Υπάρχει ελπίδα για το χάντμπολ ! - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Υπάρχει ελπίδα για το χάντμπολ !

Τo μεγαλύτερο στοίχημα για τη διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης αποτελεί η εφαρμογή του νέου προγράμματος ανάπτυξης του αθλήματος για την τετραετία 2021-2024

Με απώτερο στόχο τη δημιουργία αθλητών και αθλητριών που θα φέρουν τις Εθνικές ομάδες στην ελίτ του παγκόσμιου χάντμπολ, εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Σωματείων και ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο η εφαρμογή του προγράμματος που εκπόνησε ο στρατηγικός σύμβουλος Γκι Πετιζιράρ και εκτελείται από τους ομοσπονδιακούς προπονητές και τους τεχνικούς συμβούλους της ΟΧΕ σε όλη τη χώρα.




Πριν λίγες μέρες, 390 αθλητές και αθλήτριες, από τις ηλικιακές κατηγορίες Παίδων (Κ14), Κορασίδων (Κ14), Παμπαίδων Α' (Κ13) και Παγκορασίδων Α' (Κ13), συμμετείχαν στο πρώτο τουρνουά που διοργανώθηκε σε δύο περιόδους, σε τρεις διαφορετικές πόλεις (Πορταριά Πηλίου, Αίγιο και Σαλαμίνα). Πρόκειται για τις ομάδες επιλέκτων από τις γεωγραφικές περιφέρειες του χάντμπολ. Θα ακολουθήσουν ακόμη δύο τουρνουά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς και ένα τελικό τουρνουά ατομικής βελτίωσης.


Οι ομάδες επιλέκτων δημιουργήθηκαν μέσα από προπονήσεις που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία ή 15ημερη βάση. Έως τώρα 500 παιδιά των συγκεκριμένων ηλικιών αξιολογήθηκαν και υποβλήθηκαν σε τεστ φυσικής κατάστασης και σωματομετρικές μετρήσεις. Τα στοιχεία αυτά, θα αναλυθούν από τους τους ειδικούς επιστήμονες του προγράμματος Sport Excellence, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΟΧΕ με το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Παράλληλα, δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων, που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν τους αξιολογημένους αθλητές και αθλήτριες. Αυτό το εργαλείο θα είναι πολύτιμο για κάθε ομοσπονδιακό προπονητή, που θα έχει πρόσβαση στο ιστορικό και στην εξέλιξη οποιουδήποτε αθλητή.






Οι πυλώνες του προγράμματος

Η πρόταση του Γκι Πετιζιράρ είναι ξεκάθαρη και βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες:

1) Αύξηση των σωματείων ώστε να μεγαλώσει η δεξαμενή επιλογής αθλητών.

2) Εντοπισμός αθλητών και αθλητριών με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για το άθλημα.

3) Συνεχής αξιολόγηση και ατομική βελτίωση

4) Ενταξη στα Εθνικά Προπονητικά Κέντρα, με αύξηση του όγκου στοχευμένης ατομικής προπόνησης, ώστε να προκύψουν οι μελλοντικοί διεθνείς των Εθνικών μας ομάδων.




Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής όλοι οι άνθρωποι του αθλήματος αγκάλιασαν το νέο πρόγραμμα, που βάζει στο επίκεντρο τον αθλητή και θα ωφελήσει τα Σωματεία, τις Εθνικές ομάδες και συνολικά το οικοδόμημα του ελληνικού χάντμπολ.





No comments