

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000-2010, η Μαρία Καραντώνη ξεκινάει την προσπάθεια να οργανώσει μία ομάδα Beach Handball, με προδιαγραφές ώστε να είναι πρωταγωνίστρια στα Ευρωπαϊκά τουρνουά, επιλέγει αθλήτριες που πρωταγωνιστούν και στη σάλα, αναζητεί συνεργάτες και χορηγούς που θα μπορούν να στηρίξουν, τις απαιτήσεις μιας ομάδας πρωταγωνίστριας και ως Avant Garde, γίνετε γρήγορα κυρίαρχος στον Ελλαδικό χώρο και φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης με την κατάκτηση του EBT το 2009 στην Κέρκυρα. Η πορεία της Avant Garde στα Ευρωπαϊκά γήπεδα συνεχίζεται για περίπου μία 8ετία και την καθιερώνει ως μία καλή και υπολογίσιμη ομάδα στον Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα EBT, ταυτόχρονα η Avant Garde αποτελεί και τον βασικό κορμό της Εθνικής ομάδας.

Σίγουρα πολύ μεγάλο ρόλο στην άνοδο του Beach Handball στην Ελλάδα είχε και ο τρόπος που οργάνωσε τη δομή των Εθνικών πρωταθλημάτων ο κ. Γιώργος Μπεμπέτσος, ο οποίος με όραμα, υψηλούς στόχους, σκληρή δουλειά και αυστηρή τήρηση των κανονισμών, για την οποία κατηγορήθηκε από αρκετούς, οδηγεί βήμα βήμα το θεαματικότερο άθλημα στην άμμο, σε σταθερή ανοδική πορεία.

Σε όλη την πορεία αυτών των ετών η Μαρία Καραντώνη παρακολουθεί από κοντά πολλές μεγάλες διοργανώσεις σε σάλα και άμμο και συμμετέχει σε σεμινάρια προπονητών παρακολουθώντας την εξέλιξη του αθλήματος. Ένα κομβικό (κατά την προσωπική μου άποψη) σημείο για την ανάπτυξη του Beach Handball, είναι η συμμετοχή κορυφαίων ξένων αθλητών-ριών κυρίως Βραζιλιάνων σε Ελληνικές ομάδες και η παρουσία του προπονητή της Εθνικής Βραζιλίας των ανδρών στις προπονήσεις και στον πάγκο Ελληνικών ομάδων, όλοι αυτοί βρέθηκαν στην χώρα μας, με την πολλαπλή συμβολή του Βασίλη Χαραλαμπάκη με όραμα και στόχο τις επιτυχίες Ελληνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Εθνική Γυναικών άρχισε να φέρνει σημαντικές επιτυχίες από το 2015 με τη δεύτερη θέση στους Μεσογειακούς αγώνες αθλημάτων παραλίας στην Πεσκάρα της Ιταλίας, το 2016 ως Σπάρτακος-Goalbet πλέον η ομάδα της Μαρίας Καραντώνη συμμετέχει στον τελικό του ΕΒΤ στη Θεσσαλονίκη, επίσης το 2016 δημιουργείται η Εθνική Κ-16 η οποία συμμετέχει στο EURO στη Ναζαρέ της Πορτογαλίας και μια νέα γενιά αθλητών και αθλητριών ενισχύουν της Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών, εδώ αρχίζουν και τα πρώτα ενδοοικογενειακά προβλήματα στο χώρο του χάντμπολ καθώς προπονητές από ομάδες σάλας, δεν είναι και πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή αθλητών τους στις ομάδες Beach Handball.

Το 2017 η συμμετοχή των Εθικών μας ομάδων στο Πανευρωπαϊκό της Κροατίας σκοντάφτει στο οικονομικό σκέλος, τελικά στο Ζάγκρεμπ ταξιδεύει η Εθνική Γυναικών και κατακτάει την 6η θέση και το εισιτήριο για το Καζάν. Το 2018 υπάρχει διπλή υποχρέωση για τις Εθνικές ομάδες, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-18 στο Μαυροβούνιο και το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ρωσία, η προετοιμασία μπορεί να χαρακτηριστεί ελλειπής, με ελάχιστα φιλικά παιχνίδια, ευτυχώς το Αμερικάνικο Κολέγιο Θεσσαλονίκης αγκαλιάζει το θεαματικότερο άθλημα στην άμμο για περισσότερο από μία δεκαετία και παραχωρεί τις εγκαταστάσεις του για προπονήσεις στις Εθνικές ομάδες, η Εθνική γυναικών συμμετέχει μόνο σε ένα τουρνουά προετοιμασίας υπό την αιγίδα της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής και τη συμμετοχή των Εθνικών ομάδων Ουγγαρίας και Κύπρου.

Ελάχιστοι άνθρωποι στο πλευρό της Εθνικής ομάδας, αλλά μεγάλη η αγάπη τους για το άθλημα και ο σεβασμός για την συστηματική, και σκληρή δουλειά της Μαριάς Καραντώνη και της συνεργάτιδας της, Σοφίας Δημητρίου και πάνω απ' όλα η θέληση και ο στόχος των κοριτσιών, που τους δίνει το κίνητρο να βρίσκουν λύσεις σε αρκετές από τις ανάγκες μιας προετοιμασίας για παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η Εθνική δεν είναι μια ομάδα που ολοκλήρωσε των κύκλο της ή μια ομάδα που την βοήθησαν οι συγκυρίες ή μια ομάδα με νεανικό ενθουσιασμό που θα κοπάσει, οι 10 αθλήτριες που συμμετείχαν τελικά στην αποστολή είναι μία ομάδα με συνέχεια, μία ομάδα με κορμό, μία ομάδα που ανανεώνεται. Βάσω Σκάρα, Ελένη Ποιμενίδου και Άννα Καλοϊδή είναι οι αθλήτριες που ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την προσπάθεια η Μαρία Καραντώνη, όπως και η Σοφία Δημητρίου που τα τελευταία χρόνια είναι η βοηθός της, στη συνέχεια προστέθηκαν στην ομάδα η Έλσα Μάστακα, η Αποστολίνα Δημητρίου και η Λένα Μούρνου οι οποίες ενσωματώθηκαν αρκετά εύκολα στην ομάδα καθώς είχαν προϋπηρεσία στην άμμο, μια πολύ σημαντική προσθήκη στην ομάδα είναι η κορυφαία Ελληνίδα τερματοφύλακας τα τελευταία χρόνια στη σάλα, πολύ νέα στην ηλικία η Μάγδα Κεπέσίδου η οποία κλέβει την παράσταση και στο Beach Handball, όπως είπα νωρίτερα η ομάδα ανανεώνεται Νικολίνα Κεπεσίδου, Ελένη Κερλίδη και Ευγενεία Σαμολαδά αν και Νεανίδες είναι ήδη παγκόσμιες πρωταθλήτριες Γυναικών, 3 αθλήτριες που κέρδισαν τη θεση τους στην ομάδα με σκλήρη δουλειά, συμμετοχή ήδη σε δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Κ-16 και Κ-18, η Ελένη Κερλίδη και η Νικολίνα Κεπεσίδου συμμετείχαν και στο πανευρωπαϊκό του 2017.

Η ομάδα έχει σταθερή ανοδική πορεία και εκτός από την σπουδαία επιτυχία για τον Ελληνικό Αθλητισμό, εκπλήρωσαν και τον ελάχιστο στόχο που είχαν θέσει πριν την αναχώρηση τους, την πρόκριση στα World Games του 2019 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Η Μαρία Καραντώνη με τα ελάχιστα και ελλιπή μέσα που της διαθέτει η ΟΧΕ οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή του κόσμου και έχει ήδη προετοιμάσει κα το μέλλον στο άθλημα, όπως επίσης και ο Γιάννης Λαζαρίδης από το 2016 έχει προετοιμάσει αθλητές από τη Κ-16, στην Κ-18 με πολλά υποσχόμενες εμφανίσεις στις διοργανώσεις που συμμετείχε και περιμένει την ευκαιρία να αποδείξει και το έργο του στην Εθνική Ανδρών με την πρώτη ευκαιρία που θα του δώσει η ΟΧΕ να συμμετέχει σε μία διοργάνωση.

Ενώ οι επιτυχίες αυξάνονται και πλέον τα Πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά και το κύπελλο Ελλάδος πραγματοποιούνται μόνο με ομάδες μέλη της ΟΧΕ, η συμμετοχή δεν είναι η αναμενόμενη, τα τουρνουά δεν αυξάνονται οι ομάδες που με τα πολλών κόπων και βασάνων δίνουν το παρόν σε όλα τα τουρνουά είναι ελάχιστες. Επιτακτική ανάγκη η ΟΧΕ και η επιτροπή Beach Handball να βρουν άμεσα λύσεις, σε συνεργασία με τους διοργανωτές αλλά και την καλύτερη προώθηση και προβολή του Beach Handball στις ομάδες της σάλας, σε έναν τομέα που κατά τη γνώμη μου η διοίκηση της ΟΧΕ δεν πολύ ενδιαφέρεται, όπως και η προβολή κατά την διεξαγωγή των τουρνουά, είναι ελλιπής. Ένα δελτίο τύπου με το πρόγραμμα των αγώνων μία μέρα πριν και ένα δελτίο τύπου με τα συνολικά αποτελέσματα, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, απουσιάζει παντελώς η δυναμική προβολή του Beach Handball και των διοργανώσεων του ώστε να κινήσουν το ενδιαφέρον αθλητών και ομάδων με στόχο να αυξηθούν οι συμμετοχές και οι διοργανώσεις και φυσικά η ενημέρωση ώστε να αυξηθούν και οι θεατές.

Επιβάλεται η άμεση κινητοποίηση της επιτροπής Beach Handball ώστε να βρεθούν χορηγοί του Πανελληνίου πρωταθλήματος από το αμέσως επόμενο έτος και συμφωνίες με ΜΜΕ για την παρουσίαση και προβολή των διοργανώσεων και πολύ καλύτερη οργάνωση.

Φέτος για πολλόυς και διάφορους λόγους το κύπελλο Ελλάδος διεξήχθει μεσοβδόμαδα Τετάρτη και Πέμπτη στερώντας τη δυνατότητα από αρκετές ομάδες να συμμετέχουν, επίσης ολοκληρώθηκαν τα ελάχιστα τουρνουά του Πανελληνίου πρωταθλήματος και μετά ορίστηκε ο τόπος διεξαγωγής του Final-4 του πρωταθλήματος. Άμεση και δυναμική ανασυγκρότηση με όραμα και στόχους αλλά και ρεαλιστική εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και των πολιτών της. Πλέον έχουμε και ένα όπλο. Είμαστε πια πρωταθλητές κόσμου. έρχονται άλλες εποχές;

ΥΓ1: Σε καμμία περίπτωση δεν έχω ξεχάσει τους ανθρώπους που έφεραν το Beach Handball στην Ελλάδα τους πρωτεργάτες του αθλήματος, αυτούς που το στήριξαν τα δύσκολα χρόνια, ούτε τους συλλόγους που πρόσφεραν στην ανάπτυξη του αθλήματος και έφεραν επιτυχίες στη χώρα. Το απέφυγα γιατί σίγουρα κάποιους θα ξεχνούσα και θα τους στεναχωρούσα και επίσης προσπάθησαν να περιοριστώ στην πορεία της ομάδας που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου, τις Τσαρίνες του Beach Handball και φυσίκα στο μέλλον του αθλήματος και τη νέα γενιά.

ΥΓ2: Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την παράδοση που έχει η Ελληνική διαιτησία στο Beach Handball με πολλούς τελικούς, από το δίδυμο Γιώργου Μπεμπέτσου - Γιάννη Μεϊμαρίδη οι οποίοι πλέον είναι απαραίτητοι στο παγκόσμιο Beach Handball από τις θέσεις που πλέον το υπηρετούν, τη σκυτάλη πλέον έχουν πάρει Βαγγέλης Συρεπίσιος και Μιχάλης Μερτινιάν ενώ σε πολύ καλά είναι τα δείγματα που έχει δώσει το ανερχόμενο διαιτητικό ζευγάρι Νικολέτα Βελάνη και Γιώργος Γρούμπας.

No comments