"Stop Bullying" - Σπουδαία πρωτοβουλία του Ολυμπιακού Κερατσινίου! - greekhandball.com

Τελευταία νέα

"Stop Bullying" - Σπουδαία πρωτοβουλία του Ολυμπιακού Κερατσινίου!

Η νέα αγωνιστική χρονιά βρίσκει τον Ολυμπιακό Κερατσινίου να αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας, λαμβάνοντας μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία, σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Αυτό της κακοποίησης και του εκφοβισμού -του λεγόμενου bullying- είτε στο σχολείο ή στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού Κερατσινίου, ενός σωματείου που καλλιεργεί συστηματικά την ανάπτυξη των ηλικιακών τμημάτων, αποφάσισε η φετινή χρονιά να είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, όχι μόνο υπαρκτού στη χώρα μας αλλά συνεχώς εντεινόμενου ελέω και της οικονομικής κρίσης που αυξάνεται
ραγδαία. Έτσι, στις νέες εμφανίσεις της ανδρικής ομάδας του συλλόγου, θα υπάρχει το λογότυπο STOP BULLYING, με στόχο μέσα από το χάντμπολ, να περάσει το μήνυμα και να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά γονέων και παιδιών, ώστε κανένα παιδί να μην βιώνει τον φόβο στο σχολείο από συμμαθητές.

Τι είναι το Bullying (εκφοβισμός);

To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά – σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική – που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός της είναι η επιβολή, και η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο (ή ομάδα ατόμων) που την υφίσταται.

Σωματικός εκφοβισμός είναι τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές κλπ. Λεκτικός εκφοβισμός είναι η κοροϊδία, οι διακρίσεις, τα σεξουαλικά σχόλια κοκ. Κοινωνικός εκφοβισμός είναι η διάδοση φημών, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, η απομόνωση από την ομάδα κλπ. Επίσης υπάρχει ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο κοκ.

Στη συμπεριφορά του bullying υπάρχει μια διαφορά ισχύος ανάμεσα σ’ αυτούς που την ασκούν και σ’ αυτούς που την υφίστανται. Δεν πρόκειται για μια διαμάχη που χρειάζεται επίλυση. Όλη η εξουσία είναι στο άτομο ή στην ομάδα που την ασκεί. Τα άτομα που εκφοβίζουν τους άλλους, δείχνουν απέχθεια και περιφρόνηση σ’ αυτούς που προσπαθούν να βλάψουν. Πιστεύουν ότι μέσα απ’ αυτή τη συμπεριφορά γίνονται πιο σημαντικοί.

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω κάποιον που με εκφοβίζει;

● Μην το κρατάς μυστικό. Πες το σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι και ζήτησε τη βοήθειά του. Μπορεί να είναι ο γονιός σου, ένας δάσκαλος, ο διευθυντής του σχολείου, ο προπονητής σου.

● Όταν δέχεσαι τέτοια συμπεριφορά, μείνε ήρεμος. Προσπάθησε να μη δείξεις θυμό ή φόβο. Τα άτομα που ασκούν εκφοβισμό αποζητούν την αντίδρασή του θύματος. Τους αρέσει να βλέπουν ότι σε αναστατώνουν. Αν δεν αντιδράς όπως περιμένουν, μπορεί να βαρεθούν και να σταματήσουν.

● Αγνόησε αυτούς που σε εκφοβίζουν. Όσο δεν νιώθεις άσχημα μ’ αυτά που σου κάνουν ή σου λένε, τόσο τους αποδυναμώνεις.

● Γίνε μέλος μιας ομάδας. Έτσι θα κάνεις νέους φίλους και θα έχεις μεγαλύτερη υποστήριξη.

● Μην αντεπιτίθεσαι. Είναι επικίνδυνο για σένα και συνήθως κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μείνε κοντά σε άλλους, προστάτεψε τον εαυτό σου και ζήτα βοήθεια από έναν ενήλικα.

● Προσπάθησε να αποφεύγεις καταστάσεις όπου μπορεί να είσαι εκτεθειμένος σε εκφοβισμό. Για παράδειγμα, απέφυγε περιοχές του σχολείου όπου δεν υπάρχουν πολλοί μαθητές ή δάσκαλοι. Μην μένεις μόνος στις τουαλέτες ή στα αποδυτήρια. Κάθισε κοντά στον οδηγό του σχολικού λεωφορείου. Μην φέρνεις ακριβά αντικείμενα ή πολλά χρήματα στο σχολείο. Κάθισε μαζί με άλλους φίλους στο φαγητό. Μείνε κοντά στους φίλους σου ή στο δάσκαλό σου στα σχολικά διαλείμματα.

No comments