«Περήφανος που είμαι Ελληνας» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«Περήφανος που είμαι Ελληνας»

Ο Θωμάς Βαρσάμης μιλάει αποκλειστικά στο handball.gr

Η συνέντευξη με τον Θωμά Βαρσάμη από το μακρινό Μάλμε κλείστηκε τηλεφωνικά για το Σάββατο στις 14:00 (ελληνική) και η συνεννόηση με την οικογένεια του μέσω e-mail ήταν να βοηθήσουν στην μετάφραση, ωστόσο η πρώτη έκπληξη ήταν ότι το Ελληνόπουλο από τη Σουηδία μιλούσε και καταλάβαινε τα Ελληνικά με άνεση.

Ο Θωμάς είναι μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις Ελλήνων που γεννιούνται και μεγαλώνουν στο εξωτερικό. Ευγενικός, προσιτός, αλλά με εμφανή γαλούχηση για την καταγωγή του. Όταν τον ρωτάνε οι Σουηδοί τι είναι, δεν σκέφτεται να απαντήσει: «Είμαι Έλληνας και είμαι περήφανος για αυτό» λέει και ο τρόπος που το εκφράζει είναι τόσο δυνατός και αληθινός

Ο 20χρονος (1,90 μ.) δεξιός εξτρέμ θεωρείται το νέο μεγάλο αστέρι του Σουηδικού χάντμπολ και μάλιστα το καλοκαίρι θα δώσει το παρόν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη 17-31 Ιουλίου. Στο φιλικό προετοιμασίας της Εθνικής Νέων με την Εθνική Βρετανίας των ανδρών ήταν ο πρώτος σκόρερ (5 γκολ) της ομάδας του στην νίκη με 34-25 (17-11)!. Παίζει στην πρώτη κατηγορία της Σουηδίας στη Μάλμε (5η θέση με 24 βαθμούς ανάμεσα σε 14 ομάδες). Εχει μάλιστα πετύχει 37 γκολ σε 71 προσπάθειες (52%) στη Σουηδική Λίγκα, ενώ στα προκριματικά του Παγκοσμίου Νέων σημείωσε 6 γκολ κόντρα σε Κροατία, Λευκορωσία και Αυστρία με τους Σκανδιναβούς να παίρνουν το εισιτήριο για τα τελικά με τρεις νίκες.

Οι ομοσπονδιακοί προπονητές Κώστας Τσαβδαρίδης και Νίκος Πέρρος τον ανακάλυψαν πέρσι στην Σλοβακία στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων. Ηρθαν σε επαφή με τον ίδιο και τους γονείς του, αλλά για να καταφέρει να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας (των ανδρών από δω και στο εξής) δεν αρκεί μόνο η επιθυμία του, άρα και να μείνει εκτός για 2 χρόνια από την Εθνική Σουηδίας (βάση των κανονισμών), κάτι που δεν είναι και πολύ εύκολο.

Το Ελληνόπουλο δίνει τις απαντήσεις του στο handball.gr γύρω από το Παγκόσμιο Νέων, τους στόχους της Εθνικής Σουηδίας, το ελληνικό χάντμπολ αλλά και το επίκαιρο γεγονός, που μάλιστα γίνεται στη Σουηδία την περίοδο αυτήν, το παγκόσμιο των Ανδρών.

Πως αισθάνεται που έρχεται στην Ελλάδα για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων;

«Αισθάνομαι πολύ όμορφα, μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος. Στην Ελλάδα έρχομαι από μικρός. Παλαιότερα κάθε χρόνο αλλά τελευταία με τις υποχρεώσεις μου στην ομάδα όχι τόσο συχνά. Ποτέ όμως δεν έχω έρθει για να παίξω χάντμπολ και επειδή νιώθω Έλληνας μου βγάζει αυτή η προοπτική ένα ακόμη πιο όμορφο συναίσθημα. Είμαι περήφανος που είμαι Ελληνας».

Οι στόχοι της Εθνικής Σουηδίας στη διοργάνωση και ποιους θωρεί ανταγωνιστές

«Έχουμε πολύ καλή ομάδα με ποιοτικούς παίκτες και θεωρώ ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποιο από τα μετάλλια. Τις ομάδες που θα ανταγωνιστούμε τις ξέρουμε από τις προηγούμενες διοργανώσεις, που κάποιες τις αντιμετωπίσαμε. Μπορώ να αναφέρω χαρακτηριστικά τις Δανία, Πορτογαλία και φυσικά τη Γερμανία, όπου οι παίκτες της αγωνίζονται στη Μπουντεσλίγκα»

Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα και πως θα αισθανθεί αν παίξει αντίπαλος με την Ελλάδα

«Θα είναι σίγουρα ένα παράξενο συναίσθημα, αλλά φυσικά θα θέλω να κερδίσουμε εμείς. Εμείς θα μαζευτούμε για προετοιμασία και τουρνουά αλλά δεν νομίζω να έρθουμε νωρίτερα από 3-4 μέρες προτού αρχίσει η διοργάνωση»

Η γνώμη του για το ελληνικό χάντμπολ

«Δεν ξέρω και πολλά αλλά σίγουρα γνωρίζω τους Έλληνες που παίζουν στο εξωτερικό, κυρίως τους παίκτες που παίζουν στη Μέλσουνγκεν και φυσικά τον Σπύρο Μπαλωμένο που είχε παίξει χρόνια στο Σουηδικό πρωτάθλημα. Για την Εθνική Νέων της Ελλάδας επίσης δεν ξέρω τίποτα, αλλά σίγουρα είναι ένα αβαντάζ που θα παίξει στην έδρα της».

Αν του πέρασε από το μυαλό όταν ξεκίνησε το χάντμπολ ότι θα έπαιζε στην Εθνική Ελλάδος και αν θα τον ενδιέφερε να αγωνιστεί στο μέλλον στην Εθνική Ελλάδας

«Όταν ξεκινούσα το χάντμπολ στα 8 μου χρόνια τίποτα τέτοιο δεν θα μπορούσα να σκεφτώ. Ούτε τώρα πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό μου, γιατί είμαι στην Εθνική Σουηδίας και εκείνο που προσπαθώ να κάνω είναι συνεχώς να βελτιώνομαι. Βέβαια έχω διπλή υπηκοότητα και ξέρω ότι μπορώ να παίξω και στην Εθνική Ελλάδος και επειδή το μέλλον ποτέ δεν ξέρεις, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Αν γνωρίζει την πορεία του Σέφερτ και την προσφορά του στην Ελλάδα

«Φυσικά και γνωρίζω. Δεν έχω βέβαια κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις, αλλά με τον γιό του ήμασταν στην εθνική μαζί οπότε είχαμε κάποιες επαφές»

Για το Μουντιάλ που ολοκληρώνεται σήμερα, η γνώμη του για την πορεία της Σουηδίας, η πρόβλεψη του για τον τελικό και το πρότυπό του

«Ήταν ένα καλό Μουντιάλ με ποιοτικά παιχνίδια. Τον ημιτελικό που έχασε η Σουδία δεν τον είδα δυστυχώς γιατί ταξίδευα με το τρένο για να έρθω στους γονείς μου, αλλά συνολικά κάναμε καλό πρωτάθλημα. Η Γαλλία έχει την καλύτερη ομάδα και πιστεύω ότι θα κερδίσει (έπεσε μέσα στην πρόβλεψη του). Έχει στις τάξεις της και τον παίκτη που είναι πρότυπό μου, τον Αμπαλό. Πηδάει απίστευτα ψηλά».

«Το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο θα έρθουμε 23 οικογένειες»!

Η δεύτερη έκπληξη της συνέντευξης ήταν η επικοινωνία με την οικογένεια του. Η μητέρα του και ο πατέρας του μας μίλησαν για τον γιο τους, αλλά και την πατρίδα που πάντα έχουν στην καρδιά τους και τα λόγια τους προκαλούν σίγουρα συγκίνηση. Οι ρίζες του Θωμά βρίσκονται στην Μακεδονία με καταγωγή από τη Ροδιά στο νομό Γρεβενών, ενώ η μητέρα του Ιωάννα είναι από τη Θεσσαλονίκη «Έχουμε πολλούς συγγενείς στην Ελλάδα. Εμείς προσπαθούμε στο σπίτι να μιλάμε ελληνικά και να κρατάμε επαφή με την πατρίδα, αλλά δεν είναι και εύκολο. Ζω εδώ 46 χρόνια» θα πει η κ. Ιωάννα ενώ στην ερώτηση για το αν θα έρθουν στην Ελλάδα εν όψει του Παγκοσμίου η απάντηση δόθηκε με βεβαιότητα «Φυσικά» ! θα πει 2για να συμπληρώσει: «Έχουμε σχεδιάσει ήδη τον ερχομό μας και ήμαστε ήδη 23 οικογένειες, δηλαδή περισσότεροι από 50 Σουηδοί. Θα κρατάμε βέβαια τη Σουηδική σημαία αφού τα παιδιά μας θα αγωνίζονται με την Εθνική Σουηδίας, αλλά η δική μας η καρδιά είναι Ελληνική»!

Ο πατέρας του, ο κύριος Σωκράτης, μίλησε τελευταίος, αλλά αισθάνθηκε την ανάγκη να το κάνει ευχαριστώντας αρχικά τους ομοσπονδιακούς προπονητές, Κώστα Τσαβδαρίδη και Νίκο Πέρρο, για τους οποίους είπε: «Είναι δύο άνθρωποι που κάνουν πολύ καλή δουλειά και έχουν κερδίσει την εκτίμησή μας. Προσπαθούν πολύ και αυτό είναι σημαντικό για το ελληνικό χάντμπολ», ενώ παίρνει θέση και για το ενδεχόμενο ο Θωμάς να αγωνιστεί κάποια στιγμή με τη γαλανόλευκη και διευκρινίζει: «Ο Θωμάς τελειώνει το καλοκαίρι τις υποχρεώσεις του με την εθνική Νέων. Φυσικά η μετάβαση στην Ανδρών έχει πολλές δυσκολίες αφού ο ανταγωνισμός εδώ στη Σουηδία είναι μεγάλος. Θα ήταν φυσικά προτεραιότητα η Εθνική Σουηδίας αφού οι προοπτικές είναι καλύτερες, ωστόσο αν δεν τα καταφέρει, το να παίξει στην Εθνική Ελλάδος θα ήταν κάτι που θα μας γέμιζε υπερηφάνεια, ενώ δεν σας κρύβω ότι θα ήταν μια κρυφή μου επιθυμία να τον δω στα γαλανόλευκα»!

4 comments

Anonymous said...

Κυριε Χατζηδημητριου.Μπραβο σας για την πολυ καλη προσπαθεια που κανεται για να αναδειξεται το χαντμπολ με αγωνες παγκοσμιου επιπεδου και πολυ καλα κανεται.Αλλα παραλληλα ειναι απαραδεκτο να υποτιματε και να απαξιωνεται τοσο προκλητικα το Ελληνικο πρωταθλημα το οποιο μπορει να μην ειναι στο επιθυμητο επιπεδο αλλα το υπηρετουν παιχτες μικροι και μεγαλοι που ιδρωνουν τις φανελες τους, παραγοντες καλοι και κακοι που αλλοι βαζουν λεφτα και αλλοι προσπαθουν για το καλο των ομαδων τους και του χαντμπολ,προπονητες που προσπαθουν και αυτοι, οπως και διαιτητες και πολλοι αλλοι που προσπαθουν για το καλο του Ελληνικου πρωταθληματος που μαζι με την Εθνικη ειναι η βιτρινα του Ελληνικου χαντμπολ.Αν προσθεσουμε και εστω εμας τους λιγους φιλαθλους που παρακολουθουμε την Α1 του Ελληνικου χαντμπολ γινομαστε αρκετοι αυτοι που παρακολουθουμε Α1.Ειναι απαραδεκτο λοιπον ενα σαιτ καθαρα χαντμπολικο να μας γραφει ολους και να μην ενημερωνει για την αγωνιστικη τα αποτελεσματα,την βαθμολογια τους σκορερ και γενικα τα γεγονοτα της αγωνιστικης.Μαλον δυστυχως καβαλησατε πολυ το καλαμι κυριε Χατζηδημητριου και απαξιωνεται την Ελλαδα που αυτη παρακολουθει και διαβαζει το σαιτ σας,και απαξιωνεται ολους εμας που μας καταδικαζεται να μην μπορουμε να ενημερωθουμε για την αγωνιστικη της Α1 και μαθαινουμε μονο τα σκορ των αγωνων απο το αλλο σαιτ το handball gr η την σελιδα της ΟΧΕ η την σελιδα του SENTRA GOAL.Ετσι δεν κερδιζουμε αναγνωστες και οπαδους αλλα χανουμε και αυτους τους λιγους που εχουμε!!!!!

Anonymous said...

ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ...
ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ...ΚΙ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΚΟΥΖΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ.....
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ...

Anonymous said...

Ρε συ μεγαλε 8:18 στο handball.gr έχει σε καθε αγωνιστική ρεπορτάζ ξεχωριστά απο το κάθε παιχνίδι Α1 ανδρών εσύ τι διαβαζεις?

bhoy said...

Mπα...
Εδώ αντιθέτως με το άρθρο για την ομάδα από την πγδΜ δεν υπάρχει κάποιο υπονοούμενο για...ανθελληνισμό.Αλήθεια,τα αλβανάκια,ρουμανάκια που θα μεγαλώσουν εδώ θα τα αφήσουμε να παίξουν στην εθνική Ελλάδας;;;

υ.γ.
αν μιλάγαμε για οποιοδήποτε άλλο ομαδικό σπορ,τώρα θα μιλάγαμε για τον "ομογενή παίχτη που θα βοηθήσει την Εθνική Νέων.μπλα..μπλα.." ενώ τώρα καμαρώνουμε.