'' Δώστε ανάσα στις νησιωτικές ομάδες ! '' - greekhandball.com

Τελευταία νέα

'' Δώστε ανάσα στις νησιωτικές ομάδες ! ''


Με άρθρο του με θέμα '' Ερασιτεχνικός αθλητισμός και νησιωτικότητα '', ο Νίκος Πέρρος, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΟΧΕ και συντονιστής του τμήματος χάντμπολ του Κερκυραϊκού, εκφράζει ανησυχίες και προτείνει-ζητά λύσεις για την επιβίωση του αθλητισμού στα νησιά με ανταγωνιστικούς όρους.

Παρουσιάζουμε το άρθρο του κ. Πέρρου σχεδόν αυτούσιο, ασφαλώς με τις αναφορές του οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με την αθλητική διάσταση του όντως σοβαρού προβλήματος :

'' Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει τον μεγαλύτερο όγκο της αθλητικής δραστηριότητας και στα Ελληνικά νησιά  με τεράστιες προσωπικές προσπάθειες, με ατομικές συνδρομές μελών, με μεγάλη ηθική και οικονομική στήριξη των ίδιων των αθλητών και των οικογενειών τους, των μελών των διοικήσεων,  που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι αυτός που γεννά τις διακρίσεις και τα μετάλλια, που μας τιμούν και μας κάνουν υπερήφανους όλους και είναι υποχρέωση της πολιτείας (άρθρο 16, παρ. 9 Ελλ. Συντάγματος «Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους») 

Η Ελλάδα αποτελεί την πλέον «πολυνησιακή» χώρα στην Ευρώπη, ενώ το 15 % των ερασιτεχνικών σωματείων δρουν στα νησιά (1010 σε σύνολο 6500 περίπου).

Παρά την πρόβλεψη του νομοθέτη και μέσα από το Σύνταγμα που αναφέρει στο άρθρο 101 παρ. 4 «….Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους», τα ερασιτεχνικά σωματεία των νησιών μας, αιμορραγούν οικονομικά έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα οικονομικά μεγέθη για τις μετακινήσεις που χωρίς αμφισβήτηση είναι πολλαπλάσια τα κόστη σε σχέση με αυτά των υπολοίπων.

Τα ναύλα των πλοίων και οι πολύωρες με αυτά μετακινήσεις, αστάθμητοι παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες και οι πολυήμεροι «αποκλεισμοί», αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού στα νησιά, αθλητισμός που δεν αποτελεί απλά χόμπι, αλλά έχει άμεση συνάφεια με την ίδια την ζωή στα νησιά, με τεράστια συμβολή στην σωματική και ψυχική υγεία, διέξοδος για την νεολαία, με λίγα λόγια κοινωνικό δικαίωμα! 

Σημειωτέον ότι τα τελευταία 6 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι δεν πρόβλεψαν για το αυτονόητο όσον αφορά τα ερασιτεχνικά σωματεία των νησιών και δεν αποτελεί απάντηση το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο υλοποιείται και καθυστερημένα (10 μήνες και πάνω) και δεν ισχύει σε περίπτωση εκπτώσεων από τις ναυτιλιακές εταιρείες. Ούτε η πρόσφατη οικονομική ενίσχυση από την φορολογία του στοιχήματος, η οποία είναι η ίδια με τα σωματεία της στεριανής Ελλάδας ενισχύοντας την ανισότητα μάλιστα σε μετά COVID εποχή που τα σωματεία προσπαθούν να ανασάνουν . Και μια αναφορά για την επικείμενη χρηματοδότηση: 33 εκατομμύρια σε ΠΑΕ και ΚΑΕ και  το ίδιο ποσό σε 6500 ερασιτεχνικά σωματεία! Αυτό το θεωρούμε ορθολογισμό;  Ή είναι λύση η μεταφορά των ευθυνών στην ΤΑ για επιχορηγήσεις (μάλιστα έως ποσοστού 1.5% των τακτικών εσόδων στους Δήμους και έως 0.5% στις Περιφέρειες ) προτρέποντας την κατά τα άλλα σε θεσμοθέτηση φόρων, καταργώντας και επί της ουσίας τα προγράμματα «Άθληση για όλους» ;

Εάν επιθυμούμε αποκέντρωση στον αθλητισμό, τότε:

- Γενναία αύξηση χρηματοδότησης ερασιτεχνικών σωματείων, των πραγματικών κυττάρων του Ελληνικού Αθλητισμού, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τακτικά , κάθε χρόνο μέσα από θεσμοθετημένους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, σαν αντίδοτο στην υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει αθλητισμό σχολικό, πανεπιστημιακό, εργασιακό.

- Δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα ερασιτεχνικά σωματεία και στις σχολικές ομάδες που συμμετέχουν στα σχολικά πρωταθλήματα.

- Να αναλάβουν οι ομοσπονδίες τα έξοδα μετακίνησης παραγόντων αγώνων (διαιτητές-κριτές) στις νησιωτικές ομάδες.

Ή ίση μεταχείριση των άνισων δημιουργεί ανισότητα κατά τον Αριστοτέλη!

Δεν αναφερθήκαμε για τα «μαύρα χάλια» των αθλητικών υποδομών, ούτε τα χαράτσια που έχουν επιβάλει εντούτοις ΕΑΚ και δημοτικές επιτροπές παιδείας για την χρήση αυτών των εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και που ελλιπέστατες είναι σε σχέση με τις ανάγκες. 

Καλώ περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση και με ψήφισμα που θα το διεκδικήσει να απευθυνθεί στα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Αθλητισμού)..ενόψει και της κατάθεσης νέου νομοσχεδίου για τον αθλητισμό, αίροντας τις όποιες νομικές αγκυλώσεις. Η ΟΧΕ πάντως έχει κοινή επιστολή Κερκυραϊκού και Φαίακα την άνοιξη του 2022 με παρόμοιο τεκμηριωμένο αίτημα ''.  



No comments