Επιστολή της ΟΧΕ προς όλα τα σωματεία χάντμπολ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Επιστολή της ΟΧΕ προς όλα τα σωματεία χάντμπολ

Ανοικτή επιστολή προς όλα τα σωματεία απέστειλε σήμερα (08/01) η ΟΧΕ, καταγράφοντας λεπτομερώς τις κινήσεις της για τα πεπραγμένα της από το καλοκαίρι μέχρι τώρα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε τις θέσεις της, αλλά και την πρόταση που θα υποβάλει στις αρμόδιες αρχές για επανέναρξη των Πρωταθλημάτων της Handball Premier και της Α1 Γυναικών το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου 2021.


Ακολουθεί η σχετική επιστολή:


''Κύριε Πρόεδρε,


Αρχικά ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία σε εσάς, το Δ.Σ., τους προπονητές και τους αθλητές του σωματείου σας.

Ελπίζουμε αυτήν την χρονιά να ξεπεράσουμε την πανδημία και να επουλωθούν οι βαριές πληγές που έχουν αφήσει σε όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό τα περιοριστικά μέτρα και η διακοπή των δραστηριοτήτων των σωματείων.

Οι σύλλογοι αδιαμφισβήτητα έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της δυσμενούς αυτής κατάστασης στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Υποχρέωση της Ομοσπονδίας ήταν να προετοιμάσει την φετινή σεζόν (2020-2021) με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνεχιστούν οι δραστηριότητες στο άθλημα, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος για τα σωματεία και παράλληλα να κάνει κινήσεις για την ανάπτυξη και διάδοση του σε μία εποχή με πρωτοφανείς συνθήκες.

Η ΟΧΕ έχοντας αφουγκραστεί τα σωματεία που ήδη από το 1ο lockdown είχαν πληγεί οικονομικά, αλλά και όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με την πανδημία, προέβλεψε σωστά ότι και η φετινή σεζόν θα είναι δύσκολη.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των κατηγοριών και την δημιουργία ομίλων με κύριο στόχο την οικονομική ελάφρυνση των σωματείων, εξασφαλίζοντας ότι όλα θα μπορέσουν να δηλώσουν συμμετοχή, να συμμετάσχουν και να ολοκληρώσουν την σεζόν. Απόφαση που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, καθότι οι μετακινήσεις είναι ελάχιστες και οι αγώνες πολύ λιγότεροι κάτι που μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε ομαλά την σεζόν.

Η ΟΧΕ κατέθεσε (και εγκρίθηκε από την ΓΓΑ) ένα υγειονομικό πρωτόκολλο για διεξαγωγή των αγώνων, άρτιο και ασφαλές για τους συντελεστές του αθλήματος, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο και για τα άλλα αθλήματα.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο τηρήθηκε από τα σωματεία και το άθλημα -με κάποια λογικά προβλήματα, αλλά με καλή θέληση, συνεργασία και διάθεση από όλους- συνέχισε κανονικά τις δραστηριότητες του έως το τέλος Οκτωβρίου.

Δυστυχώς όμως ο «εφιάλτης» της πανδημίας επέστρεψε και μαζί του έφερε και ένα νέο lockdown, αρχικά (ΚΥΑ 2/11) μόνο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στην συνέχεια (7/11) σε όλη την χώρα.

Η ΟΧΕ από τις 3/11 με ανακοίνωση της και στις 4/11 με επιστολή της προς τους Υφυπουργούς Αθλητισμού, Πολιτικής Προστασίας- Διαχείρισης Κρίσεων και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ.κ. Αυγενάκη, Χαρδαλιά και Μαυρωτά, ζήτησε την εξαίρεση της Handball Premier και της Α1 Γυναικών από τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και την στήριξη της πολιτείας στα σωματεία. Η Ομοσπονδία έκρουσε επίσης των κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που υπάρξει αποχή για μεγάλο διάστημα, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή στα σωματεία. Με επιστολή της (5/11) στην ΓΓΑ ζήτησε να επανέλθουν στις προπονήσεις τα τρία σωματεία (Διομήδης Άργους, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αφού τα υπόλοιπα 5 (Ολυμπιακός, Αερωπός Έδεσσας στους άνδρες, ΟΦΝΙ, Αναγέννηση Άρτας, Βέροια 2017 στις γυναίκες) που είχαν το δικαίωμα, δυστυχώς για τους δικούς τους λόγους δεν δήλωσαν συμμετοχή το καλοκαίρι.

Στην συνέχεια, με νέα ανακοίνωσή της, στις 11/11, η Ομοσπονδία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της σχετικά με τις δαπάνες που απαιτούνται προκειμένου να διενεργούνται εβδομαδιαία τεστ covid-19 και ότι προκύπτουν έξοδα που είναι εκτός των προϋπολογισμών Ομοσπονδίας και Συλλόγων, κάτι που έρχεται να προστεθεί στην ήδη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που έχει προκαλέσει η παύση των χορηγιών, λόγω της προβληματικής κατάστασης στην αγορά από την πανδημία και το πρώτο lockdown της άνοιξης.

Η Ομοσπονδία ζήτησε εκ νέου την οικονομική στήριξη των Σωματείων από πλευράς του κράτους αναφορικά με το κόστος εφαρμογής των τεστ και τόνισε ότι: «Η περίοδος που διανύουμε θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού», κλείνοντας δε ξεκαθάρισε πως: «Είναι σαφές ότι είναι μέρος των καθηκόντων της Ομοσπονδίας να διεκδικεί την επαναφορά του αθλήματος στο γήπεδο, ταυτόχρονα όμως αποτελεί ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι αυτό εξαρτάται από την θέληση της Ομοσπονδίας ή ακόμα και της αθλητικής ηγεσίας της χώρας».

Αυτή η οικονομική στήριξη χωρίς να είναι στο επίπεδο που θα επιθυμούσαν οι σύλλογοι, δόθηκε από την πολιτεία και αποτελεί μια ανάσα για την νέα χρονιά.

Στην περίοδο που ακολούθησε με νέα ΚΥΑ δόθηκε άδεια στις Εθνικές Ανδρών και Γυναικών, καθώς και σε όλα σωματεία των ομαδικών αθλημάτων που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, να προπονούνται με την πραγματοποίηση εβδομαδιαίων τεστ covid-19.

Στις 14/12 η ΟΧΕ απέστειλε νέο αίτημα στην Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ με επισυναπτόμενα τα σχετικά πρωτόκολλα, για την επανέναρξη των προπονήσεων καταρχήν της Handball Premier και της Α1 Γυναικών, αλλά και για την Εθνική Εφήβων, αφού η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 13/12 προέβλεπε την έναρξη των προπονήσεων μόνο για τις εναπομείνασες επαγγελματικές κατηγορίες (Volleyleague και SuperLeague 2).

Έτσι φτάσαμε στις 24/12, όπου η νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε περιελάμβανε και την επανέναρξη των προπονήσεων και για τις πρώτες κατηγορίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων. Αίτημα που είχε εκφραστεί επίσημα πολλές φορές από την Ομοσπονδία και απέρρεε από την επιθυμία όλου του αθλήματος, σωματείων, αθλητών και προπονητών, όλο αυτό το διάστημα.

Στις 30/12 η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι το χάντμπολ επιστρέφει στο γήπεδο, ως η μοναδική επιλογή για την επιβίωση των σωματείων και του αθλήματος, τονίζοντας ωστόσο ότι η οικονομική κατάσταση τόσο της ίδιας, όσο και των σωματείων είναι σε δυσμενή θέση. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι τα σωματεία θα κληθούν να αναλάβουν σε αυτές τις δύσκολες εποχές, ένα ακόμα μεγάλο οικονομικό βάρος και για αυτό η Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια με επαφές που θα κάνει τόσο με την πολιτεία, όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει πλέον τους κωδικούς και δύναται να συνδράμει τόσο στο κόστος των τεστ, όσο και των οδοιπορικών.

Ακολούθησαν (2/1) οι τηλεδιασκέψεις της Handball Premier και της Α1 Γυναικών, παρουσία του προέδρου της ΔΕΠ, Αναστάσιου Χειβιδόπουλου και με την συμμετοχή του προέδρου της ΟΧΕ, Κώστα Γκαντή, όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους. Σαφέστατα υπήρχε ο προβληματισμός για τα οικονομικά, ωστόσο επιβεβαιώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων επιθυμεί την επιστροφή στο γήπεδο, αλλά και στους αγώνες.

Η Ομοσπονδία άμεσα θα καταθέσει στις αρμόδιες αρχές την πρότασή της με το χρονοδιάγραμμα που θα αναφέρει ότι επιθυμεί την επανέναρξη των πρωταθλημάτων με πιο πιθανή ημερομηνία έναρξης, το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου. Δυστυχώς η ΟΧΕ δεν αποφασίζει πότε θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, αυτό είχε μάλιστα επισημανθεί και στην ανακοίνωση της 11ης Νοεμβρίου. Είναι πέρα από κάθε λογική να παρουσιάζεται η Ομοσπονδία ως αυτή που μπορεί να δεσμευθεί για την έναρξη των επίσημων διοργανώσεων σε αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε.

Όπως είχε τονιστεί στις τηλεδιασκέψεις, αλλά και στην ανακοίνωση που ακολούθησε, η ΟΧΕ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση άλλων πόρων, προκειμένου τα σωματεία να αντεπεξέλθουν στην δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Απέστειλε στις 5/1 επιστολές σε όλους τους Δήμους όπου εδρεύουν τα σωματεία των πρώτων κατηγοριών ζητώντας την συνδρομή τους στα τεστ, αλλά και τα οδοιπορικά, έχοντας πλέον την νομική δυνατότητα να το πράξουν, ενώ απέστειλε ευχαριστήριες επιστολές σε όλους τους Δήμους που ήδη είχαν βοηθήσει προς σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτές οι επιστολές έρχονται να προστεθούν στην επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της ΔΕΠ Αναστάσιος Χειβιδόπουλος με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, η ΟΧΕ έλυσε και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που προέκυψε με τα τεστ covid-19 που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Τα σωματεία που υποβλήθηκαν σε τεστ από τον EOΔΥ δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αποδεικτικά για να τα προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές. Η ΟΧΕ ενημέρωσε σχετικά την ΓΓΑ και ζήτησε να παρέμβει, προτείνοντας τα αποτελέσματα των τεστ να στέλνονται στον υπεύθυνο covid του σωματείου, ο οποίος με την σειρά του θα ενημερώνει την ομοσπονδία. Το αίτημα της Ομοσπονδίας έγινε δεκτό και έτσι τα σωματεία που απευθύνονται στον ΕΟΔΥ θα μπορούν ανέξοδα και με ασφάλεια να πραγματοποιούν τα τεστ.

Κύριε Πρόεδρε,

η κατάσταση σε όλο τον ελληνικό αθλητισμό είναι κρίσιμη και όλοι οφείλουμε να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και ωριμότητα.

Το άθλημα πρέπει να επιστρέψει στο γήπεδο και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως που πολλές ομάδες ήδη έχουν ξεκινήσει προπονήσεις. Η απόφαση επανέναρξης λήφθηκε με βάση την πολυφωνία, τον διάλογο και την συμμετοχικότητα με στόχο το καλύτερο για τους αθλητές - τριες και το άθλημα. Αλλιώς κινδυνεύουμε τα ρίσκα και οι παγίδες να γίνουν περισσότερα από τα οφέλη.

Με την ευχή να μπορέσουμε όλοι να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το πρωτοφανές αυτό γεγονός, να βρούμε τη δύναμη για να βγούμε όλοι νικητές και επιτέλους να γυρίσουμε στο γήπεδο και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το άθλημα που αγαπάμε, για το handball.


Με τιμή,

O Πρόεδρος Κώστας Γκαντής     

Ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Σταματιάδης''

No comments