Τούτσης: «Η ΑΕΚ κοιτάει την κορυφή» - Συνέντευξη του Βεροιώτη προπονητή - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Τούτσης: «Η ΑΕΚ κοιτάει την κορυφή» - Συνέντευξη του Βεροιώτη προπονητή

Ο προπονητής της ομάδας χάντμπολ, Κώστας Τούτσης μίλησε στο enwsi.gr για τη φετινή χρονιά της ΑΕΚ, για τη μέχρι σήμερα πορεία, τους στόχους, τις μεταγραφές και τη διοίκηση.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι πήρε την απόφαση να έρθει στην ΑΕΚ, ήξερε πως είχε μπροστά του ένα μεγάλο στοίχημα να κερδίσει. Ο Κώστας Τούτσης δέχτηκε την πρόκληση και τα αποτελέσματα δικαίωσαν και τον ίδιο αλλά και την διοίκηση για την επιλογή της. Στη νέα εποχή του τμήματος χάντμπολ ο Βεροιώτης προπονητής ανέλαβε το δύσκολο έργο να επαναφέρει την ΑΕΚ στο δρόμο των επιτυχιών και μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος για την δουλειά που έγινε και περήφανος για τους παίκτες του που κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αρχικές προσδοκίες
και να διατηρήσουν την ομάδα σε όλο τον πρώτο γύρο σε τροχιά κορυφής. Η «Ένωση» βρίσκεται στα μισά του δρόμου αλλά όπως δηλώνει και ο ίδιος υπάρχουν οι σωστές βάσεις προκειμένου η πορεία να είναι ανάλογη και στη συνέχεια.

Ο προπονητής της ΑΕΚ σε συνέντευξη του στο enwsi.gr έκανε τον απολογισμό του πρώτου γύρου και αναφέρθηκε στα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα, στην «κοιλιά» στα τελευταία παιχνίδια, τον αποκλεισμό από το Κύπελλο αλλά και τον στόχο των πλέι οφ.

-Πως θα χαρακτηρίζατε την πορεία της ομάδας στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος; 

Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι ότι ξεκινώντας τη χρονιά είχαμε πολλά θέματα ανοιχτά. Με την παρουσία των ανθρώπων που είναι κοντά στο τμήμα, της Σοφίας Κάσκαρη, του εφόρου, Γιώργου Τριανταφύλλου και του κ. Παπασταμάτη όλα μπήκαν σε μια σειρά. Ειδικά ο κ. Παπασταμάτης μας βοήθησε πάρα πολύ στην λειτουργία της ομάδας. Δόθηκε λύση στο γηπεδικό που ταλάνιζε την ΑΕΚ πολλά χρόνια. Το βασικό πρόβλημα του γηπέδου έχει λυθεί και είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο οργανωτικό κομμάτι.

-Η εξέλιξη ήταν αυτή που είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκίνησε η σεζόν;

Ξεκινήσαμε με επιφυλακτικότητα αλλά στην πορεία η ομάδα λειτούργησε στο 100%. Ήξερα ότι η ΑΕΚ έχει καλούς παίκτες, έμπειρους και πως υπήρχε η βάση για να πάμε καλά. Τα ήξερα τα παιδιά και πίστευα πως είχαν μια ποιότητα και αυτό βγήκε. Ότι φτάσαμε στο σημείο να στενοχωριόμαστε γιατί  δεν είμαστε στον έναν βαθμό από την κορυφή δείχνει ότι υπάρχει πίστη ότι η ομάδα μπορεί να πάει πολύ ψηλά.

«Χάσαμε την ενέργεια και την φρεσκάδα μας»

Μετά το «διπλό» στον Δούκα η ΑΕΚ έδειξε κατά διαστήματα να μένει από δυνάμεις σε παιχνίδια που της στοίχισαν. Έχασε από δικά της λάθη στο Κύπελλο ενώ και στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στον ΠΑΟΚ δεν είχε το καθαρό μυαλό στο τέλος να διαχειριστεί το ματς. Αυτό δεν ήταν κάτι που περίμενε εν μέρει ο προπονητής της ΑΕΚ ο οποίος σχολίασε πως η ομάδα πλήρωσε τα κενά διαστήματα που είχε στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

-Που οφείλεται η «κοιλιά» που έκανε η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια; 

Μείναμε αρκετά πίσω σε κάποιες φάσεις της προετοιμασίας. Όταν άλλες ομάδες έκαναν κάθε μέρα προπονήσεις εμείς, μπορεί να κάναμε μία ή δύο. Για να πω την αλήθεια πίστευα ότι η ομάδα θα ξεφουσκώσει πολύ πιο γρήγορα.  Μέχρι το παιχνίδι με τον Δούκα, ήμασταν σε πάρα πολύ κατάσταση. Μετά η απραξία που είχαμε στο διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας δεν μας έδωσε την δυνατότητα να τελειώσουμε με την απαραίτητη φρεσκάδα τον πρώτο γύρο. Και αυτό το πληρώσαμε στο παιχνίδι με τον ΔΙΚΕΑ στο Κύπελλο και στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Είχαμε ένα κακό διάστημα και αυτό οφείλεται καθαρά γιατί η ομάδα δεν είχε τον απαραίτητο ρυθμό.

-Η διακοπή ήρθε σε μια καλή στιγμή για την ομάδα;

Η διακοπή θα βοηθήσει όχι μόνο εμάς αλλά όλες τις ομάδες για να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τoυς. Εμάς σίγουρα θα μας βοηθήσει και να ξεκουραστούμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ανάλογη πορεία τους επόμενους μήνες. Το επόμενο πεντάμηνο αν η ομάδα με το καλό περάσει και στα πλέι οφ θα είναι δύσκολο και χρειάζεται από τώρα να θέσουμε τις βάσεις για αυτό. Είναι σημαντικό όμως ότι είμαστε στην 2η θέση και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά.

 «Υγεία σε όλα τα επίπεδα»

Φέτος η ΑΕΚ έκανε μια νέα προσπάθεια στο χάντμπολ, γυρίζοντας σελίδα. Μετά από έντεκα χρόνια θεωρήθηκε επιβεβλημένο από την διοίκηση να γίνουν μεγάλες αλλαγές για να μπορέσει το τμήμα να σταθεί σε νέες γερές βάσεις. Η παρουσία της διοίκηση και ειδικά του διοικητικού υπεύθυνου, Σταμάτη Παπασταμάτη είχε σημαντική συμβολή στην μέχρι τώρα πορεία του τμήματος. Ο προπονητής της ΑΕΚ αναφερόμενος σε αυτό το θέμα έδωσε την δική του απάντηση σε όσα ακούγονται.

-Η διοίκηση είναι κοντά στην ομάδα;

Η διοίκηση ήταν πραγματικά κοντά στην ομάδα και αυτό δεν το λέω επειδή πρέπει να το πω αλλά επειδή ισχύει. Δεν θα είχα πρόβλημα να πω το αντίθετο αν ήταν έτσι τα πράγματα. Επειδή ακούγονται διάφορα εγώ έχω να πω πως το τμήμα βρίσκεται στην πιο υγιή βάση του, στο οικονομικό, στο οργανωτικό, σε όλα τα επίπεδα. Όλα τα θέματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Έχουμε το μειονέκτημα ότι ξεκινήσαμε με κάποια θέματα αλλά έχουν δοθεί σημαντικές λύσεις.

-Πως εξηγείται πως όλες οι απώλειες βαθμών έγιναν στην έδρα μας; 

Χάσαμε πέντε πόντους στην έδρα μας. Ουσιαστικά δεν είχαμε το πλεονέκτημα της έδρας. Παίζουμε σε ένα ξένο μέρος που δεν μας εμπνέει ιδιαίτερα. Ευελπιστώ πως από 21 του μηνός να παίξουμε στο ΟΑΚΑ, ένα γήπεδο που ξέρουμε και προπονούμαστε. Παρόλα αυτά τα ματς που χάσαμε στο Καματερό ήταν δύο ντέρμπι και θα μπορούσε με λίγη τύχη το σκορ να είναι διαφορετικό.

«Μας ενόχλησε ο αποκλεισμός»

Η ΑΕΚ βρίσκεται μέσα στην διεκδίκηση του τίτλου ωστόσο έχασε από νωρίς την ευκαιρία να διεκδικήσει κάτι καλό στο Κύπελλο Ελλάδος. Η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με την πρωτοπόρο του πρωταθλήματος ΔΙΚΕΑ με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τον θεσμό. Ένα αποτέλεσμα που στενοχώρησε τους «κιτρινόμαυρους» που πίστευαν πως στην καλή τους μέρα σίγουρα μπορούσαν να πάρουν το εισιτήριο που θα τους άνοιγε τον δρόμο για το φάιναλ φορ. Ο τεχνικός της ΑΕΚ αναφερόμενος στον τρόπο που διαχειρίστηκε η ομάδα τον αποκλεισμό, τόνισε πως τους ενόχλησε αλλά ήταν υποχρεωμένοι να συνεχίσουν και να κοιτάξουν μπροστά.

-Πως διαχειριστήκατε τον αποκλεισμό από το Κύπελλο;

Ένας αποκλεισμός σίγουρα φέρνει απογοήτευση. Όμως μια μεγάλη ομάδα πρέπει να ξέρει να διαχειρίζεται σωστά και τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες. Για όλες τις ομάδες το Κύπελλο είναι στόχος. Είναι ένας θεσμός που αν έχεις την τύχη με το μέρος σου, μπορείς να προχωρήσεις. Αν μια ομάδα περάσει στο φάιναλ φορ μετά εκεί μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Σίγουρα μας ενόχλησε, θέλαμε να προχωρήσουμε. Πέσαμε με μια ομάδα που είναι η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα, δεν μπορούμε αυτό να το αμφισβητήσουμε. Μας βρήκε όμως σε μια κατάσταση που η ομάδα δεν είχε την ζωντάνια και την ενέργεια που θα μπορούσε να έχει και αυτό το δικαιολογώ στην προετοιμασία μας. Κάποια στιγμή δεν είχαμε αποθέματα, ενέργεια και δύναμη.

-Θα προχωρήσει σε προσθήκες η ομάδα τον Γενάρη;

Το βασικό για μας στον δεύτερο γύρο είναι να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Να περιορίσουμε τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση μας. Θα κοιτάξουμε με κάποιες διορθωτικές κινήσεις να βοηθήσουμε και τα παιδιά. Αν βρούμε κάτι που θα μας δώσει περισσότερες λύσεις στο ρόστερ αλλά και στον τρόπο λειτουργίας μας. Κοιτάμε κάποιες περιπτώσεις.

– Ποιος θεωρείται πως είναι ο αντικειμενικός στόχος της ΑΕΚ για τη φετινή σεζόν; 

Στόχος μας είναι να είμαστε στην τετράδα και από κει και πέρα αν έχουμε την τύχη με το μέρος και δεν ταλαιπωρηθούμε από τραυματισμούς πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Το πρωτάθλημα είναι μια διαδικασία μακρινή και η ομάδα μπορεί να κοιτάξει μέχρι και την κορυφή. Θεωρώ πως οι ομάδες που θα μπουν στα πλέι οφ εκείνη την περίοδο θα έχουν τις ίδιες πιθανότητες για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα.


No comments