Αφιέρωμα στο Πρωτάθλημα της Handball Premier 2021-22 - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Αφιέρωμα στο Πρωτάθλημα της Handball Premier 2021-22



Το αφιέρωμα, που ακολουθεί, για την Handball Premier, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ελληνικής Ομοσπονδίας χάντμπολ:


Μετά από δύο σεζόν με πολλά προβλήματα λόγω της πανδημίας, η φετινή Handball Premier επιβεβαίωσε τα ανοδικά βήματα του αθλήματος, σε αγωνιστικό και οργανωτικό επίπεδο.

Το κατάμεστο γήπεδο στη σειρά των τελικών, από φιλάθλους που διψούσαν να δουν χάντμπολ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ήταν ο επίλογος και ο οδηγός για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Με πιο έντονο ανταγωνισμό από κάθε άλλη φορά, με δραματικές αναμετρήσεις στις μάχες του τίτλου, της κατάκτησης των ευρωπαϊκών εισιτηρίων και την αποφυγή του υποβιβασμού το πρωτάθλημα κέντρισε το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Παράλληλα η οικονομική ενίσχυση των σωματείων από το κράτος, μέσω της φορολογίας των κερδών του στοιχήματος και η προβολή από την ΕΡΤ δίνουν επιπλέον εφόδια για την ανάπτυξη του πρωταθλήματος, τη βελτίωση των συνθηκών για τους αθλητές και την γενικότερη άνθιση του αθλήματος.

Σημαντική ήταν η προσπάθεια που ξεκίνησε από τη νέα ΚΕΔ στο κομμάτι της διαιτησίας, ενώ φέτος η απονομή της Αθλητικής Δικαιοσύνης ήταν άμεση και δεν υπήρχαν τα ατυχή περιστατικά του παρελθόντος, για τα οποία δεν έφεραν ευθύνη ούτε η Ομοσπονδία, ούτε οι σύλλογοι.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για το άθλημα είναι η αξιοσημείωτη παρουσία αρκετών νεαρών αθλητών, μελών των Εθνικών ομάδων εφήβων και νέων, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις Εθνικές μας ομάδες.


Ανδρέας Μούκιος: "Είμαστε σε καλό δρόμο, οφείλουμε να πετύχουμε περισσότερα"


Μιλώντας για τη φετινή Handball Premier, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρωταθλημάτων, Ανδρέας Μούκιος, σχολίασε ότι "γενικά ήταν μια πετυχημένη χρονιά, που κύλησε ομαλά χωρίς τα πολλά προβλήματα των προηγούμενων ετών λόγω covid. Από την αρχή της περιόδου ως νέα ΔΕΠ θέσαμε συγκεκριμένους στόχους με σκοπό την καλυτέρευση συνθηκών των αγώνων όλων των κατηγοριών με αποτέλεσμα η εικόνα του αθλήματος να είναι αυτή που αρμόζει προς τους θεατές - τηλεθεατές και πιστεύουμε ότι μας αξίζει. Διεξήχθησαν συναντήσεις με εκπροσώπους των Σωματείων (ξεχωριστή συνάντηση με κάθε κατηγορία) με σκοπό να εκφράσουμε τους στόχους μας και παράλληλα να ακούσουμε τις προτάσεις - επισημάνσεις τους. Κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου όλα τα αιτήματα των Σωματείων αντιμετωπίσθηκαν ακριβώς με την ίδια πολιτική, σε πλαίσιο ισονομίας και δικαιοσύνης με γνώμονα το καλό του αθλήματος. Με την ΚΕΔ και τον Πρόεδρο κο. Κατσίκη έχουμε μια άψογη και αγαστή συνεργασία έχοντας κοινή φιλοσοφία και αρχές.

Τα Final Four του Κυπέλλου Ελλάδος Ανδρών - Γυναικών άλλα και οι τελικοί της Handball Premier διεξήχθησαν σε γήπεδα-κοσμήματα, ευρωπαϊκών προδιαγραφών όπως είναι της Χαλκίδας και της Κοζάνης. Είχαμε την τύχη όλοι οι αγώνες να είναι υψηλού επιπέδου με μεγάλο συναγωνισμό μεταξύ των ομάδων και σε συνδυασμό με την προβολή των αγώνων από την δημόσια τηλεόραση, με υψηλά νούμερα τηλεθέασης, σίγουρα το άθλημα βγήκε κερδισμένο. Να ευχαριστήσω την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό για την αποδοχή της πρόταση μας ώστε όλοι οι Τελικοί της Handball Premier να διεξαχθούν στο πανέμορφο γήπεδο της Χαλκίδας.

Οι Τελικοί του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου είναι η αποκορύφωση για την εικόνα του αθλήματος μας και πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα από όλους του συντελεστές του αθλήματος. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, οφείλουμε όμως με την βοήθεια όλων να πετύχουμε πολλά περισσότερα".


H Handball Premier με αριθμούς


1 γήπεδο διεθνών προδιαγραφών φιλοξένησε και τους τέσσερις τελικούς της Handball Premier και αυτό ήταν το γυμναστήριο "Τάσος Καμπούρης" στη Χαλκίδα. Η απόφαση πάρθηκε με τη συναίνεση των σωματείων, προκειμένου να δουν τους τελικούς δια ζώσης περισσότεροι φίλαθλοι, με καλύτερες προδιαγραφές ασφάλειας και με τις καλύτερες δύνατες συνθήκες για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων.


3 τίτλους Handball Premier μετράει ο Ολυμπιακός μετά τη φετινή κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και τους τρεις τους έχει κερδίσει με αντίπαλο την ΑΕΚ στους τελικούς (2017-18, 2018-19, 2021-22)


14 σύλλογοι από 8 πόλεις συμμετείχαν στο πρωτάθλημα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Βέροια, Έδεσσα, Άργος, Κερκυρα, Νάουσα). Στο επόμενο πρωτάθλημα (2022-23), θα συμμετάσχουν 12 ομάδες από 6 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Έδεσσα, Άργος, Νάουσα).


17 ετών ήταν ο νεότερος εκ των πρωταγωνιστών του πρωταθλήματος. Ο διεθνής με την Εθνική εφήβων, Αχιλλέας Τόσκας της Δράμας '86, σκόραρε 106 γκολ σε 20 αναμετρήσεις.


17 προπονητές κάθισαν στους πάγκους των 14 ομάδων κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και όλοι ήταν Έλληνες.


26 αγώνες είχαν τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ. Η ΟΧΕ και η Δημόσια Τηλεόραση συνεργάστηκαν για 8η συνεχόμενη χρονιά. Κατά τη διάρκεια της σεζόν έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μετάδοσης.


36 γκολ ήταν η μικρότερη επίδοση τερμάτων για δύο ομάδες σε έναν αγώνα. Το χαμηλότερο σκορ του πρωταθλήματος (18-18) σημειώθηκε στην αναμέτρηση Ολυμπιακός - ΑΕΚ για την πρώτη φάση του πρωταθλήματος.


45 γκολ ήταν η καλύτερη επιθετική επίδοση από μία ομάδα σε έναν αγώνα. Το πέτυχε η ΑΕΚ κόντρα στην Πυλαία (45-24) στο πλαίσιο της Β' φάσης του πρωταθλήματος.


56 ξένοι αθλητές αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα. Τη φανέλα της ΑΕΚ φόρεσαν κατά τη διάρκεια της σεζόν 10 ξένοι παίκτες, ενώ από 9 αγωνίστηκαν σε Διομήδη, Φαίακα Κέρκυρας και Φίλιππο Βέροιας. Τέσσερις ομάδες δεν είχαν ξένο αθλητή στη σύνθεσή τους (Πυλαία, Ιωνικός, Σαλαμίνα και Άρης Νίκαιας).


112 δίλεπτες αποβολές δέχθηκαν οι παίκτες του Ιωνικού, με την ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας να έχει την... αρνητική πρωτιά σε αυτή την κατηγορία. Τις λιγότερες δίλεπτες δέχθηκε η ΑΕΚ (60), ενώ ο πρωταθλητής Ολυμπιακός είχε 91.


156 γκολ πέτυχε ο Χάρης Μάλλιος του Διομήδη και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος μέσο όρο 7,80 γκολ σε 20 αγώνες. Μάλιστα, στον αγώνα κόντρα στον Αερωπό σκόραρε 18 γκολ, πετυχαίνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση. Τον καλύτερο μέσο όρο τερμάτων είχε ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος του Ζαφειράκη με 9,12 γκολ ανά αγώνες (155 γκολ σε 17 αγώνες).


345 αθλητές συμμετείχαν συνολικά στη φετινή Handball Premier.


1.009.050 ευρώ ήταν τα συνολικά έσοδα των ομάδων της Handball Premier, για τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα. Τα χρήματα προέρχονταν από τη φορολόγηση των κερδών των παικτών του Στοιχήματος και κάθε σωματείο πήρε μόνο για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα από 72.075 ευρώ.

No comments