Τα γραπτά μένουν... - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Τα γραπτά μένουν...

Έχει πολλές φορές αναφερθεί, ότι σε αυτό το ιστολόγιο, δεν ασκούμε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Δημοσιογραφία είναι η συγκέντρωση ειδήσεων και πληροφοριών, και η διάδοση τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης με στόχο την κατά το δυνατόν ορθή πληροφόρηση των πολιτών. Η δημοσιογραφία εμπεριέχει την υποκειμενική άποψη αυτού που την ασκεί, από τον τρόπο διαμόρφωσης ή παρουσίασης των συγκεντρωμένων πληροφοριών, μέχρι τον άμεσο σχολιασμό τους. Όποιος ασκεί τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα υπόκειται στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Τα όρια μεταξύ δημοσιογράφου και ενός απλού πολίτη που εκφράζει την γνώμη του είναι πλέον
θολά. Μέχρι πρότινος ο απλός πολίτης μπορούσε μεν να εκφράσει την άποψη του δημοσίως αλλά δύσκολα μπορούσε να αγγίξει το ευρύ κοινό. Με το διαδίκτυο έχει αυτήν την δυνατότητα δημιουργώντας την προσωπική του ιστοσελίδα, συμμετέχοντας σε ένα μπλογκ ή απαντώντας σε έναν επαγγελματία δημοσιογράφο. Πλέον, ο κάθε πολίτης όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τη γνώμη του, αλλά μπορεί να παράγει πληροφορίες καταγράφοντας ή σχολιάζοντας την επικαιρότητα. Ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτή τη δυνατότητα και την εξέλιξη στο χώρο της δημοσιογραφίας είναι δημοσιογραφία των πολιτών. (Ανακτήθηκε από wikipedia)

Σήμερα λοιπόν, με αφορμή μια ακόμα αποτυχία του αθλήματος, χρησιμοποιώντας τη δημοσιογραφία των πολιτών (χομπίστες), θα παρουσιάσω αποσπάσματα, από παλαιότερα άρθρα, τα οποία, κατά τη γνώμη μου, παραμένουν επίκαιρα και τα οποία θα μπορούσα να προσυπογράψω. Δεν γνωρίζω βεβαίως, αν οι συντάκτες τους έχουν πλέον αλλάξει γνώμη. Αρχίζουμε λοιπόν με αύξουσα σειρά:

"Το Δ.Σ. υπάρχει για να υπάρχει
Για μια ακόμα φορά σε μια ακόμα διοργάνωση βλέπω από την ΟΧΕ να δουλεύουν τα ίδια και τα ίδια άτομα. Απορώ που είναι οι υπόλοιποι και γιατί να υπάρχει 15μελές συμβούλιο, αν σε κάθε σημαντική στιγμή του αθλήματος δίνουν μονίμως το παρών 4-5 άτομα. Τόσο γλυκιά είναι η καρέκλα; Αφού λεφτά δεν βγάζετε; Αφού κέρδος δεν έχετε; Ποιος είναι ο λόγος να την κρατάτε; Η θέση είναι εθελοντική και κανείς δεν πίεσε κανέναν να είναι στο συμβούλιο." 


"Που είναι η Επιτροπή Εθνικών Ομάδων οέο;
Και πάμε σε ένα πολύ λυπηρό κεφάλαιο που τείνει να γίνει το ανέκδοτο της χρονιάς για να μην πω της 30ετίας για το χάντμπολ. Στην ερώτηση που είναι η επιτροπή Εθνικών ομάδων η απάντηση είναι: Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;"


"Κλείνοντας θέλω να πω (γράψω) κάτι. Υπάρχουν ικανότατα στελέχη και άνθρωποι που είναι ανενεργοί. Αν θέλει η ΟΧΕ να πάει μπροστά θα πρέπει να μάθει να ακούει. Τουλάχιστον ο νέος πρόεδρος είναι συζητήσιμος και αν μη τι άλλο φαίνεται πως ήρθε για να βοηθήσει, χωρίς να επιδιώκει προσωπικό συμφέρον από κάτι. Αλλα όπως έχω ξαναπεί αυτή η ομοσπονδία δεν είναι κυρίως πρόβλημα προσώπων, αλλά νοοτροπίας...." Κ. Χατζηδημητρίου Στα 7 μέτρα 26/6/2010

"Εχω πολλά να πω και πολλά να γράψω, αλλά δεν πρόκειται να αναλωθώ σε λεπτομέρειες που ίσως κουράζουν, εξάλλου όλοι όσοι είμαστε στο άθλημα γνωρίζουμε πράγματα για τα οποία ντρεπόμαστε."

"Περιμένω από τους συμβούλους να δικαιολογήσουν τη θέση τους Όλα τα παραπάνω ίσως και να βολεύει την ΟΧΕ. Προπονητές- αθλητές έβγαλαν τα μαχαίρια, ευκαιρία να την γλιτώσουμε και να είμαστε παρατηρητές θα λένε τώρα. Μην νομίζει η ομοσπονδία πως θα ξεφύγει τόσο εύκολα. Η ανεπάρκεια της και τα αργά αντανακλαστικά της σε πολλά θέματα είναι γνωστά. Περιμένω από το σημερινό Δ.Σ. να σταθεί στο στο ύψος του και ειδικότερα από τους συμβούλους να αποδείξουν ότι αυτή τη θέση τους αξίζει, διότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν το έχουν αποδείξει. Περιμένω να μάθω τις προτάσεις τους, διότι θα μάθουμε, παρότι κάποιοι λένε πως ότι γίνεται στο συμβούλιο δεν πρέπει να βγαίνει προς τα έξω. Αυτοί που το λένε μάλλον φοβούνται ή κρύβονται και δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν διότι τα λεφτά που διαχειρίζονται είναι του Έλληνα πολίτη όχι δικά τους. Για να μην πω ότι το Δ.Σ. πρέπει να είναι ανοικτό σε όλους, αλλά ποιος έχει τα κότσια να πάρει τέτοια απόφαση; Περιμένω λοιπόν από την ΟΧΕ να πάρει γενναίες αποφάσεις για όλο το οικοδόμημα του αθλήματος και να πάρει επιτέλους τα πράγματα στα χέρια της, ανεξάρτητα από το κόστος (πολιτικό, οικονομικό και ότι άλλο μπορεί να προκύψει). Εδώ που έχουμε φτάσει δεν υπάρχει γυρισμός. Το άθλημα έχει αγανακτήσει (έχετε φτάσει στο σημείο τον κόσμο να μνημονεύει για κάποια θέματα ακόμα και τον Αλικάκο). Αν δεν το καταλάβετε, κακό του κεφαλιού σας, θα το βρείτε
μπροστά σας.
" Κ. Χατζηδημητρίου Στα 7 μέτρα 10/11/2010

"Έχω την αίσθηση πως σε λίγο καιρό δεν θα μπορούμε να πούμε πως έχουμε πάρει την κάτω βόλτα, διότι θα έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου. Έχω την εντύπωση πως η διοίκηση της ΟΧΕ δεν μπορεί να δώσει καμία λύση στο άθλημα και πως θα ήταν δυνατόν να το κάνει άλλωστε, αφού δεν έχει μάθει να λειτουργεί έτσι. Πολύ απλά διότι όλα τα χρόνια το μόνο που ήξερε να κάνει καλά ήταν να διαχειρίζεται τα λεφτά που έπαιρνε από το κράτος. Δεν είχε ποτέ στο μυαλό της πως θα τα αυξήσει, ούτε ακόμα και στις εποχές που το χρήμα έρεε και υπήρχαν ευκαιρίες και χορηγίες, αλλά και επιτυχίες. Το άσχημο όμως στην όλη ιστορία δεν είναι πως αυτή η ομοσπονδία δεν μπορεί να δώσει λύσεις, αλλά το ότι κάνει και λάθος ενέργειες."

"Δυστυχώς ελάχιστοι αξίζουν την θέση που έχουν και έχουν καταφέρει ακόμα και κάποιους ανθρώπους του αθλήματος να σκέφτονται παλαιότερες... δικτατορικές διοικήσεις. Αυτό είναι κατόρθωμα. Το σίγουρο είναι πως σε αυτό το Δ.Σ. δεν υπάρχει συνεννόηση και οι λίγοι αξιόλογοι πνίγονται στην γενική μετριότητα. Κάποιοι κέρδισαν τον σεβασμό του χώρου ως αθλητές ή ως άνθρωποι του αθλήματος, είναι στο χέρι τους να μην τον χάσουν από την θέση του παράγοντα."

"Στο φλέγον ζήτημα για το αν θα γυρίσει στην προεδρεία της ΟΧΕ ο Στέλιος Αγγελούδης έχω να πω τα εξής. Αναμφισβήτητα είναι ο μοναδικός που μπορεί να δώσει λύση στο άθλημα και να το συσπειρώσει γιατί είναι ο μοναδικός με πολιτικό έρεισμα και ο μοναδικός που είναι αρχηγός. Ομως έχασε την ευκαιρία να γυρίσει καβάλα στο άλογο, διότι το άλογο έγινε γαϊδούρι και σε λίγο θα γίνει πόνυ.... Ο ίδιος επέλεξε -και καλά έκανε στις εποχές που ζούμε- για τους επαγγελματικούς του λόγους να αφήσει την προεδρία, αλλά ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να αποφασίσει. Δεν το λέω εγώ, αλλά οι ανάγκες του αθλήματος και τα γεγονότα. Φυσικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επικαλεστεί το ότι αυτούς που άφησε τα έκαναν μαντάρα, απλά διότι αυτός τους διάλεξε. Μια παροιμία λέει: "Δείξε μου τους φίλους σου και τους συνεργάτες σου να σου πως ποιος είσαι''." Κ. Χατζηδημητρίου Στα 7 μέτρα 28/10/2011

"Από το 2007 άπαντες ευαγγελίζονται την ανανέωση. Στατιστικά, μιλώντας με αριθμούς και μόνο ανανέωση έχει γίνει. Έχει αλλάξει 57,9% της Εθνικής βάσει των σημερινών κλήσεων. Βέβαια, αν έπαιζε ακόμα ο Γραμματικός ή καλύτερα αν δεν ήταν πλέον γενικός γραμματέας της ΟΧΕ, ένα δεκάλεπτο το είχε άνετα, μόνο με την εμπειρία του."

"Κάποια στιγμή θα πρέπει κάποιος να αναλάβει ευθύνες. Να μιλήσει ωμά και να παρουσιάσει την πραγματικότητα. Όχι με μισόλογα, παρουσιάσεις πλάνων που σε μερικούς μήνες γίνονται κουρελόχαρτα και αναζητώντας δικαιολογίες και άλλοθι." 

"Όμως το ελληνικό χάντμπολ και πολύ περισσότερο οι εθνικές ομάδες δεν χρειάζονται δημόσιες σχέσεις. Χρειάζονται δουλειά και άντερα. Κάποιοι που θα έχουν την παρρησία να παραδεχτούν τα λάθη τους όταν τα κάνουν, κι όχι να τα ρίχνουν στην… μισοάδεια δεξαμενή. Κι εθνική ανδρών δεν θέλει προπονητές που να αναλαμβάνουν βάσει επετηρίδας. Θέλει δημιουργικούς ανθρώπους που θα έχουν όραμα. Και τέτοιοι υπάρχουν στο ελληνικό χάντμπολ, άσχετα αν το κατεστημένο τους σφίγγει το χέρι από μπροστά και τους απαξιώνει μόλις γυρίσουν την πλάτη τους." Νίκος Μαχαίρας "Τους ξέφυγε ο… Γραμματικός" 22/10/2012

"Αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει κάποιους στην ομοσπονδία είναι πως θα πέφτει το «τυράκι» για θέματα που θα χτυπήσουν τους εκ των έσω εχθρούς, πως θα δώσει θέσεις ισχύος σε ανθρώπους, κοιτώντας μόνο το πολυτελές περιτύλιγμα κι όχι τα αντισταθμιστικά οφέλη"

"Δυστυχώς για την ομοσπονδία, όσο τα νήματα κινούνται με βάση το προσωπικό συμφέρον όσες επιτυχίες –σαν αυτή του Διομήδη- έρθουν, το χάντμπολ ποτέ δεν θα βγει από τα στενά του σύνορα. Και η ομοσπονδία θα παραμένει ανθρωποδιώκτης…" Νίκος Μαχαίρας "Ανθρωποδιώκτης..." 14/12/2012

"Ακόμα κι ο Τύπος κουράστηκε με την μικρότητα του χώρου, που διώχνει με τη βρωμιά της όλους όσους που δεν θέλουν να λερωθούν. Από την προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης (μην θιχτούν οι ημέτεροι) μέχρι την επιλεκτική στοχοποίηση όσων δεν τα «παίρνουν» ή δεν θέλουν να τα πάρουν. 
Γιατί μπορεί το αγγλιστί payroll να μην υφίσταται στην μορφή που ίσως υπάρχει σε κάποια άλλα αθλήματα, όμως τα ρουσφέτια – άλλωστε σχεδόν άπαντες είναι μεγαλωμένοι με την ιδέα της Αλλαγής του Ανδρέα – δίνουν και παίρνουν. 

Υποσχέσεις δίνονται για να μοιραστεί η πίττα σε μικρότερο κύκλο, κι όταν οι υποσχέσεις δεν κρατιούνται τότε ένα άρθρο – επιστολή – δακρύβρεχτη απολογία (για το «καλό του αθλήματος») θεωρείται πως είναι αρκετό για να «μπαλώσει» την «ωραία ατμόσφαιρα» που δημιουργούν οι αθετημένες υποσχέσεις.

Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά και πραγματικά είναι το εξής: «Το καλό του αθλήματος είναι μόνο αυτό που συμβαδίζει με το συμφέρον μας». Οπότε, αν πραγματικά μας αξίζει κάτι, αυτό είναι –όπως κατάφεραν να κάνουν άπαντες εντός της ΟΧΕ- αυτό είναι το διαδικτυακό ξεκατίνιασμα και ο ανυπόγραφος σχολιασμός. Ο ενυπόγραφος χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα απλό ρουσφέτι και μια θεσούλα…" Νίκος Μαχαίρας 13/9/2013

Αν και θα μπορούσα να βάλω περισσότερα, δεν θέλω να κουράσω παραπάνω. Επειδή γνωρίζω, ότι από το βράδυ της Κυριακής, είναι σε εξέλιξη διάφορες διεργασίες, με τον κάθενα, θεσμικό ή πρόθυμο, να προσπαθεί να περάσει το δικό του, περιμένω τους λειτουργούς της ενημέρωσης, που σχολίαζαν τα παραπάνω, να τοποθετηθούν δημόσια, όπως έκαναν στο παρελθόν. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Στάθης Παπαχαρτοφύλης

ΥΓ: Τέλος Α μέρους

No comments