Στην κορυφή του κόσμου οι Κροάτες ! - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Στην κορυφή του κόσμου οι Κροάτες !


Η Κροατία ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου κατακτώντας τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπιτς χάντμπολ ανδρών που ολοκληρώθηκε με απόλυτη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία στις εγκαταστάσεις Karteros Beach Sports Center στην παραλία του Καρτερού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Οι Κροάτες στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές για 3η φορά στην ιστορία τους μετά την μεγάλη νίκη τους επί της Δανίας με 2-0 (24-22, 21-18) στον τελικό της διοργάνωσης.

Οι Βίκινγκς προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, να σταματήσουν τους Κροάτες που ήρθαν στην Ελλάδα με δεδηλωμένο στόχο να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο, μια φιλοδοξία που κάθε άλλο παρά φρούδα αποδείχθηκε.

Με ηγέτη στην επίθεση τον Νίκολα Φίνεκ – ειδικά στο πρώτο σετ το κέντρο της δανέζικης άμυνας δεν μπορούσε να τον ανακόψει – να τελειώνει τον τελικό με 18 πόντους και τον Μπούρα (13π.) να δίνει ουσιαστικές λύσεις στην δεύτερη περίοδο, η Κροατία ουσιαστικά δεν κινδύνεψε.

Άλλωστε, η Δανία έπεσε πάνω  και στον εξαιρετικό Ιβάν Ντούμενσιτς που με 8 επεμβάσεις – όλες σε καίρια σημεία – κρατούσε στα μετόπισθεν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Ο Μάρτιν Άντερσεν (16π. και 8/10 προσπάθειες) ήταν η μεγαλύτερη απειλή των Δανών μαζί με τον Μος, αλλά δύο – εν προκειμένω – κούκοι δεν φέρνουν τρόπαιο, ειδικά από την στιγμή που απουσίαζε κι ο τιμωρημένος αμυντικός Ρόνι Άντερσεν.

Οι Κροάτες με αυτόν τον τρίτο τίτλο (2008 και 2016 οι άλλοι δύο) μείωσαν σε δύο την απόσταση που τους χωρίζει από την Βραζιλία που έχει πέντε κατακτήσεις, ενώ μετρούν και πέντε χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2009, 2011, 2013, 2015).

ΚΡΟΑΤΙΑ – ΔΑΝΙΑ 2-0 (24-22, 21-18)

ΚΡΟΑΤΙΑ: Ντούμενσιτς 12, Τζούριτς, Γκοριτσάνετς 2, Μάρκοβιτς, Κόλιτς, Μπούρα 13, Ντούκες, Βαλεντάκοβιτς, Λέκο, Φίνεκ 18

ΔΑΝΙΑ: Σ. Γιένσεν, Τόμσεν, Βίλουμσεν, Μόγκενσεν 4, Γιουστ 8, Μ. Άντερσεν 16, Φρ. Γιένσεν 2, Κρίστενσεν

Διαιτητές: Γ. Γκόμερ, Μ. Γκόμερ (Σουηδία) Αποκλεισμοί: 0-1


Δηλώσεις: 

Βαλεντίνο Βαλεντάκοβιτς (αθλητής Κροατίας): "Δεν είναι η πρώτη φορά παίρνουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά είναι πάντα εκπληκτικό. Ήταν παιχνίδι υψηλών προσδοκιών, είναι πάντα δύσκολο να αγωνίζεσαι απέναντι σε όλους επειδή είμαστε στην κορυφή. Όλοι θέλουν να μας κερδίσουν. Παλέψαμε ως το τέλος. Η τοποθεσία και η οργάνωση ήταν φανταστικά, ευχαριστούμε Ελλάδα!"

Λουτσιάν Μπούρα (αθλητής Κροατίας):  "Είναι θεσπέσιο συναίσθημα. Το περιμέναμε από τη Ρωσία, το 2018 που χάσαμε στον τελικό. Προετοιμαζόμασταν για τέσσερα χρόνια. Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα. Ήταν δύσκολο, όλοι έπαιξαν τόσο καλά σε αυτό το τέλειο τουρνουά."

Μάρτιν Άντερσεν (Αθλητής Δανίας): «Χάσαμε τον τελικό, αλλά όχι την αυτοπεποίθησή μας σαν ομάδα. Ήταν ένας πάρα πολύ καλός αγώνας στον οποίο θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Θα διορθώσουμε τα λάθη μας και θα είμαστε ακόμα καλύτεροι την επόμενη φορά.

Έγινε ένα πάρα πολύ καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μεταξύ πολλών καλών ομάδων σε μια ωραία εγκατάσταση και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή του. Τους οργανωτές, τους εργαζομένους και όλους τους εθελοντές, η βοήθεια των οποίων ήταν μεγάλη και πολύτιμη».

Μάρτιν Νόρλμουντ Κρίστενσεν (Αθλητής Δανίας): «Ήταν ένα σκληρό παιχνίδι με έναν αντίπαλο που διαθέτει πολλούς καλούς και έμπειρους παίκτες. Εμείς είμαστε υπερήφανοι για την ομάδα μας, καθώς όλοι προσπαθήσαμε πολύ για να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο. Θα κοιτάμε τον καθρέπτη και θα βλέπουμε ικανοποιημένους και χαρούμενους ανθρώπους.

Η διοργάνωση ήταν άψογη, τα γήπεδα υψηλού επιπέδου και υπήρχε μεγάλη βοήθεια από όλους τους ανθρώπους, τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Η Κρήτη και το Ηράκλειο είναι ένα πανέμορφο μέρος και ο κόσμος πολύ φιλόξενος, τους ευχαριστούμε όλους».


 

No comments