Σ.Παπαχαρτοφύλης : "'Έχουμε πίστη στην ποιότητα της ομάδας μας και μεγάλη θέληση για το νταμπλ !'' - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Σ.Παπαχαρτοφύλης : "'Έχουμε πίστη στην ποιότητα της ομάδας μας και μεγάλη θέληση για το νταμπλ !''


Η ΑΕΚ, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου στο πρωτάθλημα της Handball Premier, βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, στοχεύοντας να μπεί στα πλέϊ οφ με πλεονέκτημα έδρας ενώ έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στο Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδος.
Το greekhandball.com ζήτησε από τον αθλητικό διευθυντή της ΑΕΚ Στάθη Παπαχαρτοφύλη τις απόψεις του για την πορεία και τη συνολική εικόνα της ΑΕΚ και απαντήσεις για αλλαγές και επιλογές που πραγματοποιήθηκαν στην ομάδα της, σε αυτή τη σεζόν.
Ο κ. Παπαχαρτοφύλης τοποθετήθηκε και για την Γυναικεία ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ που έπαιξε εφέτος για πρώτη φορά στην Α1 Εθνική, στη δεύτερη μόλις χρονιά της δραστηριοποίησης της :

Χρονιά αλλαγών για την ΑΕΚ η εφετινή. Πως αξιολογείτε την μέχρι σήμερα πορεία της ομάδας;

Μετά την απώλεια των δύο τίτλων την προηγούμενη χρονιά, η ομάδα προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο, μετά από μια τριετία. Η διοίκηση εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Αλβανό στη θέση του προπονητή, ενώ παράλληλα ήλθαν 11 νέοι αθλητές, σε ένα ρόστερ 19 αθλητών. Επομένως μας ήταν εξαρχής γνωστό, ότι θα χρειαζόταν η ανάλογη υπομονή και ικανός χρόνος για να αποκτήσει η ομάδα την απαραίτητη αγωνιστική ομοιογένεια. Παρόλα αυτά, η ομάδα που χτίστηκε, ήταν πλήρης και πολύ ποιοτική  σε κάθε θέση, με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του νταμπλ και μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Μας αφήνει πικρία ο αποκλεισμός στην Ευρώπη, ο οποίος προήλθε σε έναν "πρόωρο τελικό" από μια πολύ καλή ομάδα, τη Σουηδική Aλίνγκσας την οποία θεωρώ ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του EHF Cup. Άλλωστε, μέχρι την προημιτελική φάση, έχει μόνο μια ήττα, αυτή από την ΑΕΚ. Στις εγχώριες διοργανώσεις, δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου, είμαστε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Handball Premier, που δίνει και το πλεονέκτημα της έδρας σε όλα τα playoffs, ενώ έχουμε προκριθεί στο F4 του Κυπέλλου Ανδρών, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό. Είμαστε ικανοποιημένοι εν γένει και προσμένουμε με αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση το υπόλοιπο της σεζόν.  

Οι μεταγραφικές προσθήκες του Ιανουαρίου κάλυψαν τα αγωνιστικά κενά της ομάδας;

Όπως προανέφερα, η ομάδα που δημιουργήθηκε για αυτή τη σεζόν, ήταν πλήρης και ποιοτική σε κάθε θέση. Δυστυχώς, από ασύμμετρους παράγοντες, είχαμε πολύ νωρίς δύο απώλειες, πολύ σημαντικών μονάδων, που αποτελούσαν βαρόμετρο στο σύνολο της ομάδας. Πρώτα αυτή του Γιούκιτς, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση στον ώμο χάνοντας τη χρονιά, ενώ ύστερα προέκυψε αυτή του Μόγια, που οφείλεται σε αυστηρά προσωπικούς λόγους. Η αντικατάσταση τους ήταν μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, δεδομένης της κατάστασης της αγοράς και την περιορισμένη προσφορά σε ελεύθερους παίκτες, ιδίως στη θέση του δεξιού ίντερ. Αφού εξαντλήσαμε όλα τα χρονικά περιθώρια, ακόμα και για την αγορά παίκτη που είχε συμβόλαιο, καταλήξαμε στην απόκτηση με δανεισμό του εν ενεργεία διεθνή με τον Μαυροβούνιο Τσέπιτς, τον οποίο στην κυριολεξία τον "αρπάξαμε" από μια πολύ καλή ομάδα της Γαλλίας και του Γκολούμποβιτς, ενός έμπειρου αθλητή ο οποίος είχε μείνει πρόσφατα ελεύθερος και τον γνωρίζαμε καλά από την προηγούμενη θητεία του στην Ελλάδα, όπως και από το τουρνουά στη Στρούγκα που τον είδαμε το καλοκαίρι. Παράλληλα, αν και δεν ήταν στις προθέσεις μας, μετά από επίμονη απαίτηση του, παραχωρήθηκε στα Βριλήσσια ο Κοτσιώνης, του οποίου το συμβόλαιο έληγε το καλοκαίρι και  ήθελε να έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ21 το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα πλέον έχει καλύψει τα κενά της και είναι και πάλι πλήρης.    

Μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία της αγωνιστικής περιόδου, ποια είναι η στόχευση της ΑΕΚ;

Η φετινή Handball Premier παρουσιάζει ιδιαίτερο αγωνιστικό ενδιαφέρον. Οι περισσότερες ομάδες είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και οι εκπλήξεις δεν λείπουν. Ο Ολυμπιακός που είναι και ο βασικός μας αντίπαλος, αν και έχασε τον Βέμπερ, παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος αυτή τη σεζόν, ενώ και ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του, αποτελώντας έναν δύσκολο αντίπαλο. Σε ότι μας αφορά, έχουμε σεβασμό στους αντιπάλους μας και πλήρεις πλέον, δουλεύουμε σκληρά, έχοντας πίστη στην ποιότητα της ομάδας μας, και μεγάλη θέληση για να κατακτήσουμε το νταμπλ και να κάνουμε ξανά τους οπαδούς μας περήφανους και να ανταποδώσουμε την αγάπη που μας έχουν προσφέρει απλόχερα.

 Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλλει στην άνοδο του αθλήματος στην Ελλάδα και στην προβολή του στην Ευρώπη. Πως  αποτιμάτε αυτή τη συνεισφορά της ;

Η εμπλοκή του κ. Παπασταμάτη με το χάντμπολ της ΑΕΚ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την πρόοδο της ομάδας, κάτι που θεωρώ ότι είχε έμμεσο αντίκτυπο και στο άθλημα γενικότερα. Σε σχέση με την ποιότητα και τα μέχρι έως τότε δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος, είδαμε μεγάλα ονόματα του αθλήματος να έρχονται στην ομάδα μας, καταφέραμε την απευθείας συμμετοχή μας στους ομίλους της European League με μια εξαιρετική συγκομιδή βαθμών. Μοναδικό επίτευγμα θεωρώ την κατάκτηση του τρέμπλ το 2021, που οδήγησε την ψήφιση της ΑΕΚ στα βραβεία του ΠΣΑΤ, ως τη δεύτερη καλύτερη ομάδα, μετά την Εθνική Ανδρών πόλο που είχε κατακτήσει το ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνη τη χρονιά. Παράλληλα οφέλη υπήρξαν και για το άθλημα, όπως η συμμετοχή του Ολυμπιακού στον ανταγωνισμό, η αύξηση των αποδοχών των Ελλήνων αθλητών καθώς και η αγωνιστική εξέλιξη αρκετών εξ αυτών. Ακόμα και η χρήση του κλειστού της Χαλκίδας για τους αγώνες του EHF European League, μιας πόλης που δεν έχει χάντμπολ, ενεργοποίησε τα ανακλαστικά των παραγόντων του αθλήματος, με αποτέλεσμα η εθνική μας ομάδα, να έχει μια έδρα, που αγκάλιασε το άθλημα και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Θεωρώ ότι η συμμετοχή και συμβολή του κ. Παπασταμάτη τα τελευταία επτά χρόνια στην ΑΕΚ, συνέβαλε τα μέγιστα, όχι μόνο στην μετεξέλιξη της ομάδας μας σε ένα αναγνωρίσιμο ευρωπαϊκό club, αλλά και στην ευρύτερη πρόοδο και δημοφιλία του αθλήματος.        

Η πρόσφατη παρουσία της Εθνικής Ανδρών τι αντίκτυπο έχει στη συνολική προσπάθεια για το χάντμπολ στην Ελλάδα ;

Όλη η κοινότητα του αθλήματος στηρίζει την προσπάθεια και χαίρεται με τις επιτυχίες της Εθνικής Ανδρών, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μια ευκταία και ιστορική πρόκριση στο Euro 2024. Μια τέτοια πρόκριση, είναι ικανή να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Ευελπιστώ ότι μια τέτοια επιτυχία, θα καταδείξει στην πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, τι μπορεί να επιτύχει το άθλημα, εφόσον ξεπεραστούν οι εγγενείς δυσκολίες της έλλειψης διαθέσιμων αθλητικών εγκαταστάσεων για το άθλημα μας, ή της άνισης πρόσβασης σε σχέση με τα άλλα αθλήματα, όπου αυτές υπάρχουν. Είμαι βέβαιος ότι αν δεν υπήρχε αυτό το "φρένο", στο να έρθουν νέα παιδιά να παίξουν χάντμπολ και έτσι να μεγαλώσει η δεξαμενή των όποιων ταλέντων, θα είχαμε νωρίτερα επιτυχίες και διακρίσεις.  

Πως αποτιμάτε την πρώτη σεζόν της ΑΕΚ στην Α1 Γυναικών;

Η είσοδος της ΑΕΚ και στο γυναικείο, επιβεβαιώνει την πρόθεση του κ. Παπασταμάτη να συμβάλει στην πρόοδο του αθλήματος. Η στρατηγική και σε αυτό το τμήμα υπήρξε από την αρχή ανάλογη με αυτή που ακολουθήθηκε και στην ανδρική ομάδα. Βήμα-βήμα και μεθοδικά. Στην πρώτη παρουσία μας στην Α1 γυναικών, με ένα νεανικό επί το πλείστον ρόστερ, καταφέραμε να προκριθούμε στο Φ4 του Κυπέλλου και να τερματίσουμε στην 6η θέση. Θεωρώ ότι χωρίς την απώλεια της Μπόργκες και της Γκόμες η ομάδα θα είχε προκριθεί στα playoff. Το κέρδος της φετινής σεζόν, είναι σίγουρα οι εμπειρίες που απέκτησαν οι νεαρές αθλήτριες. Για την επόμενη χρονιά προσβλέπουμε στο βήμα παραπάνω, όπου εκτός της ενίσχυσης του ρόστερ, θα έχουμε υγιή και την Λαμπρίνα Τσάκαλου, που μας έλειψε τόσο πολύ φέτος. 

No comments