Της κακομοίρας με κορασίδες, Beach και παίδες - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Της κακομοίρας με κορασίδες, Beach και παίδες

 


Του Στάθη Παπαχαρτοφύλη
BSc Sports Management

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε σε αρκετά από τα σωματεία και τους γονείς των αθλητών που θα συμμετέχουν στις τελικές φάσεις των Πανελληνίων πρωταθλημάτων Παίδων και Κορασίδων που θα πραγματοποιηθούν στην πάντα φιλόξενη Προσοτσάνη, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία.

Πρώτα το πρωτάθλημα κορασίδων, το οποίο μετά από απανωτές αλλαγές στις -ανεπίσημες- ενημερώσεις των σωματείων για τις ημερομηνίες διεξαγωγής, θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 29 Ιουνίου-1η Ιουλίου 2018. Κι εκεί ξεκινούν τα προβλήματα, αφού ακριβώς το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιείται στο Μαυροβούνιο, το Ευρωπαικό Beach Handball W18, στο οποίο θα συμμετέχει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, του οποίου κορυφαίες αθλήτριες, θα πρέπει να αγωνιστούν τις ίδιες ημερομηνίες με τις ομάδες τους στο F6 κορασίδων.

Και επειδή οι κανονισμοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, υποχρεώνουν τα σωματεία να διαθέτουν τους αθλητές-τριες τους στις εθνικές ομάδες για τις επίσημες τους υποχρεώσεις, τι θα γίνει αν κάποια αθλήτρια θέλει να αγωνιστεί στην τελική φάση της Προσοτσάνης; Με το ίδιο σκεπτικό αν η ομάδα του Beach διακριθεί (που το εύχομαι ειλικρινά) στο Euro, γιατί οι αθλήτριες να χάσουν τα όποια προνόμια που θα επιφέρει μια διάκριση;

Άραγε οι επιτροπές και οι σύμβουλοι της ΟΧΕ μιλάνε μεταξύ τους; Θα μπορούσαν οι επικεφαλής της ΕΑΠ/ΟΧΕ Δημήτρης Σαουλίδης, Εθνικών ομάδων Βασίλης Κρανιώτης και Beach Handball Κώστας Βιολιτζής να μας πουν τις εισηγήσεις τους στο ΔΣ, που οδήγησε σε αυτή την -ακατανόητη- απόφαση; Αν δεν συζητήθηκε το θέμα, στο ΔΣ της προηγούμενης Πέμπτης, η όλη διαδικασία, ήταν εν γνώση του Προέδρου του ΔΣ κου Γκαντή και των υπόλοιπων μελών του ΔΣ; Πόσα χρήματα θα κοστίσει από τον προυπολογισμό του αθλήματος, η συμμετοχή της εθνικής Beach Handball, που θα μεταβεί στο Μαυροβούνιο χωρίς την πλήρη σύνθεση της;

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά, η προχειρότητα εμφανίζεται σε όλο της το μεγαλείο. Το Greek Handball γνωρίζει τον λόγο που το F6 κορασίδων, οδηγήθηκε σε αυτές τις ημερομηνίες και όχι μια εβδομάδα νωρίτερα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Μπορεί ο Δημήτρης Σαουλίδης, ο οποίος πρέπει επιτέλους να λειτουργεί ως πρόεδρος της ΕΑΠ/ΟΧΕ και έπειτα της ΕΣΧΘ, να τον δημοσιοποιήσει να μάθει ο κόσμος;

Και σαν να μην έφτανε αυτό έχουμε κι άλλο θέμα όπως μας πληροφόρησαν γονείς αθλητών. Η Προσοτσάνη και ο πάντα φιλόξενος Δήμος έχει αγκαλιάσει το άθλημα τα τελευταία χρόνια. Μπορεί οι εγκαταστάσεις του "Γιαννίκειου" και οι υπηρεσίες σίτισης, να είναι σχετικά ικανοποιητικές για μικρά παιδιά ή μικρές αποστολές, αλλά δεν πληροί τις προδιαγραφές για τόσο μεγάλες διοργανώσεις με τη συμμετοχή 160 και πλέον ατόμων. Και δεν μιλάμε για διοργάνωση τύπου OPEN, αλλά για ΕΠΙΣΗΜΟ πρωτάθλημα, στο οποίο θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής Ελλάδας και οι αθλητές θα αποκομίσουν τα όποια προνόμια.

Επειδή τα σωματεία το γνωρίζουν αυτό, μερικά από αυτά που οι γονείς των αθλητών, έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμβάλλουν με κάτι παραπάνω, προσπαθούν να κλείσουν ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνοντας και το κόστος μετακίνησης προς και από τα γήπεδα. Κι εκεί τι ανακαλύπτουν; Ότι η διοργάνωση απαιτεί -ανεπίσημα- επιπλέον 20 ευρώ το άτομο, για όσες ομάδες, δεν θα διαμείνουν στον ξενώνα της Πετρούσας.

Αυτά τα πράγματα ξεφεύγουν από τη σφαίρα της σοβαρότητας και αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας. Αν λοιπόν θέλουμε να μας παίρνουν στα σοβαρά σαν άθλημα, ας είμαστε σοβαροί.

ΥΓ1: Έμαθα ότι το τελευταίο άρθρο για τον ...χορηγό επικοινωνίας των πρωταθλημάτων, δημιούργησε αναστάτωση. Ότι και να πουν για μενα απλοί εργαζόμενοι, ποτέ δεν τα βάζω μαζί τους. Άλλωστε λόγια άλλων μεταφέρουν. Ακόμα και με εκείνους που κάποτε για τον διπλασιασμό των αποδοχών τους και την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων (ασφάλιση), είχα χαρακτηρίσει "ανάλγητους", 14 συναδέλφους μου στο τότε ΔΣ της ΟΧΕ.

ΥΓ2: Σε ότι με αφορά, στα πλαίσια της προσφοράς και ζήτησης -και όχι της απευθείας ανάθεσης όπως έχουν συνηθίσει μερικοί- διατηρώ μια επιχειρηματική δραστηριότητα, για την οποία αν δεν βάλεις χρήματα, δεν βγάζεις χρήματα. Εκτός αν έχεις σιγουριά, ότι κάποιος σε στηρίζει άμεσα ή έμεσα. Και μια διόρθωση. Δεν διοργανώνω τουρνουά, αλλά είμαι επικεφαλής εθελοντής μιας πανάξιας οργανωτικής επιτροπής εθελοντών, που διοργανώνει ενα τουρνουά.  

No comments