'' Ο δρόμος προς την επιτυχία...'' - greekhandball.com

Τελευταία νέα

'' Ο δρόμος προς την επιτυχία...''


Ο προπονητής της Πυλαίας Μπάμπης Ανανιάδης, έγραψε στο www.handballcoaching.gr , για τον '' δρόμο προς την επιτυχία '' .

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κείμενο, χρήσιμο για κάθε ομαδικό σπορ και διαβάζοντας το φυσικά παίρνουμε απαντήσεις σε απορίες μας ( Σ.Σ.  τελικά, το μπάσκετ έχει και κάποια χρησιμότητα για το χάντμπολ...) : 

'' Οι απαιτήσεις του αγωνιστικού αθλητισμού την περίοδο των αγώνων ή και την ημέρα του αγώνα συνοψίζονται σε δύο λέξεις : Ενέργεια και Συγκέντρωση. Δύο έννοιες οι οποίες αλληλοεπηρεάζονται και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ιδανική απόδοση.

Η ενέργεια που καλείται να «βγάλει» ο αθλητής στον αγώνα είναι το απαραίτητο στοιχείο για να πετύχει το στόχο του. Αναφέρεται στον αθλητή που είναι ενεργοποιημένος, σε πνευματική και σωματική ετοιμότητα, με έντονη προσπάθεια και επιμονή, όντας σε όσο το δυνατό καλύτερη κατάσταση. Περιλαμβάνει όλα τα σωματικά στοιχεία, τα οποία έχουν δουλευτεί μέσα στη χρονιά και δίνουν στον αθλητή τη δυνατότητα να αποδώσει τα μέγιστα. Παρόλο που σε πρώτη φάση θεωρείται αποτέλεσμα της σωματικής κατάστασης και της φυσιολογίας του αθλητή, εντούτοις όμως η απελευθέρωση ενέργειας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ψυχοπνευματική κατάστασή του. Παράγοντες που καθορίζουν την ποσότητα ενέργειας που θα «διαθέσει» ο αθλητής στον αγώνα, αποτελούν η διάθεση και η επιθυμία του να αγωνιστεί. Ο στόχος που έχει τεθεί, το «γιατί» να αγωνιστώ. Χωρίς στόχο δεν υπάρχει κατεύθυνση και τρόπος να μετουσιώσει ο αθλητής τη δουλειά του σε ενεργοποίηση. Η διάθεσή του επηρεάζεται από το πιθανό άγχος του, τις αμφιβολίες που ίσως έχει αναπτύξει για το επίπεδο ετοιμότητάς του, το φόβο της κούρασης και την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Όταν ο αθλητής έχει πετύχει την συσσώρευση ενέργειας τότε το «μόνο» που απομένει είναι να είναι συγκεντρωμένος. Είναι πιθανό να έχει κάνει άρτια προετοιμασία αλλά να μην αποδώσει αυτό που μπορεί για το λόγο ότι δεν κατάφερε να συγκεντρωθεί.

Είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι η συγκέντρωση δεν είναι διαδικασία της τελευταίας εβδομάδας: ακολουθεί μια σταδιακά εξελισσόμενη κατάσταση, το αποκορύφωμα της οποίας, είναι ο αγώνας. Για να μπορείς να συγκεντρωθείς 100% την εβδομάδα του αγώνα είναι αναγκαίο να είσαι μια εβδομάδα πιο πριν στο 99%!

Η επίτευξη της συγκέντρωσης είναι το πιο δύσκολο ίσως «τεχνικό» στοιχείο που έχει να δουλέψει πνευματικά ο αθλητής. Ωστόσο, δουλεύεται και αναπτύσσεται. Απαιτεί όμως επιθυμία και πλάνο! Απαιτεί πνευματική δουλειά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Οι παράγοντες που επιδρούν στη συγκέντρωση είναι αρκετοί, συνδέεται άρρηκτα με τη διάθεση καθώς ο συναισθηματικά θετικός αθλητής συγκεντρώνεται πιο εύκολα και ωφέλιμα από τον αθλητή με αμφιβολίες και αρνητικές σκέψεις.

Ρουτίνα Πριν Τον Αγώνα

Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί, ακόμα και έμπειροι αθλητές, είναι να ασχολούνται όλη την ημέρα, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει ο αγώνας, με την ατομική τακτική τους , με τον ρόλο τους μέσα στο γήπεδο , με τους αντίπαλους παίκτες , με όλους τους εξωτερικούς παράγοντες που θα συναντήσουν κάνοντας το εικόνα και γενικά ό,τι έχει να κάνει με τον αγώνα. Ασφαλώς και θα πρέπει να πάρετε την απαραίτητη πληροφόρηση, να έχετε σχεδιάσει και εμπεδώσει την στρατηγική σας όμως αποφύγετε να μπείτε σε αυτήν την διαδικασία γιατί το μόνο που θα σας προκαλέσει είναι περισσότερο άγχος και ανασφάλεια. Χαλαρώστε διαβάζοντας ένα βιβλίο, παρακολουθώντας ταινίες , βλέποντας φίλους ή με άλλα χόμπι που θα βοηθήσουν ή απλά συνεχίστε τη ρουτίνα σας , τη καθημερινότητα σας για να βοηθήσετε το μυαλό σας να ξεφύγει.

Έτσι, τις ημέρες πριν τον αγώνα δεν χρειάζεται να μπείτε σε καραντίνα ούτε να περνάτε όλη σας τη μέρα σε ένα κρεβάτι. Κάντε το πρόγραμμά σας. Να θυμάστε πως η απότομη αλλαγή στην καθημερινότητά σας για όλη την εβδομάδα ίσως σας προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα περιμένατε!

Χαλαρώστε διαβάζοντας ένα βιβλίο, παρακολουθώντας ταινίες , βλέποντας φίλους ή με άλλα χόμπι που θα βοηθήσουν ή απλά συνεχίστε τη ρουτίνα σας , τη καθημερινότητα σας για να βοηθήσετε το μυαλό σας να ξεφύγει.

Θετικές Σκέψεις

Είναι ανθρωπίνως αδύνατο, όσο κι αν προσπαθήσετε, να μην σκεφθείτε τον αγώνα την τελευταία εβδομάδα. Εστιάστε όμως στα όμορφα και τα θετικά συναισθήματα που προκαλεί ένας αγώνας, όπως τη στιγμή της λήξης και γιατί όχι κατά την κατάκτηση ενός τροπαίου . Αναλογιστείτε τη συγκίνηση, τη χαρά και την ικανοποίηση που θα νιώσετε σε μία παρόμοια κατάσταση και πως πολύ σύντομα θα ζήσετε αυτές τις στιγμές. Από την άλλη, αποφύγετε να σκέφτεστε συνεχώς τα δύσκολα κομμάτια του αγώνα, την κούραση και το άγχος που αυτά προκαλούν καθώς θα δηλητηριάσουν την ψυχολογία σας. Αναζητήστε κίνητρα και λόγους που θα φέρουν στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό σας και θα σας δώσουν δύναμη τις δύσκολες στιγμές!

Η τελευταία εβδομάδα του αγώνα είναι τις περισσότερες φορές γεμάτη προσμονή, αγωνία και… αρκετό ελεύθερο χρόνο, αφού οι προπονήσεις θα πρέπει να έχουν μειωθεί αισθητά. Όλοι περιμένουν να έρθει ο αγώνας και μετράνε αντίστροφα τις ημέρες. Είναι όμως και 7 ημέρες από τη ζωή σας, οι οποίες – για να το δούμε και λίγο φιλοσοφικά – εάν περάσουν δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω.

Με λίγα λόγια, μη βιαστείτε να τις περάσετε γρήγορα – γρήγορα! Είναι και αυτές κομμάτι του αγώνα που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας, είναι και αυτές κομμάτι της εμπειρίας που θα σας διδάξουν πράγματα, είναι και αυτές μέρες από τη ζωή σας και θα πρέπει να απολαύσετε την κάθε στιγμή και το κάθε δευτερόλεπτο! Ζήστε τις!

Κίνητρα

Τα κίνητρα ωθούν το άτομο ενεργώντας από μέσα ή το έλκουν ενεργώντας από έξω. Κίνητρα επομένως , είναι τόσο οι εσωτερικές αιτίες της συμπεριφοράς, όπως τα ένστικτα, οι ορμές, οι σκοποί, οι επιθυμίες ή οι προθέσεις, τα συναισθήματα, οι διάφορες συγκινησιακές καταστάσεις όσο και εξωτερικές αιτίες, όπως οι αμοιβές, τα θέλγητρα ή φόβητρα ή οι απωθητικοί ερεθισμοί.

Τα εσωτερικά κίνητρα είναι:

• η ευχαρίστηση που νιώθει ο αθλητής όταν ασχολείται με το άθλημα

• η ικανοποίηση που βιώνει καθώς προσπαθεί να επιτύχει ή να δημιουργήσει κάτι (ανάγκη για επίτευξη)

• η αγάπη για τη δράση

• η ανάγκη για επαφή με άλλους ανθρώπους και η επιθυμία να ανήκει σε μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων

• τα αισθήματα αυτοπραγμάτωσης

Τα εξωτερικά κίνητρα αφορούν συνήθως ανταμοιβές από το περιβάλλον όπως:

• έπαινος

• βραβεία

• μετάλλια

• υλικές απολαβές

• η σχέση με τον προπονητή

• η σχέση με σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του (πχ. γονείς)

Ακόμα και σαν αστείο , αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας το σκεφτόμασταν πολύ σοβαρά , κάνοντας το εικόνα , ονειρευόμασταν τη κατάκτηση του τροπαίου .

Η Επίτευξη Ενός Θαύματος

Η πρόκριση για πρώτη φόρα σε final four του κυπέλλου ανδρών έφερε στην ομάδα μεγάλη ευφορία σε όλα τα επίπεδα . Έβλεπα καθημερινά στις προπονήσεις ότι η ομάδα είχε μεγάλη δίψα για διάκριση . Αυτό που ανέφερα συνέχεια στους αθλητές μας ήταν ότι η ατομική διάκριση - καταξίωση θα ερχόταν μόνο μέσω της ομαδικής διάκρισης . Το “εγώ” του κάθε παίκτη έπρεπε να μπει κάτω από το “ εμείς” της ομάδας , όπως αναφέρει και ο coach Gregg Popovich "no man is an island""Κανείς παίκτης δεν είναι νησί, κανείς δεν πορεύεται μόνος του. Όταν βάζω κάτι στη ζωή των άλλων, τότε αυτό επιστρέφει και στη δική μου ζωή".

Η δική μου θεωρία για τον έλεγχο της ομάδας είναι ότι θεωρώ τους παίκτες συνεργάτες και είμαι ενάντια στο στερεότυπο του αυταρχικού προπονητή.. Μέσα από τις βασικές αρχές που διέπουν μια ομάδα , υπάρχει πολύ καλός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ παικτών και προπονητή , σεβασμός και εμπιστοσύνη αμφίδρομη και ότι στο τέλος θα ζήσουμε την ίδια στιγμή μαζί είτε είναι θετική είτε είναι αρνητική . Νομίζω ότι με αυτό το τρόπο λαμβάνεις τη μέγιστη δυνατή απόδοση του αθλητή .

Εκεί που έπρεπε να επικεντρωθούμε , λόγω και του χαμηλού μέσου όρου ηλικίας των αθλητών , ήταν στην πνευματική σκληράδα . Όπως αναφέρει και ο coach Phil Jackson “Όλοι οι παίκτες τρέχουν και σηκώνουν βάρη. Πρέπει όμως να γυμνάζουν και το πνεύμα τους” . Θέλαμε να μπορούν να σκέφτονται με καθαρό μυαλό ακόμα και όταν τα πράγματα θα πήγαιναν στραβά . Σεβόμενοι τη κάθε ομάδα που θα αντιμετωπίζαμε , ούτως ή άλλως ήμασταν και το μεγάλο outsider της διοργάνωσης , χωρίς να υπάρχει το συναίσθημα του φόβου , βλέποντας το κάθε παιχνίδι σαν μια πολύ μεγάλη πρόκληση . Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι εστιάζαμε στη θετική πλευρά των πραγμάτων και δε φέραμε καθόλου στο μυαλό μας την αρνητική πλευρά.

Ακόμα και σαν αστείο , αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας το σκεφτόμασταν πολύ σοβαρά , κάνοντας το εικόνα , ονειρευόμασταν τη κατάκτηση του τροπαίου .

 Πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα εξωτερικά κίνητρα που δόθηκαν από τη διοίκηση όπως πριμ ευρωπαϊκού εισιτηρίου , πριμ κατάκτησης τροπαίου , κάποια κίνητρα που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό και πρέπει να μείνουν στα αποδυτήρια και φυσικά τα εσωτερικά κίνητρα (επιθυμία , το συναίσθημα , η πρόθεση) που παρακίνησαν το κάθε παίκτη να έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση''.


No comments