Η εμφάνιση του χάντμπολ στα Γιαννιτσά, την περίοδο 1977-78, η δημιουργία τμημάτων του Μ. Αλέξανδρου και η συμμετοχή σε διοργανώσεις (pics) - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η εμφάνιση του χάντμπολ στα Γιαννιτσά, την περίοδο 1977-78, η δημιουργία τμημάτων του Μ. Αλέξανδρου και η συμμετοχή σε διοργανώσεις (pics)

Η πρώτη ομάδα του Μ. Αλέξανδρου Γιαννιτσών από το τουρνουά του 1978 στο ανοικτό γήπεδο στο Ποσειδώνιο αθλητικό κέντρο Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή Τρίτωνα, Εσπέρου και ΑΟ Σερρών. 

Πάνω αριστερά: Θάνος Δεμερτζόγλου, Γιώργος Καζακόπουλος, Στέφανος Ιωαννίδης, Γιάννης Ευθυμιάδης, Κώστας Ζιώγας, Γιάννης Γκιτσούδης.

Κάτω αριστερά: Κυριάκος Παπαδόπουλος (προπονητής - αθλητής), Αθανάσιος Ξυνίδης, Γιώργος Τζούρος, Σάκης Νικέζης


του Μανώλη Νεόφυτου


Από τους πρώτους συλλόγους, που καλλιεργούν το χάντμπολ στην Ελλάδα, είναι και ο Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών. Ιδρύθηκε το 1973 και το 1978 δημιούργησε ανδρική και γυναικεία ομάδα. Είναι, επιπλέον, από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΧΕ.

Η ανδρική ομάδα του Μ. Αλέξανδρου διέκοψε την λειτουργία της την περίοδο 1995-96, ενώ η γυναικεία πρωταγωνιστεί στην Α1 ακόμη και σήμερα, ανελλιπώς από το 1978, όταν δημιουργήθηκε από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Το χάντμπολ πρωτοεμφανίστηκε στα Γιαννιτσά την σχολική περίοδο 1977-78  από το Γυμνάσιο αρρένων των Γιαννιτσών και τους μαθητές του, με τον γυμναστή τους Γιώργο Ψαρρή (αθλητής στίβου στα 400 μέτρα του Ολυμπιακού Πειραιώς) και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος πρωτο-δίδαξε τους κανονισμούς του χάντμπολ στο σχολείο των Γιαννιτσών. Αυτοί οι δύο γυμναστές μαζί με τον Χριστόφορο Κωφίδη (για μία χρονιά), έβαλαν τις βάσεις για το χάντμπολ στα Γιαννιτσά.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι παραστάσεις για το χάντμπολ στα Γιαννιτσά ήταν πολύ προσιτές, αφού η τηλεόραση στην περιοχή αυτή έπιανε πολύ καθαρή εικόνα από τα Σκόπια Γιουγκοσλαβίας όπου το χάντμπολ κυριαρχούσε και ήταν ένα πολύ καλό σχολείο στο ξεκίνημα των αθλητών του Μ. Αλέξανδρου και των ανθρώπων, που το στήριξαν.

Το πρώτο γήπεδο σε αυτή την προσπάθεια δημιουργήθηκε στο προαύλιο του Γυμνασίου αρρένων από τους ίδιους τους μαθητές του. Σε αυτό το προαύλιο έγιναν οι πρώτοι αγώνες χάντμπολ μεταξύ μαθητών του σχολείου καθ' όλη την διάρκεια του σχολικού έτους 1977-78 και φιλικά που έπαιζε με τα Γυμνάσια  από το χωριό Δροσερό που είχε γυμναστή τον Ευριπίδη Χαρίτο και το Γυμνάσιο αρρένων από το χωριό Καρυώτισσα. 

Ο αρχηγός του Γυμνασίου αρρένων Γιαννιτσών, Στέφανος Ιωαννίδης, με το Κύπελλο από το τουρνουά σχολείων, το 1978, της περιφέρειας Γιαννιτσών.


Εκείνη την χρονιά, το 1978 (Μάιος), έγινε και Πρωτάθλημα Γυμνασίων (η Επαρχία Γιαννιτσών διέθετε έξι γυμνάσια αρρένων) και το Γυμνάσιο Γιαννιτσών αναδείχθηκε Πρωταθλητής της Περιφέρειας. Νίκησε στον τελικό το αντίστοιχο της Πέλλας και κατέκτησε το Κύπελλο, που είχε αθλοθετήσει το Γυμνάσιο των Γιαννιτσών και το παρέλαβε ο αρχηγός του Στέφανος Ιωαννίδης. Μετείχαν τέσσερα Γυμνάσια των Γιαννιτσών, Πέλλας, Δροσερού και Καρυώτισσας.

Τα περισσότερα από τα πρώτα παιδιά που έπαιξαν χάντμπολ στα Γιαννιτσά ήταν από το Γυμνάσιο αρρένων της πόλης. Με αυτά ξεκίνησε η δημιουργία της ομάδας του Μ. Αλέξανδρου τον Αύγουστο του 1978 με προπονητή τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Στην φωτογραφία, η ομάδα του Γυμνασίου αρρένων Γιαννιτσών, που κατέκτησε το σχολικό τίτλο το 1977-78, στην περιφέρεια Γιαννιτσών.

Πάνω αριστερά: Χρήστος Λαζόπουλος, Θεόφιλος Κυριλίδης, Γιάννης Καλαιτζής, Γιώργος Γιουλβανιδης, Γιάννης Χριστοδούλου, Στέφανος Ιωαννίδης, Σάββας Μαυρίδης, Πέτρος Τζούρος, Βαγγέλης Χαμαλίδης.

Κάτω αριστερά: Ιωάννης Παρασκευάς, Μπάμπης Νικολαίδης, Γιάννης Δημητριάδης, Δημήτρης Τζιζαερλής, Γιώργος Τζεβελέκης, Παπασπανόπουλος.


Οι Πρωταθλητές - μαθητές του Γυμνασίου αρρένων ήταν οι εξής: Χρήστος Λαζόπουλος, Θεόφιλος Κυριλίδης, Γιάννης Καλαιτζής, Γιώργος Γιουλβανιδης, Γιάννης Χριστοδούλου, Στέφανος Ιωαννίδης, Σάββας Μαυρίδης, Ιωάννης Παρασκευάς, Μπάμπης Νικολαΐδης, Γιάννης Δημητριάδης, Δημήτρης Τζιζαερλής, Γιώργος Τζεβελέκης, Μπάμπης Παπασπανόπουλος.

Τα παιδιά του Γυμνασίου των Γιαννιτσών ενθουσιάστηκαν από το χάντμπολ και ζήτησαν από τον Κώστα Παπαδόπουλο να φτιάξουν ομάδα. Ο σύλλογος που τα φιλοξένησε ήταν ο ΓΑΣ Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαλατίδη .Έτσι και έγινε. Μετά την λήξη της σχολικής χρονιάς και προς τα τέλη Αυγούστου του 1978 έγιναν οι πρώτες αιτήσεις στον ΣΕΓΑΣ (στον οποίο υπαγόταν ακόμη το χάντμπολ) με διπλή ιδιότητα για χάντμπολ και βόλλεϋ. Τον Αύγουστο του 1978 φτιάχτηκαν νέα ξύλινα τέρματα και το πρώτο γήπεδο δημιουργήθηκε στο Εθνικό Στάδιο Γιαννιτσών και συγκεκριμένα κάθετα στα γήπεδα μπάσκετ-βόλλεϋ που υπήρχαν εκεί.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος το 1978 δημιούργησε και την γυναικεία ομάδα του Μ. Αλέξανδρου Γιαννιτσών, η οποία πρωταγωνίστησε εκείνα τα χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες μας ήταν η πρώτη γυναικεία ομάδα που εμφανίστηκε στην Ελλάδα. Με αυτή την ομάδα θα ασχοληθούμε σε άλλο μας αφιέρωμα.

Αρχές Σεπτέμβρη σε φιλικό αγώνα μέσα στο Μακροχώρι ο Μ. Αλέξανδρος νίκησε τον Φίλιππο Βέροιας με 12-11. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο, η ομάδα του Μ, Αλέξανδρου με προπονητή τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, πήρε μέρος σε ένα μίνι Πρωτάθλημα -τουρνουά με την συμμετοχή των ομάδων ΑΟ Σερρών, Τρίτωνα και Εσπέρου Θεσσαλονίκης. Στην ομάδα των μαθητών είχε προστεθεί και ο Γιάννης Γκιτσιούδης από το Γυμνάσιο των Κουφαλίων.  

Οι αγώνες ήταν διπλοί και έγιναν όλοι στο ανοιχτό γήπεδο στο Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Νικητής αναδείχθηκε ο Τρίτωνας, 2ος ο ΑΟ Σερρών, 3ος ο Μέγας Αλέξανδρος και 4ος ο Έσπερος. Προπονητής ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Η ομάδα του Μ. Αλέξανδρου στο επίσημο διήμερο τουρνουά της ΟΧΕ το 1980 στο κλειστό της Κοζάνης.

Πάνω αριστερά: Κώστας Πέλκας, Θεόδωρος Τσιφτές, Γιώργος Βογιατζής, Κώστας Πατσάνης, Παναγιώτης Σαραφούλης, Στέφανος Ιωαννίδης, Νίκος Παπανικολάου, Ευριπίδης Χαρίτος.

Κάτω αριστερά: Κυριάκος Παπαδόπουλος (προπονητής-αθλητής), Χαράλαμπος Νικολαίδης, Αθανάσιος Ξυνίδης, Γιώργος Τζούρος, Σάββας Νιζαμίδης, Σάκης Νικέζης.


Πρωτάθλημα εκείνη την χρονιά, 1979-80, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω διοικητικών προβλημάτων στην Ομοσπονδία. Στις 19-20 Απριλίου 1980, όμως, υπό την αιγίδα της ΟΧΕ, διεξήχθη στο κλειστό της Κοζάνης τουρνουά με την συμμετοχή έξι ομάδων χωρισμένες σε δύο ομίλους. Όλες οι ομάδες έμειναν στο Ξενία Κοζάνης.

Συμμετείχαν: Αμύντας Αμυνταίου, Φίλιππος Βέροιας, ΓΑΣ Έδεσσας, Ζαφειράκης Νάουσας, Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών και Εθνικός Κοζάνης. Νικητής αναδείχθηκε ο Φίλιππος Βέροιας.


Για την ιστορία αναφέρουμε όλα τα  αποτελέσματα του τουρνουά.


Α΄  ΟΜΙΛΟΣ  : Φίλιππος Β. - Μ. Αλέξανδρος  23 - 12, Εθνικός Κ. - Μ. Αλέξανδρος 25-13, Φίλιππος Β. - Εθνικός Κ. 29-18.


Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ    1. Φίλιππος Βέροιας        52-30     4


                          2. Εθνικός Κοζάνης         43-42      2


                          3. Μέγας Αλέξανδρος      25-48      0


Β΄ ΟΜΙΛΟΣ:  Αμύντας -  ΓΑΣ Έδεσσας  19-16, Αμύντας - Ζαφειράκης 31-10, ΓΑΣ Έδεσσας - Ζαφειράκης 27-22.


Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ     1. Αμύντας Αμυνταίου     50-26      4


                           2. ΓΑΣ ΄Εδεσσας             43-41      2


                           3. Ζαφειράκης Νάουσας  32-58     0


ΤΕΛΙΚΟΣ 1η θέση    Φίλιππος - Αμύντας              15-14


                 3η θέση    Εθνικός Κ.- ΓΑΣ Έδεσσας     23-21


                 5η θέση    Μ.Αλέξανδρος - Ζαφειράκης  29-15


ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ: 1. Φίλιππος Βέροιας, 2. Αμύντας Αμυνταίου, 3. Εθνικός Κοζάνης, 4. ΓΑΣ Έδεσσας, 5.Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών, 6. Ζαφειράκης Νάουσας.


Και στους εννέα αγώνες διαιτήτευσαν ο Κώστας Σιδηρόπουλος με τον Πασχάλη Γεωργιάδη. Γυμνασίαρχος ήταν ο Γιώργος Αλικάκος και στην οργανωτική επιτροπή οι Γιάννης Κορκάς, Φιλάρετος Καζαντζίδης, Γιαγκούλης.


Η ομάδα του Μ. Αλέξανδρου Γιαννιτσών τον Οκτώβρη του 1981 στο Παλέ ντε Σπορ Θεσσαλονίκης, σε αγώνα για το Πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής (βόρειος όμιλος).

Πάνω αριστερά: Ιωάννης Γιαντζής (έφορος), Θανάσης Ξυνίδης, Στέφανος Ιωαννίδης, Θεόδωρος Γοτουχίδης, Δημήτρης Τζανέτης, Γιώργος Βογιατζής, Γιάννης Ευθυμιάδης (προπονητής).

Κάτω αριστερά: Απόστολος Βεζυργιανοπουλος, Μπάμπης Νικολαίδης, Γιώργος Γιουλβανιδης, Γρηγόρης Πισμίσης, Μάνος Καρακάσης, Νίκος Τσιρκινίδης.


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ (2ος όμιλος)


Για πολλά χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών μετείχε στην Β΄ Εθνική (βόρειος όμιλος) με προπονητές τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον πρώην παίκτη του Ευριπίδη Χαρίτο, με στόχο την άνοδό του σε μεγαλύτερη κατηγορία. Το κατάφερε την περίοδο 1992-93 με προπονητή τον Γιώργο Γιουλβανίδη. Προβιβάστηκε στην Α2, στην οποία παρέμεινε για δύο χρόνια με τον Γιώργο Γιουλβανίδη.

Στην Α2 1993-94 πήρε την 8η θέση με 19 βαθμούς (535-551 γκολ) και την επόμενη χρονιά 1994-95 πήρε την 10η θέση με 16 βαθμούς (510-567), που τον οδήγησε στον υποβιβασμό στην Β΄ Εθνική. Την περίοδο 1995-96 επανήλθε ως προπονητής ο Ευριπίδης Χαρίτος, αλλά ο Μ. Αλέξανδρος δεν κατάφερε να τερματίσει, λόγω οικονομικών προβλημάτων και αποχώρησε από το Πρωτάθλημα. Από τότε δεν επαναλειτούργησε το ανδρικό του τμήμα. Οι διοικούντες την ομάδα διατήρησαν το γυναικείο τμήμα, το οποίο έφερε επιτυχίες στον σύλλογο και μετέχει μέχρι σήμερα στην Α1 γυναικών και έχουν δικαιωθεί για εκείνη την απόφαση, αφού σε πανελλήνια Πρωταθλήματα μίνι, παγκορασίδων, κορασίδων και νεανίδων ο Μ. Αλέξανδρος έχει κατακτήσει 17 τίτλους (πανελλήνια Πρωταθλήματα). Σήμερα, Πρόεδρος στον Μ. Αλέξανδρο είναι ο Πυθαγόρας Δημητριάδης.

Δύο φορές οι εφηβικές του ομάδες κατάφεραν να προκριθούν σε τελικές φάσεις. Το 1982 και το 1985 κατακτώντας την 5η θέση και τις δύο φορές.

No comments